You are here

Moć cvekle

Od minerala sadrži gotovo sve - ali najzastupljeniji su: kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod, sumpor... Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, folna kiselina, kao i vitamin C. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, što se preporučuje vegetarijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, meso, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12. 

Cvekla i sok od cvekle su poznati po brojnim pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje - dobra cirkulacija, snižavanje krvnog pritiska, kao i unapređenje sportskog učinka. Mnogi od ovih pozitivnih efekata se vezuju za bogat sadržaj "neorganskih nitrata".

Cveklu možemo konzumirati presnu (endana u salatama), ali se češće u ishrani upotrebljava kuvana ili ukiseljena ("turšija") cvekla. Cvekla je i jedan od glavnih sastojaka ruskog jela - boršč (supa od goveđeg ili svinjskog mesa, paradajza i/ili cvekle).

Nutritivna vrednost

Najveći deo cvekle se sastoji od vode - 87%, na "šećere" otpada 8%, na proteine oko 1,5%, dok na vlakna 2-3%. 100 gr cvekle ima oko 45 kCal.

Kada govorimo o ugljeno-hidratom profilu cvekle, važno je napomenuti dominaciju prostih hidrata – saharoze, kao i glukoze i fruktoze (skoro 80%), ali problem čine i tzv. FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols), tj. kratkolančani ugljeni hidrati koji su nesvraljivi, ali fermentiraju u našim crevima i uzorci su digestivnog diskomfora kod osetljivih (nadimanje, grčevi, gasovi, proliv)... Ali doprinose i održavanju normalne crevne mikroflore (prebiotici).  

Tajna ruskih stogodišnjaka - boršč...

Upoznajmo se sa najmoćnijim antioksidansima, pigmentima iz cvekle, koji joj daju živopisnu boju - betalainima (grupa pigmenata koji u molekulu sadrže azot). Postoje dve grupe betalaina - betacijanini i betaksantini. Betacijanini su pigmenti crveno-ljubičaste boje, dok su betaksantini žućkaste boje. U "crvenkastoj"cvekli dominiraju betacijanini, od kojih je najpoznatiji - glavni pigment cvekle, betanin. Tu su i manje zastupljeni betaksantini od kojih je najpoznatiji - moćan antioksidans - vulgaksantin (prisutni u "žućkastoj cvekli").

Svoju antiokisdansnu moć duguju aktivaciji brojnih enzima koji učestvuju o borbi sa slobodnim radikalima (glutation-S-transferaze...), smatra se da ublažavaju upalne procese blokirajući aktivnost enzima koji učestvuju u stvaranju medijatora zapaljenja (ciklooksigenaze...).

Pomenimo i neutralizaciju štetnih efekata homocisteina, zahvaljući još jednom sastojku cvekle -betainu koji deluje zajedno sa S-adenozil-metioninom, folnom kiselinom i vitaminima B6 i B 12, smanjujući nivo homocisteina, koji se u poslednje vreme sve više smatra jednim od faktora rizika oboljenja krvnih sudova i srca... Betain može pomoći i kod „masne jetre".

Betain je jedan od glavnih aktera reakcija transmetilacije, gde preko S-adenozil-metionina učestvuje u sintezi DNK i RNK, karnitina, kreatina, neurotransmitera, regeneraciji tkiva i sintezi fosfolipida (gradivnih elemenata svake naše ćelije)….

Pored betalaina, tu su i moćni antocijani.

Cvekla kao NO-reaktor

Cvekla i sok od cvekle su bogati izvori neogranskih nitrata i nitrita. Novija istraživanja pokazuju značaj nitrata, nitrita, tj. azot-oksida (NO) koji iz njih nastaje - u ćelijskoj komunikaciji (signalni mehanizmi), u vazodilataciji (širenju krvnih sudova), kao i snižavanju krvnog pritiska. A tu je i efekat na naše drage mišiće - uticaj na izdržljivost i performanse (uticaj neogranskih nitrata na funkciju mitohondrija - proizvodnja energije, kao i na svrsishodnije korišćenje dostupnog kiseonika).

Neki će reći...čekajte, a šta je sa kancerogenim nitrozoaminima (vezano pre svega za mesne prerađevine, aditive, konzervanse za meso...i sl.)?

Najkraće rečeno, nitrozoamini nastaju iz nitrita kada se izlože visokoj temperaturi u prisustvu amino kiselina. Retko kada se povrće izlaže tako visokim temperaturama da bi došlo do "kancerogene transformacije"... Sve u svemu, presno je najbolje... Sveža salata od cvekle, sok od presne cvekle i nema dileme, a i termičkom obradom se umanjuju "lekovita svojstva" ovog super-povrća. 

Problem oksalata

Cvekla je bogat izvor ovog antinutrijenta. Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

Crvena mokraća i stolica

Jedan od „znakova za paniku“ kod redovne konzumacije ovog povrća je i crvenkasta prebojenost urina, kao i stolice. Nema razloga za strah, uzrok tome su pigmenti prisutni u ovom povrću. Ali ako dođe do promene boje urina i stolice, a da u prethodnih 24-48 sati niste konzumirali cveklu, onda imate opravdanog razloga za brigu.