You are here

Bioflavonoidi u akciji - Kvercetin

Kvercetin je zastupljen u svežem voću (citrusi, bobičasto voće), listatom povrću, kao i u žitaricama; naročito u jabukama; belom, crnom luku, crnom grožđu, paradajzu, brokoliju, višnjama, malinama, brusnici, kiviju, grejpu… Crnom vinu, pa i zelenom čaju.

U brojnim studijama se pokazalo da je kvercetin najaktivniji od svih bioflavonoida, a mnoge biljke svoja lekovita svojstva duguju upravo kvercetinu.

Pokazalo se da kvercetin učestvuje u antioksidantnoj zaštiti naših ćelija od slobodnih radikala(proizvodi oksidativnog stresa – faktori bolesti i starenja) delujući na proizvodnju glutationa (osnovnog ćelijskog antioksidansa). Neka istraživanja su ukazala na zaštitnu funkciju ovog bioflavnoida u slučaju oksidativnog oštećenja beta-ćelija pankresnih ostrvaca zaduženih za produkciju insulina, a samim tim i na prevenciju razvoja dijabetesa. Smatra se da kvercetin smanjuje dijabetičke komplikacije – kataraktu, retinopatiju, neuropatiju, nefropatiju…

Svoj antioksidativni efekat kvercetin je ostvario i kada su u pitanju ćelije jetre, kao i ćelijske organele mitohondrije(energetska postrojenja naših ćelija).

Smatra se kvercetin ima značajan uticaj i sa aspekta kardiovaskularnog zdravlja, sprečavajući oksidaciju LDL i njegov maligni potencijal na zidovima krvnih sudova. Postoje tvrdnje da kvercetin utiče i na oslobađanje i produkciju NO (azot monoksida). Naime, ćelije endotela (unutrašnji sloj krvnog suda) proizvode razne supstance koje utiču na glatke mišićne ćelije u zidovima krvnih sudova koje regulišu „tonus” istih. Za nas je svakako najbitniji NO (azot – monoksid) koji deluje „opuštajuće” na te glatke mišićne ćelije, a samim tim i na bolju prokrvljenost (efekat vazodilatacije)... Doprinosi boljoj regulaciji krvnog pritiska, rešavanju problema sa erekcijom, kao i boljoj „prokrvljenosti“ naših mišića (prirodni NO-reaktor).

Dokazano je da je kvercetin i stabilizator mastocita, ćelija koje aktivno učestvuju u oslobađanju histamina i drugih proinflamatornih agenasa… Blokira i aktivnost ciklooksigenaze i lipooksigenaze, enzima putem kojih iz arahidonske kiseline( omega-6) nastaju proinflamatorni leukotrijeni (LT4) i prostanglandini (antialergijsko i protivupalno dejstvo). Da, kvercetin kao moćan antihistaminik koriste i u formi suplemenata u tretmanu „polenske kijavice“.

Postoje indicije da svojim efektima kvercetin može pomoći i kod nekih neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti, kao i u oporavku nervnih ćelija posle oštećenja.

U istraživanjima na ljudima i životinja je pokazano da kvercetin može usporiti i zaustaviti deobu malignih ćelija kod karcinoma prostate, karcinoma dojke, nekih oblika leukemija, smatra se da ima i preventivni učinak kod karcinoma debelog creva.

Postoje i dokazi da kralj bioflavonoida može pomoći i kod prostatitisa i cistitsa(upala besike).

U istraživanjima na životinjama se pokazalo da kvecetin može smanjiti „prijemčivost“ za neke viruse, poput virusa gripa (virus influence tipa A). Pominje se da kvercetin ima pozitivan uticaj i na infekciju virusom hepatitisa C delujući na nivou gena na blokadu produkcije virusa.

Ima tvrdnji da kvercetin sprečava povećanje veličine i deobu adipocita(ćelija masnog tkiva), kao i da utiče na aktivaciju AMPK enzimskog sistema čiji je glavni cilj održavanje energetske ravnoteže dovoljnom produkcijom ATP (promena u ekspresiji gena, utiče se na metabolizam glukoze, masti, u svrhu zadovoljenja potreba za energijom - termogeneza). Jedan od bitnih faktora aktivacije ovog enzimskog sistema je trening, ali i neki fitonutrijenti poput kvercetina doprinose ovom „fat burn“ efektu.

Kvercetin doprinosi i zdravlju kostiju, prevenciji osteporoze, a ima indicija da može pomoći i kod degenerativnih oboljenja zglobova – artroza, kao i kod „stišavanja“ tegoba kod reumatoidnog artristisa.

Jedno od bitnih svojstava kvercetina je bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvremena eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja. U kvalitetnoj, raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani sadržaj kvercetina najčešće se kreće od 15 do 500 mg dnevno, što ima izuzetno dobro preventivno značenje za zdravlje ljudi, a ograničenja prilikom konzumacije putem hrane ne postoje.

U Velikoj Britaniji postoji izreka - "An apple a day keeps the doctor away", hm, mora da je zbog kvercetina?