You are here

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su posebno važni za oporavak i regeneraciju. Obzirom da su nakon napornih treninga glikogeni depoi na minimumu ili su ispražnjeni, što nas i dovodi do tog osećaja iscrpljenosti , onda je u fazi oporavka neophodno to nadoknaditi kako ne bi u smislu oporavka i nadoknade organizam opet upao u katabolizam. Sportske studije su takođe pokazale da unošenje ugljenih hidrata neposredno nakon treninga, povećava nivo hormona insulina, što je jedan od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.Tada se za to preporučuje korišćenje dekstroze, maltodekstrina ili ugljenih hidrata iz kukuruznog skroba, kao i upotreba izotoničnih napitaka koji u svom sastavu sadrže i proste i složene šećere.

Dekstroza, ili groždjani šećer i maltodekstrin su u stvari brz izvor energije jer su oni najprostiji oblik šećera. (dekstroza tj glukoza i najprostiji šećer) Tako da će oni najbrže dospeti u krvotok, početi obnovu glikogenih depoa i omogućiti lakšu ugradnju aminokiselina.

Maltodextrin i dekstroza su odlični za obrok nakong treninga i oni su obično sastavni delovi mnogih gejnera za povećanje telesne težine.

Vitargo je ugljenohidratni preparat koji je svojim pojavljivanjem na tržištu bacio u senku maltodekstrin i dekstrozu, jer poseduje veću molekularnu masu čime dolazi do brže obnove glikogena, a pored toga ima višestruko lakši prolaz kroz želudac, i njegovom
upotrebom ne dolazi do dehidratacije organizma.
Ugljeni hidrati iz kukuruznog skroba su dugog lanca, velike molekulske mase, što im omogućava da prolaze kroz probavni sistem mnogo brže od ugljenih hidrata iz drugih izvora. Bitna uloga ugljenih hidrata iz kukuruznog skroba je da velikom brzinom transportuju hranljive sastojke i proteine do mišićnih ćelija i ono što ih čini specifičnim je velika molekulska masa ugljenih hidrata, veća od molekulske mase dekstroze i maltodekstrina, što ovom preparatu daje sposobnost za brži prolazak kroz probavni sistem u odnosu na ove ugljene hidrate.

Prosečna molekulska masa ugljenih hidrata:

Skrob više od 1,000,000
Vitargo 500.000-700.000
Maltodekstrin1,000-10,000
Dekstroza 180

Potrebe za ugljenim hidratima variraju zavisnop od postizanja željenih cijleva, brzine metabolizma i intenziteta trenionga. Prosečno treba uzimati 1-1,5gr ugljenih hidrata ali opet u zavisnosti sa gore pomenutim odredite količinu koja ja je vama potrebna.

Ugljene hidrate je najbitnije i najpotrebnije koristiti u periodu nepčosredno nakon treninga. Mogu se koristiti u jutarnjem periodu ali ih u večernjem periodu treba izbegavati jer je tada metabolizam znatno sporiji. Manje količine ugljenih hidrata se mogu koristiti tokom treninga kako bi se izbeglo potpuno pražnjenje glikogenskih rezervi.

 

Hyper mass

Hyper Mass je proizvod koji nam stiže od BioTech-a. Hyper Mass je pravo rešenje za sve one koji naporno treniraju, kojima je potrebno brzo apsorbovanje aminokiselina, kao i dovoljne količine ugljenih hidrata. Studije pokazuju da deficit razgranatih aminokiselina, uz povećanje fizičkih zahteva, može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva, što nastaje zbog potrebe organizma za azotom. Ovo se može sprečiti dobro izbalansiranom ishranom koja sadrži adekvatne vrednosti ugljenih hidrata i visoko-kvalitetnog proteina. Ugljeni hidrati i kreatin monohidrat imaju sinergistički efekat na mišićnu snagu, izdržljivost i oporavak. Sve ovo vam omogućuje da treniranjem vaših mišiće ostvarite maksimalne željene rezultate. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivna vrednost u 100 g U 1 dozi ( 65 g ) U dnevnoj dozi ( 130g ) RU%/130 g Energetska vrednost 1681KJ/ 397kcal 1093KJ/ 258kcal 2186KJ/ 516kcal 26 Proteini 30 g 17 g 39 g 78 Ugljeni hidrati Od toga šećeri 59 g 6,8 g 38 g 4,4 g 77 g 8,8 g 30 9,8 Masti Od toga zasićene masti 2,5 1,7 g 1,6 g 1,1 g 3,3 g 2,2 g 4,6 11,0 Vlakna 8 g 5,2 g 10 g * So 0,50 g 0,33 g 0,65 g 11 RU – referentni unos Sastav proizvoda: Sadržaj aktivnih komponenata g/u 100g g/u dnevnoj dozi 65 g g/u dnevnoj dozi 130 g TriCarbo matrix (Maltodekstrin, inulin, kukuruzni skrob) 60 39 78 Proteinski kompleks (koncentrat proteina surutke, Kalcijum kazeinat, izolat proteina surutke) 22 14,3 28,6 Mikronizirani kreatin monohidrat -od čega kreatina 5 4,46 3,25 2,9 6,5 g 5,7 g Ostali sastojci: kakao u prahu; čokolada u prahu, potpuno i delimično hidrogenizovana kokosova mast (sadrži mleko), natrijum karboksimetil celuloza – ugušćivač, aroma; soja-lecitin – emulgator, so, vanilin, sukraloza, steviol glikozidi – zaslađivači. Način upotrebe: Dobro razmutiti 1 na vrh punu mericu ili 3 na vrh pune supene kašike (oko 65 g ) praška u 450 ml vode. U danima treninga, popiti jedan napitak ujutro, a drugi odmah posle treninga. Ostalim danima popiti jednu porciju ujutro, a drugu uveče. Napomena/upozorenja: Čuvati van domašaja dece. Ne preporučuje se primena kod dece, trudnica i dojilja. Ne preporučuje se osobama preosetljivim na proteine mleka ili neki od sastojaka preparata, dijabetičarima, kao ni osobama sa oboljenjima bubrega ili jetre. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu. Informacija o alergenima: MLEKO i SOJU. Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju mleko, jaja, gluten, soja, ljuskari, sumpor-dioksid i jezgrasto voće. Način čuvanja: dobro zatvoren proizvod čuvati na temperaturi između 5-25 ºC i pri relativnoj vlažnosti vazduha manjoj od 70%. Čuvati od direktnog delovanja toplote, vlage i sunca. Nakon otvaranja, vremenom miris može postati manje intenzivan. Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 795/2013 od 15.07.2013. god.  
Pakovanje: 
1 kg

Iso Tonic

Osvežavajuči izotonični napitak za poboljšanu energiju i hidrataciju tokom treninga.
Pakovanje: 
40 g

Multi Hypotonic Drink

Koncetrovani proizvod za oporavak i rehidriranje. Vratite balans elektrolita u organizmu
Pakovanje: 
1000 ml