You are here

Kontrola prolaktina - kontrola muškosti

Prolaktin učestvuje u regulaciji produkcije testosterona, ima uticaja na imuni odgovor, balans soli i vode u našem telu, ponašanje. Prolaktin isto tako utiče na zadovoljenje naše želje za seksom (zadužen je za refraktarni period između odnosa). Neka istraživanja su pokazala uticaj prolaktina na „očinsko, zaštitničko ponašanje“ kod očeva. Uz oksitocin se smatra „hormonom maženja i nežnosti “ posle seksa.

Loša hormonska slika se može negativno odraziti na naš ukupni napredak, tako bi uvek uz neke osnovne preglede koju obuhvataju sportsko-medicinsku kontrolu, trebalo odraditi i hormone – KORTIZOL, PROLAKTIN, ESTRADIOL, TSH, fT3, fT4, ukupni i slobodni testosteron, FSH, LH! Potrudimo se da redovno pratimo „hormonsku sliku“ našeg tela! Ne zaboravimo da postoji veza između sekrecije prolaktina i naše štitne žlezde, kao i FSH i LH i posledično testosterona!

Probleme sa prolaktinom mogu izazvati i „doping sredstva“ - androgeno-anabolički steroidi iz grupe 19-nortestosteron derivata (nandrolon i trenbolon), kao i neki peptidni stimulatori sekrecije hormona rasta (GHRP-2, GRHP-6, heksarelin i sl.).

Naravno, tu su i neki benigniji uzroci koji se tiču konstantne pretreniranosti, hroničnog stresa… Ali pre svega, izuzmimo bilo kakva patološka stanja – tumore adenohipifize- prolaktinom, hipotiroidizam, oštećenje jetre i bubrega, kao i pojedine lekove - antipsihotici, antidepresivi, opiodni lekovi, „klometol“ i sl.

Koje su najčešće manifestacije „povišenog prolaktina“ ?

„Low testosteron“, gubitak libida, erektilna disfunkcija, neplodnost, povećanje procenta telesne masti (uticaj na lipoproteinsku lipazu), gubitak mišićne mase, veća verovatnoća za pojavu ginekomastije (povećanje broja estrogenskih receptora u tkivu dojke), galaktoreja (sekrecija „mleka“). „Jačina“ ispoljavanja simptoma može varirati!

Ima onih koji bi odmah posegnuli za lekovima poput bromokriptina, kabergolina i pramipeksola, koji imaju mnošto neželjenih efekata koje je nekada teško kontrolisati (postoje jasne indikacije za upotrebu istih), zato se odlučimo za blaži pristup problemu – NAČIN ŽIVOTA, KVALITETNU ISHRANU I SUPLEMENTE (naravno, ako dijagnostika i klinička slika ne ukazuju na ozbiljniji uzrok)!

  • Ništa ne može zameniti kvalitetan i okrepljujuć san. Nađite svoj način da se izborite sa stresom – razne tehnike opuštanja, meditacija, hobiji. Izbegavajte pretreniranost – UMEJTE DA SE ODMORITE!

  • Redovni, dobro formulisani obroci su tu da obezbede niz korisnih mikro i makronutrijenata neophodnih za hormonski balanas! Odbacite industrijski prerađenu hranu!

  • Suplementi prvog reda koji mogu pomoći u borbi sa povišenim prolaktinom su – vitamin B6 („akutno megdoziranje“ – 100-300 mg dnevno), vitamin E (oko 3200 i.j. dnevno), SAM (S-adenozil-metionin)

  • Suplementi drugog reda – ŽEN-ŠEN, MAKA, AŠVAGANDA, MUKUNA, CINK, GINKGO, DAA (D-asparaginska kiselina)

  • Ograničeno, ali redovno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Smatra se da pomenuti suplementi svoje efekte ostvaruju preko dopaminergičkog sistema u mozgu i preko produkcije NO, koji zajedničkim snagama mogu doprineti normalizaciji problema!

Nekada baš kada mislite da ste dali sve od sebe, a uspeh je izostao postoji još problema na koje morate obratiti pažnju – HORMONSKI BALANS!