You are here

Najbitnije o sagorevačima masti

Mnogo toga je izrečeno na temu treninga, dijeta koja provereno rade, ali svima koji su na početku priče zvane – „želim da se rešim masnih naslaga“, je nekako u prvom planu pitanje – ŠTA DA UZMEM?

Za početak, ne uzimajte ništa… Već se naoružajte znanjem!

Idemo redom…

Većina početnika odmah kreće da se raspituje o moćnim sagorevačima za koje su „čuli da dobro rade“. Najveći deo tih sagorevača su kompleksni sagorevači sa više različitih sastojaka, čiji efekat možemo uopšteno usmeriti u tri pravca:

1. STIMULATIVNI UČINAK (teofilin, kofein, sinefrin, tiramin, oktopamin, kao i drugi katehini, npr. iz zelenog čaja, tirozin…)

2. DIURETIČKI UČINAK (ekstrakt maslačka, medveđe grožđe, ekstrakt zrna belog pasulja…)

3. LAKSATIVNI UČINAK (neki bi uz to interpretirali i smanjenu apsorpciju masti – hitosan)

Dakle, jedan kvalitetan sagorevač masti bi trebalo da „ubrza metabolizam“ ( podsticanje termogeneze), da omogući efikasnije „trošenje masti“ na treningu (poput L-karnitina), da omogući bolji mentalni fokus i osećaj naleta energije na treningu (stimulativni učinak), smanji apetit, pospeši eliminaciju potkožne vode, poveća osetljivost na insulin (hrom-pikolinat), a tu su i biljni ekstrakti i drugi sastojci koju mogu imati povoljan uticaj i na opšte zdravstveno stanje (zeleni čaj, đumbir, alfa lipoinska kiselina, bioflavonoidi citrusa, kvercetin i sl.)

Mnogi sagorevači masti su strožijim kontrolama kvaliteta i efekata na zdravstveno stanje lišenih nekih sastojaka (npr. efedrin, Ma Huang), i zamenjeni drugim neškodljivim, hm, manje škodljivim sastojcima (umesto efedrina, u mnogim suplementima se nalazi sinefrin – ekstrakt gorke pomorandže).

Dakle, dolazimo i do pojma bezbednosti upotrebe. Tragično je da su određeni sagorevači masti povučeni sa tržišta, tek kada se pokazalo da neki od sastojaka mogu imati ozbiljne neželjene efekte po zdravlje (ili doping test, zloupotrebe moguće).

Ima onih „kritičara“ koji će reći da su problemi sa sagorevačima masti nastali nemarnošću „korisnika“ istih, u pogledu načina upotrebe (doziranja). Mada, neki od korisnika nisu ni bili svesni svog narušenog zdravstvenog stanja, kao i svih faktora rizika za ispoljavanje neželjenih efekata inkriminisanih sagorevača masti. Briga o sopstvenom zdravlju… Redovni lab. nalazi krvi i urina, ekg u miru, praćenje vrednosti krvnog pritiska, spirometrija, eho srca, test opterećenja…

Odgovorno prema svom zdravlju!

- Kupujte suplemente od ovlašćenih uvoznika, distributera i prodavaca suplemenata, koji za sve suplemente u svojoj ponudi imaju odgovarajuću deklaraciju i odobrenje nadležnih institucija Republike Srbije za „puštanje u promet“!

- Kupujući suplemente „na crno“ sebe izlažete nepotrebnom riziku!

- Pročitajte pažljivo deklaraciju i uputstvo proizvođača!

- Nemojte samoinicijativno prekrajati preporuke oko upotrebe, doziranja!

- Tokom upotrebe sagorevača masti smanjite ili u potpunosti izbegavajte izvore kofeina - konzumiranje kafe, Coca-cole, zelenog i crnog čaja, energetskih napitaka( sumiranje)

- Ako imate upalu želudačne sluznice (gastritis) ili „čir“ na želucu i dvanaestopalačnom crevu – OPREZ!

- Tokom uzimanja sagorevača masti povećajte unos tečnosti (vode) tokom dana na 3-4 litre

- Ne uzimajte kapsule sagorevača masti u vremenu kraćem od 4-6 sati pre odlaska na počinak, a ako imate nesanicu uzimajte ih što ranije

- Ako imate povišen krvni pritisak, problema sa štitnom žlezdom ili srcem obavezno konsultujte lekara pre upotrebe „stimulativnih“ sagorevača masti!!!

- Ako tokom uzimanja sagorevača masti osetite lupanje srca, glavobolju, vrtoglavicu, drhtanje, bol u stomaku prestanite sa uzimanjem suplementa i obratite se lekaru.

- Poštujte preporuke oko doziranja, kod kompeksnijih sagorevača postoje preporuke da bi trebalo prvih 7 dana krenuti sa pola preporučene doze ne bi li se utvrdila osetljivost na efekte istog( tolerancija).

Kada upotrebiti sagorevače masti?

Preporuka autora bi bila da „tešku artiljeriju“ (kompleksni sagorevači) čuvate za kraj „dijet ciklusa“. Poslednje 4 nedelje vaše „dijete“ (uz dobro formulisan plan treninga), sagorevači će ostvariti maksimalan učinak… Baš kada je to najpotrebnije!

Ne budite lenji, ne rukovodite se logikom gubitnika – „ sedim, ležim, jedem šta hoću i želim da mršavim, ali tu su sagorevači masti da mi uštede vreme i trud oko redovnog treninga i ishrane“.

Ne živite u zemlji Dembeliji… Pokrenite se!