You are here

Amino kiseline

Aminokiseline su u osnovi organska jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina. Iz tog razloga se kvalitet samih izvora proteina i meri prema aminokiselinskom profilu koji se u njemu nalazi.

U organizmima i hrani zivog sveta se nalazi oko 20-ak aminokiselina od kojih su neke neesencijalne (sto znaci da ih nas organizam sintetise) a neke su esencijalne (sto znaci da nas organizam nije u mogucnosti da ih sintetise ). Na osnovu ovoga, u neku ruku, bitnije su esencijalne aminokiseline jer obzirom da nismo u stanju da ih sintetisemo bitno je da se unose putem hrane ili suplementacije.

Esencijalne aminokiseline su: triptofan, fenilalanin, lizin, treonin, valin (BCAA*), metionin, leucin (BCAA*), isoleucin (BCAA*), arginin i histidin. Prvih osam aminokiselina su bitne za odrzavanje azotne ravnoteze,dok je aminokiselina histidin esencijalna samo za decu koja su jos uvek u fazi rasta a i aminokiselina arginin je tako reci fakultativno esencijalna jer je mogu sintetisati nasa tkiva ili to cine mikroorganizmi creva ali je potrebno i dodatno je unositi u odredjenim uslovima.

U neesencijalne aminokiseline spadaju: glicin, alanin, serin, norleucin, asparagin, veoma vazna aminokiselina glutamin (koja se takodje moze smatrati fakultativno esencijalnom jer je kod aktivnijih osoba veca i potreba za glutaminom), glutaminska kiselina, prolin, hidroksi prolin, kao i aminokiselina citrulin, tirozin i cistin.

Samim tim suplementiranjem preparata na bazi aminokiselina je dobrodosla. Pozitivni efekti uzimanja preparata na bazi aminokiselina su ti da utiču na jačanje imuniteta, brže oporavljaju organizam i tkiva usled povreda, bolesti, operacija, stimulišu lučenje prirodnog hormona rasta, kao sekundarne funkcije jeste i da pomažu sagorevanje potkožnih masti, i ono što je sportistima posebno bitno jeste činjenica da štite mišić od razgradnje.

Suplementi na bazi aminokiselina su iz gore navedenih razloga i potreba jako bitni. Medjutim obzirom da su mali gradivni blokovi, tj. male količine se kroz njih mogu uneti onda one u glavnom služe da skrate vreme do unošenja proteinskog preparata koji je već makromolekul aminokiselina i unosi se količinski više. Osim toga aminokiseline su kao takve veoma „brze“ i vrlo brzo po unošenju će preći u krvotok pa je stoga bitno koristiti ih i uz protein jer su one te koje će odmah delovati dok je proteinu potreban period da se razloži najpre na peptide pa onda i na same aminokiseline koje su tek tako i tada spremne za ugradnju.

Najvažnija hemijska uloga aminokiselina jeste upravo gradjenje peptidne veze. Tako da vezivanjem dve aminokiseline dobijamo dipeptid, tri vezane aminokiseline su tripeptidi, veliki broj vezanih aminokiselina su polipeptidi a u slučaju makromolekula gde imamo preko 100 aminokiselina vezanih peptidnim vezama onda je to u pitanju protein.

Rećićemo nešto više o esencijalnim aminokiselinama ponaosob:

Valin aminokiselina je esencijalna aminokiselina (ljudski organizam je ne može sintetizovati). Izvor valina u ishrani je riba, sir, živina i neke semenke.
Leucin je esencijalna aminokiselina (ljudsko telo je ne može sintetizovati). Leucin nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su: mlečni proizvodi, teletina, svinjetina, piletina i lisnato povrće.
Izoleucin aminokiselina je, takođe, esencijalna aminokiselina. Izoleucin se sintetizuje u biljkama i mikroorganizmima. Bogat izvor izoleucina u ishrani su jaja, piletina, svinjetina, soja, sir, mleko i drugi.

Metionin aminokiselina je nepolarna esencijalna aminokiselina i jedina, uz aminokiselinu cistein, sadrži sumpor. Metionin aminokiselina je međuprodukt u biosintezi cisteina, karnitina, taurina, lecitina i drugih fosfolipida. U metabolizmu čoveka služi u biohemijskim reakcijama.
Fenilalanin aminokiselina, životinje je ne mogu sintetisati, već je unose u telo ishranom. Fenilketonurija je nasledni metabolički poremećaj nemogućnosti metaboliziranja fenilalanina.
Triptofan aminokiselina - za mnoge organizme i ljude, triptofan je esencijalna aminokiselina. Što znači da se ne može sintetisati u organizmu, već ju je potrebno unesti hranom. Glavna uloga aminokiselina, uključujući triptofan, je izgradnja proteina. Osim toga, triptofan ima i dodatnu ulogu, izgrađuje: Serotonin, Melatonin, Niacin (Vitamin B3)
Treonin aminokiselina se sintetiše u biljkama i mikroorganizmima iz asparaginske kiseline.
Lizin aminokiselina je esencijalna aminokiselina. Aminokiselina lizin je nužan gradivni element svih proteina ljudskog tela. Izvor lizina u ishrani nalazi se u žitaricama, mahunarkama i ribi.
Glicin aminokiselina je najjednostavnija aminokiselina među proteinskim aminokiselinama, posebno važna prilikom izgradnje određenih struktura (npr. kolagena).
Histidin aminokiselinu nalazimo u voću kao što su banane, mesu, živini i mlečnim proizvodima. Može se naći i u raznom povrću, ali u manjim količinama. Iz histidina nastaje histamin.
Arginin aminokiselina (ljudski organizam je može sintetisati zavisno o stepenu razvoja i zdravstvenom statusu pojedinca). Arginin aminokiselinu nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama: čokolada, meso (svinjetina, teletina, divljač, morska hrana, pernate životinje), mlečni proizvodi i semenke. Aminokiselina arginin ima važnu ulogu u deobi ćelija, zaceljivanju rana, izlučivanju amonijaka iz tela, otpuštanju hormona i ima imunološku ulogu.

Pored esencijalnih aminokiselina bitnije aminokiseline koje nisi esencijalne su:

Tirozin aminokiselina je neurotransmiter i aminokiselina koja podstiče moždanu aktivnost. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, bananama, mahunama, avokadu, susamu i bademima.
On pospešuje pravilan rad štitne žlezde, hipofize, te podstiče oslobađanje hormona rasta i noradrenalina. Sprečava i potištenost, umor i razdražljivost. Suplemente L-tirozina najbolje bi bilo uzeti s obrokom koji obiluje ugljenim hidratima ili pre odlaska na spavanje.
Alanin aminokiselina učestvuje u metaboličkim putevima glikolize, glikoneogeneze i ciklusa limunske kiseline.
Glutamin aminokiselina - opširnije u posebnoj temi.

L-Cysteine

L-Cysteine

L-cistein je uslovno esencijalna aminokiselina, koju organizam sam proizvodi iz metionina. Ponekad ni zdrav organizam ne može da ga proizvede u optimalnim količinama, pa je potrebna suplementacija. To može da se desi u slučaju većih trauma ili neadekvatne ishrane. Cistein je sastavni deo glutationa i koenzima A, povećava nivo glutationa i prekursor je taurinu. U organizmu se konvertuje u cistin, koji se sastoji od dva molekula cisteina i predstavlja njegov stabilan oblik. Zbog veće reaktivnosti, češće se preporučuje u obliku cisteina, jer on lakše stupa u biohemijske reakcije. Cistein, kao deo molekula cistina, sastavni je deo i alfa-keratina, glavnog proteina u kosi, koži i noktima, a ima ulogu i u proizvodnji hrskavice i kolagena. Cistein se može preporučiti kao dodatak ishrani za: proizvodnju kolagena i keratina za zdravlje kose, noktiju i kože proizvodnju glutationa, antioksidanta neophodnog za zdravlje respiratornog i imunološkog sistema za sintezu taurina, neophodnog za zdravlje miokarda detoksikaciju pluća, jetre i mozga od teških metala, alkohola, droga i cigareta ubrzavanje zarastanja rana i tkiva jačanje imunološkog sistema podsticanjem funkcije belih krvnih zrnaca zaštitu od UV zračenja i oporavak od preteranog sunčanja Cistein ima antioksidativna svojstva jer reaguje sa slobodnim radikalima i peroksidima i vezuje se za teške metale helatnim vezama. Detoksikuje jetru i čuva pluća bubrege, mozak i bešiku od štetnog dejstva alkohola, droga, lekova, cigareta, radijacije i hemoterapije. Pacijentima koji uzimaju hemoterapiju, daje se acetiliran oblik cisteina, N-acetil cistein (NAC), protiv mučnine i povraćanja. Deficijencija cisteina može da se pojavi usled osetljivosti na neku hranu ili hemikalije, izloženosti jakom stresu, uključujući i sport, kada se u organizmu povećavaju katabolički procesi. Tada ne postoji ni dovoljna količina cisteina za sintezu glutationa, koji je esencijalan za zaštitu od razornog dejstva slobodnih radikala, ubrzava obnavljanje tkiva i jača imunitet. Nivo glutationa u organizmu prirodno opada nakon 40-e, a prati ga pojačan proces i vidljiviji simptomi starenja. Redovno konzumiranje alkohola, acetaminofena, odn. ibuprofena, dim cigareta i sl., smanjuju nivo glutationa u organizmu, a za podizanje njegovog nivoa u plućima, bubrezima i jetri još je efikasniji N-acetil cistein ili sam glutation. Po normalizovanju nivoa glutationa, trebalo bi da se uspore i redukuju i pojave karakteristične za starenje, kao na primer staračke pege. Cistein služi i za sintezu taurina, koji nastaje u jetri u prisustvu vitamina B-6. Taurin je skoncentrisan uglavnom u srčanom mišiću, centralnom nervnom sistemu i belim krvnim zrncima. Bitan je za očuvanje zdrave funkcije srca i mozga, ali ima i mnoge druge uloge. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno, najbolje u kombinaciji sa antioksidansima. Dijabetičari ne treba da uzimaju preparate sa cisteinom, jer on može da smanji funkciju insulina. Pušačima i osobama koje konzumiraju alkohol svakodnevno, preporučuje se redovno uzimanje cisteina sa vitaminom C. Za zaštitu kože od UV zračenja, za jačanje kose i noktiju, cistein treba kombinovati sa vitaminom C, B-6 ili B kompleksom. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* L-cistein (L-cistein hidrohlorid) 500 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), želatin, trigliceridi srednjeg lanca, sredstva protiv zgrugvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).
NAC (N-Acetyl-Cysteine)

NAC (N-Acetyl-Cysteine)

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre. NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu. NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete i štetne materije iz zagađenog vazduha. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature. Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. NAC može da ima sledeća dejstva na organizam: obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora smanjuje rizik od nastanka restiratornih infekcija i nazeba olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti povećava izgradnju mišićne mase povećava izdržljivost i snagu smanjuje nivo holesterola NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno između obroka, najbolje u kombinaciji sa antioksidansima. Osobe koje intenzivno kašlju, treba da uzimaju NAC ujutro i tokom popodneva, ne pre spavanja i noću, na prazan stomak. Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* N-acetil cistein 600 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Sastojci: N-acetil cistein, želatin, trigliceridi srednjeg lanca, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat i silicijum-dioksid).
Arginine Ornithine Lysine

Arginine Ornithine Lysine

Arginine Ornithine Lysine je kombinacija tri aminokiseline koje omogućavaju organizmu da neometano proizvodi hormone rasta. Ove aminokiseline naročito stimulišu proizvodnju i sekreciju hormona koji će omogućiti telu da duže izgleda mlađe i zdravije. L-ornitin spada u grupu neesencijalnih aminokiselina. L-ornitin je posrednik u ciklusu uree i u metabolizmu arginina i na taj način učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Neophodan je za formiranje drugih aminokiselina: prolina, glutaminske kiseline i glutamata, kao i poliamina. U kombinaciji sa L-argininom deluje na hormon rasta. Nekoliko studija ukazuju da suplementacija argininom, pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu povećava nivo somatotropina, čiji se potencijalni benefit ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. L-lizin spada u esencijalne aminokiseline koje se ne sintetišu u organizmu već se jedino mogu uneti putem hrane. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za rast i razvoj skeleta, pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Dijetarni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama učestvuje u izgradnji misićne mase, održavanju azotne rezerve, odnosno predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. L-arginin je neesencijalna aminokiselina i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot oksid, koji je važan element u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. Arginin deluje protektivno na funkciju srca, a primenjuje se i zbog potencijalnog ergogenog efekta na hormonalni sistem. Njegova najvažnija uloga je u oslobađanju humanog somatotropina. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti. Suplementi arginina imaju anabolički efekat i dovode do povećanja mišićne mase. Takođe, arginin je posrednik u ciklusu uree, pa igra važnu ulogu u detoksikaciji amonijaka. Preporučena doza i način upotrebe: 3 kapsule neposredno posle treninga ili pre spavanja. Aktivna komponenta 1 kapsula 3 kapsule %PDU* L-ornitin hidrohlorid 250 mg 750 mg ** L-lizin hidrohlorid 250 mg 750 mg ** L-arginin 270 mg 810 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Nutritivne informacije: 100 g 1 kapsula %PDU* Energetska vrednsot 3,5 kcal/13,8 kJ 322 kcal/1376 kJ ** Masti od kojih zasićene masne kiseline <0,1 g <0,1 g 0,9 g 0,9 g ** ** Ugljeni hidrati od kojih šećeri <0,1 g <0,1 g <0,1 g <0,1 g ** ** Proteini 0,7 g 61,3 g ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen
EAA Zero

EAA Zero

7160 mg esencijalnih amino kiselina Odnos esencijalnih amino kiselina koji preporučuje SZO * Odnos glutamina i BCAA blizu 1:1 Bez šećera** i bez glutena * Odnos različitih esencijalnih amino kiselina u proizvodu sledi preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO). (Zahtevi za proteinima i amino kiselinama u ishrani ljudi - Izveštaj Zajedničke stručne konsultacije OHP / SZO / UUN.) ** Odnosi se na gotove šejkove pomešane sa vodom. Esencijalnee amino kiseline, kako samo ime govori, neophodne su za ljudsko telo, jer ih uopšte ne može proizvesti ili ih može proizvesti samo u nedovoljnim količinama. Zbog toga je posebno važno osigurati njihov unos iz spoljnih izvora, po mogućnosti u optimalnim količinama i u pravim razmerama. Kao i kod svih proizvoda BioTechUSA, i EAA Zero je razvijen da ima najbolji sastav. Zbog toga EAA Zero sadrži sve esencijalne amino kiseline u optimalnom odnosu kako je utvrdila Svetska zdravstvena organizacija. EAA Zero pruža posebnu kombinaciju amino kiselina koju možete piti bez krivice čak i ako ste na dijeti, jer proizvod ne sadrži šećer. Pijte ga u osvežavajućim ukusima limuna i plavog grožđa pre ili čak tokom iscrpnog treninga. 1 porcija (14 g) sadrži: 3400 mg BCAA 1560 mg L-leucin 800 mg L-izoleucina 1040 mg L-valina 1200 mg L-lizina 600 mg L-treonina 400 mg L-metionina 3580 mg L-glutamina 1000 mg L-fenilalanina 400 mg L-histidina 160 mg L-triptofana Dodatne esencijalne amino kiseline Pored sadržaja BCAA, proizvod sadrži i sve ostale esencijalne amino kiseline, kao i glutamin. Jedna porcija sadrži 50% potrebnih esencijalnih amino kiselina odrasle osobe (80 kg) u skladu sa preporukom SZO. (Zahtevi za proteinima i aminokiselinama u ishrani ljudi - Izveštaj Zajedničke stručne konsultacije OHP / SZO / UUN). Kao i svi BioTechUSA proizvodi, EAA Zero se sastoji od sigurnih i pažljivo odabranih sastojaka. Namena proizvoda: Dodatak ishrani u prahu, nemenjen pripremi napitka sa esencijalnim amino kiselinama i glutaminom. Aktivni sastojci U 100 g proizvoda U jednoj porciji (14 g) %PDU* L-glutamin 25,6 g 3580 mg ** L-leucin 11,1 g 1560 mg ** L-lizin 8,6 g 1200 mg ** L-valin 7,4 g 1040 mg ** L-fenilalanin 7,1 g 1000 mg ** L-izoleucin 5,7 g 800 mg ** L-treonin 4,3 g 600 mg ** L-metionin 2,9 g 400 mg ** L-histidin 2,9 g 400 mg ** L-triptofan 1,1 g 160 mg ** *PDU = preporučeni dnevni unos ** = preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Sastojci: L-glutamin; instant L-leucin [L-leucin, emulgator: lecitin, maltodekstrin]; L-lizin hidrohlorid; regulator kiselosti: limunska kiselina; arome: kivi, limeta; L-valin; L-fenilalanin; L-izoleucin; L-treonin; L-histidin hidrohlorid; L-metionin; L-triptofan; sredstvo za povećanje zapremine: polidekstroza; zaslađivač: sukraloza; kuhinjska so; boje: indigotin, tartrazin***. ***Upotrebljena boja tartrazin može imati nepovoljan uticaj na pažnju i aktivnost kod dece. Način primene: Razmutiti jednu porciju praha (14 g = 2 u vrh pune merice ili 1 u vrh puna supena kašika) u 400 ml vode u šejker boci. Konzumirati jednom dnevno, 15 minuta pre treninga. U danima bez treninga konzumirati jednu porciju između obroka. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivne informacije U 1 porciji (14 g) U 100 g proizvoda Energetska vrednost 210,7 kJ/50,2 kcal 1505,2 kJ/358,4 kcal Masti - od toga zasićene masti <0,01 g <0,01 g <0,10 g <0,10 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 1,83 g 0,08 g 13,10 g 0,57 g Proteini 10,56 g 75,44 g So 0,06 g 0,41 g Informacije o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju MLEKO, JAJA, GLUTEN, SOJA, LJUSKARI I ŠKOLJKAŠI, SUMPOR-DIOKSID i JEZGRASTO VOĆE. Upozorenja: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda ili sa oboljenjem jetre i bubrega. Osobe koje imaju dijagnostifikovano neko oboljenje i/ili koriste lekove pre upotrebe treba da se konsultuju sa lekarom. Ne preporučuje se primena kod osoba sa malignim oboljenjima, fenilketonurijom, osoba sa povišenim nivoom homocisteina, kao i kod osoba koje uzimaju antidepresive, seratonin 5-HTI receptor agoniste, neselektivne inhibitore monoaminoksidaze (MAO). Osobe sa alergijama ili peptičkim ulkusom bi trebalo da koriste proizvod isključivo pri medicinskom nadzoru, dok bi osobe sa kataraktom, dijabetesom, holesterolemijom, hipertenzijom, osobe sa srčanim oboljenjima, kao i osobe sa šizofrenijom, trebalo da budu obazrive pri korišćenju proizvoda. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomena: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: datum označen na pakovanju (dan, mesec, godina). Serija (lot broj): označeno na pakovanju. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 18534/2021 od 09.04.2021. godine.
Amino Energy Zero

Amino Energy Zero

7250 mg aminokiselina po porciji sadrži sve esencijalne aminokiseline sadrži Beta-Alanin, L-Arginin i L-Tirozin 100 mg kofeina po porciji, iz 3 različita izvora 500 mg taurina po porciji sadrži svaki od 6 različitih elektrolita i vitamin B6 bez šećera i bez glutena Sve je spremno - sada ste na redu vi! Kompleksni aktivni sastojci proizvoda uključuju svaku od 9 esencijalnih aminokiselina (sa BCAA 2:1:1), zajedno sa Beta-alaninom, prekursorom popularne supstance Karnozin. Jedinstveni aminokiselinski kompleks takođe uključuje 3 uslovno esencijalne aminokiseline, L-glutamin, L-arginin i L-tirozin, a svaka od njih je odlična pomoć u bilo kojem teškom treningu, čak i pojedinačno. Proizvod sadrži i složenu kombinaciju stimulansa, uključujući kofein iz 2 različita biljna ekstrakta. Međutim, ne sadrži više kofeina od jake šoljice kafe. Aminokiselina Taurin, sinergist kofeina, takođe je dodata. Amino Energy Zero takođe sadrži svaku od 6 različitih vrsta elektrolita koji osiguravaju pravilnu hidrataciju. Kome se preporučuje Amino Energy Zero? Onima koji žele da toniraju svoje telo Onima koji se bave borbenim sportovima, sportovima izdržljivosti, crossfit-om Onima koji teže dodatnoj izdržljivosti na treningu Šta sadrži Amino Energy Zero u jednoj porciji (14 g)? 3900 mg EAA (9 esencijalnih aminokiselina) od toga 3000 mg 2:1:1 BCAA 350 mg beta-alanina 1500 mg L-glutamina 750 mg L-Arginina 250 mg L-tirozina 500 mg taurina 100 mg kofeina (dehidrirani kofein od ekstrakta lista zelenog čaja i iz ekstrakta zrna zelene kafe) 917 mg elektrolita 1,4 mg vitamina B6 150 mg ekstrakta lista zelenog čaja 50 mg ekstrakta zrna zelene kafe Esencijalne amino kiseline Esencijalne amino kiseline, od kojih je poznato 9, neophodne su za ljudsko telo, međutim, naše telo može proizvesti male i neadekvatne količine ovih supstanci. Zbog toga je posebno važno osigurati njihov unos iz spoljnih izvora - po mogućnosti u optimalnim količinama i odnosima. Uslovno esencijalne amino kiseline Uslovno esencijalne amino kiseline su one koje ljudsko telo može da proizvede, kao što su L-glutamin, L-arginin i L-tirozin. Dopunski unos ovih aminokiselina može biti koristan pod određenim okolnostima, npr. tokom treninga visokog intenziteta ili dugih treninga. U takvim slučajevima telu može biti potrebno više aminokiselina nego što ga trenutno može proizvesti. Elektroliti i vitamin B6 Težak trening iscrpljuje ne samo rezerve glikogena u mišićima, već i rezerve vode i minerala u telu, koje treba popuniti. Najčešći elektroliti u čovekovom telu su kalcijum, natrijum, kalijum, fosfor, hlorid i magnezijum. Magnezijum pomaže telu da održi ravnotežu elektrolita, doprinosi normalnom radu mišića, kao i psihološkim funkcijama. Vitamin B6 i magnezijum pojačavaju redovnu proizvodnju energije kao deo metabolizma i smanjuju umor. Kao i svi BioTechUSA proizvodi, i Amino Energy Zero sastoji se od sigurnih i pažljivo odabranih sastojaka. Namena: Dodatak ishrani u prahu, namenjen pripremi napitka sa esencijalnim amino kiselinama, elektrolitima i vitaminom B6. Vitamin B6 doprinosi normalnom energetskom metabolizmu i smanjenju umora i iscrpljenosti. Sastojci: instant L-leucin [L-leucin, emulgator: lecitin, maltodekstrin]; L-glutamin; arome ananasa i manga; sredstvo za povećanje zapremine: polidekstroza; regulator kiselosti: limunska kiselina; L-arginin-hidrohlorid; L-izoleucin; L-valin; kalijumova so ortofosforne kiseline; kalcijum-citrat; taurin; natrijum-citrat; beta-alanin; L-lizin hidrohlorid; L-histidin hidrohlorid; kalijum-hlorid; L-tirozin; suvi ekstrakt lista zelenog čaja (Camellia sinensis) standardizovan na 38% polifenola i 24% ketahina; L-treonin; L-metionin; L-triptofan; L-fenilalanin; magnezijum-oksid; zaslađivač: sukraloza; anhidrovani kofein; suvi ekstrakt zrna zelene kafe (Coffea canephora) standardizovan na 50% hlorogene kiseline; boje: (alura crvena AC, tartrazin)*** piridoksin-hidrohlorid. ***Upotrebljene boje alura crvena AC i tartrazin mogu imati nepovoljan uticaj na pažnju i aktivnost kod dece. Način primene: Razmutiti jednu porciju praha (14 g = 2 vrhom pune merice ili vrhom pune kafene kašičice) u 400 ml vode u šejker boci. Konzumirati jednom dnevno. Informacija o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju i MLEKO, JAJA, GLUTEN, SOJA, LJUSKARI i ŠKOLJKAŠI, SUMPOR-DIOKSID i JEZGRASTO VOĆE. Aktivni sastojci U 100 g proizvoda U porciji (14 g) %PDU* Aktivni sastojci U 100 g proizvoda U porciji (14 g) %PDU* BCAA 2:1:1 - od čega L-leucin - od čega L-izoleucin - od čega L-valin 21,4 g 10,7 g 5,4 g 5,4 g 3000 mg 1500 mg 750 mg 750 mg ** ** ** ** Kofein - anhidrovani kofein - iz ekstrakta zelenog čaja - iz ekstrakta zelene kafe 0,7 g 0,61 g 0,07 g 0,04 g 100 mg 85 mg 10 mg 5 mg ** ** ** ** L-glutamin 10,7 g 1500 mg ** Kalijum 2893 mg 405 mg 20% L-arginin 5,4 g 750 mg ** Hlorid 907 mg 127 mg 16% Taurin 3,6 g 500 mg ** Kalcijum 857 mg 120 mg 15% Beta-alanin 2,5 g 350 mg ** Fosfor 750 mg 105 mg 15% L-lizin 1,8 g 250 mg ** Natrijum 714 mg 100 mg ** L-histidin 1,8 g 250 mg ** Magnezijum 429 mg 60 mg 16% L-tirozin 1,8 g 250 mg ** Vitamin B6 10 mg 1,4 mg 100% L-treonin 0,7 g 100 mg ** Suvi ekstrakt lista zelenog čaja (Camellia sinensis) 1,1 g 150 mg ** L-metionin 0,7 g 100 mg ** L-triptofan 0,7 g 100 mg ** Suvi ekstrakt zrna zelene kafe (Coffea canephora) 0,4 g 50 mg ** L-fenilalanin 0,7 g 100 mg ** PDU=Preporučeni dnevni unos; **= preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivne informacije U 1 porciji (14 g) U 100 g proizvoda Energetska vrednost 202,2 kJ/48,1 kcal 1444,6 kJ/344,0 kcal Masti - od toga zasićene masti <0,01 g <0,01 g <0,10 g <0,10 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 4,83 g 0,05 g 34,56 g 0,38 g Proteini 7,06 g 50,42 g So <0,01 g <0,10 g Upozorenje: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Osobe sa dijagnostifikovanim oboljenjem i/ili pod terapijom obavezno da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe proizvoda. Ne preporučuje se osobama sa srčanim oboljenjima i hipertenzijom. Izbegavati istovremeno uzimanje sa energetskim napicima, kafom i drugim napicima i lekovima koji sadrže kofein. Ne preporučuje se primena kod osoba sa učestalom pojavom herpesa, osoba sa malignim oboljenjima, fenilketonurijom, osoba sa povišenim nivoom homocisteina, kao i kod osoba koje uzimaju antidepresive, serotonin 5-HTI receptor agoniste, neselektivne inhibitore monoaminoksidaze (MAO). Osobe sa alergijama ili peptičkim ulkusom bi trebalo da koriste proizvod isključivo pri madicinskom nadzoru, dok bi osobe sa insuficijencijom jetre i bubrega, kataraktom, dijabetesom, holesterolemijom, kao i osobe sa šizofrenijom, trebalo bi da budu obazrive pri korišćenju proizvoda. Poseban oprez trebalo bi da imaju osobe koje uzimaju lekove koji utiču na agregaciju trombocita, kao što je aspirin, osobe koje uzimaju varfarin, kao i osobe koje imaju genetske i stečene predispozicije ka krvarenju. Pre bilo kakve hirurške procedure trebalo bi prestati sa uzimanjem proizvoda. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj boci, na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja ne uklanjati kesicu adsorbera vlage. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti: do datuma utisnutog na pakovanju (dd/mm/gggg). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 18562/2021 od 09.04.2021. godine.
Glutathione Vege

Glutathione Vege

L-glutation je neesencijalna aminokiselina, veoma važna za ljudsko zdravlje. To je jak hidrosolubilni antioksidantski enzim koji se većim delom proizvodi u jetri. Glutation ima učešće u velikom broju telesnih funkcija. Jedna od njih je sinteza i onavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), izgradnja proteina i prostaglandina i transport aminokiselina. Glutation učestvuje u metabolizmu karcinogena i toksina, unapređuje imunološku funkciju i asistira u sprečavanju oksidativnog oštećenja i degeneracije ćelija i aktivira enzime za rad. Značajan je i kao antioksidant, ali i za održavanje funkcije ostalih antioksidanata u organizmu. U kombinaciji sa katalazom i superoksid-dismutazom (SOD) predstavlja glavno oružje organizma protiv raznih napadača - bakterija, virusa, zagađenja, stresa i dr. Glutation je tripeptid. Sastoji se od tri aminokiseline - cisteina, glutaminske kiseline i glicina. Nivo glutationa u organizmu prirodno opada u procesu starenja, pod uticajem bolesti i stresa, uključujući i fizički napor i bavljenje sportom. Nedostatak glutationa može se manifestovati i pojavom makularne degeneracije, dijabetesa, plućnih ili gastrointestinalnih bolesti. Zato ga treba nadoknađivati dodacima ishrani, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja i povišenog rizika od javljanja bolesti i ubrzanog starenja usled oslabljenog imunološkog sistema. Sportisti, koji uzimaju suplemente da bi povećali nivo testosterona u cilju izgradnje mišićne mase, izdržljivosti i energije, treba da uzimaju i glutation, jer je on taj koji kontroliše i održava ravnotežu hormona u organizmu. Učestvuje i u deponovanju i transportovanju aminokiselina kroz organizam, tj. u izgradnji proteina, pa bez njega nije moguće održati mišićnu masu. Neke od mnogobrojnih koristi od glutationa su zaštita organizma od slobodnih radikala jačanje imunološkog sistema održavanje hormonske ravnoteže pomaže kod hroničnih upala koje mogu dovesti do artritisa, srčanih oboljenja smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre detoksikacija organizma štiti ćelije oštećene štetnim sastojcima duvanskog dima Da bi se održao optimalan nivo glutationa u organizmu, potrebno je prisustvo vitamina B-6 i alfa-lipoinske kiseline. Selen i vitamini C i E takođe mogu da utiču na količinu glutationa. Naročito je važno održavati visoke koncentracije glutationa u organizmu posle četrdesete godine života, jer tada naglo počinju da se smanjuju njegove rezerve, što može negativno da se odrazi na zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata obolelih od najtežih bolesti, kao što su sida, ateroskleroza ili kancer, nivo glutationa po pravilu izuzetno nizak. Mala koncentracija glutationa se opaža i kod drugih oboljenja, naročito hroničnih oboljenja respiratornog trakta. U takvim slučajevima može da se preporuči suplementacija glutationom. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 doza (1 kapsula) dnevno uz obrok. Preporučljivo ga je uzimati u sinergijskoj kombinaciji sa drugim antioksidantima, alfa-lipoinskom kiselinom, vitaminima E i C ili N-acetil cisteinom (NAC), kao i sa koenzimom Q10. Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU* L-glutation (redukovani) 200 mg ** *PDU - preporučen dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutation redukovani, maltodekstrin, sredstvo za oblaganje (hidroksipropilmetilceluloza).
BCAA Drink

BCAA Drink

4000 mg BCAA u odnosu 4:1:1 po porciji 100 mg kofeina po porciji 1000 mg taurina po porciji 600 mg D-glukuronolaktona po porciji Niacin, vitamin B5 i B6 Bez šećera Bez aspartama Bez konzervansa Pređite na veću brzinu! Pred vama je dug put i osećate kao da motor popušta? Možda vam treba samo malo goriva da vas pokrene i održi. BCAA Zero energetski napitak može vam dobro doći, bilo da se radi o fizičkim vežbama, mentalnom radu ili čak celonoćnoj zabavi nakon napornog dana. Ovaj napitak je logičan i izvanredan izbor, jer vas pojačava bez konzervansa i šećera. Svaka kap je formulisana za performanse; pored dobro poznatih sastojaka uobičajenih energetskih pića - poput kofeina, taurina, kao i niacina i vitamina B5 i B6, koji doprinose smanjenju umora - dodali smo i BCAA kao poseban dodatni sastojak. Stoga, osim što vam daje podstrek kada se umorite, vaše mišiće snabdeva i esencijalnim aminokiselinama. Popijte i dajte sve što imate! Da vidimo brojke! 1 limenka (330 ml) sadrži: 2.666 mg L-leucin 667 mg L-izoleucin 667 mg L-izoleucin 100 mg kofeina 1.000 mg taurina 600 mg D-glukuronolaktona 4 mg niacina 1,5 mg vitamina B5 0,35 mg vitamina B6 Kako, kada, za koga? Preporučujemo vam ovaj napitak ako želite više od običnog energetskog napitka → on će vam dati dodatnu energiju, a takođe i „zaštititi“ vaše mišiće, brzo i povoljno. Kada ste suočeni sa ekstremnim izazovima → npr. puno radite, pripremate se za težak ispit ili vozite dugo. Ako želite da vežbate još duže i još više. Trenutno snabdevanje amino kiselinama bez šećera pre fizičkog vežbanja. Prilikom pripreme za takmičenje (fitnes). Zaštita i jačanje mišića Energetsko piće BioTechUSA sadrži BCAA u odnosu 4:1:1, to jest leucin, izoleucin i valin, čineći grupu aminokiselina razgranatog lanca. Na osnovu određenih nalaza istraživanja, ove aminokiseline se često nazivaju i „zaštitom mišića“, s jedne strane, zbog njihovog proteolitičkog efekta, a, s druge strane, zbog proteinsko-anaboličkog efekta, odnosno pozitivnog efekta koji imaju na izgradnju proteina. Zbog toga je i presudno kontinuirano dopunjavanje sve tri, jer naše telo nije sposobno da ih proizvodi. Kao i svi proizvodi BioTech USA, BCAA Zero napitak sastoji se od sigurnih i pažljivo odabranih sastojaka. Nutritivna vrednost proizvoda 100 ml/ 330ml: 40 kJ (10 kcal) /132 kJ (33 kcal), masti 0 g/0 g, od toga zasićene masne kiseline 0 g/0 g, ugljeni hidrati 0 g/0 g od toga šećeri 0 g/0 g, proteini 1,2 g/4 g, so 0 g/0 g Sastojci: Voda; koncentrisani sok kruške; L-leucin; ugljen-dioksid; taurin; kiselina: limunska kiselina; L-valin; L-izoleucin; D-glukuronolakton; kofein; boja: karamel obični; zaslađivač: sukraloza; arome: jabuke i kruške; nikotinska kiselina; kalcijum-D-pantotenat; piridoksin- hidrohlorid Sastojak 330 ml BCAA -od čega L-leucin -od čega L-izoleucin -od čega L-lvalin 4000 mg 2666 mg 667 mg 667 mg Taurin 1000 mg D-glukuronolakton 600 mg Kofein 100 mg Niacin 3,96 mg Pantotenska kiselina 1,485 mg Vitamin B6 0,347 mg Upozorenje: Ne preporučuje se osobama sa srčanim tegobama i osobama preosetlјivim na kofein. Ne preporučuje se konzumiranje sa alkoholom. Konzumirati maksimalno 1 porciju dnevno. Uslovi čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju Serija: označeno na pakovanju (lot broj)
L-Methionine

L-Methionine

L-metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je veoma rasprostranjena u prirodi i hrani (meso, jaja, riba i mlečni proizvodi). Prema podacima FAQ i FDA preporučeni dnevni unos L-metionina je 13 mg/kg telesne mase ili oko 1 g dnevno, dok je stvarni unos zapravo veći, zbog proteina koji se nalaze u hrani. L-metionin je prekursor sinteze proteina i učesnik je velikog broja biohemijskih reakcija, kao na primer produkcija S-adenozilmetionina (SAMe). L-cistein, glutation, taurin, i SAMe, kao metil donor, učestvuju u sintezi kreatina, epinefrina, melatonina i poliamina spermina i spermidina i dr. Metionin je neophodan za mišićne kontrakcije, sintezu hemoglobina, razgradnju holesterola i masti. Uklanja otpadne produkte metabolizma iz jetre i može da smanji rizik od nastanka masne jetre i arterija. Pored potencijalno zaštitnog dejstva prema hepatotoksinima, kao što je acetaminofen, metionin može da poseduje i antioksidativnu aktivnost. Učestvuje i u izgradnji holina, zbog čega sportisti pribegavaju njegovoj suplementaciji, kako bi sačuvali metionin za druge funkcije. Od svih aminokiselina, metionin, kao i njegov oblik SAMe, najvažniji je za zdravlje jetre, jer gradi cistein koji sprečava odumiranje njenih ćelija. Metionin je lipotropik, pa pomaže jetri da preradi masti, što je preduslov za njeno zdravlje, detoksikaciju i normalnu funkciju. Uz pomoć holina i inozitola metionin sprečava nagomilavanje masti u jetri. Metionin je važan za sportiste, naročito bodibildere i atletičare, jer je neophodan za sintezu kreatina, koji učestvuje u stvaranju energije i mišićne mase. Pored toga, metionin podiže nivo glutationa, antioksidanta koji se troši tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti. U organizmu metionin sa ATP-om se pretvara u S-adenozilmetionin (SAMe) i u tom obliku da učestvuje u mnogim biohemijskim procesima neophodnim za zdravlje organizma. Metionin je esencijalan i za stvaranje kolagena koji se nalazi u koži, noktima i vezivnom tkivu. Može da smanji i proizvodnju histamina, čiji povećani nivoi izazivaju stanja kao što je artritis, hronične alergije i dr. Istraživanja metionina pokazuju da može da bude veoma koristan saveznik terapiji urinarnih infekcija, jer, kao i brusnica, sprečava bakterije da ostanu zalepljene za zidove urinarnog trakta. U kombinaciji sa B kompleksom, metionin može da ima umirujući efekat na organizam. Neka od povoljnih dejstava metionina na organizam su: antioksidativno dejstvo detoksikacija jetre i čitavog organizma razgradnja masti i masnih depoa podrška zdravlju zglobova i ligamenata podrška terapiji upale urinarnog trakta povećava nivo kreatina Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli: 2 kapsule dnevno. Upozorenje: primena je kontraindikovana kod kod osoba sa genetskim poremećajem homocistinurijom. Ne preporučuje se osobama koje imaju povišen nivo homocisteina i osobama sa malignim oboljenjima, dok bi osobe sa srčanim oboljenjima trebalo da budu obazrive pri suplementaciji L-metioninom. Posebnu pažnju bi trebalo da obrate osobe sa šizofrenijom, kao i osobe sa insuficijencijom jetre i bubrega. Aktivna komponenta 1 kapsula 2 kapsule %PDU* L-metionin (slobodna forma) 500 mg 1000 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Sastojci: L-metionin (u slobodnoj formi), kapsula (želatin), sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat).
Lysine Caps

Lysine Caps

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako ishrana ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do nedostatka koji se može nadoknaditi dodacima ishrani, kao kompleks ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase i glatkih bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu. Lizin se godinama koristio isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije jačanje imuniteta poboljšanje koncentracije smanjenje umora ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. Lizin je najbolje kombinovati sa L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. Proteini koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, kao što je kazein, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno, uz ili između obroka sa vodom. Lizin ne treba uzimati sa proteinskim napicima (mleko, jogurt). Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU L-lizin (L-lizin-hidrohlorid) 500 mg * *PDU nije utvrđen Ostali sastojci: želatin, prečišćena voda, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid), sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), trigliceridi srednjeg lanca.
Arginine Caps

Arginine Caps

L-arginin je uslovno esencijalna (esencijalna za decu i sportiste) aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje endokrine žlezde hipofize. Zajedno sa ornitinom, fenilalaninom i ostalim neurotransmiterima, arginin učestvuje u stvaranju i izlučivanju hormona rasta (GH) iz hipofize, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja. Prirodni izvori arginina su jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima. Potreba za argininom naročito je velika kod muškaraca, pošto se 80% semene tečnosti sastoji od arginina, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Danas gotovo svaka terapija steriliteta uključuje i suplementaciju arginina. Posle tridesete godine života dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, zato ga je potrebno nadoknađivati putem dodataka ishrani. L-arginin ima sledeća dejstva na organizam: prekursor je za sintezu azotoksida (NO) stimuliše oslobađanje hormona rasta koji podmlađuje organizam i učestvuje u sintezi mišićnog tkiva prirodna je alternativa Viagri povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca snižava holesterol i redukuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja potpomaže imunološke reakcije potpomaže stvaranje kolagena ubrzava oporavak i zaceljivanje rana pomaže metabolizam masti nagomilane u organizmu poboljšava ćelijski odgovor na dejstvo insulina čuva ćelije i usporava proces starenja snižava krvni pritisak Sagorevanje masti pomaže tako što učestvuje u njihovoj transformaciji u energiju, čime se postiže mišićna masa bez masnih naslaga. Pojačava otpornost organizma prema bolestima - jača imunološki sistem. Učestvujući u obnavljanju tkiva, arginin jača vezivna tkiva, čime doprinosi i zdravlju tetiva i ligamenata. Rast mišića pospešuje tako što pojačava sintezu proteina. Arginin još smanjuje nivo ureje u krvi i mokraći. Za oslobađanje hormona rasta tokom noći značajni su sledeći dodaci ishrani: aminokiseline ornitin, arginin, triptofan, glicin i tirozin, koji deluju sinergijski (delotvorniji su zajedno nego pojedinačno) sa vitaminom B-6, niacinom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C. Vrhunac lučenja GH dostiže se oko devedeset minuta pošto se zaspi. Nivo prirodnog hormona rasta smanjuje se sa starenjem organizma. Negde oko pedesete godine sinteza GH potpuno prestaje. Ali dodavanjem ishrani preparata koji sadrže aminokiseline i vitamine koji podstiču oslobađanje hormona rasta, proizvodnja prirodnog hormona rasta može se vratiti do nivoa mlađe odrasle osobe. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno ili po preporuci lekara. Ovaj preparat ne treba da uzimaju deca u razvoju, trudnice, žene koje doje, ili osobe koje imaju herpes ili pate od shizofrenije. Ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa bubrezima ili jetrom, osim po preporuci i pod nadzorom lekara. Aktivna komponenta 1 kapsula L-arginin (L-arginin hidrohlorid i -arginin) 500 mg* *PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), stabilizator (magnezijum-stearat), želatin, tigliceridi srednjeg lanca.
Arginine & Ornithine

Arginine & Ornithine

Arginine & Ornithine Caps je kombinacija aminokiselina arginina i ornitina, koje omogućavaju organizmu da neometano proizvodi hormon rasta i uopšte stimulišu proizvodnju i sekreciju hormona koji omogućavaju telu da duže izgleda mlađe i zdravije. L-ornitin spada u grupu neesencijalnih aminokiselina. L-ornitin je posrednik u ciklusu uree i u metabolizmu arginina i na taj način učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Neophodan je za formiranje drugih aminokiselina: prolina, glutaminske kiseline i glutamata, kao i poliamina. U kombinaciji sa L-argininom deluje na hormon rasta. Nekoliko studija ukazuju da suplementacija argininom, pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu povećava nivo somatotropina, čiji se potencijalni benefit ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. L-arginin je neesencijalna aminokiselina i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot oksid, koji je važan element u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. Arginin deluje protektivno na funkciju srca, a primenjuje se i zbog potencijalnog ergogenog efekta na hormonalni sistem. Njegova najvažnija uloga je u oslobađanju humanog somatotropina. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti. Suplementi arginina imaju anabolički efekat i dovode do povećanja mišićne mase. Takođe, arginin je posrednik u ciklusu uree, pa igra važnu ulogu u detoksikaciji amonijaka. Preporučena doza i način upotrebe: 1-3 kapsule dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula L-arginin (L-arginin-hidrohlorid) 500 mg* L-ornitin (L-ornitin-hidrohlorid) 250 mg* *PDU nije utvrđen Sastojci: želatin, voda, sredstva protiv zgrudvavanja (stearinska kiselina, silicijum-dioksid), tigliceridi srednjeg lanca.
Glutamine Drive

Glutamine Drive

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) Preporučeno doziranje i način upotrebe: pomešati jednu mericu praška (5 g) sa 200 ml vode ili napitka po izboru. Uzimati dve porcije dnevno - jednu ujutru nakon buđenja i jednu uveče pre odlaska na spavanje. Za vreme korišćenja preparata, unositi dovoljnu količinu vode, najmanje 8 čaša dnevno. Aktivna komponenta 1 doza (5 g) %PDU* L-glutamin 5000 mg ** * PDU - preporučeni dnevni unos. ** PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutamin
BCAA 3:1:2 Essentials

BCAA 3:1:2 Essentials

Zajedno sa proteinima aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova. BCAA (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin. Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase. Kako BCAA deluju na organizam BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka. BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte (efekte rasta mišića) tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti. Efekti upotrebe BCAA povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka povećavaju i čuvaju mišićnu masu sagorevaju masti čuvaju rezerve glikogena u mišićima učestvuju u održavanju azotnog bilansa predstavljaju zdravu podršku dijetama Preporučeno doziranje i način upotrebe: Pomešati 2 merice (7,5 g) praška sa 300 ml hladne vode i popiti. Napitak koristiti jednom dnevno. Aktivna komponenta 100 g 1 doza (7,5 g) L-leucin 41,719 g 3,129 g* L-valin 28,18 g 2,101 g* L-izoleucin 13,983 g 1,049 g* * PDU nije utvrđen. Ostali sastojci: L-leucin, L-valin, L-izoleucin, regulatori kiselosti (limunska kiselina, jabučna kiselina), zaslađivači (acesulfam-K, sukraloza), arome, sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid [nano]), emulgator (lecitin iz suncokreta), koncentrat spiruline (Arthrospira platensis).
BCAA Lean

BCAA Lean

Zajedno sa proteinima aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova.). BCAA su od esencijalnog značaja za sve aktivne osobe jer predstavljaju zdravu osnovu za izgradnju i održavanje čiste i bez masti mišićne mase i isto tako sprečavanju pucanje mišićnih vlakana zbog fizičkih napora ali i tokom dijeta zbog redukovane ishrane. BCAA se apsorbuju dirktno u mišićima i neposredno nakon konzumiranja su raspoložive za stvaranje energije. BCAA Lean sadrže dijetna vlakna jer je tokom dijeta izuzetno važno obezbediti što duži osećaj sitosti. Dijetna vlakna su za to idealna jer su nesvarljiva i sposobna su da upiju dosta vode. Ona se u crevima naduju od upijene vode i stvaraju osećaj sitosti. Treba ih unositi sa dosta tečnosti. BCAA (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin. Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase. Kako BCAA deluju na organizam BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka. BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte (efekte rasta mišića) tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti. Efekti upotrebe BCAA povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka povećavaju i čuvaju mišićnu masu sagorevaju masti čuvaju rezerve glikogena u mišićima učestvuju u održavanju azotnog bilansa predstavljaju zdravu podršku dijetama BCAA Lean je kombinacija aminokiselina razgranatog lanca u idealnom odnosu 2:1:1 (L-izoleucin, L-leucin i L-valin) i dijetnih vlakana. Kao bogat izvor dijetnih vlakana, ovaj proizvod produžava osećaj sitosti i igra glavnu ulogu u smanjenju telesne mase. BCAA Lean je suplement 100% biljnog porekla, pa ga mogu koristiti i vegetarijanci i vegani. Maxler BCAA Lean se može nabaviti u četiri različitih ukusa (Ginger-Lime, Strawberry-Kiwi, Cucumber-Mint, Pineapple-Coconut). Preporučeno doziranje i način upotrebe: Izmešati 1 mericu (5 g) proizvoda sa 250 ml vode. Konzumirati 1-2 puta dnevno. Aktivna komponenta 100 g 7 g Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA’s) 51,5 g 3 g* L-izoleucin 25,7 g 1,3 g* L-leucin 12,9 g 0,6 g* L-valin 12,9 g 0,6 g* Nutritivne informacije 100 g 7 g Energetska vrednost 83 kcal/339 kJ 4 kcal/20 kJ Proteini 50 g 2,5 g Masti 0,2 g 0 g Od kojih zasićene masne kiseline 0 g 0 g Ugljeni hidrati 5,2 g 0,3 g Od kojih šećeri 3,8 g 0,2 g Vlakna 32 g 1,6 g So 0 g 0 g NRV - nutritivna referentna vrednost. * - NRV nije ustanovljena. Sastojci: aminokiseline razgranatog lanca (L-leucin, L-izoleucin, L-valin), inulin, regulatori kiselosti (limunska kiselina, jabučna kiselina), zaslađivači (acesulfam K,sukraloza), arome, emulgator (suncokretov lecitin), sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid), boje (koncentrovani sok od šargarepe). Napomena: Sastavi proizvoda se neznatno razlikuju u zavisnosti od ukusa. Ovde je prikazan samo za ukus Ginger-Lime.
GlutaLean

GlutaLean

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina - kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. Preporučeno doziranje i način upotrebe: dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi. Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.

Stranice