You are here

Haya Labs

HAIA LABS je kompanija osnovana 2011. godine i sada je vodeći proizvođač i svetski distributer visokokvalitetnih dijetetskih suplemenata za zdravlje, dobrobit i sport. Sedište kompanije je osnovano u SAD-u, a nedavno je otvorena i kancelarija u Londonu u Velikoj Britaniji za predstavljanje i distribuciju u Evropi. Proizvodi su usklađeni sa svim propisima u prehrambenoj industriji u EU.

Vitamin D3 5000 IU

Vitamin D-3 je rastvorljiv u mastima i ima različite funkcije u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka, prelazi u vitamin D. U jetri i bubrezima se prerađuje u aktivni oblik, a skladišti se u jetri, mišićima i masnom tkivu. Provitamina vitamina D ima u različitim mastima, ali najznačajnije je riblje ulje, gde se nalazi u prirodnoj sinergijskoj kombinaciji sa vitaminom A. Vitamin D je važan, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Nedostatak uzrokuje rahitis kod dece, razmekšavanje i šupljikavost kostiju kod starijih (osteoporoza), grčenje mišića i dr. Efekti vitamina D-3 na apsorpciju kalcijuma direktno utiču na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze – kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D omogućava njegovu apsorbciju. Prema brojnim kliničkim studijama i ispitivanjima, dovoljne količine vitamina D-3 i kalcijuma, mogu biti uzrok povećanja gustine koštane mase i smanjenja posledica osteoporoze. Efekti suplementacije vitaminom D-3: reguliše količine kalcijuma i fosfora u krvi jača imunitet smanjuje rizik od pojave osteoporoze poboljšava apsorpciju i ugradnju kalcijuma u koštanu masu Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 gelkapsula nedeljno ili po preporuci lekara. Aktivna komponenta 1 gel kapsula 100 g %NRV* Vitamin D3 125 µg 56,6 mg ** *NRV nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena. Sastojci: vitamin D, želatin, humektant (glicerin, voda), ulje semena suncokreta.

Probiotic Complex

Laktobacili su štapičaste bakterije iz roda Lactobacillus koji fermentišu mlečnu kiselinu iz ugljenih hidrata. Bakterije Lactobacillus acidophilus su prisutne u ljudskim crevima odmah po rođenju, a oko dve nedelje kasnije pridružuju im se bakterije Lactobacillus bifidus. Ove bakterije vrste spadaju u korisne crevne bakterije, a glavna uloga u organizmu im je da održavaju pravilno funkcionisanje creva, čime indirektno utiču na zdravlje čitavog organizma. Acidofil i bifidobakterije mogu se nabaviti u formi dodataka ishrani i bar jednu od njih treba dodatno unositi u organizam, naročito kod osoba sa gastrointestinalnim smetnjama i posle uzimanja antibiotika. Pri lečenju antibioticima dolazi do uništavanja i korisnih bakterija tj. narušavanja balansa mikroorganizama u crevima. Takođe, suzbijaju gljivicu Candida albicans čiji rast antibiotici pospešuju, a koja izaziva gljivične infekcije na koži, ustima, organima za varenje, genitalijama, u plućima. Korišćenjem acidofila ili bifidobakterija kao dodatka ishrani, mogu se postići sledeći efekti: normalizacija korisne crevne flore etoksikacija od štetnih bakterija i održavanje čistoće creva smanjenje rizika od oboljenja gastrointestinalnog trakta otklanjanje neprijatnog zadaha umirujuće dejstvo na sluzokožu gastrointestinalnog sistema snižavanje nivoa holesterola u krvi održavanje čistoće creva stimulacija imunološkog sistema suzbijanje glivice Candida albicans Haya Labs Probiotic Complex sadrži kompleks korisnih bakterija koji se sastoji od: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum i Lactobacillus paracasei. Korisne bakterije mogu da uginu u roku od pet dana ukoliko se ne snabdevaju redovno mlečnom kiselinom ili laktozom, odnosno korisnim bakterijama iz porodice laktobacila u obliku dodataka ishrani. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 kapsula dnevno. Nakon otvaranja, preparat treba držati u frižideru. Treba izbegavati istovremeno uzimanje antibiotika i laktobacila, a ako se već uzimaju zajedno, između uzimanja treba praviti razliku od nekoliko sati. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Lactobacillus acidophilus 6 milijardi ** Bifidobacterium bifidum 2,8 milijardi ** Bifidobacterium longum 600 miliona ** Lactobacillus paracasei 600 miliona ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena. Sastojci: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracasei, pirinčano brašno, želatin, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat).

Alpha Lipoic Acid - Time Release

Alfa-lipoinska kiselina je enzim koji se nalazi u mitohondriji, sastavnom delu ćelije čija je osnovna funkcija stvaranje energije, što je veoma značajno za organizam, ali glavna njena funkcija je jaka antioksidantska aktivnost, naročito kada deluje u sinergiji sa drugim antioksidantima, kao što su vitamini C i E, koenzim Q10 i dr. Organizam je sposoban sam da stvara dovoljne količine alfa-lipoinske kiseline za svoje metaboličke funkcije (ona je kofaktor brojnim enzimima koji učestvuju u konverziji masti i šećera u energiju). Ali dodatne količine alfa-lipoinske kiseline, koje se mogu uneti dodacima ishrani, obezbeđuju njeno slobodno cirkulisanje u organizmu, koji ih može upotrebiti i za neke druge funkcije. Alfa-lipoinska kiselina može da se ponaša i kao liposolubilni i kao hidrosolubilni antioksidant. Ova jedinstvena osobina čini je aktivnom i u mastima i u vodi, za razliku od drugih antioksidanata koji su aktivni samo u jednom od ova dva okruženja. Zato je vitamin C ograničen na delovanje u unutrašnjim delovima ćelije i vodenom delu krvi, dok se delovanje vitamina E vezuje za masne delove ćelijske membrane. Dodatna potencijalna važna uloga alfa-lipoinske kiseline je proizvodnja aminokiseline glutationa, glavnog antioksidanta kojeg organizam sam stvara. Pored toga, ona reciklira glutation, koji se nalazi u organizmu, i koji, tako obnovljen, može da zarobi novu količinu slobodnih radikala. U studijama na životinjama, alfa-lipoinska kiselina je pokazala svoju metaboličku aktivnost i potencijal da smanji stepen oksidativnog stresa. Njeno prisustvo usporava pojave koje se vezuju za proces starenja, kao što su smanjenje stepena iskorišćenja kiseonika i stvaranja energije. Ovim istraživanjima utvrđeno je da se energetski nivoi povećavaju u povećanom prisustvu alfa-lipoinske kiseline. Povećavaju se istovremeno i nivoi drugih antioksidanata, glutationa, askorbinske kiseline (vitamin C) i dr., što sugeriše na njen reciklirajući efekat na druge antioksidante i rezultira povećanom mogućnošću organizma da se izbori sa destruktivnim dejstvom slobodnih radikala. U sadejstvu sa drugim antioksidantima, kao što je vitamin E, alfa-lipoinska kiselina može da bude od koristi kod terapije dijabetesa. Pomažući stvaranje energije iz masti i šećera u mitohondrijama, ona uklanja glukozu iz krvotoka, što može da poboljša funkciju insulina. Šta više, pošto se pokazalo da alfa-lipoinska kiselina može da smanji insulinsku rezistentnost, u Evropi i SAD se uobičajeno savetuje njena primena u kombinaciji sa vitaminm E kod tretmana periferne neuropatije (oštećenje nerava) kod dijabetesa, ali i kod drugih komplikacija koje mogu da prate dijabetes, uključujući oboljenja srca i bubrega, probleme sa vidom itd. Alfa-lipoinska kiselina se takođe primenjuje za zaštitu mozga od oštećenja koja nastaju nakon moždanog udara. Neka od dejstava alfa-lipoinske kiseline: jedan je od najjačih poznatih antioksidanata, sprečava prevremeno odumiranje i uništavanje ćelija redukuje oksidativni stres povećava i daje energiju povećava nivo glutationa u organizmu snižava šećer u krvi učestvuje u preventivi ateroskleroze, moždanog i srčanog udara i katarakte poboljšava memoriju i moždanu aktivnost dodatak terapiji kod oboljenja jetre (hepatitis) Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno uz jelo. Aktivna komponenta 1 tableta % PDU Alfa-lipoinska kiselina 300 mg * PDU preporučen dnevni unos. * PDU nije ustanovljen. Sastojci: alfa-lipoinska kiselina, dikalciojum-fosfat, omotač tablete (METHOCEL™, mikrokristalnaceluloza), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat).

Cordyceps

U tradicionalnoj kineskoj medicini gljive iz roda Cordyceps se koriste za respiratome, renalne i kardiovaskulame bolesti, oboljenja jetre, hiperlipidemija i poremećaja seksualne funkcije. Koristile su se i kod poremećaja imunog sistema. U okolini Tibeta smatra se lekom za slabost i umor i često se korsiti za povećanje energije i snage. Zagovornici tradicionalne kineske medicine preporučuju primenu ove gljive u cilju povećanja otpornosti prema infekcijama, prehladama i gripu. Cordyceps vrste sadrže širok spektar jedinjenja. Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. sadrži proteine i aminokiseline i to 18 esencijalnih aminokiselina (najzastupljenije su: glutamat, arginin i aspartamska kiselina, a sadrži i triptofan i tirozin). Sadržaj aminokiselina nakon hidrolize proteina iznosi 20-25%. Takođe su prisutni i vitamini (E, K, B1, B2 i B12) i minerali (K, Na, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Ni i dr.). C. sinensis sadrži do 8% polisaharida (od kojih većina sadrži manozu, glukozu, galaktozu i u manjem procentu arabinozu, ramnozu, fruktozu i ksilozu). U kordiceps vrstama su prisutne i manje količine poliamina kao sto su 1,3-diaminopropan, kadaverin, spermidin, spermin i putrescin, kao i nekoliko nukleozida. Takođe su prisutni steroli (ergosterol, ergosterol-peroksid, 3-sitosterol, daukasterol i kampesterol). Od ostalih jedinjenja prisutne su zasićene i nezasićene masne kiseline. Nisu poznate kontraindikacije za primenu kordicepsa. Nisu uočeni toksični efekti primene ove gljive kod ljudi, kao ni kod životinja. Mogući neželjeni efekti su: suva usta, mučnina i dijareja i alergijske reakcije. Preporučena dnevna doza proizvoda od 2 tablete sadrže 1000 mg ekstrakta micelijuma standardizovanog na 0,3% adenozina, što odgovara količini adenozina od 3 mg. Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli: 2 tablete dnevno. Upozorenje: ne preporučuje se primena kod trudnica, dojilja i veoma mlade dece. Takođe se ne preporučuje najmanje dve nedelje pre i posle hirurške intervencije. Tada treba prestati sa uzimanjem proizvoda na bazi kordicepsa, jer primena pojačava rizik od krvarenja. Aktivna komponenta 1 kapsula 100 g %NRV* Suvi ekstrakt micelijuma Cordyceps sinensis standardizovan na 0,3% adenozina 500 mg 78 g ** *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: suvi ekstrakt micelijuma Cordyceps sinensis standardizovan na 0,3% adenozina, sredstva za povećanje zapremine (natrijum-karboksimetilceluloza i mikrokristalna celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, magnezijum-silikat).

Cat's Claw

Mačja kandža (lat. Uncaria tomentosa) je drvenasta puzavica rasprostranjena u kišovitim šumama Perua. U medicinske svrhe koristi se kora njenog korena. U narodnoj medicini Južne Amerike koristi se za otklanjanje crevnih tegoba, tretiranje čira na želucu, upala zglobova i za zarastanje rana. Stanja u kojima može da bude od pomoći: oslabljen imunitet urinarne infekcije i razne upale (artritis) gastritis i problemi sa varenjem poremećaji menstrualnog ciklusa Aktivni sastojci kore korena mačje kandže su alkaloidi, glikozidi (triterpeni, procijanidini) i tanini. Oksindolski alkaloidi i glavni alkaloid ove biljke rinhofilin najviše su analizirani i utvrđeno je da mogu biti od koristi kod smanjenja krvnog pritiska i glavobolja. Smatra se da su ovi alkaloidi odgovorni i za inhibiranje virusnih infekcija na osnovu analiza in vitro koje je 1985. godine sproveo Wagner, koji se fokusirao na dejstvo biljnih proizvoda na podsticanje imuniteta. Njegovom studijom utvrđeno je da alkaloidi povećavaju fagocitozu, tj. sposobnost ćelije da apsorbuje i uništi bakterije ili neke strane čestice. Njegov rad obuhvata proučavanje polisaharida, terpenoida, alkaloida i polifenolnih jedinjenja iz biljaka, između ostalih iz ehinaceje, eleutera i silimarina i njihovu imunostimulirajuću aktivnost. Biljni triterpeni iz mačje kandže pokazuju antiinflamatorni efekat jer imaju steroidnu strukturu jedinjenja. Iz ove biljke izolovana je i kiselina pod nazivom karofilin koja ima antialergijsko dejstvo. Preporučeno doziranje i na;in upotrebe: Odrasli 1 kapsula dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula 100 g %NRV* Ekstrakt kore mačije kandže (Uncaria tomentosa) standardizovan na 3% oksindolskih alkaloida 500 mg 78,1 g ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena. Sastojci: ekstrakt kore mačije kandže (Uncaria tomentosa) standardizovan na 3% oksindolskih alkaloida, kapsula (želatin), sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid).

Immunity Formula

Proizvod Haya Labs Immunity Formula u svom sastavu kombinuje ključne vitamine, minerale i biljne ekstrakte koji jačaju i podstiču imunološki sistem i utiču u pozitivnom smislu na celokupno zdravlje. Korisna dejstva proizvoda Immunity Formula: podrška zdravoj funkciji imunološkog sistema bogat izvor vitamina, minerala i biljnih ektrakata zdaviji vid zdaviji zglobovi i ligamenti potpuno prirodni sastojci Sastojci zaslužni za jačanje imuniteta koji ulaze u sastav ovog proizvoda su: magnezijum, cink, selen, ehinaceja, astragalus, eleutero i dr. Magnezijum je sastavni deo ljudskog organizma neophodan za formiranje zdravih kostiju, proteina, masnih kiselina. Potreban je za aktivaciju vitamina B kompleksa, za relaksaciju mišića, smanjenje rizika od ugrušaka, stvaranje novih ćelija i proizvodnju energije (ATP). Cink je esencijalni mineral koji učestvijue u nebrojeno mnogo funkcija u organizmu, između ostalog u jačanju imunološkog odgovora. Smanjuje mogućnost virusa da uđe u ćeliju. Pomaže ćeliji da se izbori sa virusnim infekcijama, smanjuje simptome prehlade i gripa. Selen je takođe esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima. Pokazuje jako antioksidativno dejstvo, čime utiče na jačanje zdrave funkcije imunološkog sistema i smanjuje rizik od infekcija. U kombinaciji sa cinkom ima još jači imunostimulirajući i efekat. Ehinceja je jedan od najbolje proučenih biljnih antiinflamatornih suplemenata koji suzbija prehladu i infekcije. Prema većini studija koje dokazuju njena dejstva, potvrđeno je da stimuliše aktivnost imunoloških ćelija. Ubrzava oporavak od prehlada stimulišući istovremeno i imunitet. Ehinaceja je poznata i po redukciji bola i glavobolja. Astragalus je biljka čija je osobenost u bogatom sadržaju kompleksa polisaharida, koji igraju veoma važnu i značajnu imunomodulatorsku ulogu za organizam. Imunomodulatori poseduju prirodnu sposobnost da povećaju proizvodnju imunoloških ćelija. Kao rezultat toga dobija se snažniji imunološki odgovor organizma. Studije koje su se bavile izučavanjem dejstva astragalusa, potvrđuju da utiče na smanjenje prizvodnje belih krvnih zrnaca kod osoba koje su bile izložene hemioterapiji i zračenju. Povećava broj antitela kod zdravih osoba. Eleutero poznatiji kao sibirski žen-šen, ima svojstvo da stimuliše ne samo imunitet, već i nervni sistem, memoriju i koncentraciju i fizičku kondiciju uopšte. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 2 kapsule dnevno. Aktivna komponenta 2 kapsule 100 g %NRV* Suvi ekstrakt korena ehinaceje (Echinacea purpurea) 10:1 0,32 g 22,4 g ** Suvi ekstrakt korena astragalusa (Astragalus membranaceus) 10:1 0,3 g 22,4 g ** Beli luk u prahu 0,2 g 14,9 g ** Ekstrakt stabla sibirskog žen-šena (Eleutherococcus senticosus) standardizovan na 0,8% eleuterozida 0,15 g 11,2 g ** Vitamin C (u obliku L-askorbinske kiseline) 60 mg 4,5 g 37,5% Magnezijum (u obliku magnezijum-oksida) 40 mg 3 g 5,3 % Vitamin E (u obliku D-alfa-tokoferilacetata) 20 mg α-TE** 1,5 g α-TE 83.00% Cink (u obliku cink-oksida) 10 mg 0,75 g 50.00% Vitamin B2 (riboflavin) 3 mg 0,2 g 86.00% Vitamin A (u obliku retinil-acetata) 150 µg RE*** 11,2 mg RE*** 9,4% Selen (u obliku natrijum-selenita) 17,5 µg 1,3 mg 15,9% *NRV nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena. Sastojci: suvi ekstrakt korena ehinaceje (Echinacea purpurea) 10:1, suvi ekstrakt korena astragalusa (Astragalus membranaceus) 10:1, beli luk u prahu, kapsula (želatin), ekstrakt stabla sibirskog žen-šena [(Eleutherococcus senticosus) standardizovan na 0,8% eleuterozida], L-askorbinska kiselina, magnezijum-oksid, D-alfa-tokoferilacetat, cink-oksid, sredstvo protiv zgrudrvavanja (magnezijum­ stearat), riboflavin, retinil-acetat, natrijum-selenit.

L-Methionine

L-metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je veoma rasprostranjena u prirodi i hrani (meso, jaja, riba i mlečni proizvodi). Prema podacima FAQ i FDA preporučeni dnevni unos L-metionina je 13 mg/kg telesne mase ili oko 1 g dnevno, dok je stvarni unos zapravo veći, zbog proteina koji se nalaze u hrani. L-metionin je prekursor sinteze proteina i učesnik je velikog broja biohemijskih reakcija, kao na primer produkcija S-adenozilmetionina (SAMe). L-cistein, glutation, taurin, i SAMe, kao metil donor, učestvuju u sintezi kreatina, epinefrina, melatonina i poliamina spermina i spermidina i dr. Metionin je neophodan za mišićne kontrakcije, sintezu hemoglobina, razgradnju holesterola i masti. Uklanja otpadne produkte metabolizma iz jetre i može da smanji rizik od nastanka masne jetre i arterija. Pored potencijalno zaštitnog dejstva prema hepatotoksinima, kao što je acetaminofen, metionin može da poseduje i antioksidativnu aktivnost. Učestvuje i u izgradnji holina, zbog čega sportisti pribegavaju njegovoj suplementaciji, kako bi sačuvali metionin za druge funkcije. Od svih aminokiselina, metionin, kao i njegov oblik SAMe, najvažniji je za zdravlje jetre, jer gradi cistein koji sprečava odumiranje njenih ćelija. Metionin je lipotropik, pa pomaže jetri da preradi masti, što je preduslov za njeno zdravlje, detoksikaciju i normalnu funkciju. Uz pomoć holina i inozitola metionin sprečava nagomilavanje masti u jetri. Metionin je važan za sportiste, naročito bodibildere i atletičare, jer je neophodan za sintezu kreatina, koji učestvuje u stvaranju energije i mišićne mase. Pored toga, metionin podiže nivo glutationa, antioksidanta koji se troši tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti. U organizmu metionin sa ATP-om se pretvara u S-adenozilmetionin (SAMe) i u tom obliku da učestvuje u mnogim biohemijskim procesima neophodnim za zdravlje organizma. Metionin je esencijalan i za stvaranje kolagena koji se nalazi u koži, noktima i vezivnom tkivu. Može da smanji i proizvodnju histamina, čiji povećani nivoi izazivaju stanja kao što je artritis, hronične alergije i dr. Istraživanja metionina pokazuju da može da bude veoma koristan saveznik terapiji urinarnih infekcija, jer, kao i brusnica, sprečava bakterije da ostanu zalepljene za zidove urinarnog trakta. U kombinaciji sa B kompleksom, metionin može da ima umirujući efekat na organizam. Neka od povoljnih dejstava metionina na organizam su: antioksidativno dejstvo detoksikacija jetre i čitavog organizma razgradnja masti i masnih depoa podrška zdravlju zglobova i ligamenata podrška terapiji upale urinarnog trakta povećava nivo kreatina Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli: 2 kapsule dnevno. Upozorenje: primena je kontraindikovana kod kod osoba sa genetskim poremećajem homocistinurijom. Ne preporučuje se osobama koje imaju povišen nivo homocisteina i osobama sa malignim oboljenjima, dok bi osobe sa srčanim oboljenjima trebalo da budu obazrive pri suplementaciji L-metioninom. Posebnu pažnju bi trebalo da obrate osobe sa šizofrenijom, kao i osobe sa insuficijencijom jetre i bubrega. Aktivna komponenta 1 kapsula 2 kapsule %PDU* L-metionin (slobodna forma) 500 mg 1000 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Sastojci: L-metionin (u slobodnoj formi), kapsula (želatin), sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat).

Valerian

Valerijana, odoljen (Valeriana officinalis L.) je biljka koja pripada familiji Valerianaceae. Terapijsku primenu ima koren ove biljke. Sadrži iridoidne valepotrijate, isparljiva jedinjenja (bomil-izovalerenat, izovalerenska kiselina, bornil-acetat, izoeugenol-valerenat), seskviterpene (velerenska, 2- hidroksivalerenska i 2-acetoksivalerenska kiselina), piridinske alkaloide i derivate kafene kiseline (hlorogenska kiselina). Nemačka Komisija E je odobrila primenu korena valerijane kod nervoze i nesanice. U monografiji Evropske agencije za lekove (EMA) navodi se primena korena valerijane kod blagih simptoma mentalnog stresa i kod problema sa spavanjem. Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na aktivne sastojke, kod trudnica i dojilja. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Kod problema sa spavanjem: 2 kapsule pola sata pre spavanja. Kod blagih simptoma mentalnog stresa: po 1 kapsula 2 puta dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula 2 kapsule %NRV* Osušen koren odoljena, Valeriana officinalis 250 mg 500 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: osušen koren odoljena Valeriana officinalis, sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat), kapsula (želatin).

Saw Palmetto

Saw Palmetto ili testerasta palma (lat. Serenoa repens) je biljka poreklom iz Severne Amerike. Domoroci na Floridi su koristili njene bobice još pre nekoliko vekova u ishrani, a kasnije su je Indijanci prihvatili kao lekovitu biljku. Korišćena je kao tonik, sirup za iskašljavanje i antiseptik. U medicinske svrhe se koriste delimično osušeni plodovi, sveži zreli plodovi i suvi zreli plodovi. Droga je bogata sterolima (fitosterolima), flavonoidima, hidrofilnim polisaharidima i masnim uljima (slobodnim masnim kiselinama). Lipofilne komponente (masna ulja i fitosterini) se dobijaju ekstrakcijom sa etanolom i heksanom. Antieksudativne komponente (polisaharidi) se nalaze u vodenim ekstraktima. Etanolni ekstrakti sadrže obe grupe komponenata. Danas se najčešće upotrebljava kao podrška terapiji benigne hiperplazije prostate (BHP) i za hronične infekcije mokraćnih puteva. Aktivni sastojci obezbeđuju smanjenje količine dihidrotestosterona (aktivnog oblika testosterona, DHA) i inhibiraju dejstvo zapaljenskih supstanci koje mogu da doprinesu benignoj hiperplaziji prostate. Takođe, biljna droga ima i antiestrogeni efekat smanjujući broj i osetljivost receptora za estrogen, što dovodi do inhibicije rasta strome prostate kod pacijenata za benignom hipertrofijom prostate. U Evropi su preparati sa ekstraktom testeraste palme postali jedan od vodećih metoda za lečenje ranih stadijuma BHP, ali uvek ih treba koristiti uz postojeću terapiju i konsultaciju lekara specijaliste. Nemačka komisija E je odobrila upotrebu testeraste palme za dve indikacije: probleme sa prostatom i iritabilnu bešiku. Prema ovim odobrenjima, Saw Palmetto se primenjuje za urinarne probleme kod stadijuma I i II BHP. Medikament pomaže pri smanjivanju simptoma povezanih sa uvećanom prostatom, ali ne smanjuje njeno uvećanje. Neka od dejstva ekstrakta testeraste palme: inhibira delovanje testosterona na prostatu kod benigne hiperplazije prostate smanjuje simptome povezane sa uvećanom prostatom (upala bešike i potpomaže protok urina, hronične infekcije mokraćnih puteva) Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno. Upozorenje: od poznatih neželjenih dejstava, jedino su zabeležene blage gastrointestinalne tegobe. Kod pacijenata sa hormon zavisnim tumorima preporučuje se konsultacija sa lekarom pre uzimanja preparata sa Saw Palmetto, usled antiestrogenih, estrogenih i antiandrogenih efekata. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju ove preparate zbog potencijalnih hormonskih efekata. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Suvi ekstrakt bobica palme Serenoa repens standardizovan na 85-95% masnih kiselina i sterola 200 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: suvi ekstrakt bobica palme Serenoa repens, pirinčano brašno, kapsula (želatin), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).

Resveratrol

Rezveratrol je polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju, japanskom troskotu i drugim biljkama. To je prirodni antioksidant koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Rezveratrol nastaje kao odgovor biljke na oštećenja ili gljivične infekcije, tako što ga sama biljka proizvodi za odbranu od infekcija ili patogenih mikroorganizama (gljivica). Sličnu aktivnost rezveratrol može da pokaže i kod ljudi. Pošto crno grožđe, a naročito njegova koža, sadrži velike koncentracije rezveratrola, i crno vino, koje se od njega dobija, isto tako je bogato njime, za razliku od belog vina jer se u procesu proizvodnje belog vina odstranjuju koštice i koža grožđa, a kod proizvodnje crnog, oni su prisutni. Iz njih se kasnije u procesu maceracije ekstrahuju rezveratrol i drugi polifenoli, uključujući kvercetin, katehine, galokatehine, proantocijanidine i kondenzovane tanine. Rezveratrol je, kao i drugi polifenoli iz vina, proantocijanidini, katehini i dr., zaslužan za fenomen koji se zove "francuski paradoks". U Francuskoj, uprkos karakteristično visokom procentu zasićenih masti koja se koristi u ishrani, broj infarkta i kardiovaskularnih oboljenja je relativno mali. Ovaj fenomen se objašnjava redovnom i obilnom upotrebom crnog vina. Epidemiološke in vitro i studije na životinjama pokazuju da uzimanje rezveratrola u većim dnevnim dozama - u obliku dodataka ishrani - može da se poveže sa smanjenom incidencijom kardiovaskularnih bolesti i redukovanim rizikom od nastanka kancerogenih oboljenja. Naime, radi se o trans-rezveratrolu koji, za razliku od cis-rezveratrola koji nije aktivan, aktivira kinon reduktazu, enzim koji ima sposobnost detoksikacije od karcinogena, istovremeno inhibirajući ciklooksigenazu, supstancu koja pospešuje proizvodnju prostaglandina koji stimulišu rast tumora i blokiraju imunološki odgovor. U ovoj oblasti neophodno je izvršiti istraživanja na ljudima kako bi se ovo njegovo svojstvo potvrdilo. Studije na životinjama ističu još da rezveratrol može da inhibira akutne i hronične upale. Pored toga, uz druge biljne polifenole, rezveratrol može da uspori simptome koji prate proces starenja organizma. Resveratrol kao dodatak ishrani predstavlja: potporu kardiovaskularnom sistemu manji rizik od nastajanja ateroskleroze i povišenog holesterola smanjenje rizika od nastanka kancerogenih oboljenja bolje sportske performanse mogućnost usporavanja i ublažavanja simptoma procesa starenja i kvalitetniji život u poynijem dobu dijetetski dodatak bogat biljnim polifenolima Haya Labs Resveratrol sadrži jake biljne polifenole iz suvog ekstrakta korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) . Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta 1-2 puta dnevno. Aktivna komponenta 1-2 tablete %NRV* Suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola 40-80 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije utvrđena. Sastojci: sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, magnezijum-silikat), sredstva za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza, natrijum-karboksimetilceluloza), suvi ekstrakt korena japanskog dvornika (Polygonum cuspidatum) standardizovan na 50% rezveratrola.

Quercetin

Flavonoidi ili bioflavonoidi su polifenoli, velika i raznorodna grupa biljnih jedinjenja koja se sintetišu u biljkama i koja imaju specifičnu hemijsku strukturu. Široko su rasprostranjeni i predstavljaju sekundarne metabolite biljaka, a imaju brojne povoljne efekte na zdravlje ljudi. Bioflavonoidi se dele na antocijanidine, flavanole, flavanone, flavonole, flavone i izoflavone. Antocijanidini se nalaze u crvenom, plavom i purpurnom bobičastom voću, tamnom grožđu i crvenom vinu. Flavanoli se pretežno dobijaju iz belog i zelenog čaja, čokolade i jabuka. Flavanoni se nalaze u citrusnom voću i sokovima, dok se flavonoli, gde spada kvercetin, nalaze u najvećoj meri u luku, jabukama, bobičastom voću, čajevima, lisnatom zelenom povrću, naročito kelju i brokoliju. Flavoni se dobijaju iz peršuna, majčine dušice, celera i ljutih papričica, a izoflavoni uglavnom iz mahunarki, najviše iz soje. Dele se još u podgrupe, prema izvoru i nameni. Do sada je identifikovano preko 4000 prirodnih flavonoida koji su potentni antioksidansi. Najpoznatiji su rutin, narginin, hesperidin, diosmin, kvercetin, diazden, genistin, galangin i pinocembrin. Naučna istraživanja bioflavonoida su fokusirana na njihov mogući pozitivan efekat na ljudsko zdravlje, dovode se u vezu sa stepenom zastupljenosti voća i povrća, njihovih napitaka ili suplemenata u svakodnevnoj ishrani. Njihova osnovna farmakološka aktivnost jeste u smanjivanju permeabilnosti i krtosti i povećanju elastičnosti i osnovnog tonusa zida kapilara. Međusobno reaguju u metabolizmu arahidonske kiseline, što ima za rezultat antiinflamatorno delovanje. Brojni su primeri antimikrobne, citostatske, antioksidativne aktivnosti i aktivnosti vezivanja slobodnih radikala flavonoidnim jedinjenjima iz biljnih ekstrakata. Bioflavonoidi reaguju sa slobodnim radikalima formirajući stabilan radikal koji reaguje sa drugim flavonoid radikalom stvarajući dva neradikala. Na taj način sprečavaju lipidnu peroksidaciju, aterosklerozu, redukuju verovatnoću nastanka šloga i imaju kardioprotektivne efekte, koji za posledicu imaju smanjenje oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Soja, koja sadrzi diadzein i genistein, snižava ukupni holesterol, LDL-holesterol i krvni pritisak i redukuje koronarne i opšte tromboze. Rezveratrol (3,5,4-trihidroksi-trans-stilben) je prirodno polifenolno jedinjenje. Zastupljen je u semenkama, lišću, korenu i omotaču ploda vinove loze (Vitis vinifera). To je fitonutrijent, sekundarni metabolit biljke i nastaje kao odgovor biljke na gljivičnu infekciju ili mehaničko oštećenje. U tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini vinova loza se koristila u pripremi tonika za poboljšanje cirkulacije. Na brojnim in vitro modelima i studijama na ekperimentalnim životinjama, pokazano je da rezveratrol ima antioksidativno i antiinflamatomo delovanje. Crveno vino sadrži i kvercetin koji redukuje oksidaciju LDL holesterola i smanjuje agregaciju trombocita. U citrusima se nalaze rutin, diosmin, hesperidin i naringin (npr. grejpfrut sadrži 33 mg naringina po kilogramu voća). Galangin i pinocembrin su flavonoli iz grupe flavonoida, a mogu se naći u propolisu. Kvercetin je hidrosolubilan flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost, naročito na nivou zaštite ćelijske strukture i krvnih sudova od razornog dejstva slobodnih radikala. Kvercetin se kao biljni pigment nalazi u mnogim biljnim vrstama, kao i u namirnicama (crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba, brokoli). Kao dijetetski suplement, kvercetin se unosi oralno sa namenom prevencije kancera (grla, jajnika, pankreasa), tretmana srca i krvnih sudova, redukcije krvnog pritiska, smanjenja nivoa LDL holesterola i smanjenja agregacije trombocita. Njegova antiinflamatorna aktivnost može pomoći u smanjenju upale prostate. Kvercetin je jedan od najčešćih bioflavonoida koji se unosi svakodnevnom ishranom u prosečnoj količini od 25 - 50 mg. Uobičajene doze, koje se primenjuju u terapijama i koje se smatraju sigurnim, su do 2 puta dnevno po 500 mg kvercetina oralno u trajanju od 3 meseca ili jednom dnevno intravenski do 722 mg. Visoke doze na duži vremenski period mogu dovesti do oštećenja bubrega. Postoje tvrdnje da se kvercetin ponaša i kao antihistaminik, tj. da povećava nivoe norepinefrina, što ublažava alergijske reakcije i astmatične napade. Kvercetin je popularan među sportskom populacijom kao suplement koji povećava energiju i termogenezu. Više radova pokazuje potencijalno pozitivno dejstvo bioflavonoida u tretmanu gojaznosti, dijabetesa, hipertenzije i metaboličkog sindroma. Čvrsti naučni dokazi za sve polifenolne bioflavonoide još nisu uspostavljeni, a uobičajene doze bioflavonoida u dijetetskim suplementima su 0,5 do 1 g bioflavonoida dnevno. Pozitivna dejstva kvercetina su jak antioksidant jača imunološki sistem antiinflamatorna aktivnost štiti srce, jača kapilare i krvne sudove, redukuje oksidaciju LDL holesterola smanjuje simptome alergija, održava zdrave nivoe histamina kod alergijskih reakcija (antihistaminik) snižava krvni pritisak podržava zdravlje prostate i pomaže kod prostatitisa može da unapredi prevenciju katarakte u svojstvu antioksidansa pospešuje oksidaciju masti, povećava termogenezu i energiju podržava zdravlje respiratornog sistema kod bronhitisa, astme i sl. Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 tableta dnevno. Zbog mogućih interakcija, potreban je oprez kod upotrebe kvercetina zajedno sa hinolonskim antibioticima i ciklosporinom. Aktivna komponenta 1 tableta %NRV* Kvercetin 500 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: kvercetin, zgušnjivač (celulozna guma), emulgator (mikrokristalna celuloza), stabilizator (magnezijum-stearat), sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-silikat).

N-Acetyl Cystein

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre. NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu. NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete i štetne materije iz zagađenog vazduha. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature. Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. NAC može da ima sledeća dejstva na organizam: obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora smanjuje rizik od nastanka restiratornih infekcija i nazeba olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti povećava izgradnju mišićne mase povećava izdržljivost i snagu smanjuje nivo holesterola NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka. Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno sa dosta vode. Osobe koje intenzivno kašlju, treba da uzimaju NAC ujutro i tokom popodneva, ne pre spavanja i noću, na prazan stomak. Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein. Aktivna komponenta 100 g 1 tableta %NRV* N-acetil cistein 54,7 g 600 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Sastojci: N-acetil-L-cistein, stabilizatori (kalcijum-fosfat i celulozna guma), sredstva protiv zgrudvavanja (stearinska kiselina, silicijum-dioksid i magnezijum-stearat), sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza).

Milk Thistle

Milk Thistle predstavlja dodatak ishrani na bazi suvog ekstrakta semena sikavice (Silybum marianum). Seme sikavice doprinosi očuvanju normalne funkcije jetre. Ovo je veoma rasprostranjena divlja jestiva biljka. U medicinske svrhe koristi se seme dobijeno iz osušenih cvetova. Poznata je vekovna njena upotreba u tradicionalnoj medicini kod oboljenja jetre, slezine i bubrega. Sikavica ima crne sjajne semenke koje prekriva paperjasta pufnica slična onoj kod maslačka. One sadrže kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod imenom silimarin ekstrakt, i oni su zaslužni za njena lekovita svojstva. Tri komponente čine ovaj kompleks: silibinin, silidionin i silikristin. Najaktivniji je silibinin. Silimarin ima antioksidantno dejstvo na tkivo jetre, pa može biti od koristi u smanjenju rizika nastanka oštećenja jetre (uzrokovano raznim toksinima, alkoholom, lekovima, bakterijama, virusima, teškim metalima i sl.) Postoje opsežna istraživanja dejstava koja ova biljka ima na jetru. Njena aktivna komponenta silimarin predstavlja kompleks flavonoida. Ona je standardizovana tako da sadrži visoke procente silimarina. Haya Labs Milk Thistle Extract je suvi ekstrakt semena sikavice standardizovan na 22,5% silimarina. U brojnim studijama utvrđeno je da silimarin može da ima zaštitno dejstvo na tkivo jetre, može da pospešuje njenu regeneraciju, smanjuje holesterol u jetri i žuči i ima antiinflamatorno dejstvo. Silimarin kao dodatak ishrani preporučuje se za: zaštitu i zdravu funkciju jetre kod prisustva kamena/peska u žučnoj kesi kod dermatitisa i psorijaze lepši i čist izgled kože Silimarin štiti ćelije jetre (hepatocite) tako štoblokira ulazak toksina i podstiče njihovu eliminaciju iz jetre. Silimarin sprečava uništavanje crvenih krvnih zrnaca koje može biti uzrokovano dejstvom raznih toksina. Mnoge studije tvrde da ne samo da štiti ćelije jetre, već i stimuliše njihov oporavak i regeneraciju zahvaljujući svom učešću u proteinskoj sintezi (koja ubrzava regeneraciju i proizvodnju i ćelija jetre). Silimarin povećava učinkovitost aminokiseline L-glutationa, poznatog po svom izuzetno jakom antioksidativnom delovanju. Sa stanovišta poznavanja aktivnih sastojaka, dokazanih farmakoloških i kliničkih efekata u stotinama kontrolisanih kliničkih studija i kroz decenije iskustva, ovo je verovatno najbolje ispitan biljni dodatak ishrani. Neke od studija ukazuju da silimarin kod oglednih miševa kojima je davan alkohol, podiže nivo aminokiseline glutationa, dok ga alkohol smanjuje. Rađene su studije i na ljudima, pa je tako utvrđeno da kod hroničnog alkoholizma, ciroze i hepatitisa uključivanje ekstrakta sikavice u svakodnevnu ishranu smanjuje simptome koji prate oštećenja jetre. Ipak, silimarin ima najviše efekta kod manjih oštećenja tkiva jetre. Najčešće se preporučuje kod hroničnog zapaljenskog poremećaja jetre i ciroze jetre, hroničnog hepatitisa i masne infiltracije jetre kao posledice dejstva alkohola i drugih hemikalija. Studije ukazuju da prisustvo silimarina utiče na smanjenje rizika i od pojave raznih oboljenja jetre. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula 2 puta dnevno. Aktivna komponenta 100 g 1-2 kapsule %NRV* Suvi ekstrakt semena sikavice (Silybum marianum) standardizovan na 22,5% silimarina 19,3 g 100-200 mg ** od toga silimarin 4,3 g 22,5-45 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije utvrđena. Sastojci: pirinčano brašno, suvi ekstrakt semena sikavice (Silybum marianum) standardizovan na 22,5% silimarina, kapsula (želatin), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).

Maca

Maka (Lepidium meyenii) je biljka iz porodice Brassicaceae poreklom iz Bolivije i Argentine, a zahvaljujući njenim adaptogenim svojstvima još je nazivaju južnoamerički ili peruanski žen-šen (ginseng), maka, peuranska maka, maka-maka. Adapotegeni su materije koje podižu otpornost organizma prema bolestima jačanjem fizičkog i emocionalnog zdravlja. Biljka maka potiče iz centralnog dela Anda iz Perna (Juzna Amerika) i raste na nadmorskim visinama između 3500 i 4500 m. Narodi koji žive u regionu Anda već dugo koriste podzemni deo ove biljke (hipokotiledone) kao jednu od glavnih namimica u ishrani i koriste je u svežem obliku ili osušenu. Osušeni koren make se koristi nakon kuvanja u vodi ili mleku, priprema se i kao sok, koktel, alkoholni napici ili maka-kafa. Već više od 2000 godina maka se koristi u tradicionalnoj medicini ovih predela kao adaptogena biljna vrsta, koja pomaže prilagođavanje organizma na nepovoljne uslove sredine, povećava izdržljivost i otpomost. Koristi se i za tretman rnnogih bolesti i stanja, najčešće za tretman anemija, steriliteta i disbalansa ženskih polnih hormona. Verovalo se da maka može da leči ili ublaži reumatizam, respiratorne poremećaje, da deluje kao laksans, afrodizijak, da reguliše lučenje hormona, stimuliše metabolizam, poboljšava pamćenje i otklanja depresivna stanja. I danas mnogi veruju da leči anemiju, leukemiju, sidu, maligne bolesti i alkoholizam. Tokom XX veka najveću pažnju naučnika privukle su indikacije za koje se činilo da je maka efikasna i bezbedna, a to su pojačanje seksualnog nagona (afrodizijak), povećanje sveukupne snage i nivoa energije, kao i za poboljšanje plodnosti, kako kod ljudi, tako i kod domaćih životinja. Svojstvo make da utiče na balansiranje endokrinog sistema može da bude od velike pomoći ženama u menopauzi. Maka je i izuzetno hranljiva biljka – bogata je vitaminima (B-1, B-2, C i E), mineralima (gvožđe, cink, kalcijum, kalijum, mangan, bakar, natrijum), biljnim sterolima, nezasićenim masnim kiselinama (linoleinska i oleinska), aminokiselinama, ugljenim hidratima i vlaknima. Sadrži 7 esencijalnih aminokiselina, a njihov sadržaj je veći nego u krompiru ili šargarepi. Iako je maka najpoznatija po svojim afrodizijskim svojstvima, mali broj studija to potvrđuje. Jedna od njih je studija objavljena u časopisu Urology (Zheng et al., April 2000). Nekoliko drugih studija se bavi nutritivnom vrednošću make, koje je ističu kao dobar izvor nutrijenata pa se smatra da je odlična za sprečavanje pothranjenosti. Bioaktivne komponente prisutne u maki su: makaridin, makamidi. makaen, glukozinolati, maka alkaloidi i maka nutrijenti. Tipični za maku su makaen i makamid – polinezasićene masne kiseline i njihovi amidi, koji nisu pronađeni u drugim biljkama. Veruje se da upravo ove aktivne komponente imaju afrodizijsko svojstvo i kod žena i kod muškaraca. Glukozinolati deluju protiv patogena i malignih bolesti, imaju antioksidativni efekat i mogućnost hvatanja slobodnih radikala, a uzrok su specifičnom oštrom mirisu make. Njihov sadržaj u svežoj maki je oko 1%, što je oko 100 puta više nego u kupusu, karfiolu i brokoliju. Maka sadrži i značajne količine fitosterola, kao sto su beta­sitosterol, kampesterol, brasikasterol, stigmasterol i ergosteril. Mnogim ispitivanjima je pokazano da maka ima povoljne efekte na muški i ženski sterilitet, odnosno poboljšanje plodnosti. Međutim mehanizam delovanja make kod poboljšanja plodnosti nije u potpunosti razjašnjen. Potvrđeno je pozitivno dejstvo make na erektilnu disfunkciju i danas se često koristi u dijetetskim suplementima za ove tegobe. Neke kliničke studije su pokazale da maka povoljno deluje na simptome menopauze. Maka ima antiproliferativno svojstvo i smatra se da ovaj efekat nastaje zahvaljujuci glukozinolatima i njihovim derivatima koji deluju protiv razvoja maligniteta i/ili zbog prisustva alkaloida i sterola. Maka deluje protiv stresa i posledica stresa – povećanja nivoa kortikosteroida i svih relevantnih parametara, ublažava sniženje nivoa slobodnih masnih kiselina i glukoze u plazmi koju izaziva stres. Zahvaljujući proteinima, nezasićenim masnim kiselinama i mineralima, ima povoljan efekat na vitalnost i otklanjanje zamora. Neke studije na pacovima su pokazale da maka može da poveća sadržaj kalcijuma i gustinu kostiju, što nije posledica povećanja nivoa estrogena, pa zbog toga ima manje neželjenih efekata od hormonske supstitucione terapije. Pretpostavlja se da ovaj efekat nastaje zahvaljujući prisustvu fitosterola i drugih sekundamih metabolita, ali su potrebna dalja istraiživanja. Dokazana je i efikasnost metanolnog ekstrakta make protiv virusa gripa tipa A i B, zbog čega se očekuje njegova primena kod respiratomih virusnih infekcija. Utvrđeno je da ljudi obično pojedu između 50 i 100 g suve make po obroku, što je 0,71-1,42 g suvog korena po kilogramu telesne mase. Praćenjem efekata oralne primene make kod pacova, u normalnim i visokim dozama (koje bi odgovarale desetostrukoj vrednosti normalnog unosa kod ljudi), telesna masa i veličina organa pacova nisu pokazali merljive razlike u odnosu na kontrolnu grupu. Rezultati pokazuju da maka nije toksična za životinje, a jedna studija je pokazala da maka ima i blag citoprotektivni efekat kod životinja. Svojstva make kao dodatka israni povećanje libida, kao afrodizijak i za muškarce i za žene povoljni efekti na muški i ženski sterilitet postizanja hormonalne ravnoteže smanjenje simptoma menopauze povećanje energije i protiv hroničnog umora i depresije poboljšanje memorije i mentalne fokusiranosti uopšte kao adaptogen i tonik kod stresnih stanja S obzirom da je maka namirnica koja se koristi poput krompira ili ovsenog brašna, njena upotreba je potpuno bezbedna i bez negativnih dejstava i nema utvrđene dnevne doze jer u suplementima su doze daleko manje od onih koje se koriste u ishrani. U do sada sprovedenim kliničkim studijama, maka nije pokazala neželjene efekte. Ipak, posto nema dostupnih podataka, primena se ne preporučuje kod dece, trudnica, dojilja i osoba sa obolelom jetrom ili bubrezima. Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 kapsula dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Suvi ekstrakt korena peruanske make (Lepidium meyenii) 10:1 500 mg * *NRV - nutritivna referentna vrednost (8400 kJ/2000 kcal/dan). Sastojci: suvi ekstrakt korena peruanske make Lepidium meyenii, sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat), kapsula (želatin).

Hyaluronic Acid

Hijaluronska kiselina je mukopolisaharid. Sastoji se od alternativnih molekula N-acetil glukozamina i D-glukoronske kiseline. Pripada porodici glukozaminoglikana (veoma slična glukozaminu i hondroitinu), koji su sastavni deo kolagena svih tkiva u organizmu - hrskavice, koštanog i mišićnog tkiva, tetiva, ligamenata i kože. Hijaluronska kiselina se nalazi u gotovo svakoj ćeliji ljudskog organizma pa ima izuzetan značaj u obavljanju osnovnih metaboličkih i fizioloških funkcija. U organizmu se konstantno vrši sinteza hijaluronske kiseline, kako bi se popunili depoi. Ona ima veliki značaj za očuvanje elastičnosti, hidratacije i čvrstine kože. U kostima i hrskavicama koje čine zglob, hijaluronska kiselina vrši raspodelu i amortizuje mehanički pritisak na koštanu strukturu koji nastaje pokretanjem zgloba, povećava otpornost na habanje i "podmazuje" zglob povećavajući viskoznost zglobne tečnosti i čineći hrskavicu između kostiju elastičnijom. Zbog svojstva da zadržava više vode od bilo kojeg drugog molekula u organizmu, neophodna je za integritet i hidrataciju kolagena, ali i ostalih tkiva koja se na taj način regenerišu. Hijaluronska kiselina se nalazi u oku, koži, kosi, ligamentima, tetivama i drugim tkivima, gde zajedno sa kolagenom i elastinom formira tzv. ekstracelularni matriks – ECM, koji obezbeđuje elastičnost tkiva, sprečava dehidrataciju, omogućava transport hranljivih materija i otpadnih produkata metabolizma itd. Sa starenjem dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline u organizmu. Skoro 50% celokupne količine hijaluronske kiseline koja se nalazi u organizmu, nalazi se u koži. Zato je ona neophodna za regeneraciju i obnavljanje kože na dnevnom nivou, jer koža je i naviše izložena riziku od oštećenja zbog solarne radijacije, vrućine, hladnoće i manjih trauma, rana i povreda. Hijaluronska kiselina se koristi u mnogim oblastima medicine - oftalmologiji, reumatologiji, stomatologiji i dr, a posebno je zastupljena u estetskoj medicini i kozmetologiji. Koristi se i u dodacima ishrani, uglavnom u preparatima za očuvanje funkcije zglobova i kvaliteta kože. Predložene zdravstvene izjave za hijaluronsku kiselinu se odnose na njenu ulogu u podmazivanju i održavanju zdravlja i pokretljivosti zglobova i održavanju hidratacije i dobrog izgleda kože. Smatra se bezbednom supstancom i za sada nisu poznati neželjeni efekti ili interakcije sa lekovima, suplementima ili hranom. Zbog nedovoljno informacija, ne preporučuje se primena u periodu trudnoće ili dojenja. Hijaluronska kiselina u dijeteskim suplementima se dobija iz natrijum-hijaluronata. Hijaluronska kiselina se koristi i kao podrška terapijama osteoartritisa kolena, u obliku injekcija i u obliku suplemenata. Može se primenjivati kao dodatak ishrani za: regeneraciju hrskavice podmazivanje i zdravu funkciju zglobova ublažavanje bolova kod osteoartritisa hidrataciju kože Preporučena doza i način upotrebe:  1 kapsula dnevno. Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV* Hijaluronska kiselina (AM=1.300.000~1.800.000 Da) 40 mg ** *NRV – nutritivna referentna vrednost ** - NRV nije ustanovljena Sastojci: gama-aminobuterna kiselina, kapsula (želatin), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum-stearat)

Stranice