You are here

Antioksidanti

Kada pričamo o antioksidantima odmah ih možemo okarakterisati kao borce protiv slobodnih radikala. Obzirom da slobodni radikali svakodnevno nastaju u našem telu usled oksidacije hrane u ćelijama, disanjem... onda su nam antioksidanti jako potrebni da bi zaštitili organizam od njihovog negativnog dejstva koje se može odraziti u vidu rizika za mnoge bolesti kao što su srčana i plućna oboljenja, kancer, visoki krvni pritisak, prevremeno starenje i mnoga druga oboljenja. Obzirom da zavisno od genetike, pola i godina starosti cesto možemo biti u deficitu sa sintezom antioksidanata u našem organizmu, a mnogi su za naš organizam i esencijalni tj. ne proizvodimo ga, onda je neophodno antioksidante dodatno unositi hranom ili suplementacijom. Prvenstveno ćemo reći šta su u stvari slobodni radikali? Slobodni radikali su čestice koje sadrže nesparene (slobodne) elektrone u svom atomu. Iz tog razloga oni će uvek težiti sparivanju u elektronske parove da bi dobili svoju stabilnost. To onda čine tako što iz okolnih atoma nadoknađuju taj elektron koji im fali (proces oksidacije) da bi dobili svoju stabilnost, a to onda pokreće čitav niz reakcija u čitavom organizmu. Sve većim nagomilavanjem čestica koje su slobodni radikali više se opterećuje organizam ovim lančanim reakcijama i dolazi do raznih poremećaja u čitavom organizmu kao i do bolesnih stanja. Ovakve dugotrajne oksidativne promene mogu dovesti do dugotrajnog oštećenja tkiva tako da se jedan od najčešćih oboljenja današnjice kao što su bolesti krvnih sudova i srca, povezuju upravo sa ovim oksidativnim promenama koje izazivaju slobodni radikali. Pored toga što slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice (kao što su atomi kiseonika, ugljenika, vodonika, sumpora, gvoždja i bakra) tako oni mogu biti i veći molekuli (kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti, čak i nukleinske kiseline koji su prenosioci genetskog materijala). Ovim dolazimo do uloge antioksidanata kao boraca protiv slobodnih radikala i tog oksidativnog procesa protiv koga se oni bore. Antioksidanti igraju veoma bitnu ulogu ako uzmemo u obzir da čak i svakim udisajem stvaramo određenu količinu slobodnih radikala u organizmu (osoba koja ima normalno disanje metaboliše 95% kiseonika koji udiše dok ostalih 5% prelazi u slobodne radikale) . A već i sa godinama naše telo proizvodi sve manje prirodnih antioksidanata, tako da smo sve manje zaštićeni od štetnog oksidativnog dejstva. Takođe i zbog sve više faktora zagađenja vode, vazduha, zemljišta samim tim i hrane, a i zbog ubrzanog načina života lošeg izbora hrane. Pored izbora same hrane i način pripreme hrane može takođe uticati na oksidativni proces a i na uništavanje prirodnih antioksidanata koje bi hrana sadžala. Samim tim ako kroz adekvatno pripremljenu i konzumiranu hranu ili suplementaciju ne dodamo dovoljnu količinu antioksidanata naše zdravlje u nekom periodu može biti zaista ugroženo zbog nagomilavanja slobodnih radikala u organizmu. S' obzirom na to da je iz brojnih razloga teško uneti sve antioksidante hranom, a kako se potrebe u određenim uslovima povećavaju (npr. kada su u pitanju pušači, starija populacija, ljudi pod stresom, ljudi sa lošom ishranom itd.),sve češće nam suplementiranje antioksidantima bude korisna i praktična opcija. Poznati antioksidanti su vitamin C,vitamin E,beta karoten i selen. Svi su podjednako važni jer su prvenstveno svi oni esencijalni za naš organizam i moramo ih uneti hranom ili suplementacijom (tako da spadaju u egzogene-spoljne antioksidante), a i opet svaki od njih vrši različitu funkciju. Vitaminski antioksidanti. Vitamin A, vitamin C i vitamin E - najjači poznati vitaminski antioksidanti. Vitamin A delotvorno uništava slobodne radikale. Vitamin C nam je svima poznat i često ga nazivaju zaštitnikom drugih antioksidanata u našem telu. Antioksidant C vitamin i beta koroten vas štite od oksidanata u vodenom delu vašeg organizma (krvna plazma, limfa, unutrašnjost ćelije), dok je antioksidant E vitamin prva linija odbrane u masnom delu (ćelijska membrana).Vitamin E topiv u mastima, zaštitnik ćelijske membrane i drugih tkiva koja sadrže lipide. Mineralni antioksidanti: Glavni antioksidanti među mnogim mineralima su selen i cink. Budući da telo ne može proizvesti ni jedan mineral mi ih unosimo putem hrane. Selen ima važnu ulogu u ublažavanju posledica hemoterapije i radijacije i podstiče pojačani rad antitela u slučaju infekcije, ublažava bol i ukočenost kod artritisa. Prati ga glas minerala koji pojačava seksualnu želju kod muškaraca. Možemo ga naći u plodovima mora, bubrezima, džigerici, pšeničnim klicama, smeđem pirinču, paradajzu ili ga unosimo putem dodataka ishrani. Cink - poznat kao borac protiv prehlade, jača odbrambeni mehanizam i podstiče T ćelije u borbi protiv infekcija. On je nadzornik koji prati rad svake ćelije, rad enzima i rad svih važnih telesnih procesa. Odgovoran je za stezanje mišica. Kako se dosta cinka uništava tokom pripremanja hrane, potrebno ga je uzimati u dodacima prehrani. Pravilna količina minerala u telu je važna, a bez vitamina se ne mogu apsorbovati. Tako da je jako bitno unositi ih zajedno jer npr selen i vitamin E jedan drugom podstiču delovanje Antioksidanti karotenoidi su fitonutrijenti tj. pigmenti koji su inače razloživi u mastima i nalaze se u narandžastom, žutom, zelenom i crvenom voću i povrću. Postoji oko 600 vrsta karotenoida a od toga 50 njih sadrži voće i povrće. Alfa-karoten je antioksidant koji telo po potrebi pretvara u vitamin A i jedan je od najvećih borac protiv oksidativnog stresa. U prirodi ga ima najviše u bundevi i šargarepi. Što se tiče Beta-karotena jednim delom ga organizam pretvara u vitamin A, a ostatak deluje kao antioksidant i samim tim sprečava stvaranje slobodnih radikala ,jača imunitet i smanjuje rizike od bolesti poput ateroskleroze,srčanog udara i štiti od stvaranja očne katarakte. Od prirodnih izvora nalazi se u voću i povrću jakih boja: kajsije ,breskve, mango, brokoli, spanać... Antioksidanti flavonoidi su za razliku od karotenoida antioksidanti koji su rastvorni u vodi. I oni daju boju povrća, voća, žitarica, mahunarki, lišću, kori. Ovi antioksidanti čak sprečavaju rast i razvoj bakterije Stafilokoka (Staphilococcus) koja izaziva teške infekcije a otporna je i na antibiotike. Antioksidanti Fitonutrienti nalaze se u sojinom zrnu i mahunarkama. U telu se pretvaraju u biljne estrogene. Učestvuje u snižavanju ukupne količine holesterola i smanjuju visok nivo triglicerida u krvi, štite nas od srčanih bolesti i smanjuju valunge u menopauzi. Pored egzogenih (spoljašnjih) antioksidanata u našem organizmu se stvaraju i nalaze tzv. endogeni (unutrašnji) antioksidanti. Tu spadaju glutation,SOD (superoksid dizmutaza) i slični. Antioksidanti se mogu koristiti u preventivi od bolesti kao što su povišeni holesterol, ateroskleroza, moždani udar,astma, bronhitis i pored toga štite oči, usporavaju starenje i pomažu u detoksikaciji organizma.

Resveratrol

Rezveratrol je polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju, japanskom troskotu i drugim biljkama. To je prirodni antioksidant koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Rezveratrol nastaje kao odgovor biljke na oštećenja ili gljivične infekcije, tako što ga sama biljka proizvodi za odbranu od infekcija ili patogenih mikroorganizama (gljivica). Sličnu aktivnost rezveratrol može da pokaže i kod ljudi. Pošto crno grožđe, a naročito njegova koža, sadrži velike koncentracije rezveratrola, i crno vino, koje se od njega dobija, isto tako je bogato njime, za razliku od belog vina jer se u procesu proizvodnje belog vina odstranjuju koštice i koža grožđa, a kod proizvodnje crnog, oni su prisutni. Iz njih se kasnije u procesu maceracije ekstrahuju rezveratrol i drugi polifenoli, uključujući kvercetin, katehine, galokatehine, proantocijanidine i kondenzovane tanine. Rezveratrol je, kao i drugi polifenoli iz vina, proantocijanidini, katehini i dr., zaslužan za fenomen koji se zove "francuski paradoks". U Francuskoj, uprkos karakteristično visokom procentu zasićenih masti koja se koristi u ishrani, broj infarkta i kardiovaskularnih oboljenja je relativno mali. Ovaj fenomen se objašnjava redovnom i obilnom upotrebom crnog vina. Epidemiološke in vitro i studije na životinjama pokazuju da uzimanje rezveratrola u većim dnevnim dozama - u obliku dodataka ishrani - može da se poveže sa smanjenom incidencijom kardiovaskularnih bolesti i redukovanim rizikom od nastanka kancerogenih oboljenja. Naime, radi se o trans-rezveratrolu koji, za razliku od cis-rezveratrola koji nije aktivan, aktivira kinon reduktazu, enzim koji ima sposobnost detoksikacije od karcinogena, istovremeno inhibirajući ciklooksigenazu, supstancu koja pospešuje proizvodnju prostaglandina koji stimulišu rast tumora i blokiraju imunološki odgovor. U ovoj oblasti neophodno je izvršiti istraživanja na ljudima kako bi se ovo njegovo svojstvo potvrdilo. Studije na životinjama ističu još da rezveratrol može da inhibira akutne i hronične upale. Pored toga, uz druge biljne polifenole, rezveratrol može da uspori simptome koji prate proces starenja organizma. Resveratrol kao dodatak ishrani predstavlja: potporu kardiovaskularnom sistemu manji rizik od nastajanja ateroskleroze i povišenog holesterola smanjenje rizika od nastanka kancerogenih oboljenja bolje sportske performanse mogućnost usporavanja i ublažavanja simptoma procesa starenja i kvalitetniji život u poynijem dobu dijetetski dodatak bogat biljnim polifenolima Haya Labs Resveratrol sadrži jake biljne polifenole iz suvog ekstrakta korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) . Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta 1-2 puta dnevno. Aktivna komponenta 1-2 tablete %NRV* Suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola 40-80 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije utvrđena. Sastojci: sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, magnezijum-silikat), sredstva za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza, natrijum-karboksimetilceluloza), suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola.

Quercetin

Flavonoidi ili bioflavonoidi su polifenoli, velika i raznorodna grupa biljnih jedinjenja koja se sintetišu u biljkama i koja imaju specifičnu hemijsku strukturu. Široko su rasprostranjeni i predstavljaju sekundarne metabolite biljaka, a imaju brojne povoljne efekte na zdravlje ljudi. Bioflavonoidi se dele na antocijanidine, flavanole, flavanone, flavonole, flavone i izoflavone. Antocijanidini se nalaze u crvenom, plavom i purpurnom bobičastom voću, tamnom grožđu i crvenom vinu. Flavanoli se pretežno dobijaju iz belog i zelenog čaja, čokolade i jabuka. Flavanoni se nalaze u citrusnom voću i sokovima, dok se flavonoli, gde spada kvercetin, nalaze u najvećoj meri u luku, jabukama, bobičastom voću, čajevima, lisnatom zelenom povrću, naročito kelju i brokoliju. Flavoni se dobijaju iz peršuna, majčine dušice, celera i ljutih papričica, a izoflavoni uglavnom iz mahunarki, najviše iz soje. Dele se još u podgrupe, prema izvoru i nameni. Do sada je identifikovano preko 4000 prirodnih flavonoida koji su potentni antioksidansi. Najpoznatiji su rutin, narginin, hesperidin, diosmin, kvercetin, diazden, genistin, galangin i pinocembrin. Naučna istraživanja bioflavonoida su fokusirana na njihov mogući pozitivan efekat na ljudsko zdravlje, dovode se u vezu sa stepenom zastupljenosti voća i povrća, njihovih napitaka ili suplemenata u svakodnevnoj ishrani. Njihova osnovna farmakološka aktivnost jeste u smanjivanju permeabilnosti i krtosti i povećanju elastičnosti i osnovnog tonusa zida kapilara. Međusobno reaguju u metabolizmu arahidonske kiseline, što ima za rezultat antiinflamatorno delovanje. Brojni su primeri antimikrobne, citostatske, antioksidativne aktivnosti i aktivnosti vezivanja slobodnih radikala flavonoidnim jedinjenjima iz biljnih ekstrakata. Bioflavonoidi reaguju sa slobodnim radikalima formirajući stabilan radikal koji reaguje sa drugim flavonoid radikalom stvarajući dva neradikala. Na taj način sprečavaju lipidnu peroksidaciju, aterosklerozu, redukuju verovatnoću nastanka šloga i imaju kardioprotektivne efekte, koji za posledicu imaju smanjenje oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Soja, koja sadrzi diadzein i genistein, snižava ukupni holesterol, LDL-holesterol i krvni pritisak i redukuje koronarne i opšte tromboze. Rezveratrol (3,5,4-trihidroksi-trans-stilben) je prirodno polifenolno jedinjenje. Zastupljen je u semenkama, lišću, korenu i omotaču ploda vinove loze (Vitis vinifera). To je fitonutrijent, sekundarni metabolit biljke i nastaje kao odgovor biljke na gljivičnu infekciju ili mehaničko oštećenje. U tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini vinova loza se koristila u pripremi tonika za poboljšanje cirkulacije. Na brojnim in vitro modelima i studijama na ekperimentalnim životinjama, pokazano je da rezveratrol ima antioksidativno i antiinflamatomo delovanje. Crveno vino sadrži i kvercetin koji redukuje oksidaciju LDL holesterola i smanjuje agregaciju trombocita. U citrusima se nalaze rutin, diosmin, hesperidin i naringin (npr. grejpfrut sadrži 33 mg naringina po kilogramu voća). Galangin i pinocembrin su flavonoli iz grupe flavonoida, a mogu se naći u propolisu. Kvercetin je hidrosolubilan flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost, naročito na nivou zaštite ćelijske strukture i krvnih sudova od razornog dejstva slobodnih radikala. Kvercetin se kao biljni pigment nalazi u mnogim biljnim vrstama, kao i u namirnicama (crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba, brokoli). Kao dijetetski suplement, kvercetin se unosi oralno sa namenom prevencije kancera (grla, jajnika, pankreasa), tretmana srca i krvnih sudova, redukcije krvnog pritiska, smanjenja nivoa LDL holesterola i smanjenja agregacije trombocita. Njegova antiinflamatorna aktivnost može pomoći u smanjenju upale prostate. Kvercetin je jedan od najčešćih bioflavonoida koji se unosi svakodnevnom ishranom u prosečnoj količini od 25 - 50 mg. Uobičajene doze, koje se primenjuju u terapijama i koje se smatraju sigurnim, su do 2 puta dnevno po 500 mg kvercetina oralno u trajanju od 3 meseca ili jednom dnevno intravenski do 722 mg. Visoke doze na duži vremenski period mogu dovesti do oštećenja bubrega. Postoje tvrdnje da se kvercetin ponaša i kao antihistaminik, tj. da povećava nivoe norepinefrina, što ublažava alergijske reakcije i astmatične napade. Kvercetin je popularan među sportskom populacijom kao suplement koji povećava energiju i termogenezu. Više radova pokazuje potencijalno pozitivno dejstvo bioflavonoida u tretmanu gojaznosti, dijabetesa, hipertenzije i metaboličkog sindroma. Čvrsti naučni dokazi za sve polifenolne bioflavonoide još nisu uspostavljeni, a uobičajene doze bioflavonoida u dijetetskim suplementima su 0,5 do 1 g bioflavonoida dnevno. Pozitivna dejstva kvercetina su jak antioksidant jača imunološki sistem antiinflamatorna aktivnost štiti srce, jača kapilare i krvne sudove, redukuje oksidaciju LDL holesterola smanjuje simptome alergija, održava zdrave nivoe histamina kod alergijskih reakcija (antihistaminik) snižava krvni pritisak podržava zdravlje prostate i pomaže kod prostatitisa može da unapredi prevenciju katarakte u svojstvu antioksidansa pospešuje oksidaciju masti, povećava termogenezu i energiju podržava zdravlje respiratornog sistema kod bronhitisa, astme i sl. Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 tableta dnevno. Zbog mogućih interakcija, potreban je oprez kod upotrebe kvercetina zajedno sa hinolonskim antibioticima i ciklosporinom. Aktivna komponenta 1 tableta %NRV* Kvercetin 500 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: kvercetin, zgušnjivač (celulozna guma), emulgator (mikrokristalna celuloza), stabilizator (magnezijum-stearat), sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-silikat).

Astaxanthin

Astaksantin je jedan od brojnih karotenoida, liposolubilnih prirodnih pigmenata koji se nalaze u biljkama, fitoplanktonu, pojedinim gljivama i bakterijama. Oni voću i povrću daju crvenu, narandžastu ili žutu boju. Različite morske životinje, kao na primer losos i račići, kada se hrane biljkama koje sadrže neku od sedam stotina jedinjenja, koji se svrstavaju u karotenoide, i same poprimaju njihovu boju. Karotenoidi su zapravo fitonutrijenti sa veoma izraženom antioksidativnom funkcijom. Samo neki od njih su dobro poznati, kao što su beta-karoten, lutein i likopen. Astaksantin je manje poznat, ali ima višestruko snažnije antioksidativno dejstvo. Iako je astaksantin prvi put otkriven još 1938. godine kao sastojak crvene boje lososa i račića, tek od nedavno zauzima centralno mesto u nutricionističkim krugovima. Sve je veći broj naučnih istraživanja koja pokazuju da je astaksantin izuzetno snažan antioksidant koji štiti ćelije i ima funkcionalni uticaj na mišiće i fiziologiju nerava. Pretpostavlja se da upravo astaksantin nagomilan u mišićima lososa obezbeđuje izdržljivost i snagu za njegove uzvodne migracije. Astaksantin je antioksidant veoma sličan beta-karotenu, ali sa različitom molekularnom strukturom, koja čini radikalne razlike u njihovoj aktivnosti. Tako je astaksantin deset puta jači antioksidant od beta-karotena, a čak pet stotina puta od vitamina E. Njegova jedinstvena struktura omogućava mu da prolazi krvno-moždanu barijeru, što znači da svoju antioksidativnu aktivnost ispoljava direktno u mozgu, odnosno u centralnom nervnom sistemu. Medicinski priručnik (PDR® Medical Dictionary 2nd Edition) definiše ga kao "antioksidant koji inhibira oksidaciju hemijskih jedinjenja, uključujući i pojedine prirodne preparate i nutrijente i koji neutrališe efekte delovanja slobodnih radikala." Jedan od faktora delovanja astaksantina je i brzina oporavka organizma i smanjenje bolova u mišićima nakon intenzivnog vežbanja. Ispitivanja sprovedena u Evropi, u kojima su se koristile mikroalge, pokazala su značajan porast izdržljivosti u poređenju sa placebom. Započete su i kontrolisane kliničke studije sa ciljem da se pokaže da astaksantin smanjuje bolove u mišićima i skraćuje vreme oporavka. On takođe smanjuje oštećenja mišića nastala delovanjem slobodnih radikala u toku intenzivnog vežbanja i na taj način omogućava mišićima da efikasnije iskorišćavaju kiseonik i da se brže oporavljaju. Astaksantin ima protektivno delovanje na tkivo u oku i usporava progresiju degenerativnih pojava koji se dovode u vezu sa procesom starenja kao što je degeneracija makule. Razlog tome je što se astaksantin znatno lakše apsorbuje i prenosi do ćelija od drugih karotenoida. Astaksantin štiti samu algu od UV zračenja, kad ne bi bilo tako, ove biljke bi zbog svoje izloženosti suncu propale od pogubnog dejstva ultravioletnog zračenja. Naučna ispitivanja i studije potvrđuju da astaksantin ispoljava ovo svojstvo i u obliku dijetetskog dodatka. On uništava slobodne radikale koji nastaju u toku tzv. foto-oksidacije koju prouzrokuje UV zračenje, a koja oštećuje kožu. Astaksantin obezbeđuje: zaštitu imunološkog, kardiovaskularnog i centralnog nervnog sistema zaštitu od slobodnih radikala zaštitu očiju, tj. makule brz oporavak i ublažavanje bolova u mišićima nakon napornog vežbanja Koristi od suplementacije astaksantinom: veoma je jak antioksidant, višestruko jači od drugih karotenoida i vitamina E i C snažan antiinflamatorni efekat stimuliše zdravu imunološku funkciju redukuje oštećenja na koži prouzrokovana UV zračenjem Haya Labs Astaxanthin je jedinstven prirodni proizvod koji sadrži čist ekstrakt zelene mikroalge Haematacoccus pluvialis, najbogatijeg prirodnog izvora ne samo astaksantina, već i beta-karotena i luteina. Hematokokus se gaji pod veoma striktnim uslovima kontrole. Ispumpava se iz bazena u kojima se gaji i kroz podzemne cevi dovodi do postrojenja za preradu gde se vrši separacija od oblika u kome je gajen, kombinacijom taloženja i centrifugiranja. Masa algi se suši pomoću specijalno patentiranog procesa Ocean-Chill Drying®, koji traje samo tri sekunde i čiji je rezultat tamno crveni prah. Od svake serije uzima se uzorak za proveru kvaliteta i procenu koncentracije astaksantina, kao i za mikrobiološke analize. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Astaksantin (Haematococcus pluvialis) 5 mg ** *NRV – nutritivna referentna vrednost ** - NRV nije ustanovljena Sastojci: astaksantin (Haematococcus pluvialis), pirinčano brašno, sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat), kapsula (želatin)

Multi Mineral Complex

Multimineralni kompleks za podršku razvoju kostiju, funkcionisanju mišića i pravilno funkcionisanje metabolizma

ONE A DAY

dodatak ishrani na bazi vitamina i minerala 12 vitamina i 11 minerala za jači imuni sistem 100 tableta Vitamini i minerali su supstance koje su potrebne organizmu za obavljanje osnovnih fizioloških funkcija. Svrstavaju se u grupu mikronutrijenata jer su nam neophodni u malim količinama. Pa iako je tako, kod dve milijarde ljudi je utvrđen nedostatak vitamina A, gvožđa, joda i/ili cinka. Zbog toga ne čudi da je suplementacija vitaminima i mineralima na nivou populacije jedna od tri osnovne nutritivne intervencije pored obogaćivanja hrane i promena načina ishrane. U odnosu na obogaćivanje hrane i promene načina ishrane suplementacija se odlikuje brzim delovanjem, dostupnošću, brzim dostizanjem rezultata, relativno niskim cenama... Dakle, svakodnevno je potrebno uneti određenu količinu nutritijenata (makro-proteini, masti i ugljeni hidrati i mikro-vitamini i minerali) u organizam kako bi normalno funkcionisao. Nažalost, savremeni način života je učinio da ne vodimo dovoljno računa o našoj ishrani - nije tako raznovrsna kako bi trebala da bude. Ako ovome dodamo činjenicu da je hrana koju proizvodimo zbog zagađenosti vode, zemljišta i vazduha znatno siromašnija nutritijentima nego pre nekoliko decenija, lako je pretpostaviti da ih naš organizam ne dobija koliko bi trebao da bi normalno funkcionisao. Vitamini su esencijalna organska jedinjenja koja naš organizam ne može ili ne može u dovoljnoj količini sintetisati, a imaju brojne uloge u organizmu: deluju kao hormoni, koenzimi, stabilizuju membrane, antioksidansi, učestvuju u rastu, razvoju, reprodukciji... Minerali čine 4-5% telesne mase, a razlikujemo makrominerale za kojima postoji dnevna potreba veća od 100 mg (magnezijum, natrijum, kalijum, hloridi i sumpor), mikrominerale koji su nam na dnevnom nivou potrebni u količini manjoj od 15 mg (gvožđe, cink, jod, selen, mangan, fluorid, molibden, bakar, hrom, kobalt, bor) i elemente u tragovima dnevno potrebne u količini manjoj od 1 mg. One a day je kombinacija 12 vitamina i 11 minerala, dakle stvorena da zadovolji dnevne potrebe svakog pojedinca. Ne dovodeći sve prednosti raznovrsne ishrane, One a day je svakodnevna podrška u borbi protiv deficita mikronutrijentima koji se ne mogu sintetisati u organizmu ili se sintetišu u nedovoljnim kolčinama. Sadržaj aktivnnih sastojaka U 100 g 1/2 tablete Sadržaj aktivnnih sastojaka U 100 g 1/2 tablete Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 7,06 g 60 mg (75% PDU) Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid) 0,18 g 1,5 mg (107% PDU) Vitamin B3 (nikotinamid) 1,76 g 15 mg (94% PDU) Vitamin A (retinil-acetat) 97,1 mgRE 825 µgRE(103% PDU) Vitamin E (DL-alfa-tokoferilacetat) 0.8g α-TE 6,7 mg α-TE (56 % PDU) Folna kiselina (pteroil-monoglutaminska kiselina) 23,53 g 200 µg (100 % PDU) Gvožđe (gvožđe-fumarat) 1 g 8,5 mg (61 % PDU) Jod (kalijum-jodid) 8,82 g 75 µg (50 % PDU) Cink (cink-oksid) 0,88 g 7,5 mg (75% PDU) Biotin (D-biotin) 0,88 g 7,5 µg (15% PDU) Pantotenska kiselina(kalcijum-D-pantotenat) 0,59 g 5 mg (83% PDU) Hrom (hrom-hlorid) 0,88 g 7,5 µg (19% PDU) Mangan (mangan-sulfat) 0,23 g 2 mg (100% PDU) Molibden (natrijum-molibdat) 0,88 g 7,5 µg (15% PDU) Vitamin B1 (tiamin-mononitrat) 0,18 g 1,5 mg (136% PDU) Vitamin D (holekalciferol) 0,59 g 5 µg (100% PDU) Vitamin B2 (riboflavin) 0,18 g 1,5 mg (107% PDU) Vitamin B12 (cijanokobalamin) 0,53 g 4,5 µg (180% PDU) PDU=Preporučeni dnevni unos; Sastojci: dikalcijum-fosfat; sredstva za povećanje zapremine – mikrokristalna celuloza, magnezijum-oksid, L-askorbinska kiselina, omotač [stabilizator: polivinil alkohol polietilen glikol-graft-kopolimer, polivinil alkohol];sredstva protiv zgrudvavanja: talk, mono-i di-gliceridi masnih kiselina; gvožđe-fumarat; DL-alfa-tokoferilacetat; sredstva protiv zgrudvavanja – magnezijum stearat, silicijum-dioksid; nikotinamid; cink-oksid; retinil-aceta; mangan-sulfat; kalcijum-D-pantotenat; holekalciferol; tiamin-mononitrat; piridoksin-hidrohlorid; riboflavin; pteroil-monoglutaminska kiselina; kalijum-jodid; hrom-hlorid; natrijum-molibdat;natrijum-selenit; D-biotin; cijanokobalamin. Način upotrebe: 1/2 tablete dnevno uz obrok Upozorenje: Trudnice i dojilje, kao i osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje ili koriste neke lekove, pre upotrebe preparata treba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom. Proizvod se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina, ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Proizvod nije zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece. Alergen info: Proizvedeno u objektu u kome se prerđuje mleko, jaja, gluten, soju, ljuskare, sumpor-dioksid i jezgrasto voće. Način čuvanja: Čuvati na temperaturi od 5°-25°C u dobro zatvorenoj boci, na suvom i tamnom mestu Najbolje upotrebiti: do datuma utisnutog na pakovanju (dd/mm/gggg); Serija: označeno na pakovanju (LOT broj) Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 10295/2017 od 10.03.2017. god.

Vitamin C 1000 sa bioflavonoidima

Puferisani Vitamin C 1000mg, sa šipkom i biofllavonoidima za jači imunitet. 100 tableta

Koenzim Q10

Zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Vita Complex

Vitaminsko mineralni kompleks za vaše dnevne potrebe.