You are here

Esencijalne masne kiseline

Mnogi ljudi ne prave razliku medju mastima, svrstavajući ih sve zajedno i vezujući za njih loša dejstva kao što su gojaznost, kardiovaskularne bolesti i slično. Medjutim velika je razlika izmedju tih loših i tzv „dobrih“ esencijalnih masti. Loše masti su nam takodje potrebne ali u minimalnim količinama da ne bi imali njihovih neželjenih dejstava,dok su esencijalne masti dobrodošle i poželjne u našoj ishrani.

Te tzv dobre masti sadže nezasićene masne kiseline kao što su npr Omega 3 masti. I kaoi takve imaju pozitivnije dejstvo u odnosu na zasićene tj loše masti. Uglavnom su loše masti životinjskog porekla a dobre, esencijalne, masti su uglavnom biljnog porekla i pored biljaka nalaze se u velikoj količini u ribljem ulju.

Neke od korisnih uticaja ovih masti, Omega 3 masti, pored toga što mogu biti dobar izvor energije jeste i taj da mogu pomoći u snižavanju holesterola, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, pomažu jačanje imuniteta, zdravlje kose, kože, noktiju, pomažu održavanje hormonske ravnoteže, pospešuju pamćenje i dobro raspoloženje.

Suplementiranje ovim Omega 3 masti je naročito bitno u zemljama u kojima kroz ishranu one nisu previše zastupljene. Što je slučaj kod nas, jer i sami podjite od toga koliko vas ima redovno u ishrani u dovoljnoj količinu ribu ili bilo koji drugi izvor omega 3 masti? Iz tih razloga je svakome ko ne unosi dovoljno omega 3 masti preporučljivo njihovo suplementiranje kako bi ih unosili u dovoljnoj količini i time učinili uslugu svom organizmu.

Obzirom da riblje ulje, omega 3, imaju toliko pozitivnih uticaja na naš organizam tako se i dalje proučavaju i vrše brojna ispitivanja u cilju dobijanja što više korisnih informacija.

Jedno od istraživanja se zasniva na pozitivnom uticaju omega 3 masti iz ribljeg ulja na povećanje mineralne gustine kostiju čime se dolazi do zaključka da mogu preventirati pojavu osteoporoze. Ovo istraživanje je sproveo američki časopis American Jurnal of Clinical Nutrition pri čemu je u toku 2 godine kod muškaraca od 22god pojačao unos omega 3 masti. Nakon toga su ustanovili da se gustina kostiju u telu u kičmi povećala.

Jedno od istraživanja sa povećanim unosom omega 3 ribljeg ulja dovodi do pozitivnog uticaja ovih masti na raspoloženje. U okviru ovog istraživanja je učestvovalo 55 ispitanika kojima se povećao unos omega 3 masti nakon čega se na osnovu pregleda magnetnom rezonancom ustanovilo da je došlo do povećanja obima moždane materije baš u delu mozga koji je zadužen za emocije i raspoloženje. Ovim ispitivanjem je utvrdjeno da osobe sa većim unosom omega 3 masti imaju pozitivnije poglede na svet i optimističnije su, dok su osobe čija je ishrana deficitarna u ovim zdravim mastima impulsivnije i pesimističnije tj sa negativnijim pogledima na svet.

Takodje i pozitivan uticaj omega 3 u porevenciji od tumora debelog creva,dojke,materice i sl. je ustanovljen. Osim toga institut iz Stokholma je pratio 1500 ispitanika sa postojećim genom za tumor prostate i 1100 ispitanika bez ove bolesti. Gde se nakon istraživanja ustanovilo da grupa muškaraca kojoj je pojačan unos ribe u ishrani (lososa) da unose ovu vrstu obroka bar jednom nedeljno,smanjili su rizik od obolevanja od ove bolesti za 42%. I uopšte ako uzmemo u obzir da prema statistici stanovništvo Azije i Afrike najredje oboleva od tumora,zaključujemo da je njihova ishrana veoma bogata omega 3 mastima.

 

Osim ribljeg ulja omega 3 masti su zastupljene prilično u lanenom semenu. Pored svih nabrojanih dejstava omega 3 na zdravlje čoveka, laneno seme kao prirodni lubrikant i biljka bogata vlaknima pomaže u pražnjenju creva tj sprečava da dodje do opstipacije tj zatvora.

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na:

-poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska,

-srčane aritmije i koronarnih bolesti srca,

-jačanje imuniteta,

-pospešivanje metabolizma masti,

-smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi,

-smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda,

-ublažavanje simptoma osteoporoze,

-pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. 

Osim toga ako nemate kroz ishranu dovoljan unos ovih omega 3 masti tj ako u ishrani nemate dovoljno ribe koja je izuzetno bogata ovim esencijalnim mastima (najvise losos,skusa,sardela i sl) ili morskih plodova ili neke od biljnih izvora ovih masti (lan, avokado, orašasti plodovi...) onda vam je dodatak ishrani koji sadrzi omega 3 masti dobrodošla i praktična opcija.

ANTARCTIC OMEGA KRILL 30 MEKIH KAPSULA

ANTARCTIC OMEGA KRILL 30 MEKIH KAPSULA

Antarctic Omega Krill omega 3 + holin + fosfolipidi + astaksantin  Dodatak ishrani u obliku mekih želatinskih kapsula koji sadrži čist uljani ekstrakt antarktičkog račića (Euphausia superba). Ulje krila predstavlja jedinstven kompleks esencijalnih omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA), fosfolipida, holina i snažnog antioksidansa astaksantina.  Bez šećera 100% prirodno  Bez neželjenog ukusa i mirisa ribe Holin je esencijalni nutrijent koji je važan za pravilnu funkciju jetre, metabolizam masti, metabolizam homocisteina, kao i za proces biosinteze neurotransmitera. Fosfolipidi imaju ulogu u transportu omega-3 masnih kiselina i holina do organa kojima su oni najpotrebniji (srce, jetra). Astaksantin je snažni antioksidans koji doprinosi održavanju fizioloških nivoa lipida u krvi, pravilnoj funkciji očiju, kože i jetre. Omega–3 masne kiseline (DHA i EPA) u Antarctic Omega Krill kapsulama doprinose:  Pravilnoj funkciji srca i održavanju normalnog krvnog pritiska Održavanju fiziološkog nivoa triglicerida u krvi Snižavanju nivoa holesterola u krvi Održavanju normalne funkcije mozga Održavanju normalnog vida 1 kapsula sadrži: Ulje od antarktičkog krila  500mg Omega 3 masne kiseline 110mg EPA 60mg DHA 28mg Fosfatidilholin 150mg Holin 25mg Astaksantin 50µg Antarctic Omega Krill kapsule doprinose:  Prevenciji ateroskleroze  Poboljšanju funkcija mozga  Poboljšanju simptoma kod makularne degeneracije i sindroma suvog oka Smanjenju faktora zapaljenja kod inflamatornih bolesti  Jačanju imunog sistema Zdravlju kože Način upotrebe: Odrasli i deca iznad 12 godina: 1-2 kapsule dnevno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka. Kapsulu popiti sa punom čašom vode Upozorenja: Osobe koje su na terapiji antiagregacijskim i antikoagulantnim lekovima, trudnice i dojilje pre upotrebe treba da se konsultuju sa lekarom. Nedelju dana pre hirurških ili stomatoloških intervencija potrebno je obustaviti suplementaciju ovim proizvodom  
Just Superior organsko kokosovo ulje

Just Superior organsko kokosovo ulje

Hladno ceđeno i devičansko, Superior kokosovo ulje predstavlja najčistiju formu kokosvog ulja dobijenu isključivo mehaničkim postupkom hladnog ceđenja, kako bi se očuvale sve nutritivne vrednosti jednog od najzdravijih ulja na planeti.  Dolazi direktno sa Šri Lanke, proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Superior kokosovo ulje se dobija od potpuno svežih kokosa i to vrlo brzo nakon ubiranja kokosovog ploda, tako da zadržava originalnu aromu i ukus kokosa.  Pokazano je da redovan unos kokosovog ulja poboljšava metabolizam, podiže imunitet, ali i štiti od bakterija i infekcija zahvaljujući visokom sadržaju laurinske kiseline. Takođe poboljšava probavu i apsorpciju nutrijenata iz druge hrane, i može uticati i na smanjenje telesne težine. 1) Koristi se kao mast ili ulje biljnog porekla u različitim receptima, slanim i slatkim. 2) Odlično je kao ulje za prženje i pečenje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Za razliku od većine drugih biljnih ulja kokosovo ulje ne oksidira i ne formira slobodne radikale na povišenim temperaturama i to ga čini potpuno bezbednim za ovu namenu. 3) Koristi se kao superhrana. S obzirom na to da ima čitav dijapazon zdravstvenih benefita, kokosovo ulje je idealno za dodavanje u šejkove, smutije, kaše i slične obroke i užine. Pored sopstvenih zdravstvenih benefita, ono potpomaže da se nutrijenti iz drugih hrana i superhrana apsorbuju i iskoriste u organizmu mnogo bolje. Tako da i ovde ima dvostruku ulogu. 4) Koristi se i za spoljnu upotrebu, tj u kozmetičke svrhe, i to i za kosu, i za kožu i za zube Devičanska kokosova ulja se dalje dele na ulja dobijena hladnim postupkom (hladno ceđena ili ‘’sirova’’) i ona koja podrazumevaju korišćenje povišene temperature u postupku proizvodnje. Hladno ceđeno ulje je ono u čijem procesu proizvodnje temperatura nije prelazila 60 stepeni. Devičansko kokosovo ulje ne mora biti hladno ceđeno. Ono se može proizvoditi na visokim temperaturama, ali od svežih kokosa i bez ikakvih hemikalija ili agresivnog procesiranja. Hladno ceđeno, devičansko i organsko, kakvo je Superior kokosovo ulje, predstavlja najkvalitetniji oblik kokosovog ulja koji postoji. Naravno, izvesne razlike postoje i u kvalitetu organskih, devičanskih, hladno ceđenih kokosovih ulja. Podnevlje plantaža kokosa, metode i pažnja koja se pridaje postupku proizvodnje su faktori koji određuju konačan kvalitet. Visoko kvalitetno kokosovo ulje treba da bude snežno bele boje kada je čvrsto, a prozirno kao voda kad je tečno, a uz to, uvek treba da zadrži miris i ukus svežeg kokosa  
Ostrovit CLA 1000

Ostrovit CLA 1000

CLA (Conjugated Linoleic Acid) ili konjugovana linolna kiselina derivat je linolne kiseline i predstavlja poseban oblik omega 6 masne kiseline. Hemijski se i funkcionalno razlikuje od omega 6 iz lanenog ulja. Neophodna je u ljudskoj ishrani. U hrani se može naći u manjim količinama. Glavna uloga konjugovane linolne kiseline u organizmu je njen pozitivan uticaj na metabolizam proteina i masti u cilju dobijanja energije. Ona podstiče redukovanje depoa telesne masnoće, ali ujedno i čuva glatku mišićnu masu. Pored toga, ima antioksidativno dejstvo i podržava kardiovaskularno zdravlje. Zbog navedenih svojstava uspešno učestvuje kao podrška dijetama u kontrolisanju telesne mase. Utiče na organizam na sledeći način: - poboljšava učinak i performanse sportista (podržava telesnu građu i snagu) - ubrzava sagorevanje i gubljenje telesne masti - podržava mišićnu masu i daje definiciju - izrazito je snažan antioksidans   Broj doza po pakovanju: 30 Veličina doze: 1 kapsula Aktivni sastojak 1 kapsula 3 kapsule %NRV* Etiletar konjugovane linolne kiseline (CLA) 1000 mg 3000 mg ** od toga konjugovana linolna kiselina (CLA) 800 mg 2400 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.       Sastojci: etiletar konjugovane linolne kiseline (CLA) koji sadrži 80% CLA, kapsula (želatin), humektant (glicerol), voda.       Preporučena doza i način upotrebe Popiti 1 kapsulu 3 puta dnevno, najbolje nakon obroka.
Ostrovit Krill Oil

Ostrovit Krill Oil

Pharma Elite Krill Oil je dijetetski dodatak najvišeg kvaliteta koji u mekanim gel kapsulama obezbeđuje najsvežije i biološko aktivno omega-3 ulje (EPA i DHA), fosfolipide i astaksantin iz antarktičkih kril račića, nalik škampima. Kolekcija Pharma line je najnovija elitna OstroVit ponuda koja se odlikuje izuzetno kvalitetnim sirovinama i visokom biološkom vrednošću proizvoda. OstroVit Pharma Elite Krill Oil sadrži: - 1000 mg lipida ekstrahovanih iz antarktičkih kril račića - želatinske meke kapsule lake za gutanje u amber tamnoj staklenoj ambalaži koja održava svežinu proizvoda - mesečnu dozu za suplementaciju - standardizovane fosfolipide i astaksantin Euphausia superba ili antarktički kril su mali račići – krili, koji žive u celom Južnom okeanu. Veoma su značajni za proivodnju suplemenata jer sadrže izuzetno visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina u formi fosfolipida, kao i velike količine astaksantina. Krili se sastoje od 77,9-83,1% vode, 0,4-3,6% lipida, 11,9-15,4% proteina i oko 2% hitina i glukozida. Sadržaj ulja i njegov sastav zavise u mnogome od vrste krila, starosti i vremena koje protekne izmedu ulova i zamrzavanja. Fosfatidilholin predstavlja glavnu komponentu ulja krila (33-36%), zbog čega je antarktički kril odličan izvor prirodnih fosfatidilholina – fosfolipida. U sastavu lipida krila veoma su zastupljene omega-3 masne kiseline EPA i DHA koje potiču od unosa jednoćelijskih mikroalgi od strane krila. Sadržaj holesterola krila je viši od sadržaja holesterola riba, ali je niži od sadržaja holesterola škampa. Kril se uglavnom koristi za proizvodnju hrane za ribe usled visokog sadržaja astaksantina. Takode, enkapsulirano ulje krila se koristi i kao dijetetski suplement zbog svojih pozitivnih efekata na kardiovaskularne bolesti. Oksidativna stabilnost ulja krila potiče od prisutnog antioksidansa astaksantina. Omega-3 masne kiseline Dve najčešće proučavane i najčešće izolovane omega-3 masne kiseline su eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA). DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalan razvoj nervnog sistema i vida. DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u ljudskom mleku. EPA predstavlja prekurzor prostaglandina, leukotriena i tromboksana. Suplementacija omega-3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa HDL-a (korisnog holesterola). Takođe može imati antiinflamatorno, antitrombotsko i imunomodulatorno dejstvo. Veliki broj istraživanja je pokazao da omega-3 masne kiseline snizavaju nivo LDL-a (lošeg holesterola), kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem. Efekat snižavanja nivoa triglicerida se ispoljava zahvaljujući zajedničkom efektu inhibicije lipogeneze i stimulacije oksidacije masnih kiselina u jetri. Proizvodi koji sadrze riblje i slična ulja moraju u sebi da sadrže i antioksidanse kao sto je tokoferol ili astaksantin, kako bi se sprecila oksidacija ulja. Postoji više oblika ribljeg ulja koji se koristi kao dodatak ishrani. Najšešći je prirodno riblje ulje dobijeno iz riba hladnih voda koje obično sadrži 30% EPA i DHA u odnosu od 1,5 EPA:DHA. Stoga se najčešće unutar softgel (meke gel kapsule) kapsule od 1 g ribljeg ulja nalazi 180 mg EPA i 120 mg DHA. Zdravstvena izjava: EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca, a koristan se efekat postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. U jednoj kapsuli proizvoda OstroVit Pharma Elite Krill Oil, količina ulja antarktičkog krila iznosi 100 mg, od čega je 60 mg EPA i 40 mg DHA. U preporučenoj dnevnoj dozi (2 kapsule) proizvoda, količina ribljeg ulja je 200 mg (od čega je sadržaj omega masnih kiselina eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) 120 mg EPA i 80 mg DHA). Fosfolipidi Glavni fosfolipid u ulju antarktičkog krila je fosfatidilholin. To je fosfolipid koji predstavlja glavnu komponentu ćelijskih membrana. Poznat je i kao 1,2-diacil-sn-glicero-3-fosfoholin i lecitin. Termin lecitin ima različito značenje kada se upotrebljava u hemiji i biohemiji od onog kada se koristi komercijalno. Hemijski je lecitin fosfatidilholin, a pod komercijalnim lecitinom se podrazumeva prirodna smeša neutralnih i polarnih lipida. Fosfatidilholin, koji je inače polarni lipid, čini od 20-90% komercijalnog lecitina. Većina komercijalnih lecitina sadrzi oko 20% fosfatidilholina. Lecitini koji sadrže fosfatidilholin se dobijaju od biljnih, životinjskih i mikrobioloških izvora, ali uglavnom od biljnih izvora najčešće od soje, suncokreta i uljane repice. Sastav masnih kiselina koje ulaze u sastav fosftidilholina je različit kod biljnih i životinjskih izvora. Tako je na primer lecitin dobijen iz soje bogatiji polinezasićenim masnim kiselinama od lecitina iz žumanceta jaja. Holin čini oko 15% od ukupne mase fosfatidilholina. Fosfatidilholin može da pokazuje hepatoprotektivnu aktivnost, neophodan je za normalan sastav ćelijskih membrana i njihovo obnavljanje. Takode, fosfatidilholin predstavlja glavni izvor dobijanja esencijalnog nutrijenta holina koji je sam prekurzor u sintezi neurotransmitera acetilholina, metil donora betaina i fosfolipida, uključujuci između ostalog i fosfatidilholin i sfingomijelin. Fosfatidilholin je uključen u transfer VLD-lipoproteina iz jetre. Može se navesti da fosfolipidi mogu da pomognu u uspostavljanju normalne funkcije jetre u brojnim poremećajima, uključujući alkoholne fibroze i moguće virusni hepatitis. Astaksantin Astaksantin je oksigenovani karotenoidni pigment crvene boje u čijoj sintezi učestvuju beta-karoten i likopen. Astaksantin je hemijski sličan sa beta-karotenom, ali, za razliku od njega, ne poseduje aktivnost provitamina A. Kao i svi karotenoidi, astaksantin je rastvorljiv u lipidima. Čist astaksantin je crveno-narandžaste boje, ali je on u prirodi cesto vezan za proteine gradeći komplekse crvene, crveno-ružicaste, zelene, smeđe ili ponekad čak i plave boje. Boja lososa, pastrmke, crvene orade, račića i jastoga, kao i ptica, kao što su flamingosi i prepelice, potiče od astaksantina. Proteinsko­karotenoidni kompleks koji se nalazi kod rakova daje plavo-smeđu boju. Ribe, rakovi i ptice nemaju sposobnost sinteze astaksantina, nego karotenoide obezbeđuju unosom određenih mikroalgi, zooplanktona i insekata. Astaksantin generalno ulazi u lanac ishrane ljudi preko riba i rakova. Najbogatiji izvori astaksantina u prirodi su zelene mikroalge Haematococcus pluvialis kao i crveni kvasac Phaffia rhodoyzma. Astaksantin poseduje sl. dejstva: - antioksidativno (a prema određenim istraživanjima i moguće antiaterogeno –astaksantin inhibira oksidaciju LDL koja predstavlja glavnu ulogu u aterogenim procesima - antikancerogeno - antihipertenzivno/neuroprotektivno/kardioprotektivno - nefroprotektivno - antiastmatično - gastroprotektivno - antiiflamatorno - oftalmoprotektivno - imunostimulatorno - štiti kožu od UV zračenja, kao i svi karotenoidi Neki podaci ukazuju takode da ishrana bogata antioksidansima, ukljucujuci i karotenoide pomaže u poboljšanju reproduktivnog zdravlja kod muškaraca, povećanjem broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. Ulje krila se dobija postupcima ekstrakcije. FDA je odobrila pozitivan status GRAS –Generally Recognized as Safe o bezbednosti za upotrebu ulja krila kao i sastojaka prisutnih u njegovom ulju – fosfolipida omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), holina i astaksantina (u hrani za medicinske svrhe, dodataka ishrani, i kao sastojak hrane).   Veličina doze: 1 kapsula Aktivni sastojci 1 kapsula 3 kapsule %NRV* Ulje antarktičkog krila, od čega: 500 mg 1000 mg ** Omega 3 masne kiseline 100 mg 200 mg ** EPA eikozapentaenska kiselina 60 mg 120 mg ** DHA dokozaheksaenska kiselina 40 mg 80 mg ** Fosfolipidi 50 mg 100 mg ** Astaksantin 100 µg 200 µg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.     Preporučeno doziranje i način upotrebe Odrasli: popiti 2 kapsule dnevno, najbolje uz obrok. Mere opreza: Upotreba suplemenata na bazi ribljeg od strane dece, trudnica i dojilja bi trebalo da bude jedino pri preporuci i pod nadzorom lekara. Osobe sa hemofilijom i one koje uzimaju varfarin bi trebalo da budu pažljive pri upotrebi suplemenata na bazi ribljeg usled mogućeg antitrombotskog dejstva ribljeg ulja. Suplementaciju na bazi ribljeg ulja bi trebalo prekinuti pre bilo koje operacione procedure. Nema zapisa o ozbiljnim negativnim dejstvima kod osoba koje koriste riblje ulje u suplementima čak i pri visokim dozama u dužem vremenskom periodu. Neželjena dejstva koja se mogu javiti su blaze gastrointestinalne tegobe kao sto su dispepsija, mučnina i dijareja, miris na ribu itd. Interakcije između suplemenata na bazi ribljeg ulja i aspirina i ostalih nesteroidnih antiinflamatornih lekova i biljaka kao što su beli luk i ginko mogu se javiti i manifestovati kao povećana osetljivost na nastanak modrica, curenja krvi iz nosa, hematurije i krvi u stolici. Kod većine osoba koje uzimaju suplemente na bazi ribljeg ulja i gorepomenutih lekova i biljaka, ne dolazi do ovih problema, a ako se i jave vrlo su retki. Mogu se javiti kontraindikacije kod osoba koje su hipersenzitivne na proizvode koje sadrže astaksantin. Istovremeni unos holestiramina, holestipola, mineralnih ulja, orlistata, pektina, vitamina E može uticati na smanjenje apsorpcije astaksantina, dok istovremeni unos beta-karotena, triglicerida sa srednjelancanim masnim kiselinama, razna ulja kao što su maslinovo i riblje ulje i astaksantina može uticati na njegovu povećanu apsorpciju. Nema podataka o neželjenim dejstvima niti o unosu prekomemih količina. Zbog visokog sadržaja ribljeg ulja, proizvod ima izuzetno jak miris na ribu.
MCT Oil

MCT Oil

OstroVit MCT Oil nije ništa drugo do najkvalitetniji trigliceridi srednjeg lanca MCT masnih kiselina, ovog puta zatvoreni u plastičnu, nelomljivu PET bocu bez BPA (bisfenol A). Srednjelančane masne kiseline se posebno preporučuju sportistima i osobama sa povećanom fizičkom aktivnošću. 42 porcije u boci 1 dnevna porcija je 12 g Brzo i jednostavno povećanje energije Trigliceridi srednjeg lanca su vrsta zasićenih masti koje se sastoje od masnih kiselina koje sadrže od 6 do 10 atoma ugljenika. Uglavnom se nalaze u kokosovom ulju, palminom ulju i mlečnoj masti. Neki ljudi u ovu seriju ubrajaju i laurinsku kiselinu (C12) koja ima dvanaest atoma ugljenika, ali je prema istraživanjima bliža dugolančanim masnim kiselinama, gledajući njena svojstva i metabolizam u ljudskom organizmu. Glavna prednost MCT-a je njihov energetski efekat na naše telo. Ovo je zbog apsorpcije portalne vene brzinom sličnom glukozi. Masne kiseline srednjeg lanca će igrati idealnu ulogu u smanjenju telesne masti i za osobe sa poremećajima apsorpcije masti. Brza apsorpcija će sačuvati zalihe glikogena, što idealno potvrđuje tezu da je MCT „zlatna sredina“ energije za svakog sportistu koji trenira snagu, izdržljivost ili oba. Svojstva: Izvor brzog povećanja energije Može pomoći ljudima da smanje telesne masti Kada se pravilno koristi, može podržati lipolizu Korisno sredstvo za osobe sa poremećajima apsorpcije masti Može smanjiti potrošnju mišićnog glikogena Idealan izvor zdravih masnih kiselina Nutritivne informacije 100 g 1 porcija (12 g) Energetska vrednost 2847 kJ / 680 kcal 342 kJ / 82 kcal (4%) Proteini 0 g 0 g (0%*) Masti 100 g 12 g (17%*) Od toga zasićene masne kiseline 100 g 12 g (60%*) Kapronska kiselina (C 6:0) 2 g 0,2 g Kaprilna kiselina (C 8:0) 55-65 g 6,6-7,8 g Kaprinska kiselina (C 10:0) 35-45 g 4,2-5,4 g Laurinska kiselina (C 12:0) 3 g 0,4 g Miristinska kiselina (C 14:0) 1 g 0,1 g Ugljeni hidrati 0 g 0 g (0%*) Od kojih šećeri 0 g 0 g (0%*) So 0 g 0 g (0%*)   Aktivna komponenta 100 g 1 porcija (12 g) %PDU* Trigliceridi srednje dužine lanca (MCT) 100 g 12 g ** *PDU - preporučen dnevni unos. ** PDU nije utvrđen. Sastojci: trigliceridi srednje dužine lanca.
Omega 3 Gold

Omega 3 Gold

Većina populacije u svoju ishranu ne uključuje dovoljne količine omega-3 kiselina, kojima obiluje riblje ulje. Omega-3 riblje ulje je bogato EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska) kiselinama, koje podržavaju zdravlje srca i zglobova. Riblje ulje je i dobra podrška za održavanje zdravih nivoa holesterola. Kliničke studije ukazuju na podatak da ishrana koja sadrži najmanje 400 mg omega-3 kiselina, od čega 300 mg treba da budu EPA i DHA, predstavlja odličan dodatak ishrani i podršku kardiovaskularnom zdravlju. Takođe, studije su pokazale da ishrana obogaćena sa 768,8 mg EPA kiseline predstavlja zdravu podršku za funkciju zglobova. Za celokupno dobro zdravlje i izgled, preporučljivo je uvrstiti Omega-3 u svakodnevnu suplementaciju. Omega-3 se nalazi u posebnim gelkapsulama koje sprečavaju oksidaciju njihovog sadržaja. Omega-3 riblje ulje organizmu pruža: EPA/DHA sa vitaminom E destilovano riblje ulje podršku kardiovaskularnom sistemu zdravu funkciju zglobova i zaštitu ligamenata jačanje imuniteta dodatnu energiju Preporučena doza i način upotrebe: 1 gelkapsula 1-3 puta dnevno. Sadržaj aktivnih sastojaka 100 g 1 kapsula 3 kapsule %NRV (1-3 kapsule) Omega 3 masne kiseline - od čega EPA - od čega DHA 74,5 g 13,4 g 8,9 g 1000 mg 180 mg 120 mg 3000 mg 540 mg 360 mg * * * Vitamin E (D-alfa tokoferol) 0,2 g 3 mg 9 mg 25 - 75% NRV – nutritivna referentna vrednost; * NRV nije ustanovljena Ostali sastojci: omega 3 masne kiseline, vitamin E, želatin, humektans (glicerol, voda)
Lysine Caps

Lysine Caps

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako ishrana ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do nedostatka koji se može nadoknaditi dodacima ishrani, kao kompleks ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase i glatkih bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu. Lizin se godinama koristio isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije jačanje imuniteta poboljšanje koncentracije smanjenje umora ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. Lizin je najbolje kombinovati sa L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. Proteini koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, kao što je kazein, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno, uz ili između obroka sa vodom. Lizin ne treba uzimati sa proteinskim napicima (mleko, jogurt). Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU L-lizin (L-lizin-hidrohlorid) 500 mg * *PDU nije utvrđen Ostali sastojci: želatin, prečišćena voda, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid), sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), trigliceridi srednjeg lanca.
Omega 3

Omega 3

Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su riba, naročito iz hladnih mora, i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Aktivne komponente omega 3 masnih kiselina su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). DHA je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane ljudi, ćelija mozga i retine, te je od izuzetne važnosti za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života. DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i održavanju normalnog vida. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od najmanje 250 mg. EPA i DHA su važne za fizičko i emocionalno zdravlje, mogu da spreče rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Veliki uticaj imaju i kod depresivnih stanja, na vid, imunološki sistem, u toku trudnoće, na zdravlje zglobova, kod migrena. Omega 3 masne kiseline moraju se unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. Omega 3 masne kiseline su važne kao dodatak ishrani, jer pomoću njih nastaju prostaglandini koji pomažu na sledeći način: poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska podrška kardiovaskularnom sistemu jačanje imuniteta pospešuju metabolizam masti, smanjuju nivo holesterola, triglicerida i šećera u krvi smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda smanjenje negativnih efekata hormona kortizola pomoć kod oboljenja nervnog sistema (multipleks skleroza) smanjenje nivoa fibrinogena i prevencija začepljenja krvnih sudova dodatna energija zdrava funkcija zglobova i zaštita ligamenata, ublažavanje simptoma osteoporoze Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli 1 kapsula 1-2 puta dnevno sa dosta tečnosti. Upozorenje: osobe sa hemofilijom i one koje uzimaju varfarin bi trebalo da budu pažljive pri upotrebi suplemenata na bazi ribljeg ulja usled mogućeg antitrombotskog dejstva ribljeg ulja. Suplementaciju na bazi ribljeg ulja bi trebalo prekinuti pre bilo koje operacione procedure. Aktivna komponenta 100 g 1 doza / 1 kapsula %PDU* Riblje ulje standardizovano na: 18% EPA (eikozapentaenska kiselina) 12% DHA (dokozaheksaenska kiselina) 73,53 g 13,23 g 8,82 g 1000 mg 180 mg 120 mg ** ** ** *PDU - preporučeni dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen. Sastojci: riblje ulje (standardizovano na 18% EPA i 12% DHA), omot kapsule (želatin), humektant (glicerol), voda, antioksidans (DL-alfa-tokoferol).
Lecithin

Lecithin

Lecitin je fosfolipid koji se normalno nalazi u organizmu. Sastoji se od glikolipida, triglicerida i fosfolipida. Naziv lecitin se obično koristi kao sinonim za prečišćeni fosfatidil holin, fosfolipid koji predstavlja glavnu frakciju fosfornih jedinjenja koje se dobijaju iz suncokreta, zrna soje ili žumanca (grč. lekithos – žumance). Fosfolipidi čine 25% moždane mase, a fosfatidil holin je i sastavni deo neurotransmitera acetil holina, koji je esencijalan za pravilno i zdravo funkcionisanje mozga. Fosfolipidi formiraju zaštitni omotač oko ćelija i na taj način štite ćelijsku funkciju. Kada se lecitin unese u organizam, on se raspada i oslobađa se holin, koji zatim prolazi kroz ćelijsku membranu. Holin pospešuje metilaciju poput folata TMG (trimetil glicin) i SAMe (S-adenozil metionin), a oni uništavaju homocistein, veoma štetno jedinjenje za krvne sudove poput holesterola. Lecitin se nalazi u proteinima i biljnog (u velikoj koncentraciji ga sadrži soja, žumance, ovas, pšenične klice i kikiriki) i životinjskog porekla (govedini, jagnjetini, džigerici i svinjetini). U savremeno doba može se nabaviti u obliku dodatka ishrani. Lecitin se smatra materijom sa visokim stepenom tolerancije i odobren je za ljudsku upotrebu od strane američke Administracije za hranu i lekove (FDA). S obzirom da predstavlja sastavni deo ćelijske membrane i da može u potpunosti da se metaboliše, smatra se potpuno netoksičnom supstancom. Komercijalno se koristi svuda gde su neophodni prirodni emulgatori i lubrikanti, najčešće u farmaceutskoj industriji za zaštitne omotače. U prehrambenoj industiji se koristi kao emulgator koji sprečava, na primer, razdvajanje čokolade i kakao butera unutar jednog proizvoda, kao što su čokolada ili čokoladne štanglice. Lecitin se priznaje od strane Evropske unije kao aditiv u hrani i označava se oznakom E322 (brojevi E od 300-399 označavaju antioksidante i regulatore kiselosti). Postoje mnoge studije o lecitinu koje ukazuju na pozitivne efekte lecitina koji se dobija iz soje. Lecitin, odn. fosfatidil holin učestvuje u održavanju integriteta ćelijske membrane i olakšava prolaz masti, jona, otpadnih materija i nutrijenata kroz nju. Pomaže organizmu da efikasnije preradi i iskoristi masti, a to njegovo svojstvo može da utiče na lakši metabolizam holesterola i triglicerida i smanjenje masnih depoa uz adekvatnu i redukovanu ishranu. Pored mozga, i drugi vitalni organi, kao što su jetra, mišići, reproduktivni organi, sadrže značajne koncentracije fosfolipida, a najčešći među njima je lecitin. Lecitin se zato preporučuje kod mnogih bolesti, kao što su ekcemi, anksioznost, hepatitis (kao podrška funkciji i detoksikaciji jetre) i kod nekih depresivnih stanja. Iako ne postoji utvrđena deficijencija lecitina, ovo je često preporučivani dodatak ishrani. Uz lecitin preporučuje se uzimanje kalcijuma, a lecitin sinergijski deluje sa ribljim omega 3 uljem i belim lukom. Apsorpciju lecitina pomažu vitamini B kompleksa, vitamini A i C, linolna kiselina, a odmažu: velika količina šećera, kafa, čaj, alkohol i kukuruz. Neke od najosnovnijih koristi od upotrebe lecitina u obliku dodatka ishrani: snižava nivo štetnog holesterola i sprečava njegovo zadržavanje na zidovima arterija podstiče zdrave funkcije mozga i pamćenje, naročito u starosti detoksikuje i odmašćuje jetru, kod ciroze, hepatitisa i visokog holesterola učestvuje u metabolizmu masti i sintezi fosfolipida značajan je za ishranu ćelija centralnog nervnog sistema smanjuje reumatske bolove u zglobovima jača kosu i sprečava njeno opadanje ima umirujuće dejstvo sprečava nastanak ekcema Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 ili više gelkapsula dnevno. Aktivna komponenta 100 g 1 doza / 1 kapsula %PDU Lecitin (sojin) 71,3 g 1200 mg ** ** - PDU nije ustanovljen. Sastojci: lecitin (iz sojinog ulja), želatin, humektant (glicerin), voda
Omega 3 Fish Oil

Omega 3 Fish Oil

*1000mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška mentalnim funkcijama, zdravlju kože i kose za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma Sve veći broj istraživanja otkriva značajan uticaj Omega-3 masnih kiselina na opšte zdravlje ljudskog organizma, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema, psihičko zdravlje, a čak imaju znatan uticaj i na održavanje zdrave kože i kose. Omega 3 je veoma je blagotvorna za srce, na istraživanju sprovedenom na 11.323 pacijenata koji su preživeli infarkt, utvrđeno je da riblje ulje smanjuje mogućnosti ponovnog srčanog udara. Naučnici su prve pozitivne rezultate otkrili posle svega 90 dana. Time je odbranjena teza da riblje ulje smanjuje rizik od smrtonosne aritmije i isprekidanog rada srca. Takođe riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola, onog koji skida masne naslage sa zidova krvnih sudova i tako omogućava neometan protok krvi i smanjuje trigliceride. Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane neophodan za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Riblje ulje sadrži eikozapentaensku kiselinu (EPA), dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. Namena proizvoda: Dodatak ishrani na Omega-3 masnih kiselina. EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Koristan efekat postiže se dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. Nutritivna vrednost 100 g 1 kapsula Energija 3115 kJ/754 kcal 52 kJ/13 kcal Masti, od toga: -od toga zasićene 73,80 g 20,26 g 1,24 g 0,34 g Ugljeni hidrati, od toga: -od toga šećeri 7,56 g <0,5 g 0,13 g <0,5 g Proteini 15,02 g 0,3 g So 0,38 g 0,007 g Aktivni sastojak U 100g 1 kapsula Omega-3 riblje ulje, od toga: - EPA (eikozapentaenska kiselina) - DHA (dokozaheksaenska kiselina) 74,63 g 13,43 g 8,96 g 1000 mg* 180 mg* 120 mg* *=Preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Sastojci: riblje ulje (standardizovano na 18% EPA i 12% DHA) (antioksidans: ekstrakt bogat tokoferolima), kapsula: želatin (goveđi), humektant: glicerol. Način upotrebe: 1 kapsula dnevno sa dosta vode ili neke druge tečnosti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece. Upozorenja: Pre upotrebe proizvoda se treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi. Informacije o alergenima: proizvod sadrži riblje ulje. Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju gluten, soja, mleko, riba, susam i školjkaši i ostali mekušci. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina) Serija: označeno na pakovanju (LOT broj); Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja RS:14112/2019 od 08.03.2019.