You are here

BILJNI STEROLI - Beta-sitosterol

Fitosteroli, tj. biljni steroli su grupa jedinjenja sličnih holesterolu , a na nivou ćelijskih struktura predstavljaju i njegov funkcionalni pandan. Dakle, što je holesterol za naše ćelije (strukturni element ćelijske membrane) to su fitosteroli za biljne ćelije.

Najpoznatiji i najrasprostranjeniji biljni steroli su: beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.

Epidemiološke i eksperimentalne studije ukazuju da pomenuti steroli iz namirnica biljnog porekla mogu imati zaštitni uticaj kada je reč o karcinomima savremenog svetakarcinomu dojke, prostate, debelog creva. Za fitosterole se pokazlo da imaju niz efekata - na ćelijsku membranu ćelija našeg organizma (kako tumorskih, tako i „normalnih“), utiču na rast i deobu ćelija, programiranu ćelijsku smrt (apoptoza), aktivaciju pojedinih „klasa“ ćelija imunog sistema i metabolizam holesterola.

Usvajajući „zapadnjački način ishrane“ usvojili smo naviku korišćenja industrijski prerađene hrane koja je jako siromašna ovim zaštitnim jedinjenima. Smatra se da vegani i vegetarijanci unose dnevno, u proseku oko 400 mg fitosterola, dok se „zapadnjačkim načinom ishrane“ unese oko 80 mg ovih jedinjenja.

Ne, sada nećemo u prvi plan staviti hvalospeve o veganima i svim varijetetima vegetarijanizma, već ćemo „iznova i iznova“ ponavljati da kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana nema alternativu!

Od svih fitosterola (kojih ima više od 200) najpodrobnije je istraživan beta-sitosterol.

Sam ili u kombinaciji sa kampesterolom i stigmasterolom, beta-sitosterol se pokazao efikasnim u tretmanu benigne hipreplazije prostate (BHP), „povišenog holesterola “( ukupni holesterol, disbalans HDL / LDL ), kao i nekih imunodeficijentnih stanja, pa čak i nekih hroničnih upalnih procesa, kao i autoimunih bolesti.

ZDRAVLJE PROSTATE

U relevantnim studijama se pokazao značajan inhibitorni uticaj fitosterola na aktivnost jetrine i prostatične 5-alfa reduktaze, enzima koji je zadužen za konverzuju testosterona u DHT (dihidrotestosteron) poznat po svom negativnom uticaju na pojavu „muške ćelavosti“, kao i „rasta“ prostate. Fitosteroli blokiraju i enzim aromatazu na nivou prostate (kao i na „periferiji“… „ublažavanje“ ginekomastije), što takođe doprinosi boljitku u slučaju benignog uvećanja iste. A ima indicija i o pozitivnom učinku kada je reč o karcinomu prostate.

Kod sredovečnih muškaraca sa problemom BHP, fitosteroli smanjuju gorući osećaj i normalizuju pražnjenje mokraćne bešike. Inače i nadsve čuvena testerasta palma (Saw Palmetto Berry) deo svojih pozitivnih efekata na zdravlje prostate duguje upravo beta-sitosterolu.

HOLESTEROL

Fitosteroli imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol. Kod apsorpcije hrane fitosteroli imitiraju štetni holesterol i tako otežavaju njegov ulazak u naš organizam, dakle, mehanizmom kompetitvne inhibicije blokiraju apsorpciju holesterola. Naravno, fitosteroli se ponašaju u organizmu kao holesterol, što znači da jetra, testisi i kora nadbubrežne žlezde mogu da ih koriste kao sirovinu za proizvodnju hormona, a to važi i za druge bitne funkcije koje holesterol obavlja. Inače, preduslov maksimalne efikasnosti unetih fitsterola je prisustvo holesterola u obroku u kom se unose. Pokazalo se da fitosteroli doprinose i uravnoteženijem odnosu HDL / LDL.

IMUNOMODULATORI

Postoje jasni dokazi da fitosteroli pozitivno utiču na modulaciju aktivnosti nekih ćelija imunog sistema (subpopulacije T limfocita) i bolje funkcionisanje imunog sistema u globalu. Smatra se da biljni steroli mogu ublažiti zapaljenske procese, ostvariti pozitivan učinak kod nekih autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, stimulišu odbranu od kancera (aktivacija NK – ćelija), kao i poboljšnje kod nekih imunodeficijentnih stanja.

Najpoznatiji izvori beta-sitosterola su avokado, pšenične klice, pistaći, kikiriki, orasi, bademi, lešnici, susam, soja, kanola ulje, kukuruzno ulje, laneno ulje, pomorandže, prokelj…

Pomenimo da su najbogatiji beta-sitosterolom – avokado i jezgrasti plodovi…dakle, dovoljno izvora zdravih masti biljnog porekla, dovoljno podrške našem zdravlju fitosterolima.