You are here

Zimski bluz - zimska depresija

Osećaj hroničnog umora, potrebe za osamom, slabije koncentracije, smanjenog libida, pa i nesanice su glavni simptomi „zimskog bluza“, koji se uspešno može rešiti strategijskom upotrebom suplemenata, kao i redovnim treningom!

Manja izloženost sunčevoj svetlosti utiče na smanjenu produkciju vitamina D3 koji pored zdravlja kostiju doprinosi i prevenciji demencije, boljem raspoloženju, kao i hormonskom balansu. Zimsko vreme je pravi pokazatelj značaja vitamina D. Suplementacija vitaminom D3 je uključena u terapijske protokole u tretmanu „zimskog bluza“ i pokazala se veoma uspešnom.

Pomenimo i značaj suplementacije melatoninom koji je glavni hormon-regulator „dnevno-noćnog“ ritma našeg tela, čija je poremećena sekrecija jedan od glavnih uzrok ovog sezonskog „neraspoloženja“ čija simptomatologija nije tragična, ali nas često može izbaciti „iz koloseka“.

Ne zaboravimo da i redovan trening, kretanje u pozitivnom, stimulativnom okruženju (bez energetskih vampira) pozitivno utiču na prevazilaženje ovog neutransmiterskog haosa izazvanog zimom (u prvom redu fluktuacije serotonina i dopamina) .

Mnogi često utehu traže u hrani, pre svega „junk-food-u“, ne zaboravimo da sve ta junk neumerenost pored prolaznog skoka „neutransmitera“ uživanja, kao i oslobđanja endorfina, uz nedovoljno fizičke aktivnosti vuče za sobom i primetan porast masnih naslaga!

Da, hladno je, da mračno je, ali trening se mora odraditi – bez izgovora, u vašem je interesu da ne hibernirate kao „medo brundo“ u zimskom periodu već da održite nivo aktivnosti i zdravih životnih navika. Nemojte da iz zimske depresije pređete u „depresiju izgleda“ zbog zapuštenosti svoje figure, ipak posle zime, dolaze proleće i leto... A masne naslage ne nestaju same od sebe. Samomotivišite se, mislite pozitivno, ne zaboravite, da sve loše jednom prođe, pa i ta hladna zima!

Pomenimo i to da je najbitniji stimulans za aktivaciju naše štitne žlezde, čiji su hormoni glavni regulatori brzine našeg metabolizma - baš hladnoća! O, da, zima je sama po sebi idealan „fat-burn“ agens – eto čuvene termogeneze! Naravno, to ne znači da „goluždravi“ trčkarate po poledici, ali je svakako još jedan razlog da se pokrenete, a uz to hladnoća ume i da rasani.

Neka vaša ishrana bude kvalitetna i raznovrsna, budite dovoljno dobro hidrirani, budite aktivni, ne dajte svom umu vremena za depresiju, a ni telu vremena za bolest, ako trpi vaš um, trpeće i vaš „imunitet“… Red, rad, samodisciplina i uspeh je zagarantovan, bez obzira na godišnje doba i ciljeve!

Zima, zima - e, pa šta je, ako j' zima, nije lav! Zima, zima - pa neka je,ne boji se ko je zdrav!“