You are here

Glutamin

Glutamin je možda najpoznatija i najkorišćenija aminokiselina medju sportistima. Ono što prvo pomislimo kada čujemo za glutamin jeste antikatabolički efekat tj zaštita mišića od razgradnje. Naravno, ništa manji efekat nema ni na oporavak mišića kao i smanjenje upala. U suštini, glutamin je bitna aminokiselina za svaki vid oporavka organizma bilo da je to od stresa izazvanog treningom,ili bilo kog drugog oblika opterećenja organizma (bolest,naporan posao,stresan život...). Pored toga glutamin ima i anabolnu funkciju u organizmu jer pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija. Takodje učestvuje i u detoksifikaciji amonijaka.

Glutamin je i izvor azota zbog prisustva amino grupe pa pomaže i hidrataciju ćelija, stimuliše takodje i proizvodnju prirodnog hormona rasta, održava nivo kiselosti, čini imuni sistem jačim Glutamin se u organizmu proizvodi u odredjenoj meri, ali se ipak smatra uslovno esencijalnom aminokiselinom jer pri dodatnim naporima organizma potrebne su i veće količine glutamina nego što je organizam u mogućnosti da proizvede. Pa je unošenje preko hrane ili suplementacije u tim slučajevima svakako poželjno. U slučaju da nema u dovoljnoj količini glutamina telo će usled napora ili stresa krenuti u katabolizam-razgradnju u cilju svog oporavka i potrage za glutaminom iz mišića.

Prirodni izvori glutamina su u namirnicama bogatim proteinima kao što su riba,meso (naročito crveno), mlečni proizvodi, jaja, pasulj, psenica itd.Na osnovu iskustava sportista koji koriste dodatno glutamin dobijamo povratnu informaciju da se efekti osete brzo da su manje umorni, brže i lakše se oporavljaju za naredni trening, smanjenih upala mišića i opšteg su boljeg stanja organizma uopšte.

Glutamine Drive

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) Preporučeno doziranje i način upotrebe: pomešati jednu mericu praška (5 g) sa 200 ml vode ili napitka po izboru. Uzimati dve porcije dnevno - jednu ujutru nakon buđenja i jednu uveče pre odlaska na spavanje. Za vreme korišćenja preparata, unositi dovoljnu količinu vode, najmanje 8 čaša dnevno. Aktivna komponenta 1 doza (5 g) %PDU* L-glutamin 5000 mg ** * PDU - preporučeni dnevni unos. ** PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutamin

GlutaLean

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) poboljšava snabdevanje ćelija vodom povećava nivo hormona rasta (GH) U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina - kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. Preporučeno doziranje i način upotrebe: dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi. Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.

Vitalikum BCAA + GLM + B6

Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) predstavljaju vrhunski dodatak ishrani jer se brzo vare te utiču na smanjenje umora, iscrpljenosti

Glutamine Zero

L-Glutamine sa ukusom, bez secera i aspartama.

100% L-Glutamine

Neophodna amino kiselina u procesu izgradnje mišićnog tkiva i ubrzanja oporavka od napornih treninga.

Glutamine Instant

Proizvod izuzetne čistoće fine konzistencije odlične rastvorljivosti. L-Glutamin je najzastupljenija, neesencijalna amino kiselina u ljudskom telu. Po prirodi ona se u telu nalazi u krvi, u cirkulaciji. Međutim, njen najveći deo je u basenima skeletnih mišića. Preko 90% L – Glutamina u telu se nalazi u mišićnom tkivu koji je glavno mesto za sintezu L - Glutamina . L-Glutamin se svrstava u neesencijalne amino kiseline (u zavisi od unosa hrane ili suplemenata) zbog toga što, iako ga telo može samo sintetisati, u velikom broju slučajeva kao što je u traumatskim situacijama, u stanjima povrede, opekotina, zarastanje rana, u postoperativnim  procedurama kod pacijenata, kao i stanjima teškog kataboličkog stresa, kao što je za vreme intenzivnih vežbi, dolazi do njegove deficijencije. L-Glutamin ima brojne funkcije u organizmu. Učestvuje u sintezi proteina. Jedna od najvažnijih funkcija L- glutamina je uklanjanje viška amonijaka koji je otpadni proizvod u telu. L-Glutamin deluje kao alternativni izvor energije za ćelije kod onih koje ne mogu efikasno da  koriste glukozu. On reguliše kiselo - baznu ravnoteže u bubrezima proizvodeći amonijak uz prisustvu enzima Glutaminaza. Glutamine Instant, kao što mu i sam naziv sugeriše, predstavlja glutaminski proizvod, koji sadrži 100% INSTANTIZOVANI L-Glutamin. Takav oblik obezbeđuje odličnu rastvorljivost i apsorpciju. Glutamine Instant  povećava snagu, pomaže povećanje mišićne mase, pokreće i održava anaboličke procese i sprečava razgradnju mišićnih tkiva. Dopuna ishrane sa  Glutamine Instantom pomaže sportistima da razviju svoju muskulaturu i obezbede adekvatne uslove za povećanje mišićnih ćelija. Namena proizvoda: Dodatak ishrani na bazi L-glutamina. Aktivni sastojak U 100 g U 1 dozi (5 g) U dnevnoj dozi (15 g) %PDU* L-glutamin 100 g 5 g 15 g ** *PDU = preporučeni dnevni unos; ** = preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Sastojci: 100% L-glutamin. Preporučena upotreba: Uzeti 2-3 doze dnevno. Pomešati jednu dozu (5 g) sa 250-300 ml vode ili soka i popiti pre ili tokom treninga. Popiti još jednu dozu nakon treninga. Može se uzeti još jedna doza pre odlaska na spavanje. Nutritivna vrednost Na 100 g proizvoda U 1 dozi (5 g) U dnevnoj dozi (15 g) Energija 1672 kJ/400 kcal 83,6 kJ/20 kcal 250,8 kJ/60 kcal Masti - od čega zasićene masne kiseline 0 g   0 g 0 g   0 g 0 g   0 g Ugljeni hidrati - od čega šećeri 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Proteini 100 g 5 g 15 g So <0,10 g <0,01g <0,01g Informacije o alergenima: može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, SOJE i KIKIRIKIJA. Upozorenja: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Osobe sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre ne treba da koriste preparat. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati proizvod dobro zatvoren, na suvom i hladnom mestu. Držati proizvod dalje od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Čuvati van domašaja dece. Ne upotrebljavati ukoliko je pakovanja oštećeno. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju (mesec,godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 16281/2020 od 22.04.2020. godine.