You are here

Akutni epididimitis i trening

Akutni epididimitis je zapaljenje pasemenika (cevasta tvorevina koja se nalazi na poleđini testisa) najčešće uzrokovano seksualno prenosivim uzročnicima, a javlja se i u sklopu infekcija donjeg urinarnog trakta. Manifestuje se neprijatnim bolom, otokom i crvenilom jednog ili ređe oba „hemiskotuma“ ( mošnice) uz pojavu palpabilnog zadebljanja pasemenika. Oboljenje često može biti udruženo i sa zapaljenjem testisa pa govorimo o epidimoorhitisu.

Pored infektivnih agenasa, do akutnog epididimitisa mogu da dovedu i nespecifični uzroci koji mogu biti posledica hemijskog nadražaja zbog retrogradnog kretanja mlaza mokraće (iz mokraćne bešike) u epididimis koji se može javiti pri Valsalvinom manevru (npr. dizanje teških tereta) ili nakon lokalne ozlede. Sličan mehanizam može dovesti i do pogoršanja postojećih simptoma kod infektivnih uzročnika epididimitisa.

Od infektivnih uzročnika u prvom redu su bakterije.

Kod muškaraca mlađih od 35 god. većinom je u pitanju prenos patogena „polnim putem“, posebno Neisseria gonorrhoeae ili Chlamydia trachomatis. Kod osoba starijih od 35 god. obično su odgovorne gram-negativne koliformne bakterije - često nastaje kod bolesnika sa urološkim abnormalnostima, trajnim kateterima ili skorijim urološkim zahvatima.

U retkim slučajevima akutni epidimitis se može iskomplikovati pojavom apscesa, piokele ili infarkta testisa.

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, ali je neophodno uraditi i dodatne briseve uretre, kao i UZ pregled testisa i epididimisa. Lečenje se sprovodi antibioticima, analgeticima i suspenzijom skrotuma (podizanje).

Kada se govori o fizičkoj aktivnosti, ima predloga da bi tip i obim aktivnosti trebalo prilgoditi bolnosti. Npr. vožnja biciklom zbog pritiska sedišta na testise može biti problematična i trebalo bi je izbegavati. Sa druge strane „treninzi snage“ mogu samo pogoršati stanje zbog verovatnoće da dođe retrogradnog kretanja mlaza mokraće (iz mokraćne bešike) u epididimis. Kontaktni sportovi su takođe kontraindikovani. Plivanje i lagane šetnje su najprihvatljiviji oblik aktivnosti koji neće pogoršati stanje, niti pak „povećati bolnost“ i iritaciju.

Ako je lekar specijalista ordinirao antibiotsku terapiju preporuka je da se fizička aktivnost postepeno uključi tek pošto dođe do drastičnog smanjenja bola i otoka (povlačenje infiltrata…rezolucija zapaljenskog procesa).

Svakako da je bolje sprečiti nego lečiti, pa se kao preventivne mere u prvom redu savetuju - „siguran sex“, kao i redovne urološke kontrole uz dovoljnu hidrataciju. Ako se bavite sportovima snage, preporuka je „isprazniti bešiku“ pre serija sa maksimalnim opterećenjem.

Ne zaboravimo da nelečeni epididimitis pored abcesa, piokele, kao i infarkta testisa za sobom kao posledice ostavlja i hronični bol koji nas može ometati pri svakodnevnim aktivnostima, kao i neplodnost.