You are here

Amino kiseline

Aminokiseline su u osnovi organska jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina. Iz tog razloga se kvalitet samih izvora proteina i meri prema aminokiselinskom profilu koji se u njemu nalazi.

U organizmima i hrani zivog sveta se nalazi oko 20-ak aminokiselina od kojih su neke neesencijalne (sto znaci da ih nas organizam sintetise) a neke su esencijalne (sto znaci da nas organizam nije u mogucnosti da ih sintetise ). Na osnovu ovoga, u neku ruku, bitnije su esencijalne aminokiseline jer obzirom da nismo u stanju da ih sintetisemo bitno je da se unose putem hrane ili suplementacije.

Esencijalne aminokiseline su: triptofan, fenilalanin, lizin, treonin, valin (BCAA*), metionin, leucin (BCAA*), isoleucin (BCAA*), arginin i histidin. Prvih osam aminokiselina su bitne za odrzavanje azotne ravnoteze,dok je aminokiselina histidin esencijalna samo za decu koja su jos uvek u fazi rasta a i aminokiselina arginin je tako reci fakultativno esencijalna jer je mogu sintetisati nasa tkiva ili to cine mikroorganizmi creva ali je potrebno i dodatno je unositi u odredjenim uslovima.

U neesencijalne aminokiseline spadaju: glicin, alanin, serin, norleucin, asparagin, veoma vazna aminokiselina glutamin (koja se takodje moze smatrati fakultativno esencijalnom jer je kod aktivnijih osoba veca i potreba za glutaminom), glutaminska kiselina, prolin, hidroksi prolin, kao i aminokiselina citrulin, tirozin i cistin.

Samim tim suplementiranjem preparata na bazi aminokiselina je dobrodosla. Pozitivni efekti uzimanja preparata na bazi aminokiselina su ti da utiču na jačanje imuniteta, brže oporavljaju organizam i tkiva usled povreda, bolesti, operacija, stimulišu lučenje prirodnog hormona rasta, kao sekundarne funkcije jeste i da pomažu sagorevanje potkožnih masti, i ono što je sportistima posebno bitno jeste činjenica da štite mišić od razgradnje.

Suplementi na bazi aminokiselina su iz gore navedenih razloga i potreba jako bitni. Medjutim obzirom da su mali gradivni blokovi, tj. male količine se kroz njih mogu uneti onda one u glavnom služe da skrate vreme do unošenja proteinskog preparata koji je već makromolekul aminokiselina i unosi se količinski više. Osim toga aminokiseline su kao takve veoma „brze“ i vrlo brzo po unošenju će preći u krvotok pa je stoga bitno koristiti ih i uz protein jer su one te koje će odmah delovati dok je proteinu potreban period da se razloži najpre na peptide pa onda i na same aminokiseline koje su tek tako i tada spremne za ugradnju.

Najvažnija hemijska uloga aminokiselina jeste upravo gradjenje peptidne veze. Tako da vezivanjem dve aminokiseline dobijamo dipeptid, tri vezane aminokiseline su tripeptidi, veliki broj vezanih aminokiselina su polipeptidi a u slučaju makromolekula gde imamo preko 100 aminokiselina vezanih peptidnim vezama onda je to u pitanju protein.

Rećićemo nešto više o esencijalnim aminokiselinama ponaosob:

Valin aminokiselina je esencijalna aminokiselina (ljudski organizam je ne može sintetizovati). Izvor valina u ishrani je riba, sir, živina i neke semenke.
Leucin je esencijalna aminokiselina (ljudsko telo je ne može sintetizovati). Leucin nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su: mlečni proizvodi, teletina, svinjetina, piletina i lisnato povrće.
Izoleucin aminokiselina je, takođe, esencijalna aminokiselina. Izoleucin se sintetizuje u biljkama i mikroorganizmima. Bogat izvor izoleucina u ishrani su jaja, piletina, svinjetina, soja, sir, mleko i drugi.

Metionin aminokiselina je nepolarna esencijalna aminokiselina i jedina, uz aminokiselinu cistein, sadrži sumpor. Metionin aminokiselina je međuprodukt u biosintezi cisteina, karnitina, taurina, lecitina i drugih fosfolipida. U metabolizmu čoveka služi u biohemijskim reakcijama.
Fenilalanin aminokiselina, životinje je ne mogu sintetisati, već je unose u telo ishranom. Fenilketonurija je nasledni metabolički poremećaj nemogućnosti metaboliziranja fenilalanina.
Triptofan aminokiselina - za mnoge organizme i ljude, triptofan je esencijalna aminokiselina. Što znači da se ne može sintetisati u organizmu, već ju je potrebno unesti hranom. Glavna uloga aminokiselina, uključujući triptofan, je izgradnja proteina. Osim toga, triptofan ima i dodatnu ulogu, izgrađuje: Serotonin, Melatonin, Niacin (Vitamin B3)
Treonin aminokiselina se sintetiše u biljkama i mikroorganizmima iz asparaginske kiseline.
Lizin aminokiselina je esencijalna aminokiselina. Aminokiselina lizin je nužan gradivni element svih proteina ljudskog tela. Izvor lizina u ishrani nalazi se u žitaricama, mahunarkama i ribi.
Glicin aminokiselina je najjednostavnija aminokiselina među proteinskim aminokiselinama, posebno važna prilikom izgradnje određenih struktura (npr. kolagena).
Histidin aminokiselinu nalazimo u voću kao što su banane, mesu, živini i mlečnim proizvodima. Može se naći i u raznom povrću, ali u manjim količinama. Iz histidina nastaje histamin.
Arginin aminokiselina (ljudski organizam je može sintetisati zavisno o stepenu razvoja i zdravstvenom statusu pojedinca). Arginin aminokiselinu nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama: čokolada, meso (svinjetina, teletina, divljač, morska hrana, pernate životinje), mlečni proizvodi i semenke. Aminokiselina arginin ima važnu ulogu u deobi ćelija, zaceljivanju rana, izlučivanju amonijaka iz tela, otpuštanju hormona i ima imunološku ulogu.

Pored esencijalnih aminokiselina bitnije aminokiseline koje nisi esencijalne su:

Tirozin aminokiselina je neurotransmiter i aminokiselina koja podstiče moždanu aktivnost. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, bananama, mahunama, avokadu, susamu i bademima.
On pospešuje pravilan rad štitne žlezde, hipofize, te podstiče oslobađanje hormona rasta i noradrenalina. Sprečava i potištenost, umor i razdražljivost. Suplemente L-tirozina najbolje bi bilo uzeti s obrokom koji obiluje ugljenim hidratima ili pre odlaska na spavanje.
Alanin aminokiselina učestvuje u metaboličkim putevima glikolize, glikoneogeneze i ciklusa limunske kiseline.
Glutamin aminokiselina - opširnije u posebnoj temi.

Lysine Caps

Lysine Caps

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako ishrana ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do nedostatka koji se može nadoknaditi dodacima ishrani, kao kompleks ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase i glatkih bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu. Lizin se godinama koristio isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije jačanje imuniteta poboljšanje koncentracije smanjenje umora ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. Lizin je najbolje kombinovati sa L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. Proteini koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, kao što je kazein, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno, uz ili između obroka sa vodom. Lizin ne treba uzimati sa proteinskim napicima (mleko, jogurt). Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU L-lizin (L-lizin-hidrohlorid) 500 mg * *PDU nije utvrđen Ostali sastojci: želatin, prečišćena voda, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid), sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), trigliceridi srednjeg lanca.
Arginine Caps

Arginine Caps

L-arginin je uslovno esencijalna (esencijalna za decu i sportiste) aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje endokrine žlezde hipofize. Zajedno sa ornitinom, fenilalaninom i ostalim neurotransmiterima, arginin učestvuje u stvaranju i izlučivanju hormona rasta (GH) iz hipofize, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja. Prirodni izvori arginina su jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima. Potreba za argininom naročito je velika kod muškaraca, pošto se 80% semene tečnosti sastoji od arginina, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Danas gotovo svaka terapija steriliteta uključuje i suplementaciju arginina. Posle tridesete godine života dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, zato ga je potrebno nadoknađivati putem dodataka ishrani. L-arginin ima sledeća dejstva na organizam: prekursor je za sintezu azotoksida (NO) stimuliše oslobađanje hormona rasta koji podmlađuje organizam i učestvuje u sintezi mišićnog tkiva prirodna je alternativa Viagri povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca snižava holesterol i redukuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja potpomaže imunološke reakcije potpomaže stvaranje kolagena ubrzava oporavak i zaceljivanje rana pomaže metabolizam masti nagomilane u organizmu poboljšava ćelijski odgovor na dejstvo insulina čuva ćelije i usporava proces starenja snižava krvni pritisak Sagorevanje masti pomaže tako što učestvuje u njihovoj transformaciji u energiju, čime se postiže mišićna masa bez masnih naslaga. Pojačava otpornost organizma prema bolestima - jača imunološki sistem. Učestvujući u obnavljanju tkiva, arginin jača vezivna tkiva, čime doprinosi i zdravlju tetiva i ligamenata. Rast mišića pospešuje tako što pojačava sintezu proteina. Arginin još smanjuje nivo ureje u krvi i mokraći. Za oslobađanje hormona rasta tokom noći značajni su sledeći dodaci ishrani: aminokiseline ornitin, arginin, triptofan, glicin i tirozin, koji deluju sinergijski (delotvorniji su zajedno nego pojedinačno) sa vitaminom B-6, niacinom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C. Vrhunac lučenja GH dostiže se oko devedeset minuta pošto se zaspi. Nivo prirodnog hormona rasta smanjuje se sa starenjem organizma. Negde oko pedesete godine sinteza GH potpuno prestaje. Ali dodavanjem ishrani preparata koji sadrže aminokiseline i vitamine koji podstiču oslobađanje hormona rasta, proizvodnja prirodnog hormona rasta može se vratiti do nivoa mlađe odrasle osobe. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno ili po preporuci lekara. Ovaj preparat ne treba da uzimaju deca u razvoju, trudnice, žene koje doje, ili osobe koje imaju herpes ili pate od shizofrenije. Ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa bubrezima ili jetrom, osim po preporuci i pod nadzorom lekara. Aktivna komponenta 1 kapsula L-arginin (L-arginin hidrohlorid i -arginin) 500 mg* *PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), stabilizator (magnezijum-stearat), želatin, tigliceridi srednjeg lanca.
Arginine & Ornithine

Arginine & Ornithine

Arginine & Ornithine Caps je kombinacija aminokiselina arginina i ornitina, koje omogućavaju organizmu da neometano proizvodi hormon rasta i uopšte stimulišu proizvodnju i sekreciju hormona koji omogućavaju telu da duže izgleda mlađe i zdravije. L-ornitin spada u grupu neesencijalnih aminokiselina. L-ornitin je posrednik u ciklusu uree i u metabolizmu arginina i na taj način učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Neophodan je za formiranje drugih aminokiselina: prolina, glutaminske kiseline i glutamata, kao i poliamina. U kombinaciji sa L-argininom deluje na hormon rasta. Nekoliko studija ukazuju da suplementacija argininom, pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu povećava nivo somatotropina, čiji se potencijalni benefit ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. L-arginin je neesencijalna aminokiselina i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot oksid, koji je važan element u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. Arginin deluje protektivno na funkciju srca, a primenjuje se i zbog potencijalnog ergogenog efekta na hormonalni sistem. Njegova najvažnija uloga je u oslobađanju humanog somatotropina. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti. Suplementi arginina imaju anabolički efekat i dovode do povećanja mišićne mase. Takođe, arginin je posrednik u ciklusu uree, pa igra važnu ulogu u detoksikaciji amonijaka. Preporučena doza i način upotrebe: 1-3 kapsule dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula L-arginin (L-arginin-hidrohlorid) 500 mg* L-ornitin (L-ornitin-hidrohlorid) 250 mg* *PDU nije utvrđen Sastojci: želatin, voda, sredstva protiv zgrudvavanja (stearinska kiselina, silicijum-dioksid), tigliceridi srednjeg lanca.
Glutamine Drive

Glutamine Drive

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) Preporučeno doziranje i način upotrebe: pomešati jednu mericu praška (5 g) sa 200 ml vode ili napitka po izboru. Uzimati dve porcije dnevno - jednu ujutru nakon buđenja i jednu uveče pre odlaska na spavanje. Za vreme korišćenja preparata, unositi dovoljnu količinu vode, najmanje 8 čaša dnevno. Aktivna komponenta 1 doza (5 g) %PDU* L-glutamin 5000 mg ** * PDU - preporučeni dnevni unos. ** PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutamin
BCAA 3:1:2 Essentials

BCAA 3:1:2 Essentials

Zajedno sa proteinima aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova. BCAA (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin. Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase. Kako BCAA deluju na organizam BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka. BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte (efekte rasta mišića) tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti. Efekti upotrebe BCAA povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka povećavaju i čuvaju mišićnu masu sagorevaju masti čuvaju rezerve glikogena u mišićima učestvuju u održavanju azotnog bilansa predstavljaju zdravu podršku dijetama Preporučeno doziranje i način upotrebe: Pomešati 2 merice (7,5 g) praška sa 300 ml hladne vode i popiti. Napitak koristiti jednom dnevno. Aktivna komponenta 100 g 1 doza (7,5 g) L-leucin 41,719 g 3,129 g* L-valin 28,18 g 2,101 g* L-izoleucin 13,983 g 1,049 g* * PDU nije utvrđen. Ostali sastojci: L-leucin, L-valin, L-izoleucin, regulatori kiselosti (limunska kiselina, jabučna kiselina), zaslađivači (acesulfam-K, sukraloza), arome, sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid [nano]), emulgator (lecitin iz suncokreta), koncentrat spiruline (Arthrospira platensis).
BCAA Lean

BCAA Lean

Zajedno sa proteinima aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova.). BCAA su od esencijalnog značaja za sve aktivne osobe jer predstavljaju zdravu osnovu za izgradnju i održavanje čiste i bez masti mišićne mase i isto tako sprečavanju pucanje mišićnih vlakana zbog fizičkih napora ali i tokom dijeta zbog redukovane ishrane. BCAA se apsorbuju dirktno u mišićima i neposredno nakon konzumiranja su raspoložive za stvaranje energije. BCAA Lean sadrže dijetna vlakna jer je tokom dijeta izuzetno važno obezbediti što duži osećaj sitosti. Dijetna vlakna su za to idealna jer su nesvarljiva i sposobna su da upiju dosta vode. Ona se u crevima naduju od upijene vode i stvaraju osećaj sitosti. Treba ih unositi sa dosta tečnosti. BCAA (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin. Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase. Kako BCAA deluju na organizam BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka. BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte (efekte rasta mišića) tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti. Efekti upotrebe BCAA povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka povećavaju i čuvaju mišićnu masu sagorevaju masti čuvaju rezerve glikogena u mišićima učestvuju u održavanju azotnog bilansa predstavljaju zdravu podršku dijetama BCAA Lean je kombinacija aminokiselina razgranatog lanca u idealnom odnosu 2:1:1 (L-izoleucin, L-leucin i L-valin) i dijetnih vlakana. Kao bogat izvor dijetnih vlakana, ovaj proizvod produžava osećaj sitosti i igra glavnu ulogu u smanjenju telesne mase. BCAA Lean je suplement 100% biljnog porekla, pa ga mogu koristiti i vegetarijanci i vegani. Maxler BCAA Lean se može nabaviti u četiri različitih ukusa (Ginger-Lime, Strawberry-Kiwi, Cucumber-Mint, Pineapple-Coconut). Preporučeno doziranje i način upotrebe: Izmešati 1 mericu (5 g) proizvoda sa 250 ml vode. Konzumirati 1-2 puta dnevno. Aktivna komponenta 100 g 7 g Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA’s) 51,5 g 3 g* L-izoleucin 25,7 g 1,3 g* L-leucin 12,9 g 0,6 g* L-valin 12,9 g 0,6 g* Nutritivne informacije 100 g 7 g Energetska vrednost 83 kcal/339 kJ 4 kcal/20 kJ Proteini 50 g 2,5 g Masti 0,2 g 0 g Od kojih zasićene masne kiseline 0 g 0 g Ugljeni hidrati 5,2 g 0,3 g Od kojih šećeri 3,8 g 0,2 g Vlakna 32 g 1,6 g So 0 g 0 g NRV - nutritivna referentna vrednost. * - NRV nije ustanovljena. Sastojci: aminokiseline razgranatog lanca (L-leucin, L-izoleucin, L-valin), inulin, regulatori kiselosti (limunska kiselina, jabučna kiselina), zaslađivači (acesulfam K,sukraloza), arome, emulgator (suncokretov lecitin), sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid), boje (koncentrovani sok od šargarepe). Napomena: Sastavi proizvoda se neznatno razlikuju u zavisnosti od ukusa. Ovde je prikazan samo za ukus Ginger-Lime.
GlutaLean

GlutaLean

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina - kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. Preporučeno doziranje i način upotrebe: dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi. Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.
N-Acetyl Cystein

N-Acetyl Cystein

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre. NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu. NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete i štetne materije iz zagađenog vazduha. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature. Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. NAC može da ima sledeća dejstva na organizam: obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora smanjuje rizik od nastanka restiratornih infekcija i nazeba olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti povećava izgradnju mišićne mase povećava izdržljivost i snagu smanjuje nivo holesterola NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka. Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno sa dosta vode. Osobe koje intenzivno kašlju, treba da uzimaju NAC ujutro i tokom popodneva, ne pre spavanja i noću, na prazan stomak. Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein. Aktivna komponenta 100 g 1 tableta %NRV* N-acetil cistein 54,7 g 600 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Sastojci: N-acetil-L-cistein, stabilizatori (kalcijum-fosfat i celulozna guma), sredstva protiv zgrudvavanja (stearinska kiselina, silicijum-dioksid i magnezijum-stearat), sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza).
Gaba

Gaba

GABA ili gama-aminobuterna kiselina je neproteinska aminokiselina koja se u mozgu sintetiše iz glutaminske kiseline i ima ulogu glavnog inhibitomog neurotransmitera u centralnom nervnom sistemu. Inhibitoma aktivnost gama-aminobuterne kiseline odvija se preko postsinaptičkih GABAA receptora. Kada se receptori GABA-e blokiraju, dolazi do porasta anksioznosti, a kad su stimulisani, benzodiazepinima, na primer, dolazi do opadanja anksioznosti. Bez GABA-e nervne ćelije suviše često i suviše lako šalju impulse. Prema određenim studijama, neadekvatno ili prekinuto snabdevanje gama­aminobuteme kiseline povezano je sa poremećajima kao što su: anksioznost, insomnija, epilepsija, premenstrualni sindrom, bol i, moguće, depresija. U organizmu se u većim koncentracijama nalazi u hipotalamusu, koji se nalazi u zadnjem delu mozga, i reguliše cikluse spavanja, telesnu temperaturu i aktivnost hipofize. Prema nekim istraživanjima GABA je prirodni stimulator glavne endokrine žlezde - hipofize, koja između ostalih luči i hormon rasta (GH), poznatog po svom anabolnom i lipotrofnom svojstvu kao posledice uticaja na metabolizam masti i proteina. Zbog navedenog svojstva (da može da utiče na povećanje lučenja hormona rasta) u upotrebi su suplementi na bazi GABA-e za koje se smatra da mogu da povećaju sportske performanse kod sportista i da doprinesu smanjenju telesne masti. Što je veći nivo hormona rasta u krvi, to je manje telesne masnoće i bolja je definisanost mišića. GABA ima sledeće efekte: smanjuje masne naslage povećava mišićnu masu i snagu pomaže ciklus spavanja - omogućava čvrst, okrepljujući san i lako buđenje dobar je regulator krvnog pritiska ublažuje bol kod reumatskih bolesti Preporučena doza i način upotrebe:  1 kapsula dnevno. Upozorenje: Ne preporučuje se osobama na terapiji anksioliticima i antiepilepticima. Izbegavati konzumiranje alkohola za vreme uzimanja proizvoda. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Gama-aminobuterna kiselina (GABA) 500 mg ** *NRV – nutritivna referentna vrednost ** - NRV nije ustanovljena Sastojci: gama-aminobuterna kiselina, kapsula (želatin), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat).
Acetyl L-Carnitine 1000mg

Acetyl L-Carnitine 1000mg

Acetil L-karnitin (ALC) je acetil estar aminokiseline L-karnitina, bioaktivni oblik aminokiseline L-karnitina. Ima slične funkcije u organizmu kao sam karnitin, ali se brže i efikasnije apsorbuje i prenosi krvotokom, jer lakše prolazi kroz ćelijsku membranu. Ova aminokiselina je, kao i karnitin, odgovorna za transport dugih lanaca masnih kiselina u ćelije gde se proizvodi ATP, ćelijska energija. ALC ubrzava metabolizam, sagoreva masti, povećava energiju, podstiče nervni sistem i podržava zdravo funkcionisanje mozga – memoriju i koncentraciju. Acetil L-karnitin se smatra antikataboličkim agensom, ali značajnija mu je uloga u unapređivanju kognitivne funkcije i memorije, kao i čitavog nervnog sistema. Na mozak deluje slično kao fosfatidilserin, preko raznih mehanizama koji štite ćeliju od degenerativnog razornog uticaja procesa starenja. Jedna od funkcija acetil L-karnitina je i prenošenje masnoća u ćelijske mitohondrije, gde se u procesu oksidacije sagorevaju oslobađajući energiju. Tako se ne samo organizam oslobađa nepotrebnih masnih depoa, već se dobija i dodatna energija. Isto to radi i sam karnitin, ali ALC obezbeđuje acetil grupu zahvaljujući kojoj tzv. acetil koenzim A, ključni metabolički posrednik, može da se regeneriše, što ima za rezultat transport metaboličke energije i povećanje ćelijske aktivnosti. Acetil grupa još omogućava bolju rastvorljivost u vodi, što ima za posledicu ne samo lakše kretanje unutar ćelije, već i kroz njenu membranu, pa i kroz ceo organizam. Tako ALC može da dospe i do delova organizma gde sam L-karnitin ne može. Acetil L-karnitin se koristi i za poboljšanje kognitivne funkcije mozga tako što učestvuje u produkciji ključnog moždanog transmitera, acetilholina, a može takođe da bude donator acetil grupe za brojne biohemijske reakcije. Značajan je i u zaštiti zdravlja i funkcije srca. Ima antioksidativno dejstvo i usporava odumiranje ćelija. Kako organizam stari, tako nivo acetil L-karnitina opada, ali se može povećati blagovremenom suplementacijom. Koristi od suplementacije acetil L-karnitinom: stimulacija sagorevanja masti i smanjenje telesne mase ubrzavanje metabolizma materija podrška zdravoj funkciji mozga i nervnog sistema povećanje energije ubrzavanje procesa oporavka, naročito kod sportista obezbeđuje kvalitetniji san i odmor jak je antioksidans moćan saveznik u borbi protiv stresa i depresije Acetil L-karnitin se preporučuje kod: problema sa pamćenjem i senilnošću, naročito kod starijih osoba štiti srce i uopšte kardiovaskularni sistem podmlađuje organizam kao podrška terapiji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti Haya Labs Acetyl L-Carnitine sadrži najkvalitetniji patentirani karnitin Carnipure®. Preporučena doza i način upotrebe: 2 kapsule 2 puta dnevno. Aktivna komponenta 100 g 2 kapsule %NRV* Acetil-L-karnitin-hidrohlorid 54,6 g 1000 mg ** *NRV – nutritivna referentna vrednost ** - nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Sastojci: acetil-L-karnitin-hidrohlorid, sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat), kapsula (želatin).
5-HTP 50mg

5-HTP 50mg

Kontrolisanje stresa i osećanja uznemirenosti je vrlo važno za održavanje celokupnog zdravlja organizma. 5-HTP je direktan prekursor veoma važnog inhibitornog moždanog neurotransmitera serotonina, koji se izlučuje kao odgovor na menjanje raspoloženja ili emocija. Serotonin pored toga što je važan za nervnu i moždanu funkciju, ima i uticaja na nomalan i zdrav san, emocionalna raspoloženja, kontrolu bola, zapaljenske procese, crevnu peristaltiku i dr. 5-HTP ili 5-hidroksitriptofan je intermedijalni metabolit aminokiseline L-triptofana i serotonina koji se dobija iz ekstrakta afričke biljke Griffonia simplicifolia, a za razliku od triptofana ne dobija se bakterijskom fermentacijom. 5-HTP i aminokiselina triptofan nisu isto i ne dobijaju se iz istih izvora, ali imaju slično dejstvo, mada nedavna istraživanja ukazuju da je 5-HTP efektniji u podržavanju zdravog raspoloženja i otklanjanju posledica napada stresa i ankcioznosti. Kvalitet 5-HTP se proverava HPLC (High Performance Liquid Chromatography) metodom, laboratorijskom tehnikom hromatografije tečnog stanja koja se koristi za biohemijske analize. 5-HTP kao dodatak ishrani može da ima pozitivan efekat: kod manjih i slabijih depresivnih stanja ublažava bolove uopšte (fibromialgija, bolovi u mišićima, migrenozne glavobolje) kod nesanice promovišući odmor i zdrav san kod gubljenja telesne mase, jer potiskuje osećaj gladi i apetit Preporučena doza i način upotrebe: Ne prekoračivati dozu od 2 kapsule nedeljno. Upozorenje: Proizvod nije namenjen trudnicama, dojiljama, osobama mlađim od 18 godina, osobama sa kardiovaskularnih bolestima, kao ni osobama koje koriste antidepresive ili agoniste serotoninskih 5-HT 1 receptora. Aktivna komponenta 100 g 1 kapsula %NRV* 5-hidroksitriptofan (5-HTP) 10,6 g 50 mg * *NRV – nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan) Sastojci: pirinčano brašno, kapsula (želatin), sredstva protiv zgrudnjavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid), 5-hidroksitriptofan.
Citrulline Malate

Citrulline Malate

L-citrulin je neesencijalna (uslovno esencijalna) amino kiselina, mikronutrijent, koju telo sintetiše ali ne može da proizvede u dovoljnim količinama, obično pod većim opterećenjem, pa ga je neophodno nadoknaditi. Ona ima brojne zdravstvene benefite. Pored toga što deluje antihipertenzivno pokazalo se da je i dobar antioksidant. Uz to, povećava i performanse, deluje anabolički uz pozitivan efekat na metabolizam proteina u mišićima.  Pored arginina i ornitina, citrulin igra važnu ulogu u ciklusu uree. Ove tri amino kiseline zajednički funkicionišu kako bi oslobodili telo amonijaka, štetnog nusprodukta metabolizma proteina u organizmu. Citrulin je prekursor arginina, amino kiseline koja je odgovorna za proizvodnju azot oksida (NO) koji opušta krvne sudove i omogućuje bolji protok krvi. Postoje studije koje su pokazale da suplementacija proizvodima na bazi citrulina pomaže u lečenju erektilne disfunkcije. Citrulin se nalazi u prirodi u mnogim namirnicama, ali u najvećim količinama, citrulin se može naći u lubenici. Kombinacija amino kiseline L-citrulina i jabučne kiseline je L-citrulin malat. Jabučna kiselina (malat) je organska kiselina koja se može naći u prirodi (na primer, u jabuci ili grožđu). Važan je međuprodukt krebsovog ciklusa te stoga igra bitnu ulogu u sintezi ATP-a. Kombinacija citrulina i malinske kiseline sinergično deluje na resintezu ATP-a, dalje bolju cirkulaciju, pa samim tim dovode do smanjenja zamora mišića, povećava mišićnu izdržjivost i ubrzava oporavak. Citrulline Malate u prahu vam preporučujemo ako: Bavite se intenzivnim sportskim aktivnostima, pre ili tokom vežbanja Ste bodibilderi Radite funkcionalne treninge Osetljivi ste na aditive Radije pravite svoje smeše u prahu Kao i svi BiotechUSA proizvodi, Citrulline Malate u prahu sastoji se od sigurnih i pažljivo odabranih sastojaka. Namena: dodatak ishrani u prahu namenjen pripremi napitka na bazi aminokiseline citrulina. Sastojci: L-citrulin (49,8%); jabučna kiselina (49,8%); sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum-dioksid. Sadržaj aktivnog sastojka 100 g 1 doza (3 g) Citrulin-malat ( 1 : 1 ) 100 g 3 g Način upotrebe: pomešati jednu dozu (3 g = 1 merica napunjena do oznake ili puna kafena kašika) sa 300 ml vode u šejker-boci i koristiti jednom dnevno. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece. Upozorenja: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Pre upotrebe treba se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Informacije o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kom se prerađuju mleko, jaja, gluten, soja, sumpor-dioksid, školjkaši i ostali mekušci i jezgrasto voće. Najbolje upotrebiti do kraja: datum označen na pakovanju (mesec, godina); Serija (lot broj): označeno na pakovanju; Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 15945/2020 od 19.02.2020. godine.  
Defend BCAA

Defend BCAA

Fermentisane amino kiseline razgranatog lanca (Branched Chain Amino Acids) Obogaćen glutaminom, kokosovom vodom u prahu i elektrolitima Informed-SPORT : proizvod koji sertifikovano ne sadrži nedozvoljene supstance Patentirani sastojci : PepForm® Leucin i Glutamin peptidi (izolovani iz whey proteina, visoke biološke vrednosti) Mikronizovane amino kiseline Fenomenalni ukusi zelene jabuke i jagode-manga Grenade® specijalni levak za lakše sipanje praha, u svakoj kutiji. GMO FREE Pogodan za vegetarijance Bez šećera Ukoliko trenirate često i naporno, u želji da vaši mišići dostignu maksimalni potencijal, morate se pobrinuti da ih zaštitite od katabolizma kada god je to moguće. To znači da prevenirate mišićnu razgradnju. Kako biste obezbedili mišićni rast, suština je da osigurate snabdevanje mišićnih ćelja amino kiselinama u targetiranim momentima.  Da bi se ostvario delikatan, ali krucijalan balans između katabolizma-anabolizma, morate se postarati da su esencijalne amino kiseline redovno dostupne vašim mišićima. Grenade® Defend BCAA je formulisan tako da sadrži sve najbolje anaboličke i antikataboličke sastojke u jednom napitku fenomenalnog ukusa, tako da nikada nećete biti nespremni. Vaši mišići će uvek biti snabdeveni gradivnim blokovima neophodnim kako za oporavak tako i za izgradnju. Defend BCAA je dizajniran za konzumiranje u toku dana, kako između obroka u funkciji antikatabolika, tako i uz obroke da pojača amino kiselinski profil unosa hrane. Idealan je kao Intra-Workout i Post-Workout suplement, odnosno supement za u toku i odmah nakon treninga.  Grenade® Defend BCAA je namenjen svima koji žele da izbegnu mišićnu razgradnju i ubrzaju period oporavka. Svima koji rade na priraštaju mišićne mase i snage. Radi se o naprednoj formuli sa spektrom patentiranih amino kiselina koje dolaze u slobodnoj formi i formi peptida, za bolju apsorpciju. Pogodan je za vegetarijance i ne sadrži šećer! Bogat prirodnim eletrolitima poreklom iz kokosove vode koji funkcionišu kao sinergent, bržem oporavku mišića i ugradnji amino kiselina. Neto količina: 390 g (30 porcija); Jedna porcija je 13 g (dve merice) Namena: dodatak ishrani na bazi aminokiselina razgranatog lanca, L-glutamina, vitamina i mešavine elektrolita Aktivni sastojci Preporučena doza (13 g) % PDU Aktivni sastojci Preporučena doza (13 g) % PDU AMINO MEŠAVINA     MEŠAVINA ELEKTROLITA     Mikronizovani L-leucin 3400 mg / Kokosova voda u prahu 500 mg / Pepform® peptidi obogaćeni leucinom 100 mg / Smeša elektrolita (natrijum-citrat, mono-kalijum fosfat, magnezijum-citrat)      325 mg / Mikronizovani L-izoleucin 1750 mg / MEŠAVINA VITAMINA     Mikronizovani L-valin 1750 mg / Niacin (u obliku nikotinamida) 5 mg NE 31.00% Mikronizovani L-glutamin 900 mg / Vitamin B6 (u obliku piridoksin-hidrohlorida) 4,12 mg 294.00% Pepform® peptidi obogaćeni glutaminom 100 mg / Vitamin B1 (u obliku tiamin-hidrohlorida) 2,95 mg 268.00% PDU = preporučeni dnevni unos za odrasle *Sastojci: aminokiseline razgranatog lanca (L-leucin, L-izoleucin, L-valin), rezistentni dekstrin, aroma, DL-jabučna kiselina, L-glutamin, kokosova voda u prahu, limunska kiselina, zaslađivač – acesulfam K, tri-natrijum citrat, mono-kalijum-fosfat, zaslađivač-sukraloza, Pepform® peptidi obogaćeni leucinom (MLEKO), Pepform® peptidi obogaćeni glutaminom, (SOJA, MLEKO), sredstvo protiv zgrudnjavanja – kalcijum-silikat, L-izoleucin, L-valin, boja -kurkumin, magnezijum-citrat, L-askorbinska kiselina, nikotinamid, piridoksin-hidrohlorid, tiamin-hidrohlorid, boja – E131, cijanokobalamin *za ukus zelene jabuke Alergen info: Proizvedeno u pogonu u kojem se takođe prerađuju žitarice koje sadrže gluten, jaja, ribe, školjkaši i ostali mekušci, sumpor-dioksid, celer, jezgrasto voće. Nutritivna vrednost proizvoda 100 g/13 g: energetska vrednost 1417 kJ (336 kcal)/184 kJ (44 kcal), proteini 60,67 g/7,88 g, ugljeni hidrati 10,78 g/1,4 g od kojih (šećeri 1,26 g/0,16 g, masti 0,18 g/0,02 g, od kojih zasićene masti 0,17 g/0,02 g, Vlakna 9,46 g/1,23 g, So 0,77 g/0,1 g Način primene: uzimati sadržaj 2 merice proizvoda i rastvoriti u 500 ml vode i koristiti u toku ili nakon visoko intenzivnog vežbanja. Takođe se proizvod može rastvoriti u kesici i konzumirati u toku dana. Upozorenje: Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Ne preporučuje se za osobe mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje i osobe preosetljive na neki od sastojaka. Ovaj proizvod je namenjen I za primenu kod osoba sa posebnim režimom ishrane i programom vežbanja za postizanje optimalnih rezultata. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i vođenje zdravog načina života. Ovaj proizvod nije namenjen dijagnozi, lečenju, niti prevenciji bolesti. Čuvati van domašaja dece. Način čuvanja: Čuvati na hladnom I suvom mestu, daleko od uticaja intenzivne svetlosti i mirisa. Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 11278/2017; 28.08.2017.
Vitalikum BCAA + GLM + B6

Vitalikum BCAA + GLM + B6

Odličnog osvežavajućeg ukusa 42 doze  Bez šećera Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) predstavljaju vrhunski dodatak ishrani jer se brzo vare i šalju u krvotok. Obuhvataju tri esencijalne kiseline: L-leicin, L-izoleucin i L-valin I nalaze se među proteinima svih živih bića. Igraju veoma važnu ulogu u regulaciji energije i metabolizmu proteina (posebno aminokiselina L-leucin). Prisustvo amino kiselina razgranatog lanca BCAA, tokom treninga sprečava razgradnju mišićnog tkiva i stimuliše proteinsku sintezu. Glutamin spada među najpopularnije amino kiseline, pa nije mogao da izostane ni iz ovog proizvoda. Verujem da svi znamo, ili, ako ne, onda je vreme da se podsetimo da je glutamin zadužen za brži oporavak posle napornih treninga i sprečava razgradnju mišića. Ubrzava celokupni telesni oporavak naročito u obnovi i izgradnji mišićne mase. Stimuliše lučenje prirodnog hormona rasta i u kombinaciji sa insulinom povećava obim mišićnih ćelija. Vitamin B6 doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma i funkcionisanja nervnog i imunog sistema i regulaciji hormonske aktivnosti. Inulin (iz cikorije) pripada grupi prirodnih oligosaharida koji sadrže fruktozne jedinice te stoga pripada klasi ugljenih hidrata poznatih kao fruktani. Inulin se nalazi u belom i crnom luku, bananama, asparagusu, artičokama...Predstavlja rastvorljivo prehrambeno vlakno i slabo je svarljiv u tankom crevu, dok međutim podleže fermentaciji bakterija debelog creva rezultirajući promenom ekosistema debelog creva u korist bakterija kao što su bifidobakterije što može da ima pozitivan zdravstveni efekat. Jedinjenja kao što je inulin potpomažu razvoju korisnih bakterija u kolonu i nazivaju se prebiotici. Namena proizvoda: Dodatak ishrani u prahu koji sadrži aminokiseline razgranatog lanca (BCAA), vitamin B6 i inulin, sa zaslađivačima. Vitamin B6 doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalizaciji metabolizma proteina i glikogena i smanjenju umora i iscrpljenosti. Nutritivne informacije 100 g U jednpj dozi (10 g) Energetska vrednost 1190 kJ/280 kcal 119 kJ/28 kcal Masti -od toga zasićene 0 g 0 g 0 g 0 g Ugljeni hidrati -od toga šećeri 0 g 0 g 0 g 0 g Vlakna 0 g 0 g Proteini 70 g 7 g So 0 g 0 g   Aktivni sastojci U 100 g U jednoj dozi (10 g) %PDU*  BCAA: L-leucin L-valin L-izoleucin   30 g 15 g 15 g   3000 mg 1500 mg 1500 mg   * * * * * * L-glutamin 10 g 1000 mg ** Vitamin B6 20 mg 2 mg 142% Inulin (iz cikorije) 4,84 g 0,48 g ** *PDU = preporučeni dvevni unos, ** = preporučeni dvevni unos nije ustanovljen Sastojci: L-leucin; L-valin; L-izoleucin; L-glutamin; piridoksin hidrohlorid; inulin (iz cikorije); regulator kiselosti: limunska kiselina; sredstvo protiv penjenja: silicijum dioksid; arome; zaslađivači: ksilitol, sukraloza, acesulfam-K; emulgator: sojin lecitin; boja: ponso 4R*. *Upotrebljena boja, ponso 4R može imati negativne efekte na pažnju i aktivnost kod dece. Informacija o alergenima: Sadrži soju. Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju mleko, jaja, soja i jezgrasto voće. Način upotrebe: Pomešati 1 mericu (10 g) praha sa 250-300 ml hladne vode i konzumirati između obroka, pre, tokom ili nakon treninga. Ne prekoračivati dozu od 5 merica dnevno! Napomene: Ovaj proizvod nije namenjen za dijagnozu, tretmanm lečenje ili prevenciju bilo kog oboljenja. Ne preporučuje osobama osetljivim na bilo koji od sastojaka preparata, deci, trudnicama i dojiljama, osobama koje planiraju trudnoću, kao i osobama sa oboljenjima jetre i bubrega. Moguća neželjena dejstva obuhvataju gastrointestinalne tegobe, kao što su zatvor i nadimanje. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe proizvoda konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Način čuvanja: Proizvod čuvati na suvom i hladnom mestu, dobro zatvoren, van domašaja dece. Najbolje upotrebiti: datum označen na pakovanju (dan, mesec, godina). Serija (lot broj): označeno na pakovanju. Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije:12159/2018 od 23.02.2018. god.
L-Tyrosine

L-Tyrosine

Tirozin spada u neesencijalne aminokiseline, tako da je iako u vrlo malim količinama, naše telo sposobno da ga proizvodi. Može se naći i u prirodnom obliku u bananama, avokadu i u većini visokoproteinske hrane kao što su meso, mlečni proizvodi, jaja. Testovi vršeni u toku poslednjih godina dokazali su da fizičko opterećenje (trening) značajno smanjuje nivo neurotransmitera (prenosioci nervnih nadražaja) u mozgu. Ovi transmiteri su odgovorni za održavanje forme muskulature i koncentracije, za vedro raspoloženje i motivaciju. Preparat L-Tyrosine svoju vrednost demonstrira upravo na obnovi ovog nivoa, tako što direktno utiče na poboljšanje sposobnosti. Pored toga, on igra važnu ulogu u prilivu energije, prevenciji razgradnje mišićnog tkiva, pa i u procesu sagorevanja masti. Ovaj proizvod je dodatak ishrani na bazi L-tirozina i joda. Jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitne žlezde i normalnoj funkciji štitne žlezde. Sastojci: Sadržaj aktivne komponente          2 kapsule             %PDU* L-tirozin                                    1000 mg - Jod (u obliku kalijum-jodid)         100 μg 67.00% PDU = Preporučen dnevni unos Sastojci: L-tirozin, omotač kapsule: (želatin, prečišćena voda, boje: titan-dioksid, oksidi i hidroksidi gvožđa); sredstva protiv zgrudvavanja: magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum-dioksid, kalijum-jodid Informacije o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kom se prerađuju mleko, jaja, pšenični gluten, soja, ljuskari, sumpor-dioksid, jezgrasto voće Način upotrebe: uzimati 2 kapsule dnevno pre obroka Upozorenja: Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti! Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu, raznovrsnu ishranu i vođenje zdravog načina života. Proizvod ne treba da uzimaju osobe osetljive na neki od sastojaka proizvoda! Ne preporučuje se primena kod trudnica i dojilja, kao I kod osoba sa oboljenjem štitne žlezde. Čuvati van domašaja dece. Način čuvanja: čuvati u zatvorenom originalnom pakovanju na temperaturi od 5-25°C i relativnoj vlažnosti ispod 70%, daleko od uticaja direktne toplote, svetlosti i vlage; Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 11198/2017 od 10.08.2017. god.

Stranice