You are here

Glutamin

Glutamin je možda najpoznatija i najkorišćenija aminokiselina medju sportistima. Ono što prvo pomislimo kada čujemo za glutamin jeste antikatabolički efekat tj zaštita mišića od razgradnje. Naravno, ništa manji efekat nema ni na oporavak mišića kao i smanjenje upala. U suštini, glutamin je bitna aminokiselina za svaki vid oporavka organizma bilo da je to od stresa izazvanog treningom,ili bilo kog drugog oblika opterećenja organizma (bolest,naporan posao,stresan život...). Pored toga glutamin ima i anabolnu funkciju u organizmu jer pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija. Takodje učestvuje i u detoksifikaciji amonijaka.

Glutamin je i izvor azota zbog prisustva amino grupe pa pomaže i hidrataciju ćelija, stimuliše takodje i proizvodnju prirodnog hormona rasta, održava nivo kiselosti, čini imuni sistem jačim Glutamin se u organizmu proizvodi u odredjenoj meri, ali se ipak smatra uslovno esencijalnom aminokiselinom jer pri dodatnim naporima organizma potrebne su i veće količine glutamina nego što je organizam u mogućnosti da proizvede. Pa je unošenje preko hrane ili suplementacije u tim slučajevima svakako poželjno. U slučaju da nema u dovoljnoj količini glutamina telo će usled napora ili stresa krenuti u katabolizam-razgradnju u cilju svog oporavka i potrage za glutaminom iz mišića.

Prirodni izvori glutamina su u namirnicama bogatim proteinima kao što su riba,meso (naročito crveno), mlečni proizvodi, jaja, pasulj, psenica itd.Na osnovu iskustava sportista koji koriste dodatno glutamin dobijamo povratnu informaciju da se efekti osete brzo da su manje umorni, brže i lakše se oporavljaju za naredni trening, smanjenih upala mišića i opšteg su boljeg stanja organizma uopšte.

Grenade® Essential Glutamine

100% čist L-Glutamine, prirodna amino kiselina, najvišeg kvaliteta dobijena inovativnim procesom fermentacije.
Pakovanje: 
250g

Vitalikum BCAA+GLM

Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) predstavljaju vrhunski dodatak ishrani jer se brzo vare te utiču na smanjenje umora, iscrpljenosti

Glutamine Zero

L-Glutamine sa ukusom, bez secera i aspartama.
Pakovanje: 
300 g

100% L-Glutamine

Neophodna amino kiselina u procesu izgradnje mišićnog tkiva i ubrzanja oporavka od napornih treninga.
Pakovanje: 
240 g

Glutamine Instant

Glutamine Instant Proizvod izuzetne čistoće, fine konzistencije i odlične rastvorljivosti. L-Glutamin je najzastupljenija, neesencijalna amino kiselina u ljudskom telu. Po prirodi ona se u telu nalazi u krvi, u cirkulaciji. Međutim, njen najveći deo je u basenima skeletnih mišića. Preko 90% L – Glutamina u telu se nalazi u mišićnom tkivu koji je glavno mesto za sintezu L - Glutamina . L-Glutamin se svrstava u neesencijalne amino kiseline (u zavisi od unosa hrane ili suplemenata) zbog toga što, iako ga telo može samo sintetisati, u velikom broju slučajeva kao što je u traumatskim situacijama, u stanjima povrede, opekotina, zarastanje rana, u postoperativnim  procedurama kod pacijenata, kao i stanjima teškog kataboličkog stresa, kao što je za vreme intenzivnih vežbi, dolazi do njegove deficijencije. L-Glutamin ima brojne funkcije u organizmu. Učestvuje u sintezi proteina. Jedna od najvažnijih funkcija L- glutamina je uklanjanje viška amonijaka koji je otpadni proizvod u telu. L-Glutamin deluje kao alternativni izvor energije za ćelije kod onih koje ne mogu efikasno da  koriste glukozu. On reguliše kiselo - baznu ravnoteže u bubrezima proizvodeći amonijak uz prisustvu enzima Glutaminaza. Glutamine Instant, kao što mu i sam naziv sugeriše, predstavlja glutaminski proizvod, koji sadrži 100% INSTANTIZOVANI L-Glutamin. Takav oblik obezbeđuje odličnu rastvorljivost i apsorpciju. Glutamine Instant  povećava snagu, pomaže povećanje mišićne mase, pokreće i održava anaboličke procese i sprečava razgradnju mišićnih tkiva. Dopuna ishrane sa  Glutamine Instantom pomaže sportistima da razviju svoju muskulaturu i obezbede adekvatne uslove za povećanje mišićnih ćelija. Nutritivna vrednost : Nutritivna vrednost proizvoda 1 doza (5 g) 100 g Energija 84kJ/20kcal 1672 kJ/400 kcal Proteini 5 g 100 g Masti 0 g 0 g Ugljeni hidrati 0 g 0 g Aktivni sastojak   L-glutamin 5g 100g Sastojci: 100% L-glutamin Preporučena upotreba: Uzeti 2-3 porcije dnevno. Pomešati jednu dozu (5g-1 kafena kašičica) sa 250-300 ml vode ili soka i popiti pre ili tokom treninga. Popiti još jednu dozu odmah nakon treninga. Može se uzeti još jedna porcija pre odlaska na spavanje. Informacije o alergenima: može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, SOJE I KIKIRIKIJA Način čuvanja: Čuvati proizvod dobro zatvoren, na suvom i hladnom mestu. Držati proizvod dalje od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Čuvati van domašaja dece. Ne upotrebljavati ukoliko je pakovanja oštećeno. Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka. Osobe sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre ne treba da koriste preparat. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju (mesec,godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj) Broj upisa u bazu Ministarstva zdravlja: 6342/2015 od 09.02.2015. god.
Pakovanje: 
1 kg