You are here

Amino kiseline

Aminokiseline su u osnovi organska jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina. Iz tog razloga se kvalitet samih izvora proteina i meri prema aminokiselinskom profilu koji se u njemu nalazi.

U organizmima i hrani zivog sveta se nalazi oko 20-ak aminokiselina od kojih su neke neesencijalne (sto znaci da ih nas organizam sintetise) a neke su esencijalne (sto znaci da nas organizam nije u mogucnosti da ih sintetise ). Na osnovu ovoga, u neku ruku, bitnije su esencijalne aminokiseline jer obzirom da nismo u stanju da ih sintetisemo bitno je da se unose putem hrane ili suplementacije.

Esencijalne aminokiseline su: triptofan, fenilalanin, lizin, treonin, valin (BCAA*), metionin, leucin (BCAA*), isoleucin (BCAA*), arginin i histidin. Prvih osam aminokiselina su bitne za odrzavanje azotne ravnoteze,dok je aminokiselina histidin esencijalna samo za decu koja su jos uvek u fazi rasta a i aminokiselina arginin je tako reci fakultativno esencijalna jer je mogu sintetisati nasa tkiva ili to cine mikroorganizmi creva ali je potrebno i dodatno je unositi u odredjenim uslovima.

U neesencijalne aminokiseline spadaju: glicin, alanin, serin, norleucin, asparagin, veoma vazna aminokiselina glutamin (koja se takodje moze smatrati fakultativno esencijalnom jer je kod aktivnijih osoba veca i potreba za glutaminom), glutaminska kiselina, prolin, hidroksi prolin, kao i aminokiselina citrulin, tirozin i cistin.

Samim tim suplementiranjem preparata na bazi aminokiselina je dobrodosla. Pozitivni efekti uzimanja preparata na bazi aminokiselina su ti da utiču na jačanje imuniteta, brže oporavljaju organizam i tkiva usled povreda, bolesti, operacija, stimulišu lučenje prirodnog hormona rasta, kao sekundarne funkcije jeste i da pomažu sagorevanje potkožnih masti, i ono što je sportistima posebno bitno jeste činjenica da štite mišić od razgradnje.

Suplementi na bazi aminokiselina su iz gore navedenih razloga i potreba jako bitni. Medjutim obzirom da su mali gradivni blokovi, tj. male količine se kroz njih mogu uneti onda one u glavnom služe da skrate vreme do unošenja proteinskog preparata koji je već makromolekul aminokiselina i unosi se količinski više. Osim toga aminokiseline su kao takve veoma „brze“ i vrlo brzo po unošenju će preći u krvotok pa je stoga bitno koristiti ih i uz protein jer su one te koje će odmah delovati dok je proteinu potreban period da se razloži najpre na peptide pa onda i na same aminokiseline koje su tek tako i tada spremne za ugradnju.

Najvažnija hemijska uloga aminokiselina jeste upravo gradjenje peptidne veze. Tako da vezivanjem dve aminokiseline dobijamo dipeptid, tri vezane aminokiseline su tripeptidi, veliki broj vezanih aminokiselina su polipeptidi a u slučaju makromolekula gde imamo preko 100 aminokiselina vezanih peptidnim vezama onda je to u pitanju protein.

Rećićemo nešto više o esencijalnim aminokiselinama ponaosob:

Valin aminokiselina je esencijalna aminokiselina (ljudski organizam je ne može sintetizovati). Izvor valina u ishrani je riba, sir, živina i neke semenke.
Leucin je esencijalna aminokiselina (ljudsko telo je ne može sintetizovati). Leucin nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su: mlečni proizvodi, teletina, svinjetina, piletina i lisnato povrće.
Izoleucin aminokiselina je, takođe, esencijalna aminokiselina. Izoleucin se sintetizuje u biljkama i mikroorganizmima. Bogat izvor izoleucina u ishrani su jaja, piletina, svinjetina, soja, sir, mleko i drugi.

Metionin aminokiselina je nepolarna esencijalna aminokiselina i jedina, uz aminokiselinu cistein, sadrži sumpor. Metionin aminokiselina je međuprodukt u biosintezi cisteina, karnitina, taurina, lecitina i drugih fosfolipida. U metabolizmu čoveka služi u biohemijskim reakcijama.
Fenilalanin aminokiselina, životinje je ne mogu sintetisati, već je unose u telo ishranom. Fenilketonurija je nasledni metabolički poremećaj nemogućnosti metaboliziranja fenilalanina.
Triptofan aminokiselina - za mnoge organizme i ljude, triptofan je esencijalna aminokiselina. Što znači da se ne može sintetisati u organizmu, već ju je potrebno unesti hranom. Glavna uloga aminokiselina, uključujući triptofan, je izgradnja proteina. Osim toga, triptofan ima i dodatnu ulogu, izgrađuje: Serotonin, Melatonin, Niacin (Vitamin B3)
Treonin aminokiselina se sintetiše u biljkama i mikroorganizmima iz asparaginske kiseline.
Lizin aminokiselina je esencijalna aminokiselina. Aminokiselina lizin je nužan gradivni element svih proteina ljudskog tela. Izvor lizina u ishrani nalazi se u žitaricama, mahunarkama i ribi.
Glicin aminokiselina je najjednostavnija aminokiselina među proteinskim aminokiselinama, posebno važna prilikom izgradnje određenih struktura (npr. kolagena).
Histidin aminokiselinu nalazimo u voću kao što su banane, mesu, živini i mlečnim proizvodima. Može se naći i u raznom povrću, ali u manjim količinama. Iz histidina nastaje histamin.
Arginin aminokiselina (ljudski organizam je može sintetisati zavisno o stepenu razvoja i zdravstvenom statusu pojedinca). Arginin aminokiselinu nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama: čokolada, meso (svinjetina, teletina, divljač, morska hrana, pernate životinje), mlečni proizvodi i semenke. Aminokiselina arginin ima važnu ulogu u deobi ćelija, zaceljivanju rana, izlučivanju amonijaka iz tela, otpuštanju hormona i ima imunološku ulogu.

Pored esencijalnih aminokiselina bitnije aminokiseline koje nisi esencijalne su:

Tirozin aminokiselina je neurotransmiter i aminokiselina koja podstiče moždanu aktivnost. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, bananama, mahunama, avokadu, susamu i bademima.
On pospešuje pravilan rad štitne žlezde, hipofize, te podstiče oslobađanje hormona rasta i noradrenalina. Sprečava i potištenost, umor i razdražljivost. Suplemente L-tirozina najbolje bi bilo uzeti s obrokom koji obiluje ugljenim hidratima ili pre odlaska na spavanje.
Alanin aminokiselina učestvuje u metaboličkim putevima glikolize, glikoneogeneze i ciklusa limunske kiseline.
Glutamin aminokiselina - opširnije u posebnoj temi.

Beta-Alanine 1500mg

Beta-Alanin je jedna od 20 aminokiselina potrebnih za sintezu proteina. Amino kiseline su gradivni blokovi proteina pri čemu je beta-alanin neesencijalna amino kiselina i jedina beta-amino kiselina koja se pojavljuje u prirodi. Povećajte performanse i izdržljivost u vežbanju pomoću naših visokokvalitetnih kapsula beta alanina. Beta alanin je prirodna aminokiselina koja pomaže u poboljšanju atletskih performansi smanjujući umor i povećavajući izdržljivost mišića tokom vežbi visokog intenziteta. Povećana izdržljivost mišića: Beta alanin pomaže u ublažavanju nakupljanja mlečne kiseline u mišićima, omogućavajući vam da gurate jače i trenirate duže. Poboljšane atletske performanse: Idealno za vežbe visokog intenziteta, dizanje tegova, sprint i sportove izdržljivosti. Smanjen umor: Pomaže da se odloži početak zamora mišića, omogućavajući duže i efikasnije treninge. Čist i moćan: Svaka porcija sadrži 1500 mg čistog beta alanina, koji obezbeđuje maksimalnu efikasnost i rezultate. Pogodan za vegane, halal sertifikovan i testiran za sportiste  Ljuska za povrće na biljnoj bazi: pogodna za potrošače sa ograničenjima u ishrani, verskim ili kulturnim ograničenjima Napomena: Beta alanin može izazvati bezopasan osećaj peckanja na koži kod nekih osoba. Ovo je normalna reakcija i obično nestaje nakon nekoliko minuta Proverite sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom pre upotrebe ovog proizvoda ako ste mlađi od 18 godina, trudni ili dojite bebu, ili ako imate bilo koje poznato ili sumnjivo zdravstveno stanje(a) i ili uzimate bilo koje lekove na recept ili OTC . Ne sme se koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu i zdrav način života. Čuvajte ovaj proizvod na hladnom i suvom mestu, daleko od dece. Nemojte prekoračiti preporučenu upotrebu. Namena: Dodatak ishrani, u kapsulama, sa beta-alaninom Sadržaj aktivnih sastojaka U 1 kapsuli U dnevnoj dozi (2 kapsule) Beta-alanin 750 mg 1500 mg* *= Nutritivna referentna vrednost (NRV) nije ustanovljena. Sastojci: beta-alanin; sredstva za povećanje zapremine: di-kalcijum-fosfat, mikrokristalna celuloza; omotač kapsule: hidroksipropilmetil celuloza. Način upotrebe: U prve 4 nedelje upotrebe proizvoda konzumirati po 2 kapsule dva puta dnevno. Nakon toga konzumirati 2 kapsule jednom dnevno. Informacije o alergenima: Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i mleko, jaja, soja, riba i žitarice koje sadrže gluten. Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu. Upozorenje: Ne preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama. Pre upotrebe posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom ako imate dijagnostifikovano neko oboljenje ili ste pod terapijom. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i izbalansiranu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece! Najbolje upotrebiti do kraja: datuma utisnutog na pakovanju (mm/gggg). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj) Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja R.S.: 26045/2024 od 27.11.2024. god.  

L-Lysine Caps

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako ishrana ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do nedostatka koji se može nadoknaditi dodacima ishrani, kao kompleks ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase i glatkih bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu. Lizin se godinama koristio isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: - smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije - jačanje imuniteta - poboljšanje koncentracije - smanjenje umora - ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda - zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. Lizin je najbolje kombinovati sa L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. Proteini koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, kao što je kazein, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice. Broj doza po pakovanju: 90 Veličina doze: 1 kapsula. Veličina dnevne doze: 3 kapsule Aktivni sastojak 1 kapsula Dnevna doza 3 kapsule %NRV* L-lizin 500 mg 1500 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.         Sastojci: L-lizin hidrohlorid, kapsula (želatin), maltodekstrin, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, kalcijum-fosfati). Preporučena doza i način upotrebe Popiti jednu porciju (1 kapsulu) 3 puta dnevno, po potrebi, sa vodom ili nekom drugom tečnošću, posle jela.

GABA

Dodatak ishrani sa gama-aminobuternom kiselinom.

Glutamine Recovery Powder 500 g

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: - pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda - od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema - pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa - utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića - neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga - utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina - utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) - poboljšava snabdevanje ćelija vodom - povećava nivo hormona rasta (GH) U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina - kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. Preporučeno doziranje i način upotrebe: dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi. Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.

L-Arginine 1500

L Arginin 1500 L-Arginin je neesencijalna aminokiselina, što znači da se može proizvesti u telu, kao i dobiti ishranom. Hrana kao što su soja, piletina i govedina su dobri izvori arginina. Kod nekih pojedinaca, potrebna količina arginina može biti veća od količine koju telo može proizvesti ili konzumirati ishranom. L-arginin poput ostalih amino kiselina igra ulogu u izgradnji proteina i na taj način doprinosi rastu mišića. Takođe, podstiče oslobađanje hormona rasta i ubrzava metaabolizam masti. Pored toga što gradi proteine, L-arginine takođe smanjuje krvni pritisak i povećava dotok krvi u mišiće tokom vežbi. Povećani protok krvi znači da se mišići na adekvatan način snabdevaju kiseonikom i hranljivim sastojcima.  1500mg L-arginina po porciji Pomaže održavanju adekvatne količine arginina u telu Proizvod sa halal sertifikatom   Sadržaj aktivnog sastojka U dnevnoj dozi (2 kapsule) L-arginin HCI -od čega L-arginina 1500 mg* 1230 mg* *nutritivna referentna vrednost (NRV) nije ustanovljena Način primene: popiti 2 kapsule dnevno, pre treninga. Sastojci: L-arginin hidrohlorid; omotač kapsule: hidroksipropilmetilceluloza; sredstva protiv zgrudvavanja: magnezijum-stearat, silicijum-diokskid. Upozorenja: Proizvod nije namenjen deci, trudnicama, doiljama i osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Pre upotrebe posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom ako imate dijagnostikovano neko oboljenje ili ste pod terapijom. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju. Oznaka serije (lot broj): označeno na pakovanju. Broj i datum upisa u bazu Min. zdravlja R. Srbije: 23433/2023 od 05.09.2023. godine.

L-Tyrosine500 mg

Tirozin je neesencijalna organska aminokiselina koja učestvuje u građenju proteina. Nastaje od esencijalne aminokiseline fenilalanina, ali pošto njega treba štedeti za druge bitne funkcije u organizmu, tirozin se po potrebi može dodavati ishrani u obliku suplemenata. Tirozin je ključni faktor u proizvodnji nekoliko neurotransmitera, a značajan je zbog svoje uloge u podsticanju moždanih funkcija. Neurotransmiteri utiču na raspoloženje, koncentraciju, memoriju i učenje. Na primer, da bi fenilalanin bio delotvoran on se najpre mora preobratiti u tirozin. Ako zbog nečega ne dođe do ove transformacije, mozak neće proizvesti dovoljnu količinu norepinefrina i doći će do mentalnog zamora i depresije. Klinička ispitivanja su pokazala da uzimanje dodataka tirozina može da pomogne kod depresivnih stanja koje se ne mogu suzbiti lekovima i omogućava pacijentu koji uzima amfetamine (radi poboljšanja raspoloženja ili za dijetu) da smanji njihove doze na minimum. Može da pomogne i u lečenju zavisnosti od opijata jer suzbija depresiju, umor, razdražiljivost i sve simptome koji prate odvikavanje. Naučnici su utvrdili da depresivna stanja i loše raspoloženje prati nizak nivo ove aminokiseline i primetili da često poboljšanje nastupa sa dodatnim unošenjem tirozina. Potrebu za tirozinom imaju sportisti, gojazne i starije osobe. Sportistima je važan jer otklanja psihofizički zamor i posledice stresa indukovanog fizičkim naporom. Kod gojaznih osoba tirozin može da utiče na proizvodnju tiroksina, hormona tiroidne žlezde, a to ima direktan uticaj na metabolizam materija, samim tim i masnih naslaga. L-tirozin štiti i zdravlje kože. Integritet epiderma, koji je bio izložen ultravioletnom zračenju, čuva se pomoću melanina. Ukoliko organizam nema dovoljne količine melanina, koji je derivat tirozina, dodatak tirozina može da ga nadoknadi. Melanin je taj koji u hemijskoj reakciji sa sunčevim zračenjem formira zaštitni sloj koji sprečava oštećenje dubljih slojeva kožnog tkiva. Preporučena doza i način upotrebe Odrasli 1 kapsula 1-3 puta dnevno. Upozorenje: proizvod nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama, osobama sa urođenim poremećajima metabolizma (alkaptonurija i tirozinemija tip I i II), hipertenzijom ili melanomom, kao ni osobama koje uzimaju inhibitore monoaminooksidaze (MAOI).   Broj doza po pakovanju: 100 Veličina doze: 1-3 kapsule Aktivni sastojci 1-3 kapsule 100 g % NRV L-tirozin 500-1500 mg 79,4 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije utvrđena.     Sastojci: L-tirozin, kapsula (želatin), pirinčano brašno, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat).

VITALIKUM NAC 600 mg

NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu

L-Glutamine Powder

L-Glutamine Powder  Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu, međutim, kada trenirate, nivo glutamina može biti značajno smanjen kako se mišićno tkivo razgrađuje – još više kod bodibilding treninga. Dodavanje glutamina (posebno posle treninga) može vam omogućiti da vratite osiromašeni nivo glutamina. Čisti glutamin u prahu farmaceutskog kvaliteta Najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu Uslovno esencijalna aminokiselina Proizvod sa halal sertifikatom PREPORUČENA UPOTREBA Konzumirajte 1 porciju (5 g), 1 do 3 puta dnevno tokom obroka. Za optimalne rezultate konzumirajte 1 porciju nakon treninga sa vodom ili sokom   Sadržaj aktivnog sastojka U jednoj dozi dozi (5 g) U dnevnoj dozi (15 g) L-glutamin 5000 mg* 15000 mg* *NRV = nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Sastojci: 100% mikronizovani L-glutamin. Način primene: Jednu porciju praha (5 g =1 merica) razmutiti sa vodom ili sokom u šejker boci. Konzumirati maksimalno 3 porcije dnevno, uz obrok. Za najbolji efekat popiti jednu porciju neposredno nakon treninga. Informacije o alergenima: Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i MLEKO, JAJA, SOJA I GLUTEN. Upozorenja: Ne preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama, osobama preosetljivim na neki od sastojaka, kao ni osobama koje imaju dijagnostifikovano neko oboljenje ili su pod terapijom. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu. Čuvati van domašaja dece! Najbolje upotrebiti: označeno na pakovanju. Serija (LOT broj): označeno na pakovanju. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja RS: 21222/2022 od 11.07.2022.    

BCAA Amino Hydrate + Energy 330ml

Gazirani osvežavajući napitak sa 5g BCAA i kofeinom

Ostovit Pure Leucin 200g

Leucin je aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koja se najviše troši prilikom vežbanja

BCAA AMINO-HYDRATE

BCAA Amino-Hydrate je napitak bez šećera namenjen za konzumiranje u toku i nakon treninga zarad bržeg oporavka.

Amino Magic Fuel

Magic Amino Fuel je kompleks aminokiselina na bazi hidrolizovanog proteina iz surutke sa visokom koncentracijom aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), vitaminima B kompleksa (B1, B2, niacin, B6, B12, biotin, pantotenska kiselina) i L-karnitinom. Zahvaljujući tečnom obliku u kojem se nalazi, ima bržu apsorpciju aminokiselina i visokih koncentracija proteina (40%). Velika brzina digestije (10 do 15 minuta nakon uzimanja) omogućava stvaranje rezervi aminokiselina, čime se stimulišu anabolički procesi, imunološki sistem, razmena materija i regenerativni procesi. Povećani nivoi BCAA aminokiselina dopunjavaju unutarćelijske rezerve energije. Magic Amino Fuel je kao suplement namenjen i profesionalcima i rekreativcima, kod svih fizičkih aktivnosti, uključujući i fitnes i sportove bez dizanja tegova. Ovaj jedinstven proizvod obezbeđuje: kompletan kompleks aminokiselina visoku koncentraciju BCAA aminokiselina vitamine B grupe L-karnititn BCAA predstavlja kombinaciju tri esencijalne aminokiseline razgranatog lanca - L-izoleucin, L-leucin i L-valin. Prisustvo ovih aminokiselina je neophodno za organizam jer 45% suvog kontraktilnog mišićnog vlakna se sastoji od njih. BCAA imaju važan udeo u anaboličkom procesu i oporavku, a imaju i snažan antikatabolički efekat. Suplementacijom se unutarćelijske rezerve energije i aminokiselina brzo popunjavaju, a sinteza kontraktilnog vlaknastih tkiva se ubrzava. BCAA su esencijalne aminokiseline i neophodno ih je unositi u organizam putem ishrane ili suplemenata, jer imaju značajnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva, ali i u održavanju azotnog bilansa i regeneraciji. Čuvaju rezerve glikogena u mišićima od preteranog razlaganja za vreme intenzivnog fizičkog napora. Telo koristi BCAA kao indirektan izvor energije za mišiće pretvarajući ih u glukozu, putem glukoneogeneze u jetri. Preporuka je da sportisti pre početka i nakon završetka intenzivnih vežbi uzimaju dodatak BCAA. Vitamin B1 (tijamin, aneurin) je hidrosolubilan vitamin koji je bitan za metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti i pomaže u održavanju normalnog funkcionisanja centralnog nervnog sistema. Reguliše ćelijsku deobu i bitan je za sintezu antitela. Vitamin B2 (riboflavin) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Kao sastavna komponenta koenzima učestvuje u biološkim oksidacijama hrane i oslobađanju energije. Niacin (nikotinska kiselina, nikotinamid) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina B grupe i prisutan je u svim ćelijama i tkivima kao deo dva koenzima (NAD i NADP) i ima bitnu ulogu u procesu produkcije energije, glikolizi i metabolizmu ugljenih hidrata i proteina i sintezi masnih kiselina i redukciji količine holesterola i masnih kiselina u krvi. Vitamin B6 (piridoksin) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je značajan u metabolizmu proteina i aminokiselina i potrebe za ovim vitaminom rastu sa povećanim unosom proteina. Značajna je njegova uloga u konverziji linolne kiseline u arahidonsku, u degradaciji glikogena, u oslobađanju energije i za formiranje eritrocita. Učestvuje i u produkciji antitela. Vitamin B12 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je značajan za rast novih ćelija, razvoj nervnog tkiva, metabolizam folata, sintezu DNK i proizvodnju energije. Neophodan je za iskorišćavanje folne kiseline kao vitamina u organizmu čoveka. Biotin spada i hidrosolibilne vitamin B grupe. Neophodan je za procese katabolizma glukoze i masnih kiselina i dezaminaciji aminokiselina. Pantotenska kiselina pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ima strukturnu ulogu u koenzimu A, preko kojeg ucestvuje u mnogim metaboličkim procesima uključujući katabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. L-karnitin je prisutan u svim ćelijama humanog organizma gde se sintetise iz aminokiselina lizina i metionina, za šta su neophodni vitamin C, gvožđe i vitamini B grupe. Prisutan je uglavnom u namirnicama animalnog porekla (meso, ribe, mleko i mlečni proizvodi), a od biljnih namirnica najbolji izvori L-karnitina su avokado i neki fermentisani sojini proizvodi. Osnovna funkcija L-karnitina u organizmu vezana je za metabolizam masti. Karnitin ulazi u sastav transportnih sistema koji omogućavaju prelazak masnih kiselina u mitohondrije. Sposobnost karnitina da spreči porast nivoa mlečne kiseline u krvi nakon vežbanja omogućava odlaganje pojave zamora. Zahvaljujući svojoj osobini da doprinosi nastanku energije iz masti, karnitin je osnovni sastojak mnogobrojnih dijetetskih suplemenata namenjenih sagorevanju masti ali i suplemenata namenjenih redukciji telesne mase. Druge značajne uloge kamitina u organizmu vezane su za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za aminokiseline razgranatog lanca. L-karnitin je naročito popularan u populaciji sportista. Deca, trudnice i dojilje treba da izbegavaju uzimanje L-karnitina, jer nema dovoljno podataka o efektima L-karnitina kod ovih populacionih grupa. Holin (u obliku holin-bitartarata) se sintetiše u organizmu, ali ove količine mogu biti nedovoljne. Holin spada u pseudovitamine. Sastavni je deo fosfolipida ćelijskih membrana, prekursor u sintezi neurotransmitera acetil-holina i učestvuje u reakcijama metilacije. Ima sposobnost emulgovanja masti. Holin jc neophodan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, jetre, a time i za metabolizam masti. PABA (para-amino benzoeva kiselina) predstavlja neproteinsku aminokiselinu koja je veoma rasprostranjena u prirodi. Neophodna je za sintezu folne kiseline i značajna je u metabolizmu proteina, a pomaže i apsorpciju pantotenske kiseline. Izvori PABA-e su: meso, iznutrice, klice i celo zrno žitarica, pečurke, spanać. Ovu aminokiselinu takođe sintetišu mikroorganizmi u digestivnom traktu. Predstavlja faktor rasta nekih bakterija, a još nije utvrđeno da li je neophodno da je čovek unosi putem hrane, pa je često svrstavana u grupu pseudovitamina. Preporučena doza i način upotrebe: 3 supene kašike (45 ml) dnevno. Nutritivne informacije 100 ml 45 ml %PDU* Energetska vrednost 247 kcal 111 kcal ** Proteini Od toga BCAA (izoleucin, leucin, valin) 43,5 g 3,2 g 20 g 1,5 g ** ** Masti <0,1 g <0,1 g ** Od toga zasićene masne kiseline <0,1 g <0,1 g ** Ugljeni hidrati 14,4 g 6,5 g ** Od kojih šećeri 13,6 g 6,1 g ** So 0,02 g 0,01 g **   Aktivna komponenta 100 ml 45 ml %PDU* Vitamin B1 2,4 mg 1,1 mg 100% Vitamin B2 3,1 mg 1,4 mg 100% Niacin 35,6 mg 16 mg 100% Vitamin B6 3,1 mg 1,4 mg 100% Vitamin B12 5,6 µg 2,5 µg 100% Biotin 111 µg 50 µg 100% Pantotenska kiselina 13,3 mg 6 mg 100% L-karnitin 55,6 mg 25 mg ** Holin 55,6 mg 25 mg ** PABA 4,4 mg  2mg ** Inozitol 222 mg 100 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos **PDU nije ustanovljen Aminokiseline na 100 g proteina: L-alanin 3.670 mg, L-arginin 3.070 mg, L-asparaginska kiselina 2.730 mg, L-cistein 170 mg, L-glutaminska kiselina 4.770 mg, L-glicin 8.650 mg, L-histidin 340 mg, L-izoleucin (BCAA) 800 mg, L-leucin (BCAA) 1.550 mg, L-lizin 1.960 mg, L-metionin 440 mg, L-fenilalanin 1.080 mg, L-prolin 5.210 mg, L-serin 1.500 mg, L-treonin 1.000 mg, L-triptofan 90 mg, L-tirozin 310 mg, L-valin (BCAA) 1.220 mg, hidroksilizin 330 mg, hidroksiprolin 4.140 mg Ostali sastojci: voda, želatin hidrolizat, fruktoza, sekvestrant (mlečna kiselina, vinska kiselina), zaslađivač (maltodekstrin), hidrolizat proteina iz surutke, arome, protein iz jaja u prahu, inozitol, konzervans (kalijum sorbat), holin, L-karnitin, niacin, pantotenska kiselina, emulgator E 471, PABA, piridoksin hidrohlorid, riboflavin, tiamin mononitrat, pteroilmonoglutaminska kiselina, D-biotin, cijanokobalamin. Napomena: Prikazan je sastav za ukus narandža (Orange). Za ostale ukuse moguća su neka odstupanja u sastavu.

L-Cysteine

L-cistein je uslovno esencijalna aminokiselina, koju organizam sam proizvodi iz metionina. Ponekad ni zdrav organizam ne može da ga proizvede u optimalnim količinama, pa je potrebna suplementacija. To može da se desi u slučaju većih trauma ili neadekvatne ishrane. Cistein je sastavni deo glutationa i koenzima A, povećava nivo glutationa i prekursor je taurinu. U organizmu se konvertuje u cistin, koji se sastoji od dva molekula cisteina i predstavlja njegov stabilan oblik. Zbog veće reaktivnosti, češće se preporučuje u obliku cisteina, jer on lakše stupa u biohemijske reakcije. Cistein, kao deo molekula cistina, sastavni je deo i alfa-keratina, glavnog proteina u kosi, koži i noktima, a ima ulogu i u proizvodnji hrskavice i kolagena. Cistein se može preporučiti kao dodatak ishrani za: proizvodnju kolagena i keratina za zdravlje kose, noktiju i kože proizvodnju glutationa, antioksidanta neophodnog za zdravlje respiratornog i imunološkog sistema za sintezu taurina, neophodnog za zdravlje miokarda detoksikaciju pluća, jetre i mozga od teških metala, alkohola, droga i cigareta ubrzavanje zarastanja rana i tkiva jačanje imunološkog sistema podsticanjem funkcije belih krvnih zrnaca zaštitu od UV zračenja i oporavak od preteranog sunčanja Cistein ima antioksidativna svojstva jer reaguje sa slobodnim radikalima i peroksidima i vezuje se za teške metale helatnim vezama. Detoksikuje jetru i čuva pluća bubrege, mozak i bešiku od štetnog dejstva alkohola, droga, lekova, cigareta, radijacije i hemoterapije. Pacijentima koji uzimaju hemoterapiju, daje se acetiliran oblik cisteina, N-acetil cistein (NAC), protiv mučnine i povraćanja. Deficijencija cisteina može da se pojavi usled osetljivosti na neku hranu ili hemikalije, izloženosti jakom stresu, uključujući i sport, kada se u organizmu povećavaju katabolički procesi. Tada ne postoji ni dovoljna količina cisteina za sintezu glutationa, koji je esencijalan za zaštitu od razornog dejstva slobodnih radikala, ubrzava obnavljanje tkiva i jača imunitet. Nivo glutationa u organizmu prirodno opada nakon 40-e, a prati ga pojačan proces i vidljiviji simptomi starenja. Redovno konzumiranje alkohola, acetaminofena, odn. ibuprofena, dim cigareta i sl., smanjuju nivo glutationa u organizmu, a za podizanje njegovog nivoa u plućima, bubrezima i jetri još je efikasniji N-acetil cistein ili sam glutation. Po normalizovanju nivoa glutationa, trebalo bi da se uspore i redukuju i pojave karakteristične za starenje, kao na primer staračke pege. Cistein služi i za sintezu taurina, koji nastaje u jetri u prisustvu vitamina B-6. Taurin je skoncentrisan uglavnom u srčanom mišiću, centralnom nervnom sistemu i belim krvnim zrncima. Bitan je za očuvanje zdrave funkcije srca i mozga, ali ima i mnoge druge uloge. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno, najbolje u kombinaciji sa antioksidansima. Dijabetičari ne treba da uzimaju preparate sa cisteinom, jer on može da smanji funkciju insulina. Pušačima i osobama koje konzumiraju alkohol svakodnevno, preporučuje se redovno uzimanje cisteina sa vitaminom C. Za zaštitu kože od UV zračenja, za jačanje kose i noktiju, cistein treba kombinovati sa vitaminom C, B-6 ili B kompleksom. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* L-cistein (L-cistein hidrohlorid) 500 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), želatin, trigliceridi srednjeg lanca, sredstva protiv zgrugvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).

NAC (N-Acetyl-Cysteine)

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre. NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu. NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete i štetne materije iz zagađenog vazduha. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature. Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. NAC može da ima sledeća dejstva na organizam: obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora smanjuje rizik od nastanka respiratornih infekcija i nazeba olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti povećava izgradnju mišićne mase povećava izdržljivost i snagu smanjuje nivo holesterola NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno između obroka, najbolje u kombinaciji sa antioksidansima. Osobe koje intenzivno kašlju, treba da uzimaju NAC ujutro i tokom popodneva, ne pre spavanja i noću, na prazan stomak. Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* N-acetil cistein 600 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Sastojci: N-acetil cistein, želatin, trigliceridi srednjeg lanca, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat i silicijum-dioksid).

Arginine Ornithine Lysine

Arginine Ornithine Lysine je kombinacija tri aminokiseline koje omogućavaju organizmu da neometano proizvodi hormone rasta. Ove aminokiseline naročito stimulišu proizvodnju i sekreciju hormona koji će omogućiti telu da duže izgleda mlađe i zdravije. L-ornitin spada u grupu neesencijalnih aminokiselina. L-ornitin je posrednik u ciklusu uree i u metabolizmu arginina i na taj način učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Neophodan je za formiranje drugih aminokiselina: prolina, glutaminske kiseline i glutamata, kao i poliamina. U kombinaciji sa L-argininom deluje na hormon rasta. Nekoliko studija ukazuju da suplementacija argininom, pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu povećava nivo somatotropina, čiji se potencijalni benefit ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. L-lizin spada u esencijalne aminokiseline koje se ne sintetišu u organizmu već se jedino mogu uneti putem hrane. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za rast i razvoj skeleta, pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Dijetarni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama učestvuje u izgradnji misićne mase, održavanju azotne rezerve, odnosno predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. L-arginin je neesencijalna aminokiselina i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot oksid, koji je važan element u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. Arginin deluje protektivno na funkciju srca, a primenjuje se i zbog potencijalnog ergogenog efekta na hormonalni sistem. Njegova najvažnija uloga je u oslobađanju humanog somatotropina. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti. Suplementi arginina imaju anabolički efekat i dovode do povećanja mišićne mase. Takođe, arginin je posrednik u ciklusu uree, pa igra važnu ulogu u detoksikaciji amonijaka. Preporučena doza i način upotrebe: 3 kapsule neposredno posle treninga ili pre spavanja. Aktivna komponenta 1 kapsula 3 kapsule %PDU* L-ornitin hidrohlorid 250 mg 750 mg ** L-lizin hidrohlorid 250 mg 750 mg ** L-arginin 270 mg 810 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Nutritivne informacije: 100 g 1 kapsula %PDU* Energetska vrednsot 3,5 kcal/13,8 kJ 322 kcal/1376 kJ ** Masti od kojih zasićene masne kiseline <0,1 g <0,1 g 0,9 g 0,9 g ** ** Ugljeni hidrati od kojih šećeri <0,1 g <0,1 g <0,1 g <0,1 g ** ** Proteini 0,7 g 61,3 g ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen

Stranice