You are here

Pohvala proteinu surutke

Zašto baš whey protein? Zašto je whey protein iznad svih drugih?

Razloga je mnogo – visoka biološka vrednost koja čini ovaj protein neprikosnovenim kada je u pitanju rapidna iskoristljivost od strane naših tkiva i organa, idealan profil esencijalnih amino kiselina, a pogotovu sadržaj BCAA, kao i glutamina i taurina, tu su i proteinske frakcije koje imaju niz benefita za naše zdravlje, od dobrog imuniteta do anti-aging učinka. Dakle, ako želite bolji oporavak od napornih treninga, podršku razvoju čiste mišićne mase i snage, imuno-boost, whey protein je najbolji izbor.

Šta čini hranljivu srž whey proteina?

To su proteinske frakcije – beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, glikomakropeptid, bovini serum albumin, laktoferin , imunoglobulini, kao i enzimi lizozim i laktoperoksidaza. Whey protein zapravo čini mešavina pomenutih proteinskih frakcija od kojih se neke nalaze i u majčinom mleku (alfa-laktalbumin).

Da li neadekvatna obrada proteina može narušiti ovu harmoničnu proteinsku mešavinu koju zovemo whey protein?

Kvalitetan whey protein se dobija se iz tečne surutke (neobrađene) procesom mikro-ultrafiltracije kojim se odvaja čist protein od viška laktoze i masti. Savremenim metodama se proces odvija pri niskim temperaturama tako da rizika od denaturacije nema, imuno-aktivne proteinske frakcije ostaju intaktne, tako da im je pozitivan učinak maksimalan.

Šta je bolje - whey protein koncentrat, izolat, hidrolizat?

Pođimo od brojki… Koncentrat sadrži oko 80% proteina, izolat sadrži u proseku oko 88-92% proteina, dok je hidrolizat skoro idealan po sadržaju proteina (preko 92%), procesom hidrolize je protein „razbijen“ na svoje sastavne elemente - peptide različitih dužina (kraći ili duži lanci amino kiselina).

Više obrade = više proteina = manje masti i ugljenih hidrata = bolja svarljivost. Pomenimo i sadržaj laktoze (mlečni šećer) koja može biti problem ukoliko postoji laktozna intolerancija, tako da u tim slučajevima izolat i hidrolizat imaju prednost.

Ali, ako nemamo problema sa laktozom, nismo na rigoroznoj dijeti, kada brojimo svaki gram ugljenih hidrata, onda je WPC najbolji izbor za nas! Međutim to nije samo jedina prednost WPC, naime, daljim procesima obrade, neke od proteinskih frakcija mogu biti „izgubljene“, tako da je WPC najpotentniji oblik whey proteina kada su u pitanju benefiti pomenutih proteinskih frakcija! WPC se i sporije vari, ali efekat je maksimalan!

Hm, a šta je sa problemima koji se tiču mogućih alergijskih reakcija na neke od sastojaka proteina – arome, zaslađivače, boje i sl.?

Da li whey protein na bilo koji način šteti organizmu?

Ako ste poptuno zdravi, nema bilo kakvog poremećaja u metabolizmu amino kiselina, oštećene funkcije bubrega, alergija na neki od proteina surutke (proteinske frakcije) ili slučajne kontaminate soje, kikrikija, kao i intolerancije na laktozu (WPC), whey protein je potpuno bezbedan. Dakle, whey protein je potpuno prirodan dodatak bez ikakvog negativnog, odnosno, štetnog efekta na organizam. Odgovorni proizvođači suplemenata sve svoje proizvode testiraju u sertifikovanim anti-doping laboratorijama, a i svaki od suplemenata mora da prođe neophodne kontrole bezbednosti i ispravnosti pre puštanja na tržište tako da je kontaminacija doping sredstvima nemoguća.

I za kraj – koja je razlika između surutke u prahu i whey proteina?

Surutka u prahu koja se lako može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane dobija se postupkom dehidratacije pri visokoj temperaturi gde dolazi do denaturacije proteina (u različtom stepenu) i samim tim dolazi do smanjenja njihove biološke vrednosti, pa ne mogu ispoljiti sve svoje pozitivne efekte! Inače, udeo proteina u surutki u prahu je oko 10-15%, dok ugljeni hidrati i masti ubedljivo dominiraju, a tu su i razni neželjeni dodaci sutruke u prahu – pepeo i sl.

Opet naglasimo da se whey protein dobija se iz tečne surutke (neobrađene) finijim procesima obrade, gde su nam je u prvom planu sadržaj proteina, a ne ugljeni hidrati masti!