You are here

Esencijalne masne kiseline

Mnogi ljudi ne porave razliku medju mastima, svrstavajući ih sve zajedno i vezujući za njih loša dejstva kao što su gojaznost, kardiovaskularne bolesti i slično. Medjutim velika je razlika izmedju tih loših i tzv „dobrih“ esencijalnih masti. Loše masti su nam takodje potrebne ali u minimalnim količinama da ne bi imali njihovih neželjenih dejstava,dok su esencijalne masti dobrodošle i poželjne u našoj ishrani.

Te tzv dobre masti sadže nezasićene masne kiseline kao što su npr Omega 3 masti. I kaoi takve imaju pozitivnije dejstvo u odnosu na zasićene tj loše masti. U glavnom su loše masti životinjskog porekla a dobre, esencijalne, masti su u glavnom biljnog porekla i pored biljaka nalaze se u velikoj količini u ribljem ulju.

Neke od korisnih uticaja ovih masti, Omega 3 masti, pored toga što mogu biti dobar izvor energije jeste i taj da mogu pomoći u snižavanju holesterola, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, pomažu jačanje imuniteta, zdravlje kose, kože, noktiju, pomažu održavanje hormonske ravnoteže, pospčešuju pamćenje i dobro raspoloženje.

Suplementiranje ovim Omega 3 masti je naročito bitno u zemljama u kojima kroz ishranu one nisu previše zastupljene. Što je slučaj kod nas, jer i sami podjite od toga koliko vas ima redovno u ishrani u dovoljnoj količinu ribu ili bilo koji drugi izvor omega 3 masti? Iz tih razloga je svakome ko ne unosi dovoljno omega 3 masti preporučljivo njihovo suplementiranje kako bi ih unosili u dovoljnoj količini i time učinili uslugu svom organizmu.

Obzirom da riblje ulje, omega 3, imaju toliko pozitivnih uticaja na naš organizam tako se i dalje proučavaju i vrše brojna ispitivanja u cilju dobijanja što više korisnih informacija.

Jedno od istraživanja se zasniva na pozitivnom uticaju omega 3 masti iz ribljeg ulja na povećanje mineralne gustine kostiju čime se dolazi do zaključka da mogu prevenirati pojavu osteoporoze. Ovo istraživanje je sproveo američki časopis American Jurnal of Clinical Nutrition pri čremu je u toku 2 godine kod muškaraca od 22god pojačao unos omega 3 masti. Nakon toga su ustanovili da se gustina kostiju u telu iu kičmi povećala.

Jedno od istraživanja sa povećanim unosom omega 3 ribljeg ulja dovodi do pozitivnog uticaja ovih masti na raspoloženje. U okviru ovog istraživanja je učestvovalo 55 ispitanika kojima se povećao unos omega 3 masti nakon čega se na osnovu pregleda magnetnom rezonancom ustanovilo da je došlo do povećanja obima moždane materije baš u delu mozga koji je zadužen za emocije i raspoloženje. Ovim ispitivanjem je utvrdjeno da osobe sa većim unosom omega 3 masti imaju pozitivnije poglede na svet i optimističnije su, dok su osobe čija je ishrana deficitarna u ovim zdravim mastima impulsivnije i pesimističnije tj sa negativnijim pogledima na svet.

Takodje i pozitivan uticaj omega 3 u porevenciji od tumora debelog creva,dojke,materice i sl. je ustanovljen. Osim toga institut iz Stokholma je pratio 1500 ispitanika sa postojećim genom za tumor prostate i 1100 ispitanika bez ove bolesti. Gde se nakon istraživanja ustanovilo da grupa muškaraca kojoj je pojačan unos ribe u ishrani (lososa) da unose ovu vrstu obroka bar jednom nedeljno,smanjili su rizik od obolevanja od ove bolesti za 42%. I uopšte ako uzmemo u obzir da prema statistici stanovništvo Azije i Afrike najredje oboleva od tumora,zaključujemo da je njihova ishrana veoma bogata omega 3 mastima.

 

Osim ribljeg ulja omega 3 masti su zastupljene prilično u lanenom semenu. Pored svih nabrojanih dejstava omega 3 na zdravlje čoveka, laneno seme kao prirodni lubrikant i biljka bogata vlaknima pomaže u pražnjenju creva tj sprečava da dodje do opstipacije tj zatvora.

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na:

-poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska,

-srčane aritmije i koronarnih bolesti srca,

-jačanje imuniteta,

-pospešivanje metabolizma masti,

-smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi,

-smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda,

-ublažavanje simptoma osteoporoze,

-pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. 

Osim toga ako nemate kroz ishranu dovoljan unos ovih omega 3 masti tj ako u ishrani nemate dovoljno ribe koja je izuzetno bogata ovim esencijalnim mastima (najvise losos,skusa,sardela i sl) ili morskih plodova ili neke od biljnih izvora ovih masti (lan, avokado, orašasti plodovi...) onda vam je dodatak ishrani koji sadrzi omega 3 masti dobrodošla i praktična opcija.

Omega 3 Fish Oil

Riblje ulje - za zdravlje kardiovaskularnog sistema i metabolizam lipida​.
Pakovanje: 
100 gelkapsula