You are here

GABA

Proizdođač: 
Šifra:
1036
Ukratko:
Dodatak ishrani sa gama-aminobuternom kiselinom. Saznaj više
1.390,00 RSD

Možete poručiti i telefonom od 8-16h

+381 (0) 21 631 90 80 +381 (0) 60 631 90 80
Prosek: 6 (3 glasova)

GABA

  • 1000 mg gama-aminobuterne kiseline po dnevnoj dozi
  • 30 dnevnih doza (2 kapsule)

GABA ili gama-aminobuterna kiselina je neproteinska aminokiselina koja se u mozgu sintetiše iz glutaminske kiseline i ima ulogu glavnog inhibitomog neurotransmitera u centralnom nervnom sistemu. Inhibitoma aktivnost gama-aminobuterne kiseline odvija se preko postsinaptičkih GABAA receptora. Kada se receptori GABA-e blokiraju, dolazi do porasta anksioznosti, a kad su stimulisani, benzodiazepinima, na primer, dolazi do opadanja anksioznosti. Bez GABA-e nervne ćelije suviše često i suviše lako šalju impulse. Prema određenim studijama, neadekvatno ili prekinuto snabdevanje gama­aminobuteme kiseline povezano je sa poremećajima kao što su: anksioznost, insomnija, epilepsija, premenstrualni sindrom, bol i, moguće, depresija.

U organizmu se u većim koncentracijama nalazi u hipotalamusu, koji se nalazi u zadnjem delu mozga, i reguliše cikluse spavanja, telesnu temperaturu i aktivnost hipofize. Prema nekim istraživanjima GABA je prirodni stimulator glavne endokrine žlezde - hipofize, koja između ostalih luči i hormon rasta (GH), poznatog po svom anabolnom i lipotrofnom svojstvu kao posledice uticaja na metabolizam masti i proteina. Zbog navedenog svojstva (da može da utiče na povećanje lučenja hormona rasta) u upotrebi su suplementi na bazi GABA-e za koje se smatra da mogu da povećaju sportske performanse kod sportista i da doprinesu smanjenju telesne masti. Što je veći nivo hormona rasta u krvi, to je manje telesne masnoće i bolja je definisanost mišića.

Preporučena doza i način upotrebe:  2 kapsule dnevno.

Upozorenje: Ne preporučuje se osobama na terapiji anksioliticima i antiepilepticima. Izbegavati konzumiranje alkohola za vreme uzimanja proizvoda.

Aktivna komponenta

Dnevna doza (2 kapsule)

%NRV*

Gama-aminobuterna kiselina (GABA)

1000 mg

**

*NRV – nutritivna referentna vrednost

** - NRV nije ustanovljena

Namena: Dodatak ishrani u kapsulama na bazi gama-aminobuterne kiseline.

Sastojci: gama-aminobuterna kiselina; kapsula: [želatin; sredstvo za glaziranje: šelak; boja: oksidi i hidroksidi gvožđa; regulator kiselosti: amonijum-hidroksid, kalijum-hidroksid]; sredstvo za povećanje zapremine: natrijum-karboksimetilceluloza; sredstvo protiv zgrudvavanja: magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum-dioksid.

Način upotrebe: popiti jednom dnevno 2 kapsule, uz čašu vode, pre odlaska na spavanje.

Informacije o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju i mleko, jaja, soja, gluten, kikiriki, jezgrasto voće, celer, riba, ljuskari i mekušci i sumpor-dioksid.

Upozorenje: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti.

Napomene: Pre upotrebe proizvoda konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

Način čuvanja: Čuvati proizvod dobro zatvoren na suvom i hladnom mestu. Čuvati van domašaja dece.

Najbolje upotrebiti do: označeno na pakovanju (dan, mesec,godina).

Serija: označeno na pakovanju (lot broj).

Broj upisa u bazu Ministartsva zdravlja RS:

Slični proizvodi

Upozorenje

Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze
se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.

Napomena

Preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Cene

Cene su sa uračunatim PDV-om. Mogu biti promenjene bez prethodne najave.

Opis i fotografije

Vitalikum nastoji da opisi proizvoda i fotografije  budu što precizniji, ali ne odgovara za eventualne greške