You are here

Antioksidanti

Kada pričamo o antioksidantima odmah ih možemo okarakterisati kao borce protiv slobodnih radikala. Obzirom da slobodni radikali svakodnevno nastaju u našem telu usled oksidacije hrane u ćelijama, disanjem... onda su nam antioksidanti jako potrebni da bi zaštitili organizam od njihovog negativnog dejstva koje se može odraziti u vidu rizika za mnoge bolesti kao što su srčana i plućna oboljenja, kancer, visoki krvni pritisak, prevremeno starenje i mnoga druga oboljenja. Obzirom da zavisno od genetike, pola i godina starosti cesto možemo biti u deficitu sa sintezom antioksidanata u našem organizmu, a mnogi su za naš organizam i esencijalni tj. ne proizvodimo ga, onda je neophodno antioksidante dodatno unositi hranom ili suplementacijom. Prvenstveno ćemo reći šta su u stvari slobodni radikali? Slobodni radikali su čestice koje sadrže nesparene (slobodne) elektrone u svom atomu. Iz tog razloga oni će uvek težiti sparivanju u elektronske parove da bi dobili svoju stabilnost. To onda čine tako što iz okolnih atoma nadoknađuju taj elektron koji im fali (proces oksidacije) da bi dobili svoju stabilnost, a to onda pokreće čitav niz reakcija u čitavom organizmu. Sve većim nagomilavanjem čestica koje su slobodni radikali više se opterećuje organizam ovim lančanim reakcijama i dolazi do raznih poremećaja u čitavom organizmu kao i do bolesnih stanja. Ovakve dugotrajne oksidativne promene mogu dovesti do dugotrajnog oštećenja tkiva tako da se jedan od najčešćih oboljenja današnjice kao što su bolesti krvnih sudova i srca, povezuju upravo sa ovim oksidativnim promenama koje izazivaju slobodni radikali. Pored toga što slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice (kao što su atomi kiseonika, ugljenika, vodonika, sumpora, gvoždja i bakra) tako oni mogu biti i veći molekuli (kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti, čak i nukleinske kiseline koji su prenosioci genetskog materijala). Ovim dolazimo do uloge antioksidanata kao boraca protiv slobodnih radikala i tog oksidativnog procesa protiv koga se oni bore. Antioksidanti igraju veoma bitnu ulogu ako uzmemo u obzir da čak i svakim udisajem stvaramo određenu količinu slobodnih radikala u organizmu (osoba koja ima normalno disanje metaboliše 95% kiseonika koji udiše dok ostalih 5% prelazi u slobodne radikale) . A već i sa godinama naše telo proizvodi sve manje prirodnih antioksidanata, tako da smo sve manje zaštićeni od štetnog oksidativnog dejstva. Takođe i zbog sve više faktora zagađenja vode, vazduha, zemljišta samim tim i hrane, a i zbog ubrzanog načina života lošeg izbora hrane. Pored izbora same hrane i način pripreme hrane može takođe uticati na oksidativni proces a i na uništavanje prirodnih antioksidanata koje bi hrana sadžala. Samim tim ako kroz adekvatno pripremljenu i konzumiranu hranu ili suplementaciju ne dodamo dovoljnu količinu antioksidanata naše zdravlje u nekom periodu može biti zaista ugroženo zbog nagomilavanja slobodnih radikala u organizmu. S' obzirom na to da je iz brojnih razloga teško uneti sve antioksidante hranom, a kako se potrebe u određenim uslovima povećavaju (npr. kada su u pitanju pušači, starija populacija, ljudi pod stresom, ljudi sa lošom ishranom itd.),sve češće nam suplementiranje antioksidantima bude korisna i praktična opcija. Poznati antioksidanti su vitamin C,vitamin E,beta karoten i selen. Svi su podjednako važni jer su prvenstveno svi oni esencijalni za naš organizam i moramo ih uneti hranom ili suplementacijom (tako da spadaju u egzogene-spoljne antioksidante), a i opet svaki od njih vrši različitu funkciju. Vitaminski antioksidanti. Vitamin A, vitamin C i vitamin E - najjači poznati vitaminski antioksidanti. Vitamin A delotvorno uništava slobodne radikale. Vitamin C nam je svima poznat i često ga nazivaju zaštitnikom drugih antioksidanata u našem telu. Antioksidant C vitamin i beta koroten vas štite od oksidanata u vodenom delu vašeg organizma (krvna plazma, limfa, unutrašnjost ćelije), dok je antioksidant E vitamin prva linija odbrane u masnom delu (ćelijska membrana).Vitamin E topiv u mastima, zaštitnik ćelijske membrane i drugih tkiva koja sadrže lipide. Mineralni antioksidanti: Glavni antioksidanti među mnogim mineralima su selen i cink. Budući da telo ne može proizvesti ni jedan mineral mi ih unosimo putem hrane. Selen ima važnu ulogu u ublažavanju posledica hemoterapije i radijacije i podstiče pojačani rad antitela u slučaju infekcije, ublažava bol i ukočenost kod artritisa. Prati ga glas minerala koji pojačava seksualnu želju kod muškaraca. Možemo ga naći u plodovima mora, bubrezima, džigerici, pšeničnim klicama, smeđem pirinču, paradajzu ili ga unosimo putem dodataka ishrani. Cink - poznat kao borac protiv prehlade, jača odbrambeni mehanizam i podstiče T ćelije u borbi protiv infekcija. On je nadzornik koji prati rad svake ćelije, rad enzima i rad svih važnih telesnih procesa. Odgovoran je za stezanje mišica. Kako se dosta cinka uništava tokom pripremanja hrane, potrebno ga je uzimati u dodacima prehrani. Pravilna količina minerala u telu je važna, a bez vitamina se ne mogu apsorbovati. Tako da je jako bitno unositi ih zajedno jer npr selen i vitamin E jedan drugom podstiču delovanje Antioksidanti karotenoidi su fitonutrijenti tj. pigmenti koji su inače razloživi u mastima i nalaze se u narandžastom, žutom, zelenom i crvenom voću i povrću. Postoji oko 600 vrsta karotenoida a od toga 50 njih sadrži voće i povrće. Alfa-karoten je antioksidant koji telo po potrebi pretvara u vitamin A i jedan je od najvećih borac protiv oksidativnog stresa. U prirodi ga ima najviše u bundevi i šargarepi. Što se tiče Beta-karotena jednim delom ga organizam pretvara u vitamin A, a ostatak deluje kao antioksidant i samim tim sprečava stvaranje slobodnih radikala ,jača imunitet i smanjuje rizike od bolesti poput ateroskleroze,srčanog udara i štiti od stvaranja očne katarakte. Od prirodnih izvora nalazi se u voću i povrću jakih boja: kajsije ,breskve, mango, brokoli, spanać... Antioksidanti flavonoidi su za razliku od karotenoida antioksidanti koji su rastvorni u vodi. I oni daju boju povrća, voća, žitarica, mahunarki, lišću, kori. Ovi antioksidanti čak sprečavaju rast i razvoj bakterije Stafilokoka (Staphilococcus) koja izaziva teške infekcije a otporna je i na antibiotike. Antioksidanti Fitonutrienti nalaze se u sojinom zrnu i mahunarkama. U telu se pretvaraju u biljne estrogene. Učestvuje u snižavanju ukupne količine holesterola i smanjuju visok nivo triglicerida u krvi, štite nas od srčanih bolesti i smanjuju valunge u menopauzi. Pored egzogenih (spoljašnjih) antioksidanata u našem organizmu se stvaraju i nalaze tzv. endogeni (unutrašnji) antioksidanti. Tu spadaju glutation,SOD (superoksid dizmutaza) i slični. Antioksidanti se mogu koristiti u preventivi od bolesti kao što su povišeni holesterol, ateroskleroza, moždani udar,astma, bronhitis i pored toga štite oči, usporavaju starenje i pomažu u detoksikaciji organizma.

L-CARNITINE 1000 REKREITIN

L-CARNITINE 1000 REKREITIN

L-carnitine 1000 Rekreitin, prašak za peroralnu primenu, sadrži 1000 mg L-karnitina – važnog nutrijenta koji doprinosi transformaciji masti u energiju potrebnu za rad srca i skeletnih mišića. U slučaju deficita L-karnitina u organizmu, masti se ne iskorišćavaju za stvaranje energije već se pojačano talože u vidu masnog tkiva. Pored toga, nedostatak L-karnitina izaziva i umor.     L-carnitine 1000 Rekreitin, omogućava optimalnu suplementaciju L-karnitinom, u obliku L-karnitin tartarata. Konzumiranjem samo jedne kesice dnevno, ostvaruje se unos od 1000 mg L-karnitina koji ostvaruje višestruko dejstvo u organizmu – povoljno utiče na metabolizam masti, smanjuje umor i podstiče rast mišića. Sastav: L-karnitin tartarat Korišćenjem telesnih masti kao izvora energije, L-carnitine 1000 Rekreitin poboljšava sportske performanse, odlaže početak umora nakon sportskih aktivnosti i pomaže proces gubitka kilograma, podstičući rast mišića i gubitak masti tokom vežbanja. L-karnitin transportuje masne kiseline u mitohondrije mišićnih ćelija, gde se vrši njihovo sagorevanje u cilju sinteze energije. Iz tog razloga on značajno ubrzava sagorevanje telesnih masti u toku treninga i istovremeno podiže energetski nivo organizma.   Tokom sportskih aktivnosti, L-karnitin dovodi do smanjene akumulacije mlečne kiseline u mišićima i povećava snadbevanje mišića kiseonikom, pa posledično dolazi do ublažavanja upale i smanjenja bola u mišićima nakon treninga. L-carnitine 1000 Rekreitin ima povoljni efekat na srce i krvne sudove, smanjujući nivo triglicerida i povećavajući nivo HDL-a u krvi, tzv. „dobrog holesterola“. L-karnitin poboljšava tonus srčanog mišića i funkciju srca jer stimuliše njegovo snabdevanje energijom. Suplementacija L-karnitinom ispoljava značajne korisne efekte kod insulinske rezistencije i poremećaja metabolizma glukoze. Takođe, pokazuje pozitivan uticaj na spermatogenezu i pokretljivost spermatozoida. Zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu, L-karnitin štiti ćelije od oksidativnog stresa. Preporučuje se: Za profesionalne sportiste i rekreativce, kao i osobe sa aktivnim životnim stilom Za povećavanje energije, snage i izdržljivosti pri vežbanju Za brži oporavak mišića i manju iscrpljenost nakon intezivnih fizičkih aktivnosti Za sagorevanje masti u organizmu Za zaštitu srca i krvnih sudova Kao jak antioksidans  
L-Theanine

L-Theanine

  L-Theanine   L-teanin je neproteinska aminokiselina poreklom iz zelenog čaja (Camellia sinensis). Poznat je još samo jedan prirodni izvor – jestiva gljiva Boletus badius, poznata i pod nazivom Bay bolete (jedna vrsta vrganja). U zelenom čaju predstavlja dominantnu aminokiselinu i čini do 50% od ukupnog sadržaja slobodnih aminokiselina u biljci. Smatra se da uglavnom ona daje karakterističan ukus zelenog čaja, što se na japanskom jeziku zove umami. Teanin su i otkrili japanski naučnici pre nešto više od 100 godina i danas ga smatraju za jedan od pet osnovnih ukusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami. U Japanu se prodaje kao dijetetski suplement za kontrolu raspoloženja. L-teanin je derivat L-­glutaminske kiseline i rastvorljiv je u vodi. Može uticati na metabolizam hemoterapeutskih sredstava i ublažiti njihove neželjene efekte. Utiče na raspoloženje i deluje neuro i imunoprotektivno, jer se odlikuje jakim antioksidantnim delovanjem, stoga ima pozitivnog uticaja na jačanje imunološkog sistema. L-teanin je pokazao potencijalno antikancersko delovanje i sposobnost da pozitivno utice na aktivnost nekih lekova za maligne bolesti in vitro i u animalnim studijama. In vitro je pokazao i sposobnost da spreci peroksidaciju LDL holesterola, mada su polifenoli iz ekstrakta zelenog čaja u tom smislu znatno efikasniji. Podize nivo koncentracije serotonina i dopamina u mozgu. Dve do tri šolje zelenog čaja sadrže 30-50 mg L-teanina. U Japanu se za relaksaciju i poboljšanje raspolozenja koristi u dozama od 50-200 mg. Neke od karakteristika L-teanina:   jača imunološki sistem pokazuje snažna antioksidantna svojstva (redukuje dejstvo slobodnih radikala) poboljšava memoriju i koncentraciju i uopšte ima povoljno delovanje na zdravu moždanu funkciju smanjuje nivo štetnog holesterola poboljšava raspoloženje (anksiolitički efekat) Preporučena doza i način upotrebe Uzeti 1 kapsulu dnevno, na prazan stomak. Ne preporučuje se kod osoba sa preosetljivošću na neki od sastojaka preparata. Ne preporučuje se kod trudnica i dojilja. Ako se uzima istovremeno sa citostaticima, potreban je nadzor lekara. Inače, neželjene reakcije nisu poznate.     Broj doza po pakovanju: 60 Veličina doze: 1 kapsula Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU*   L-teanin (slobodna forma) 200 mg **   *PDU - preporučen dnevni unos. ** PDU nije ustanovljen.       Sastojci: L-teanin (slobodna forma), želatin, pirinčano brašno, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat)                
Antioxidant Matrix

Antioxidant Matrix

Antioxidant Matrix® 90 caps   17 visokoefikasnih antioksidanata Zaštita ćelija od slobodnih radikala Vitamini i enzimi Jača imuni sistem Poboljšava koncentraciju Dodatak ishrani Podrška kardiovaskularnom sistemu Pakovanje za 90 dana   Antioksidanti su supstance koje sprečavaju vezivanje slobodnih radikala za ćelije naših tkiva. Procesom oksidacije u našim ćelijama oslobađaju se slobodni radikali koji se usled nedostatka elektrona vezuju za naše ćelije i štetno deluju na njih. Slobodni radikali oslobađaju se u našem organizmu putem metabolizma ili su uzrokovani spoljašnim faktorima (sunčevo zračenje, zagađenost, alkohol, pušenje ali i preterana fizička aktivnost). Kao posledica “modernijeg” načina života a naše izlaganje ovim spoljašnim faktorima je konstantno, potreba za antioksidantima je sve veća i veća. Neki antioksidanti se sami sintetišu u našem organizmu međutim, zbog pojačanog delovanja pomenutih spoljašnjih faktora, kao i današnjeg ubrzanog i nezdravog načina života neophodni su nam antioxidant u vidu dodataka ishrani. Antioksidanti nam omogućavaju stalnu zaštitu ćelija od slobodnih radikala i time nam produžavaju vek i poboljšavaju kvalitet života.   Kako smo već napomenuli naše telo ne može samo da sintetiše dovoljno vitamina i minerala tako da nam je za dovoljni fond antioksidanata u organizmu potreban dodatni unos istih preko hrane i suplemenata. Unošenjem antioksidanata smanjujemo rizike od genetski naslednih bolesti, štitimo ćelije od slobodnih radikala, poboljšavamo koncentraciju, jačamo imuni sistem, preventivno delujemo na oboljenja i pomažemo našem telu da bolje funkcioniše kao i da sporije i zdravo stari.   Vitalikum Antioxidant Matrix je pažljivo dizajnirana formula koja sadrži 17 visokoefikasnih antioksidanata koji štite vaše ćelije od slobodnih radikala i jačaju imuni sistem.   Namena proizvoda: Dodatak ishrani na bazi vitamina, minerala, aminokiselina i biljaka.Vitamin C, cink, selen i bakar doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Sadržaj aktivnih sastojaka U dnevnoj dozi (1kapsula ) %NRV* Sadržaj aktivnih sastojaka U dnevnoj dozi (1 kapsula) %NRV* Vitamin A 900 µgRE1 112 L-glutation 25 mg ** Vitamin C 165 mg 206 Sprašeni cvet nevena (Calendula officinalis) 25 mg ** Vitamin E 18 mg TE2 150 Ekstrakt lista artičoke (Cynara cardunculus var. scolymus) 25 mg ** Vitamin B3 20 mg 125 Ekstrakt ploda šipka (Rosa canina) - od čega polifenola 20 mg 1 mg ** ** Selen 65 µg 118 Sprašeni plod plave borovnice (Vaccinium uliginosum L) 20 mg ** Cink 12,5 mg 125 Sprašeni plod crvenog gloga (Crataegus oxyacantha) 20 mg ** Bakar 1 mg 100 Sprašena opna zrna grožđa (Vitis vinifera L) 20 mg ** Sprašena alga spirulina (Arthrospira platensis) 75 mg ** Sprašeno seme sikavice (Silybum marianum) 20 mg ** *NRV = nutritivna referentna vrednost; ** = NRV nije ustanovljena; RE1= Retinol ekvivalent TE2= Tokoferol ekvivalent Sastojci: Kalcijum-L-askorbat; omotač kapsule: hidroksipropilmetilceluloza; sprašena alga spirulina ( Arthrospira platensis); sredstvo za povećanje zapremine: mikrokristalna celuloza; L-glutation; sprašeni cvet nevena (Calendula officinalis); ekstrakt lista artičoke (Cynara cardunculus var. scolymus) 4:1; nikotinamid; ekstrakt ploda šipka (Rosa canina) 5% polifenola; sprašeni plod plave borovnice (Vaccinium uliginosum L); sprašeni plod crvenog gloga (Crataegus oxyacantha); sprašena opna zrna grožđa (Vitis vinifera L); sprašeno seme sikavice (Silybum marianum); lubrikans: magnezijum-stearat; D-alfa-tokoferol; cink-glukonat; bakar(II)-sulfat; natrijum-selenit; retinil-acetat. Način primene: konzumirati 1 kapsulu dnevno. Informacije o alergenima: Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i MLEKO, SOJA, JAJA, RIBA i PŠENICA. Upozorenja: Ne preporučuje se osobama osetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda, deci, trudnicama i dojiljama. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta. Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 20907/2022 od 02.06.2022. odine.  
PROBIO BACTERIA MATRIX®

PROBIO BACTERIA MATRIX®

10 biliona „prijateljskih bakterija“ po kapsuli 7 različitih sojeva korisnih bakterija Otklanja probavne smetnje Normalizuje floru probavnog trakta Za prevenciju alergija i ekcema Veggie kapsule Ruski naučnik Ilija Ilič Mečnikov je još krajem 19. veka otkrio da probiotici povoljno utiču na ljudsko zdravlje, a za rad vezan na ovu temu, dobio je i Nobelovu nagradu i time probudio interesovanje velikog broja sledbenika u naučnim krugovima. Od tada je mnogo radova objavljeno, međutim, nekako se poslednjih godina ponovo javlja „revolucija“ na temu probiotika. Svakako opravdano i sa dobrim razlogom. Šta su zapravo probiotici i zašto su tako važni? Radi se o živim mikroogranizmima, bakterijama ili kvascima koji, ukoliko su uneti u dovoljnim količinama, blagotvorno deluju na naše zdravlje. Procena je da u organizmu odraslog čoveka „stanuje“ više od 100 triliona (hiljada milijardi) mikroorganizama različitih vrsta, što znači da je odnos bakterija i ćelija u organizmu 10:1. Veliki broj! Većina se nalazi u stomaku gde formira kompleksan ekosistem koji se naziva crevna flora odnosno mirkobiom, po mnogima danas veliki i značajan deo ljudskog imuniteta. Da, bakterije jesu uzročnici mnogih bolesti i vrlo često se bakterije pominju u negativnom kontekstu ali određeni mikroorganizmi mogu veoma uspešno i delotvorno da deluju na naše telo i stoga spadaju u korisne bakterije. Mnogo je tipova bakterija koje mogu da se okarakterišu kao probiotici a možemo ih uneti kroz probiotsku hranu, poput : kefira, jogurta, kiselog kupusa, tempeh (fermentisani oblik soje) ili putem suplementa. Najznačajnije probiotske bakterije creva su iz porodica bifidobakterija i laktobacila. Probio Bacteria Matrix® 10 biliona dobrih bakterija koje se sastoje od sledećih 7 sojeva: Lactobacilus acidophilus Lactobacilus casei Bifidobacterium lactis Lactobacilus rhamnosus Lactobacilus plantarum Streptococcus thermophilus Bifidobacterium bifidum Višestruki su benefiti probiotika. Pomažu : u varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija kod zapaljenskih bolesti creva smanjanju rizika od oboljenja gastrointestalnog trakta normalizaciju flore želuca i creva (pogotovo nakon upotrebe lekova) stimulaciji nervnog sistema normalizaciji holesterola u krvi kod alergijskih reakcija i prehlade ekcema na koži Sadržaj aktivnog sastojka U 1 kapsuli Probiotska mešavina [Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum] 37 mg* (10 milijardi CFU) *= Nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Način primene: Konzumirati 1 kapsulu dnevno na prazan stomak. Sastojci: Sredstva za povećanje zapremine: kalcijum-karbonat, mikrokristalna celuloza; omotač kapsule [hidroksipropilmetilceluloza, boja: titan-dioksid]; probiotska mešavina [Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, nosač: maltodekstrin]; lubrikans: magnezijum-stearat. Informacije o alergenima: Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i MLEKO, SOJA, JAJA, RIBA i PŠENICA. Upozorenja: Proizvod nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani i zdravom načinu života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta. Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju; Serija: označeno na pakovanju Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja RS: 20912/2022 od 02.06.2022.
Pharma Lutein

Pharma Lutein

Lutein i zeaksantin su antioksidansi iz porodice karotenoida koji se nalaze u najvećoj koncentraciji u organizmu u centralnom delu retine oka – makuli. Ova dva karotenoida se nazivaju još i žuta mrlja, retinalni karotenoidi ili makularni pigment. Služe kao pomoćni pigmenti za skupljanje svetla i zaštitu od toksičnih efekata UV zračenja i oksidacije (slobodni radikali). Takođe štite i ljude od fototoksičnih oštećenja. Lutein i zeaksantin na ljudsko oko deluju kao zaštitni filteri od destruktivnog plavog UV svetla koje može da ošteti makulu, kao i od slobodnih radikala koji oštećuju delikatnu strukturu zadnjeg dela oka. Zbog tog svog svojstva dovode se u vezu sa zaštitom od makularne degeneracije retine koja se javlja u starosti i koja je vodeći uzrok slepila kod odraslih i starijih osoba. Ovi karotenoidi nemaju sposobnost konverzije u vitamin A, tako da ne treba da se koriste u tretmanu deficijencije ovog vitamina. Lutein i zeaksantin su prirodni liposolubilni pigmenti, kao i svi karotenoidi, i predstavljaju žuti pigment u listovima i plodovima povrća i voća i fotosintetskim bakterijama. Ovi karotenoidi uživaju veliku popularnost zbog svojih zaštitnih svojstava. Iako lutein sačinjava veliki deo pigmenta retine oka, destruktivno UV zračenje sunca, kao i atmosferski uticaji, mogu u znatnoj meri da smanje nivo luteina u organizmu, pa je ponekad neophodna suplementacija preparatima bogatim fitonutrijentima, kao što su ekstrakti semena grožđa i zelenog čaja, likopen i karotenoidi uopšte (lutein, zeaksantin, astaksantin, beta-karotin, vitamin A). Ipak, samo za lutein i zeaksantin je karakteristično da se u najvećoj meri koncentruju u oku, u makularnoj regiji i retini, pa su oni najzaslužniji za zaštitni efekat na funkciju vida od svih karotenoida. Nekoliko studija ukazuje da velika zastupljenost ovih karotenoida u ishrani iz spanaća, brokolija i žumanca može da smanji rizik od katarakte za 20%, a rizik od pojave makularne degeneracije i do 40%. Jedna studija pokazuje da suplemntacija luteinom od 30 mg na dan tokom 140 dana povećava nivo luteina u serumu i do 10 puta, a gustinu makularnog pigmenta 20 do 40%, istovremeno redukujući prenošenje destruktivnog plavog svetla do fotoreceptora u oku oko 30 do 40%. Svakodnevna konzumacija žumanca jajeta povećava nivo luteina od 28 do 50%, a zeaksantina 114 do 142%. Klinička studija Eye Disease Case-Control Study je upoređivala 356 pacijenata sa uznapredovalom makularnom degeneracijom starosti od 55 do 80 godina sa 520 kontrolnih subjekata. Utvrđeno je da se rizik od pojave makularne degeneracije smanjuje za 40% uz visok dnevni unos karotenoida, naročito luteina i zeaksantina. Glavni izvori luteina i zeaksantina su: kukuruz, žumanca, zeleno voće i povrće (brokoli, boranija, praziluk, grašak, prokelj, kupus, kelj, blitva, spanać, zelena salata, kivi, dinja), latice žitog cveća (kadifa, neven), kopriva, alge, zrnasto povrće i dr. U zelenom povrću, voću i jajima nalaze se u neesterifikovanoj formi, ali mogu da se nađu i u obliku mono- i diestara masnih kiselina – dipalmitati, dimiristati i monomiristati u laticama kadife (Tagetes erecta), biljke bliske nevenu. Žumanca kokošijih jaja su bogat izvor luteina i zeaksantina – prosečan sadržaj luteina u žumancu je oko 290 µg, a zeaksantina oko 210 µg po jajetu. Lutein kao dodatak ishrani može da se koristi za: - oftalmoprotektivno delovanje - smanjenje rizika od nastanka makularne degeneracije u poznijim godinama života - može da smanji rizik od pojave glaukoma - imaju ulogu u zaštiti od formiranja katarakte koja nastaje usled starenja - podrška je normalnoj i zdravoj funkciji vida - izuzetno je jak antioksidans - mogu imati ulogu i u zaštiti od nekih vrsta kancera Ostrovit Lutein se dobija iz poznatog cveća kadife – Tagetes erecta, potpuno prirodnog izvora, a ekstrakt je standardizovan na lutein i na zeaksantin. Istovremena upotreba zeksantina i luteina sa holestiraminom, holestipolom, mineralnim uljima, orlistatom, beta-karotenom i pektinom, može smanjiti apsorpciju karotenoida. A njihova apsorpcija može biti povećana ako se uzimaju sa trigliceridima srednje dužine lanca (MCT). U literaturi ne postoje zabeleženi slučajevi predoziranja luteinom i zeaksantinom.   Broj doza po pakovanju: 30 Veličina doze: 1 kapsula Aktivni sastojci 1 kapsula %NRV*   Lutein 40 mg **   Zeaksantin 2 mg **   *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.       Sastojci: kapsula (želatin), humektant (glicerol), voda, sojino ulje, ulje šafranike, suvi ekstrakt cveta kadife (Tagetes erecta) standardizovan na lutein i zeaksantin, boje (crni i crveni gvožđe-oksid). Preporučeno doziranje i način upotrebe            
SUPERIOR ORGANSKI KAKAO PRAH DOMINIKANA

SUPERIOR ORGANSKI KAKAO PRAH DOMINIKANA

Posle Perua i Ekvadora, nekoliko zemalja Južne Amerike je poznato po dobrom kakaou, među kojima je i Dominikanska Republika. Kompanija koja proizvodi Just Superior organski kakao prah Dominikanu, je porodična firma koja se bavi kakaoom od 1905. godine! Pored organskih sertifikata, poseduju i setifikat za ’fer poslovanje’ (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat. Sertifikati su od izuzetne važnosti za proizvodnju kakaoa, jer pokazuju da se kompanija ne bavi masovnom industrijskom proizvodnjom ove biljke već vode računa da očuvaju njene prave vrednosti. Poseduju svoje plantaže, vrlo su posvećeni pažljivom fermentisanju i sušenju kakaoa, tako da je njihov kakao prah vrlo finog ukusa i arome   Dominikana je zaista jako lep organski kakao. Ovo možda nije autohtona sorta, nije jedinstvenog porekla (u smislu uvek sa nekoliko istih plantaža), i nije specijalizovan proces proizvodnje na nivou Criolla i Arribe, ali jeste kakao prah koji potiče sa lokalnih dominikanskih plantaža i jeste pažljivo obrađen, na način da je i dalje kvalitetniji od većine organskih kakaoa na tržištu (uključujući one na kojima piše da su iz Perua i da su Criollo – ali kad probate bude jasno da nisu ni jedno ni drugo).   I kada je u pitanju Dominikana, reč je o direktnoj trgovini i maloj, porodičnoj firmi. Pored organskih sertifikata, poseduju i setifikat za “fer poslovanje” (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat
SUPERIOR ORGANSKI KAKAO BUTER ARRIBA

SUPERIOR ORGANSKI KAKAO BUTER ARRIBA

Napravite savršenu domaću čokoladu, nutritivno obogatite svoje kaše i smutije ili pružite svojoj koži kraljevski tretman sa najlepšim kakao buterom na svetu! Sačinjen od kombinacije masti koje su čvrste na sobnoj temperaturi, ali postaju tečne na telesnoj, kakao buter je razlog zbog koga se čokolada bukvalno topi u ustima. Zapravo kakao puter je osnova čokolade. Samo bez njega ne možete napraviti čokoladu, svi drugi sastojci su zamenjivi. Pored toga što  čini suštinu čokolade, kakao puter je prirodna i visoko cenjena biljna mast koja sadrži bioaktivna jedinjenja, poput tokoferola i fitosterola. Za fitosterole je poznato da mogu uticati na smanjenje holesterola u krvi.  Polifenolne komponente i antioksidanti u kakao puteru snižavaju upalne markere u organizmu tako što pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Zašto Just Superior kakao buter? Naš kakao buter je dobijen specijalnim hladnim postupkom od zrna kakaoa autohtone sorte Arriba Nacional iz Ekvadora. Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čistu Arriba Nacional sortu kakaoa proverenog porekla iz Ekvadora. Ali to nije sve – uložili smo puno vremena i truda kako bismo odabrali upravo najboljeg dobavljača, koji sarađuje godinama sa istim farmerima isključivo iz jednog – najcenjenijeg regiona ove zemlje, osiguravajući time originalno poreklo kakao zrna – bez mešanja sa drugim sortama. Ljubav uložena u proizvodnju i obradu ovog kakaoa je očigledna i mi smo je odmah prepoznali – i to možda baš zato što je osnivač kompanije žena, poreklom iz Ekvadora, kojoj kakao i čokolada predstavljaju najveću životnu strast. Ona je razvila sopstveni metod i tehnologiju fermentacije, sušenja i obrade kroz hladno procesiranje, na najnižim mogućim temperaturama. U Ekvadoru ne postoji ovakva tehnologija i po našem znanju ovo je jedini hladno procesiran kakao prah poreklom iz Ekvadora, takođe jedan od retkih u celom svetu. Sirov kakao je marketinški naziv, koji nema veze sa realnim procesom obrade 99% kakaoa. Zrna se stalno kontrolišu i okreću, pa čak ni na suncu, na kome se odvija deo procesa, ne dođe do pregrevanja. Rezultat je kakao buter izuzetne arome i potpuno očuvanih svojstava zbog kojih ga i vredi konzumirati! Ovaj posebno proizveden hladno procesiran Arriba Nacional kakao buter naš dobavljač između ostalog koristi za proizvodnju sirove čokolade, koja je dobila više internacionalno priznatih nagrada za najbolje čokolade sveta. Od sada i u Srbiji, čitav ovaj mali svet kakao ekskluzive, vama i vašem zdravlju je na dohvat ruke! Kakao buter možete dodati u bilo koji smuti, kašu ili koristiti za pravljenje čokolade, sladoleda, čokoladnog frapea ili drugih poslastica.  Za smuti ili kašu možete ga kratko na niskoj temperaturi otopiti u džezvi. Doza za smuti ili kašu je 10g do 30g. Osim sopstvenih zdravstvenih benefita koje masti iz kakaoa pružaju, one će dodatno pomoći vitaminima, mineralima i fitonutrijentima iz drugih sastojaka (žitarica, voća, superhrana) vašeg smutija ili kaše, da se bolje apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu. Kakao buter može biti idealna alternativa životinjskim mastima i rafinisanim biljnim uljima (ne sadrži holesterol, ni trans masti, ne oksidiše na visokim temperaturama), što ga čini idealnim za vegane. Recept  za domaću čokoladu: U šerpu sipajte malo vode i zagrejte. Na šerpu stavite dubok tanjir ili manju šerpu, i u njega komadiće Arriba Nacional butera. Buter će se istopiti uz lagano mešanje na pari. Skinite sa vatre, dodajte kakao u prahu, izmešajte. Možete je zasladiti po ukusu (bilo kojim zaslađivačem, mi preporučujemo superior kokosov sirup), sipati u kalupe, dodati bilo koje suvo voće ili orašaste plodove i ostaviti u frižideru da se stegne. Dobićete savršenu domaću  i zdravu čokoladu po vašem ukusu, od čistog i autentičnog kakaoa, kakve inače možete kupiti samo od nekoliko najboljih proizvođača čokolada na svetu. Da li ste znali da se kakao buter koristi i za negu, hidrataciju i zaštitu kože, kao sredstvo protiv strija, za sunčanje i masažu? Kao sastojak najkvalitetnije i najskuplje kozmetike, poznat je i kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože. Međutim, u kozmetici se kakao buter nalazi u jako malom procentu. Kada u rukama imate pravi, 100% čist, autentičan kakao buter, od autohtone sorte, prerađen specijalizovanim i jedinstvenim hladnim postupkom, onda on zaista može jako da prija vašoj koži. Jednostavno uzmite jedan grumen iz pakovanja, namažite ga po licu i po telu i lepo utrljajte u kožu- rastopiće se odmah u dodiru sa kožom. Probajte ovo pred spavanje, i obratite pažnju kakva vam je koža ujutru. Nekoliko dobro poznatih benefita kakao putera za kožu: Ublažava znakove starenja. Kakao buter je moćni izvor antioksidansa, poput palmitinske kiseline, oleinske kiseline i stearinske kiseline. Ovo su esencijalne masne kiseline, ali imaju i antioksidativna svojstva. Konzumacija kakao butera kao i spoljna primena na koži može pomoći u ublažavanju znakova starenja, sunčanih pega i bora. Ublažavanje strije. Strije se često javljaju kao posledica gubitka kilograma, trudnoće i zbog nekih drugih razloga. Kakao buter u kombinaciji sa kokosovim uljem je odličan način da minimalizujete pojavu strija. Čak i tokom trudnoće, ovo je siguran i prirodan način prevencije strija. Konvencionalni proizvodi sadrže štetne hemikalije i aditive koji nisu dobra opcija tokom trudnoće ili vremena dojenja. Ublažava ili sprečava ožiljke. Antioksidativna i hidratantna svojstva kakao butera izuzetna su za oporavljanje oštećene kože i ožiljaka. Ožiljke je teško ukloniti, ali ako dovoljno brzo nakon  nastanka ožiljka krenete sa primenom pravog organskog kakao butera i redovno ga primenjujete dovoljno dugo, ožiljak će sigurno izbledeti. Efikasan je za osobe koje pate od suvih fleka i drugih sličnih stanja.
SUPERIOR TAJVANSKA SPIRULINA U PRAHU

SUPERIOR TAJVANSKA SPIRULINA U PRAHU

100% organska i 100% veganska Uvek sveža Gajena u čistoj izvorskoj vodi Poreklom sa besprekorno čiste lokacije juga Tajvana. Spirulina je plavo-zelena mikroalga (cijanobakterija) koja postoji na našoj planeti milijarde godina i predstavlja iskonsku “superhranu” – zbog izrazito visoke koncentracije nutrijenata koje sadrži. Postoje naučna istraživanja širom sveta koja potvrđuju zdravstvene benefite koje pruža spirulina pravog kvaliteta. Međutim, da bi se proizvela spirulina sa očuvanim nutritivnim vrednostima, a da se u procesu ne kontaminira, potrebno je ogromno znanje i ulaganje. SUPERIOR SPIRULINA je potpuno autentična, organska i 100% proverena! Kontrolisano je gajena u izvorskoj planinskoj vodi, ekološki čiste oblasti na jugu Tajvana. Za svaku porudžbinu spirulina se proizvodi posebno, što znači da su svežina, proces proizvodnje, kontrola kvaliteta i čistoća SUPERIOR SPIRULINE uvek na najvišem mogućem nivou! Spirulina je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica na planeti. Zbog toga što sadrži čak i do 70% kompletnog proteina, spirulina predstavlja najbolji izvor biljnih proteina na svetu. Tri do deset grama spiruline dnevno sadrži impresivne količine kompleksa B vitamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana i cinka, kao i različitih fitonutrijenata – fikocijanina, beta (i drugih) karotena, hlorofila, gama-linolenske kiseline (GLA), itd. Deo proteina iz spiruline čini fotosintetski pigment po imenu C-fikocijanin, koji važi za možda i najpoznatiji fitonutrijent iz spiruline jer poseduje antiinflamatorna, antioksidativna, antikancerogena i imunostimulirajuća svojstva. Studije su pokazale da naš organizam hranljive materije iz spiruline lako apsorbuje i koristi. Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je opisala spirulinu kao jednu od najznačajnijih superhrana na planeti, a NASA i ESA je smatraju izvrsnom hranom za svemirska putovanja, jer jako mala količina može da obezbedi širok spektar hranljivih sastojaka u značajnoj količini. Neki od benefita pažljivo gajene i odabrane spiruline su održavanje normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi, podržava imuni sistem, prirodni je antioksidans, pomaže kontroli telesne težine, doprinosi održavanju tonusa i vitalnosti organizma, poboljšava fizičke performanse kod sportista, pogodna je za vegane... Nutritivne vrednosti 100 g 3 g/jedna porcija %RU po porciji Energetska vrednost 1556 kJ/373 kcal 46,98 kJ/11,19 kcal 0,56% Masti 6,5 g 0,20 g 0,28% Od toga zasićene masne kiseline 3 g 0,08 g 0,38% Ugljeni hidrati 16,8 g 0,50 g 0,19% Od toga šećeri 1,3 g 0,04 g 0,04% Proteini 63 g 1,89 g 3,78% So 4,15 g 0,12 g 2,08% *%RU – Referentni unos za prosečnu odraslu osobu (8400 kJ/2000 kcal) Sastojci: 100% organska spirulina u prahu. Uputstvo za upotrebu: Pomešajte sa vodom/sokom ili dodajte u smutije/kaše. Napravite spirulinu late sa toplim biljnim mlekom i zaslađivačem. Preporučena količina spiruline u prahu iznosi 3 g (1 ravna kafena kašičica). Alergeni: Spirulina po svojoj prirodi ne sadrži gluten ali proizvod nije kontrolisan na prisustvo glutena. Uslovi čuvanja: Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi. Zemlja porekla: Tajvan Uvozi, pakuje i distribuira: Just Superior d.o.o. Beograd
Vitamin E

Vitamin E

200 mg vitamina E po dozi Štiti ćelije od oksidativnog stresa Prirodni antioksidans visoke potencije protiv oksidativnog stresa Da bi se suprotstavilo oksidativnom stresu, telo proizvodi oružje antioksidanata za odbranu. Zadatak antioksidansa je da neutrališu slobodne radikale koji mogu naštetiti vašim ćelijama. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Prehrambeni suplementi ne smeju zameniti uravnoteženu, raznovrsnu ishranu i zdrav životni stil. Namena: dijetetski proizvod koji predstavlja izvor vitamina E, za potrebe ishrane osoba u slučaju nedostatka vitamina E u organizmu. Važna obaveštenja: mora se koristiti pod medicinskim nadzorom. Proizvod predstavlja nutritivno nepotpunu namirnicu i nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor hrane. Proizvod nije namenjen za parenteralnu upotrebu. Nutritivne informacije: Nutritivne vrednosti 100 g 1 gel kapsula Energetska vrednost 3777,8 kJ/888,9 kcal 17 kJ/4 kcal Masti - od toga zasićene masne kiseline 54,94 g < 0,10 g 0,24 g < 0,01 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri < 0,10 g < 0,10 g < 0,01 g < 0,01 g Proteini 21,13 g 0,09 g So < 0,10 g < 0,01 g Sastojci: DL-alfa-tokoferilacetat; kapsula – želatin, humektant – glicerol, prečišćena voda. Sadržaj aktivnog sastojaka 100 g 1 gel kapsula %NRV Vitamin E (ɑ-TE) 44 444,4 mg 200 mg 1667% NRV – nutritivna referentna vrednost; ɑ-TE – alfa-tokoferol ekvivalent Način upotrebe: konzumirati 1 kapsulu dnevno uz veliku čašu vode. Upozorenja: potrebno je pridržavati se uputstva i ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Ne preporučuje se deci, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda. Trudnice i dojilje se o upotrebi preparata prvo moraju posavetovati sa svojim lekarom. Osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje i/ili koriste lekove, suplemente, neke biljne preparate i određene namirnice (npr. zamene za masti), moraju se pre primene preparata posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Vitamin E treba koristiti sa maksimalnim oprezom kod osoba koje imaju poremećaje sa sklonošću ka krvarenju (npr. čir na želucu), istoriju hemoragijskog moždanog udara i nasledne poremećaje koagulacije krvi (hemofilija). Upotrebu velikih doza vitamina E treba prekinuti mesec dana pre hirurške intervencije, nakon oporavka se primena može nastaviti. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja ne uklanjati kesicu adsorbera vlage. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 18903/2021 od 15.06.2021. godine.
DMAE Caps

DMAE Caps

DMAE ili dimetilaminoetanol je antioksidant i prekursor acetilholina, neurotransmitera u mozgu (učestvuje u njegovom stvaranju). Da bi dejstvo DMAE bilo jasno, treba da se zna kako mozak funkcioniše. Moždane ćelije komuniciraju preko ogranaka nervnih stanica - dendrita koji se nikad ne dodiruju. Nervni impuls se prenosi s jednog na drugi neuron preko neurotransmitera, hemijskih supstanci koje se oslobađaju na krajevima nervnih vlakana kada stigne nervni impuls. Te supstance su pokretači mozga. Proizvodnja acetilholina je na vrhuncu oko četrdesete godine života, posle čega postepeno opada. Ljudi sa Alchajmerovom bolešću imaju nedostatak acetilholina, ali se još uvek ne zna da li je to uzrok ili samo posledica bolesti. Acetilholin je važan za memoriju, za razvijanje inteligencije i za raspoloženje. Kako njegov nivo opada, tako počinje postepeno slabljenje memorije. Postoje i drugi faktori gubljenja pamćenja, na primer smanjenje količine nekih hormona u organizmu kao DHEA, estrogena i testosterona. Pošto je DMAE izvor holina koji učestvuje u proizvodnji acetilholina, on može da uspori proces opadanja mentalne funkcije i da poboljša raspoloženje. DMAE štiti mozak i može se smatrati prevencijom senilnosti i opadanja mentalnih funkcija. Bogat izvor DMAE u hrani nalazi se u sardinama i sardelama. Zbog svog povoljnog delovanja celokupan organizam, DMAE se naročito preporučuje starijoj populaciji, sportistima, a može se primenjivati i u kozmetičke svrhe. DMAE može da ublaži znakove starenja, smanjuje hronični umor, a primenjen spolja ima i blagi efekat zatezanja kože. Sportisti pomoću DMAE mogu da povećaju svoje psihofizičke aktivnosti i sveopštu kondiciju, ali i da skrate vreme oporavka od fizičkih napora. Njima je DMAE značajan i kao prekursor acetilholina, koji ima direktnog povoljnog uticaja na mišićne kontrakcije. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno ili po preporuci lekara. DMAE nije toksičan i bezbedan je za upotrebu, ali se treba pridržavati preporučene doze. Prekomerna doza DMAE može izazvati nesanicu, glavobolju i napetost u mišićima. Osobe alergične na PABA vitamin B, treba da izbegavaju suplemente sa DMAE, jer su ova dva jedinjenja hemijski srodna. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* DMAE (2-dimetilaminoetanol iz DMAE bitartarata) 100 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: krompirov skrob, želatin, trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).
Spirulina

Spirulina

Podmlađuje organizam Podiže imunitet Ubrzava metabolizam Poboljšava koncetraciju i pamćenje Poboljšava krvnu sliku i rad digestivnog trakta Pakovanje od 100 tableta, 450 mg po tableti Spirulina je jednoćelijska, slatkovodna, plavo-zelena alga koja sadrži preko 100 nutrijenata poput vitamina, minerala, mineralnih soli, proteina i drugih aktivnih jedinjenja. Radi se o algi u obliku spirale koji je jedan od najstarijih oblika fotosintetskih životnih formi koje stvaraju kiseonik i koje su omogućile evoluciju i stvaranje života. Spirulina je zapravo vrsta cijanobakterija pogodna za ishranu ljudi. Jedan je od najstarijih živih organizama na Zemlji, Asteci su je koristili kao dragocen izvor hrane. U mnogim kulturama, spirulina je i dalje deo redovne dijete. Spirulina je bogata hranljivim sastojcima, od kojih neki nisu pristuni u prosečnim svakodevnim namirnicama. Spirulina sadrži značajne količine kalcijuma, niacina, kalijuma, magnezijuma, vitamina B i gvožđa. Takođe sadrži esencijalne aminokiseline (jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina). U stvari, proteini čine oko 60 do 70 procenata suve težine Spiruline. Oksidativna oštećenja mogu naštetiti vašoj DNK i ćelijama. Ova oštećenja mogu dovesti do hroničnih upala, što doprinosi raku i drugim bolestima. Spirulina je fantastičan izvor antioksidanata, koji mogu zaštititi od oksidativnih oštećenja. Njena glavna aktivna komponenta naziva se fikocijanin. Ova antioksidativna supstanca takođe daje spirulini jedinstvenu plavo-zelenu boju. Fikocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i inhibirati proizvodnju inflamatornih signalnih molekula, pružajući impresivne antioksidativne i antiinflamatorne efekte. Studije pokazuju da spirulina može smanjiti trigliceride i „loš“ LDL holesterol, a istovremeno može povisiti „dobar“ HDL holesterol. Takođe, suplementi spiruline su vrlo efikasni protiv alergijskog rinitisa, smanjujući različite simptome. Spirulina se preporučuje osobama koje su izložene stresu, psihofizičkom naporu i predstavlja energiju za aktivan život. Namena proizvoda: Dodatak ishrani u tabletama sa algom spirulina (Arthrospira platensis). Aktivni sastojak U 100 g proizvoda U 1 tableti U dnevnoj dozi (8 tableta) %PDU* Sprašena alga spirulina (Arthrospira platensis) 7,45 g 450 mg 3600 mg ** *PDU = preporučeni dnevni unos; ** = preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Sastojci: Sprašena alga spirulina (Arthrospira platensis); sredstvo za povećanje zapremine: mikrokristalna celuloza; omotač [stabilizatori (polivinil alkohol polietilenglikol-graft kopolimer, polivinil alkohol), sredstva protiv zgrudvavanja (talk, mono- i digliceridi masnih kiselina)]; sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum-dioksid). Način primene: Popiti 2 puta dnevno po 4 tablete uz čašu vode. Informacije o alergenima: proizvedeno u pogonu u kom se prerađuju i MLEKO, JAJA, GLUTEN, SOJA, SUMPOR-DIOKSID, ŠKOLJKAŠI i OSTALI MEKUŠCI, i JEZGRASTO VOĆE. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivne informacije U dnevnoj dozi (8 g) U 100 g proizvoda Energetska vrednost 304,8 kJ/51,8 kcal 1280 kJ/217,6 kcal Masti - od toga zasićene masti <0,01 g <0,01 g 1,84 g 0,38 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 0,24 g <0,01 g 25,81 g 0,92 g Vlakna 0,28 g 30,23 g Proteini 0,30 g 31,27 g So <0,01 g <0,10 g Upozorenja: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka preparata. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja ne uklanjati kesicu adsorbera vlage. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 18423/2021 od 25.03.2021. godine.
Glutathione Vege

Glutathione Vege

L-glutation je neesencijalna aminokiselina, veoma važna za ljudsko zdravlje. To je jak hidrosolubilni antioksidantski enzim koji se većim delom proizvodi u jetri. Glutation ima učešće u velikom broju telesnih funkcija. Jedna od njih je sinteza i onavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), izgradnja proteina i prostaglandina i transport aminokiselina. Glutation učestvuje u metabolizmu karcinogena i toksina, unapređuje imunološku funkciju i asistira u sprečavanju oksidativnog oštećenja i degeneracije ćelija i aktivira enzime za rad. Značajan je i kao antioksidant, ali i za održavanje funkcije ostalih antioksidanata u organizmu. U kombinaciji sa katalazom i superoksid-dismutazom (SOD) predstavlja glavno oružje organizma protiv raznih napadača - bakterija, virusa, zagađenja, stresa i dr. Glutation je tripeptid. Sastoji se od tri aminokiseline - cisteina, glutaminske kiseline i glicina. Nivo glutationa u organizmu prirodno opada u procesu starenja, pod uticajem bolesti i stresa, uključujući i fizički napor i bavljenje sportom. Nedostatak glutationa može se manifestovati i pojavom makularne degeneracije, dijabetesa, plućnih ili gastrointestinalnih bolesti. Zato ga treba nadoknađivati dodacima ishrani, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja i povišenog rizika od javljanja bolesti i ubrzanog starenja usled oslabljenog imunološkog sistema. Sportisti, koji uzimaju suplemente da bi povećali nivo testosterona u cilju izgradnje mišićne mase, izdržljivosti i energije, treba da uzimaju i glutation, jer je on taj koji kontroliše i održava ravnotežu hormona u organizmu. Učestvuje i u deponovanju i transportovanju aminokiselina kroz organizam, tj. u izgradnji proteina, pa bez njega nije moguće održati mišićnu masu. Neke od mnogobrojnih koristi od glutationa su zaštita organizma od slobodnih radikala jačanje imunološkog sistema održavanje hormonske ravnoteže pomaže kod hroničnih upala koje mogu dovesti do artritisa, srčanih oboljenja smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre detoksikacija organizma štiti ćelije oštećene štetnim sastojcima duvanskog dima Da bi se održao optimalan nivo glutationa u organizmu, potrebno je prisustvo vitamina B-6 i alfa-lipoinske kiseline. Selen i vitamini C i E takođe mogu da utiču na količinu glutationa. Naročito je važno održavati visoke koncentracije glutationa u organizmu posle četrdesete godine života, jer tada naglo počinju da se smanjuju njegove rezerve, što može negativno da se odrazi na zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata obolelih od najtežih bolesti, kao što su sida, ateroskleroza ili kancer, nivo glutationa po pravilu izuzetno nizak. Mala koncentracija glutationa se opaža i kod drugih oboljenja, naročito hroničnih oboljenja respiratornog trakta. U takvim slučajevima može da se preporuči suplementacija glutationom. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 doza (1 kapsula) dnevno uz obrok. Preporučljivo ga je uzimati u sinergijskoj kombinaciji sa drugim antioksidantima, alfa-lipoinskom kiselinom, vitaminima E i C ili N-acetil cisteinom (NAC), kao i sa koenzimom Q10. Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU* L-glutation (redukovani) 200 mg ** *PDU - preporučen dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutation redukovani, maltodekstrin, sredstvo za oblaganje (hidroksipropilmetilceluloza).
Alpha Lipoic Acid - Time Release

Alpha Lipoic Acid - Time Release

Alfa-lipoinska kiselina je enzim koji se nalazi u mitohondriji, sastavnom delu ćelije čija je osnovna funkcija stvaranje energije, što je veoma značajno za organizam, ali glavna njena funkcija je jaka antioksidantska aktivnost, naročito kada deluje u sinergiji sa drugim antioksidantima, kao što su vitamini C i E, koenzim Q10 i dr. Organizam je sposoban sam da stvara dovoljne količine alfa-lipoinske kiseline za svoje metaboličke funkcije (ona je kofaktor brojnim enzimima koji učestvuju u konverziji masti i šećera u energiju). Ali dodatne količine alfa-lipoinske kiseline, koje se mogu uneti dodacima ishrani, obezbeđuju njeno slobodno cirkulisanje u organizmu, koji ih može upotrebiti i za neke druge funkcije. Alfa-lipoinska kiselina može da se ponaša i kao liposolubilni i kao hidrosolubilni antioksidant. Ova jedinstvena osobina čini je aktivnom i u mastima i u vodi, za razliku od drugih antioksidanata koji su aktivni samo u jednom od ova dva okruženja. Zato je vitamin C ograničen na delovanje u unutrašnjim delovima ćelije i vodenom delu krvi, dok se delovanje vitamina E vezuje za masne delove ćelijske membrane. Dodatna potencijalna važna uloga alfa-lipoinske kiseline je proizvodnja aminokiseline glutationa, glavnog antioksidanta kojeg organizam sam stvara. Pored toga, ona reciklira glutation, koji se nalazi u organizmu, i koji, tako obnovljen, može da zarobi novu količinu slobodnih radikala. U studijama na životinjama, alfa-lipoinska kiselina je pokazala svoju metaboličku aktivnost i potencijal da smanji stepen oksidativnog stresa. Njeno prisustvo usporava pojave koje se vezuju za proces starenja, kao što su smanjenje stepena iskorišćenja kiseonika i stvaranja energije. Ovim istraživanjima utvrđeno je da se energetski nivoi povećavaju u povećanom prisustvu alfa-lipoinske kiseline. Povećavaju se istovremeno i nivoi drugih antioksidanata, glutationa, askorbinske kiseline (vitamin C) i dr., što sugeriše na njen reciklirajući efekat na druge antioksidante i rezultira povećanom mogućnošću organizma da se izbori sa destruktivnim dejstvom slobodnih radikala. U sadejstvu sa drugim antioksidantima, kao što je vitamin E, alfa-lipoinska kiselina može da bude od koristi kod terapije dijabetesa. Pomažući stvaranje energije iz masti i šećera u mitohondrijama, ona uklanja glukozu iz krvotoka, što može da poboljša funkciju insulina. Šta više, pošto se pokazalo da alfa-lipoinska kiselina može da smanji insulinsku rezistentnost, u Evropi i SAD se uobičajeno savetuje njena primena u kombinaciji sa vitaminm E kod tretmana periferne neuropatije (oštećenje nerava) kod dijabetesa, ali i kod drugih komplikacija koje mogu da prate dijabetes, uključujući oboljenja srca i bubrega, probleme sa vidom itd. Alfa-lipoinska kiselina se takođe primenjuje za zaštitu mozga od oštećenja koja nastaju nakon moždanog udara. Neka od dejstava alfa-lipoinske kiseline: jedan je od najjačih poznatih antioksidanata, sprečava prevremeno odumiranje i uništavanje ćelija redukuje oksidativni stres povećava i daje energiju povećava nivo glutationa u organizmu snižava šećer u krvi učestvuje u preventivi ateroskleroze, moždanog i srčanog udara i katarakte poboljšava memoriju i moždanu aktivnost dodatak terapiji kod oboljenja jetre (hepatitis) Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno uz jelo. Aktivna komponenta 1 tableta % PDU Alfa-lipoinska kiselina 300 mg * PDU preporučen dnevni unos. * PDU nije ustanovljen. Sastojci: alfa-lipoinska kiselina, dikalciojum-fosfat, omotač tablete (METHOCEL™, mikrokristalnaceluloza), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat).
Resveratrol

Resveratrol

Rezveratrol je polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju, japanskom troskotu i drugim biljkama. To je prirodni antioksidant koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Rezveratrol nastaje kao odgovor biljke na oštećenja ili gljivične infekcije, tako što ga sama biljka proizvodi za odbranu od infekcija ili patogenih mikroorganizama (gljivica). Sličnu aktivnost rezveratrol može da pokaže i kod ljudi. Pošto crno grožđe, a naročito njegova koža, sadrži velike koncentracije rezveratrola, i crno vino, koje se od njega dobija, isto tako je bogato njime, za razliku od belog vina jer se u procesu proizvodnje belog vina odstranjuju koštice i koža grožđa, a kod proizvodnje crnog, oni su prisutni. Iz njih se kasnije u procesu maceracije ekstrahuju rezveratrol i drugi polifenoli, uključujući kvercetin, katehine, galokatehine, proantocijanidine i kondenzovane tanine. Rezveratrol je, kao i drugi polifenoli iz vina, proantocijanidini, katehini i dr., zaslužan za fenomen koji se zove "francuski paradoks". U Francuskoj, uprkos karakteristično visokom procentu zasićenih masti koja se koristi u ishrani, broj infarkta i kardiovaskularnih oboljenja je relativno mali. Ovaj fenomen se objašnjava redovnom i obilnom upotrebom crnog vina. Epidemiološke in vitro i studije na životinjama pokazuju da uzimanje rezveratrola u većim dnevnim dozama - u obliku dodataka ishrani - može da se poveže sa smanjenom incidencijom kardiovaskularnih bolesti i redukovanim rizikom od nastanka kancerogenih oboljenja. Naime, radi se o trans-rezveratrolu koji, za razliku od cis-rezveratrola koji nije aktivan, aktivira kinon reduktazu, enzim koji ima sposobnost detoksikacije od karcinogena, istovremeno inhibirajući ciklooksigenazu, supstancu koja pospešuje proizvodnju prostaglandina koji stimulišu rast tumora i blokiraju imunološki odgovor. U ovoj oblasti neophodno je izvršiti istraživanja na ljudima kako bi se ovo njegovo svojstvo potvrdilo. Studije na životinjama ističu još da rezveratrol može da inhibira akutne i hronične upale. Pored toga, uz druge biljne polifenole, rezveratrol može da uspori simptome koji prate proces starenja organizma. Resveratrol kao dodatak ishrani predstavlja: potporu kardiovaskularnom sistemu manji rizik od nastajanja ateroskleroze i povišenog holesterola smanjenje rizika od nastanka kancerogenih oboljenja bolje sportske performanse mogućnost usporavanja i ublažavanja simptoma procesa starenja i kvalitetniji život u poynijem dobu dijetetski dodatak bogat biljnim polifenolima Haya Labs Resveratrol sadrži jake biljne polifenole iz suvog ekstrakta korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) . Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta 1-2 puta dnevno. Aktivna komponenta 1-2 tablete %NRV* Suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola 40-80 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije utvrđena. Sastojci: sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, magnezijum-silikat), sredstva za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza, natrijum-karboksimetilceluloza), suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola.
Quercetin

Quercetin

Flavonoidi ili bioflavonoidi su polifenoli, velika i raznorodna grupa biljnih jedinjenja koja se sintetišu u biljkama i koja imaju specifičnu hemijsku strukturu. Široko su rasprostranjeni i predstavljaju sekundarne metabolite biljaka, a imaju brojne povoljne efekte na zdravlje ljudi. Bioflavonoidi se dele na antocijanidine, flavanole, flavanone, flavonole, flavone i izoflavone. Antocijanidini se nalaze u crvenom, plavom i purpurnom bobičastom voću, tamnom grožđu i crvenom vinu. Flavanoli se pretežno dobijaju iz belog i zelenog čaja, čokolade i jabuka. Flavanoni se nalaze u citrusnom voću i sokovima, dok se flavonoli, gde spada kvercetin, nalaze u najvećoj meri u luku, jabukama, bobičastom voću, čajevima, lisnatom zelenom povrću, naročito kelju i brokoliju. Flavoni se dobijaju iz peršuna, majčine dušice, celera i ljutih papričica, a izoflavoni uglavnom iz mahunarki, najviše iz soje. Dele se još u podgrupe, prema izvoru i nameni. Do sada je identifikovano preko 4000 prirodnih flavonoida koji su potentni antioksidansi. Najpoznatiji su rutin, narginin, hesperidin, diosmin, kvercetin, diazden, genistin, galangin i pinocembrin. Naučna istraživanja bioflavonoida su fokusirana na njihov mogući pozitivan efekat na ljudsko zdravlje, dovode se u vezu sa stepenom zastupljenosti voća i povrća, njihovih napitaka ili suplemenata u svakodnevnoj ishrani. Njihova osnovna farmakološka aktivnost jeste u smanjivanju permeabilnosti i krtosti i povećanju elastičnosti i osnovnog tonusa zida kapilara. Međusobno reaguju u metabolizmu arahidonske kiseline, što ima za rezultat antiinflamatorno delovanje. Brojni su primeri antimikrobne, citostatske, antioksidativne aktivnosti i aktivnosti vezivanja slobodnih radikala flavonoidnim jedinjenjima iz biljnih ekstrakata. Bioflavonoidi reaguju sa slobodnim radikalima formirajući stabilan radikal koji reaguje sa drugim flavonoid radikalom stvarajući dva neradikala. Na taj način sprečavaju lipidnu peroksidaciju, aterosklerozu, redukuju verovatnoću nastanka šloga i imaju kardioprotektivne efekte, koji za posledicu imaju smanjenje oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Soja, koja sadrzi diadzein i genistein, snižava ukupni holesterol, LDL-holesterol i krvni pritisak i redukuje koronarne i opšte tromboze. Rezveratrol (3,5,4-trihidroksi-trans-stilben) je prirodno polifenolno jedinjenje. Zastupljen je u semenkama, lišću, korenu i omotaču ploda vinove loze (Vitis vinifera). To je fitonutrijent, sekundarni metabolit biljke i nastaje kao odgovor biljke na gljivičnu infekciju ili mehaničko oštećenje. U tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini vinova loza se koristila u pripremi tonika za poboljšanje cirkulacije. Na brojnim in vitro modelima i studijama na ekperimentalnim životinjama, pokazano je da rezveratrol ima antioksidativno i antiinflamatomo delovanje. Crveno vino sadrži i kvercetin koji redukuje oksidaciju LDL holesterola i smanjuje agregaciju trombocita. U citrusima se nalaze rutin, diosmin, hesperidin i naringin (npr. grejpfrut sadrži 33 mg naringina po kilogramu voća). Galangin i pinocembrin su flavonoli iz grupe flavonoida, a mogu se naći u propolisu. Kvercetin je hidrosolubilan flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost, naročito na nivou zaštite ćelijske strukture i krvnih sudova od razornog dejstva slobodnih radikala. Kvercetin se kao biljni pigment nalazi u mnogim biljnim vrstama, kao i u namirnicama (crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba, brokoli). Kao dijetetski suplement, kvercetin se unosi oralno sa namenom prevencije kancera (grla, jajnika, pankreasa), tretmana srca i krvnih sudova, redukcije krvnog pritiska, smanjenja nivoa LDL holesterola i smanjenja agregacije trombocita. Njegova antiinflamatorna aktivnost može pomoći u smanjenju upale prostate. Kvercetin je jedan od najčešćih bioflavonoida koji se unosi svakodnevnom ishranom u prosečnoj količini od 25 - 50 mg. Uobičajene doze, koje se primenjuju u terapijama i koje se smatraju sigurnim, su do 2 puta dnevno po 500 mg kvercetina oralno u trajanju od 3 meseca ili jednom dnevno intravenski do 722 mg. Visoke doze na duži vremenski period mogu dovesti do oštećenja bubrega. Postoje tvrdnje da se kvercetin ponaša i kao antihistaminik, tj. da povećava nivoe norepinefrina, što ublažava alergijske reakcije i astmatične napade. Kvercetin je popularan među sportskom populacijom kao suplement koji povećava energiju i termogenezu. Više radova pokazuje potencijalno pozitivno dejstvo bioflavonoida u tretmanu gojaznosti, dijabetesa, hipertenzije i metaboličkog sindroma. Čvrsti naučni dokazi za sve polifenolne bioflavonoide još nisu uspostavljeni, a uobičajene doze bioflavonoida u dijetetskim suplementima su 0,5 do 1 g bioflavonoida dnevno. Pozitivna dejstva kvercetina su jak antioksidant jača imunološki sistem antiinflamatorna aktivnost štiti srce, jača kapilare i krvne sudove, redukuje oksidaciju LDL holesterola smanjuje simptome alergija, održava zdrave nivoe histamina kod alergijskih reakcija (antihistaminik) snižava krvni pritisak podržava zdravlje prostate i pomaže kod prostatitisa može da unapredi prevenciju katarakte u svojstvu antioksidansa pospešuje oksidaciju masti, povećava termogenezu i energiju podržava zdravlje respiratornog sistema kod bronhitisa, astme i sl. Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 tableta dnevno. Zbog mogućih interakcija, potreban je oprez kod upotrebe kvercetina zajedno sa hinolonskim antibioticima i ciklosporinom. Aktivna komponenta 1 tableta %NRV* Kvercetin 500 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: kvercetin, zgušnjivač (celulozna guma), emulgator (mikrokristalna celuloza), stabilizator (magnezijum-stearat), sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-silikat).

Stranice