You are here

OstroVit

OstroVit proizvodio najkvalitetnije dodatke prehrani i dijetetsku hranu u Poljskoj. Brend postoji više od 10 godina i stekao je veliku popularnost, njihovi proizvodi se prodaju u preko 40 zemalja širom sveta. Svaka kapsula, tableta ili mera njihovih proizvoda je najbolja reklama za njih. Trude se da ispune zahteve potrošača i sportista i ljudi koji brinu o svom zdravlju.

Astaxanthin FORTE (Astaksantin 4 mg)

Astaksantin je jedan od brojnih karotenoida, liposolubilnih prirodnih pigmenata koji se nalaze u biljkama, fitoplanktonu, pojedinim gljivama i bakterijama. Oni voću i povrću daju crvenu, narandžastu ili žutu boju. Različite morske životinje, kao na primer losos i račići, kada se hrane biljkama koje sadrže neku od sedam stotina jedinjenja koja se svrstavaju u karotenoide, i same poprimaju njihovu boju. Karotenoidi su zapravo fitonutrijenti sa veoma izraženom antioksidativnom funkcijom. Neki od njih su dobro poznati – beta-karoten, lutein ili likopen (smatra se da astaksantin pokazuje najsnažnije antioksidativno svojstvo od svih njih). Iako je astaksantin prvi put otkriven još 1938. godine kao sastojak crvene boje lososa i račića, tek od nedavno zauzima centralno mesto u nutricionističkim krugovima. Sve je veći broj naučnih istraživanja koja pokazuju da je astaksantin izuzetno snažan antioksidant koji štiti ćelije i ima funkcionalni uticaj na mišiće i fiziologiju nerava. Pretpostavlja se da upravo astaksantin nagomilan u mišićima lososa obezbeđuje izdržljivost i snagu za njegove uzvodne migracije. Astaksantin је oksigenovani karotenoidni pigment crvene boje u čijoj sintezi učestvuju beta-karoten i likopen. Astaksantin je hemijski sličan beta-karotenu, ali, za razliku od njega, ne poseduje aktivnost provitamina A. Kao i svi karotenoidi, astaksantin je rastvorljiv u lipidima. Čist astaksantin je crveno-narandžaste boje, ali u prirodi je on često vezan za proteine sa kojima gradi komplekse crvene, crveno-ružičaste, zelene, smeđe ili ponekad čak i plave boje. Boja lososa, pastrmke, crvene orade, račića i jastoga, kao i ptica, kao što su flamingosi i prepelice, potiče od astaksantina. Astaksantin poseduje antioksidativno, a prema određenim istraživanjima i moguće antiaterogeno (inhibira oksidaciju LDL holesterola koja predstavlja glavnu ulogu u aterogenim procesima), antikancerogeno, antihipertenzivno/neuroprotektivno, nefroprotektivno, antiastmatično, gastroprotektivno, antiiflamatorno/oftalmoprotektivno i renoprotektivno dejstvo. Neki podaci ukazuju takođe da ishrana bogata antioksidansima, uključujući i karotenoide, pomaže u poboljšanju reproduktivnog zdravlja kod muškaraca, povećanjem broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. Astaksantin je kontraindikovan kod osoba koje su hipersenzitivne na proizvode koje sadrže astaksantin. Istovremeni unos holestiramina, holestipola, mineralnih ulja, orlistata, pektina, vitamina E, može uticati na smanjenje apsorpcije astaksantina. Istovremeni unos beta-karotena, triglicerida sa masnim kiselinama srednjeg lanca, ulja kao sto su maslinovo i riblje ulje i astaksantina može uticati na njegovu povećanu apsorpciju. Nema podataka o neželjenim dejstvima niti o unosu prekomernih količina. Suplementi astaksantina su često dostupni u vidu gel kapsula koje sadrže do 5 mg astaksantina ро kapsuli. Optimalne doze astaksantina nisu poznate. Astaksantin je veoma sličan beta-karotenu, ali sa različitom molekularnom strukturom, koja čini radikalne razlike u njihovoj aktivnosti. Tako je astaksantin deset puta jači antioksidant od beta-karotena, a čak pet stotina puta od vitamina E. Njegova jedinstvena struktura omogućava mu da prolazi krvno-moždanu barijeru, što znači da svoju antioksidativnu aktivnost ispoljava direktno u mozgu, odnosno u centralnom nervnom sistemu. Medicinski priručnik (PDR® Medical Dictionary 2nd Edition) definiše ga kao "antioksidant koji inhibira oksidaciju hemijskih jedinjenja, uključujući i pojedine prirodne preparate i nutrijente i koji neutrališe efekte delovanja slobodnih radikala." Jedan od faktora delovanja astaksantina je i brzina oporavka organizma i smanjenje bolova u mišićima nakon intenzivnog vežbanja. Ispitivanja sprovedena u Evropi, u kojima su se koristile mikroalge, pokazala su značajan porast izdržljivosti u poređenju sa placebom. Započete su i kontrolisane kliničke studije sa ciljem da se pokaže da astaksantin smanjuje bolove u mišićima i skraćuje vreme oporavka. On takođe smanjuje oštećenja mišića nastala delovanjem slobodnih radikala u toku intenzivnog vežbanja i na taj način omogućava mišićima da efikasnije iskorišćavaju kiseonik i da se brže oporavljaju. Astaksantin štiti samu algu od UV zračenja, kad ne bi bilo tako, ove biljke bi zbog svoje izloženosti suncu propale od pogubnog dejstva ultravioletnog zračenja. Naučna ispitivanja i studije potvrđuju da astakasntin ispoljava ovo svojstvo i u obliku dijetetskog dodatka. On uništava slobodne radikale koji nastaju u toku tzv. foto oksidacije koju prouzrokuje UV zračenje, a koja oštećuje kožu. Broj doza po pakovanju: 90 Veličina doze: 1 kapsula Sadržaj aktivnog sastojka U dnevnoj dozi (1 kapsula) %NRV* Ulje astaksantina dobijeno iz alge Haematococcus pluvialis  -od čega astaksantin  80 mg 4 mg ** **   *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena. Sastojci: suncokretovo ulje, želatin, ulje astaksantina dobijeno iz alge Haematococcus pluvialis sa 5% astaksantina, humektans (glicerol), prečišćena voda, boja (karamel). Astaksantin obezbeđuje: - zaštitu od slobodnih radikala - zaštitu očiju, tj. makule - brz oporavak i ublažavanje bolova nakon napornog vežbanja - zaštitu imunološkog, kardiovaskularnog i centralnog nervnog sistema - zaštitu od UV zračenja - ispoljava snažno antioksidativno, antihipertenzivno/neuroprotektivno, nefroprotektivno, antiastmatično, gastroprotektivno, antiiflamatorno/oftalmoprotektivno, renoprotektivno i antikancerogeno delovanje Astaksantin se dobija iz alge Haematococcus pluvialis, zelene mikroalge, koja se trenutno smatra najbogatijim prirodnim izvorom ne samo astaksantina, već i beta-karotena i luteina. Preporučeno doziranje i način upotrebe Jedna gelkapsula dnevno uz obrok.

Omega 3-6-9

Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla, a u ovom dodatku ishrani potiču iz lanenog i suncokretovog ulja, dok omega 3 masne kiseline potiču iz ribljeg ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih kiselina, ali to često nije slučaj, pa organizam ne uživa u punoj meri brojne koristi od njih. OstroVit Omega 3-6-9 koristi kako alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja se može naći prvenstveno u lanenom ulju, tako i eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), odnosno jedinjenja, čiji je izvor uglavnom masna morska riba. Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje se ne sintetišu u ljudskom organizmu, zbog čega se moraju unositi u organizam svakodnevnom ishranom ili, po potrebi, u obliku suplemenata. Omega 6 masne kiseline su jedinjenja koja pripadaju grupi esencijalnih masnih kiselina koje su deo ćelijskih membrana. OstroVit Omega 3-6-9 sadrži linolnu kiselinu (LA), dobijenu iz suncokretovog ulja i lanenog semena, koja se takođe može naći u drugim biljnim uljima, npr. u ulju semenki grožđa. Omega 9 masne kiseline su nezasićene masti poznatije pod nazivom oleinska kiselina (OA). Glavni izvor ovog jedinjenja u ishrani je maslinovo ulje, iako se oleinska kiselina takođe nalazi u ulju uljane repice, ulju lešnika, suncokretovog ulja ili lanenog semena. Vitamin E je grupa organskih hemijskih jedinjenja, klasifikovanih kao vitamini rastvorljivi u mastima, među kojima najveću biološku aktivnost pokazuje D-alfa-tokoferol koji se nalazi u ovom proizvodu. Ovaj vitamin se u ljudskom telu deponuje prvenstveno u masnom tkivu, kao i u nadbubrežnim žlezdama. U hrani se, međutim, javlja uglavnom u biljnim uljima, orasima, semenkama. Vitamin E pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Osobine sastojaka sadržanih u OstroVit Omega 3-6-9 - pomažu zdravu funkciju centralnog nervnog sistema - podržavaju bolje funkcionisanje ćelijske membrane - glavni su gradivni blok naših ćelijskih membrana, obezbeđuju im kiseonik i hranljive materije - EPA i DHA prisutne u ovom dodatku ishrani doprinose normalnom funkcionisanju srca, mozga i vida, a blagotvorni efekti se javljaju pri konzumiranju 250 mg EPA i DHA dnevno. - alfa-linolenska kiselina i linoleinska kiselina pomažu u održavanju optimalnog nivoa holesterola u krvi, a blagotvorni efekti se javljaju pri konzumiranju 2 g ALA i 10 g LA dnevno. - oleinska kiselina pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Oleinska kiselina je nezasićena mast. - vitamin E obezbeđuje telu 10,5 mg DL-alfa-tokoferol acetata, odnosno oblika vitamina E koji se odlikuje visokom biodostupnošću. Nezasićene masne kiseline redukuju mogućnost pojave koronarne bolesti srca, jer smanjuju depoe masti i regulišu metabolizam holesterola, regulišu cirkulaciju i smanjuju visok krvni pritisak. Deluju pomoću prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa, naročito srca, krvnih sudova i kože i utiču na funkcionisanje imunološkog sistema. Prostaglandini imaju još antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući kojem olakšavaju bolove i upale kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Masne kiseline regulišu metabolizam holesterola, što podrazumeva prenošenje, pretvaranje u druge supstance, deponovanje i sekreciju. Na taj način one pomažu dobrom (HDL) holesterolu da se neometano kreće krvotokom i da se pretvara u so žučne kiseline. Ako je ovaj proces ometen, nastaju degenerativna stanja na srcu i arteriji. U nekim studijama ističe se njihovo antikancerogeno dejstvo, ali to nije potvrđeno većim brojem naučnih studija. Esencijalne masne kiseline ne mogu se sintetisati, pa se stoga moraju unositi u organizam hranom ili dodacima. Hrana se brzo kvari ukoliko sadrži masne kiseline, jer one privlače kiseonik i hrana oksidira i užegne. Zato se pri preradi hrane one odstranjuju kako bi se produžio rok trajanja. Ali upravo ta sposobnost privlačenja kiseonika je razlog zbog kojeg su ove masne kiseline neophodne za naše zdravlje, jer potpomažu transport kiseonika u organizmu. Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline su prekursori prostaglandina koji regulišu gotovo sve funkcije u organizmu: inflamatorne procese, procese ozdravljenja, imunološki sistem, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, digestivni sistem i mehanizam gubljenja kalorija. Njihov nedostatak može dovesti do redukcije broja i veličine moždanih nervnih ćelija i ometanja komunikacije među njima, što rezultira problemima u učenju, pamćenju i rastu. Linolenska kiselina primarni je aktivni sastojak ulja lana, žutog noćurka, crne ribizle, bundeve i repe. Nastaje u ljudskom organizmu iz linolne kiseline, koja je generalno dovoljno zastupljena u normalnoj ishrani, koja podrazumeva unošenje namirnica koje sadrže dovoljno linolne kiseline (soja, kukuruz, kikiriki, pšenica, suncokret, laneno ulje, hladno ceđena ulja), ali ovaj proces može da bude ometen iz raznih razloga: stresni način života, nepravilna ishrana, virusi, kancerogeni, slobodni radikali, holesterol, zasićene masne kiseline, alkohol, nedostatak vitamina C, B, minerala cinka ili insulina, radijacija, prečišćeni šećeri i proces starenja. Da bi se nadoknadio deficit i dobila potrebna količina linolne kiseline, može se unositi u organizam i u obliku dijetetskih dodataka. Omega 3-6-9 masne kiseline mogu da imaju mnogo korisnih dejstava na organizam kod problema koji se povezuju sa smetnjama u proizvodnji prostaglandina u organizmu: - dijabetes - ekcemi, akne (zajedno sa cinkom) i alergije - smanjuje nivo masnoća, reguliše metabolizam holesterola u krvi i redukuje depoe masti (gojaznost) - ima antiinfamatorno dejstvo i ublažava simptome reumatoidnog artritisa - ublažava simptome PMS-a (premenstrualni sindrom) - održava i reguliše funkcionisanje i integritet ćelijske membrane - može da smanji rizik od nastanka raka debelog creva i dojke jer je ovo ulje bogato ligninima, antikancerogenim agensima - podiže raspoloženje, koncentraciju i pamćenje - kod ateroskleroze Lan (lat. Linum usitatissimum) je industrijska biljka široke namene, ali se vekovima koristi i u ljudskoj ishrani. Ipak, tek nedavno, na osnovu naučnih istraživanja svrstan je u lekovite biljke. Od njegovog semena dobija se jestivo laneno ulje, ali se ne može koristiti za kuvanje jer mu se svojstva uništavaju na visokim temperaturama. Danas se zna da je laneno ulje bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, i to esencijalnih: linolne kiseline i alfa-linolenske kiseline i neesencijalne oleinske kiseline. Zbog svog antiinflamatornog dejstva u kombinaciji sa ribljim uljem, smanjuje tegobe uzrokovane reumatoidnim artritisom i multipleks sklerozom. Osobe koje se leče ili konzumiraju veće količine alkohola treba da uzimaju omega 3-6-9, jer ubrzavaju regeneraciju mozga i jetre. Dijabetičari često pate od neuropatije (gubitak čula dodira) i njima su potrebne veće količine. Preporučena doza i način upotrebe Uzeti 1 dozu (1 kapsulu) 1 - 2 puta dnevno, poželjno nakon obroka, sa dovoljnom količinom vode. Upozorenje: pre planirane hirurške intervencije, potrebno je obavestiti lekara o uzimanju proizvoda na bazi omega-3 masnih kiselina. Osobe koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi), potrebno je da se obrate svom lekaru pre nego što počnu da koriste omega-3 masne kiseline. Zbog visokog sadržaja ribljeg ulja, proizvod ima miris ribe. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23290/2023 od 15.08.2023. godine.

Vitamin D3 2000 Professional Vitamins Line

Vitamin D-3 je rastvorljiv u mastima i ima različite funkcije u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka, prelazi u vitamin D. U jetri i bubrezima se prerađuje u aktivni oblik, a skladišti se u jetri, mišićima i masnom tkivu. Provitamina vitamina D ima u različitim mastima, ali najznačajnije je riblje ulje, gde se nalazi u prirodnoj sinergijskoj kombinaciji sa vitaminom A. Vitamin D je važan, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Nedostatak uzrokuje rahitis kod dece, razmekšavanje i šupljikavost kostiju kod starijih (osteoporoza), grčenje mišića i dr. Efekti vitamina D-3 na apsorpciju kalcijuma direktno utiču na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze – kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D omogućava njegovu apsorbciju. Prema brojnim kliničkim studijama i ispitivanjima, dovoljne količine vitamina D-3 i kalcijuma, mogu biti uzrok povećanja gustine koštane mase i smanjenja posledica osteoporoze. Efekti suplementacije vitaminom D-3: - reguliše količine kalcijuma i fosfora u krvi - jača imunitet - smanjuje rizik od pojave osteoporoze - poboljšava apsorpciju i ugradnju kalcijuma u koštanu masu Aktivna komponenta 1 kapsula NRV*   Ulje šafranike (Carthamus tinctorius) 150 mg **   Vitamin D 50 µg (2000 i.j.) 1000%   *NRV - nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena.       Sastojci: ulje šafranike (Carthamus tinctorius), želatin, humektans (glicerol), prečišćena voda, holekalciferol. Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 gelkapsula dnevno. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 21013/2022 od 20.06.2022. godine.

L-Lysine Caps

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, može da prati deficijencija lizina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako ishrana ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do nedostatka koji se može nadoknaditi dodacima ishrani, kao kompleks ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom mogu imati sportisti, ali i osobe izložene jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase i glatkih bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu. Lizin se godinama koristio isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: - smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije - jačanje imuniteta - poboljšanje koncentracije - smanjenje umora - ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda - zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. Lizin je najbolje kombinovati sa L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. Proteini koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, kao što je kazein, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice. Broj doza po pakovanju: 90 Veličina doze: 1 kapsula. Veličina dnevne doze: 3 kapsule Aktivni sastojak 1 kapsula Dnevna doza 3 kapsule %NRV* L-lizin 500 mg 1500 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.         Sastojci: L-lizin hidrohlorid, kapsula (želatin), maltodekstrin, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, kalcijum-fosfati). Preporučena doza i način upotrebe Popiti jednu porciju (1 kapsulu) 3 puta dnevno, po potrebi, sa vodom ili nekom drugom tečnošću, posle jela. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 25636/2024 od 19.09.2024. godine.

Folic Acid Professional Vitamins Line

Folna kiselina ili vitamin B9 je hidrosolubilan vitamin i pripada grupi vitamina B kompleksa. U prirodi se nalazi u mnogo vrsta hrane, a naročito u lišću, po čemu je i dobio ime folna kiselina, od lat. folium = list. Naročito bogat izvor folne kiseline je tamnozeleno lišće povrća, kao što je spanać, kupus, kelj, brokoli, peršun, lišće maslačka, karfiol, a ima je i u suvim mahunarkama, proizvodima od žitarica, iznutricama i pivskom kvascu. Osetljiva je na visoku temperaturu, svetlost i kiseline, a predstavlja i jedan od najteže apsorbujućih hidrosolubilnih vitamina. Zato često može doži do nedostatka ovog vitamina. Folna kiselina učestvuje u sintezi nukleinskih kiselina, RNK i DNK, metabolizmu proteina, stvaranju crvenih i belih krvnih zrnaca i potencijalno u prevenciji raka grlića materice. Isto tako važna je za iskorištavanje šećera i aminokiselina. Ublažava bolove, sprečava anemiju i štiti od crevnih parazita. Folna kiselina uz vitamine B12 i B6 može da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Dnevna doza za odrasle je 400 µg, a posebno je važna za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje. OstroVit Folic Acid je dodatak ishrani koji obezbeđuje visokokvalitetni izvor folne kiseline. Proizvod je u obliku tableta lakih za gutanje čija jedna dnevna doza obezbeđuje 400 µg folne kiseline. Suplementacija folnom kiselinom povećava folatni status majke tokom trudnoće. Folat pomaže u pravilnoj sintezi aminokiselina i učestvuje je u procesu deobe ćelija. Jedna od glavnih efekata suplementacije je smanjenje osećaja umora i iscrpljenosti, normalno stvaranje krvi i posticaj zdravoj funkciji imunološkog sistema. Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom metabolizmu homocisteina, doprinosi rastu majčinog tkiva tokom trudnoće, što je neophodno za pravilan razvoj ploda tokom trudnoće. Proizvod OstroVit Folic Acid je namenjen prvenstveno ženama u reproduktivnom periodu, a koristan efekat suplementacije se ostvaruje dnevnim unosom od 400 µg folne kiseline tokom najmanje jednog meseca pre i tri meseca posle začeća. Broj doza po pakovanju: 90 Veličina doze: 1 tableta Aktivna komponenta 1 tableta NRV*   Folna kiselina 400 µg 200%   *NRV - nutritivna referentna vrednost.           Sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), skrob, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijumove soli masnih kiselina), pteroilmonoglutaminska kiselina. Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno pre jela. Folna kiselina sinergijski deluje sa multivitaminskim suplementima namenjenim trudnicama i dojiljama, vitaminima B kompleksa, a naročito sa vitaminom B12. Žene koje planiraju trudnoću, koje su trudne ili doje, treba da konsultuju lekara pre upotrebe proizvoda. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 21018/2022 od 20.06.2022 godine.

Vitamin D3 + K2MK Shot 4000 IU Kiwi

OstroVit Vitamin D3 4000 IU + K2 MK-7 je dodatak ishrani, koji je izvor dva vredna aktivna sastojka - vitamina D3 i vitamina K2. To je kvalitetan preparat sa osvežavajućim ukusom kivija, dostupan u tečnom obliku. Namenjen je za sportiste i ljude koji žele da dopune ishranu vrednim mikronutrijentima. 1. Izvor vrednih aktivnih sastojaka - obezbeđuje vitamin D3 i vitamin K2 u obliku MK-7 koji se najbolje apsorbuje u ljudskom organizmu. 2. Efikasnost - bočica sadrži, u zavisnosti doze, 1 ili 2 porcije dodatka. 3. Pogodan oblik - preparat dostupan u tečnom obliku omogućava nesmetano snabdevanje dijetetskim suplementom i odlično je rešenje za ljude koji imaju poteškoća sa gutanjem tableta. 4. Izuzetan ukus - ukus kivija će vas oduševiti. Vitamin D3 4000 IU + K2 MK-7 - izvor vrednih vitamina rastvorljivih u mastima Vitamin D3, takođe poznat kao holekalciferol, je steroidno, organsko hemijsko jedinjenje koje spada u grupu vitamina rastvorljivih u mastima. Dakle, asimilacija sastojka je usko povezana sa prisustvom masti u svakodnevnoj ishrani. Vitamin D3 je supstanca koja se isporučuje u telo sa hranom, kao i sintezom preko kože. Međutim, skladišti se prvenstveno u masnom tkivu i jetri. Vitamin K2 koji se naziva menakinon, je organsko hemijsko jedinjenje klasifikovano takođe u grupu vitamina rastvorljivih u mastima. Vitamin K2 se skladišti u ljudskom telu, pre svega u jetri. Može se proizvesti bakterijama prisutnim u probavnom sistemu, koje se isporučuju u telo sa hranom, kao iu obliku dodataka ishrani. Vitamin K2 MK-7 je oblik koji se najbolje apsorbuje u ljudskom telu. Pored toga, vitamin D3 deluje sinergijski sa vitaminom K2, pojačavajući njegovo delovanje. Preporučeno doziranje i način upotrebe Zdrave odrasle osobe mlađe od 75 godina - ½ bočica/šot (50 ml) dnevno; zdravi odrasli stariji od 75 godina - 1 bočica/šot dnevno. Upozorenja i napomene Pre upotrebe, preporučljivo je uraditi 25-(OH)D test u krvi i proveriti rezultat testa sa svojim lekarom ili farmaceutom. Taloženje je prirodna pojava, zato protresite pre upotrebe. Ne konzumirajte više od 1 porcije dnevno. Proizvod je namenjen odraslima. Nakon otvaranja čuvati u frižideru, potrošiti u roku od 48h. Nemojte konzumirati ako ste alergični na bilo koji od sastojaka dodatka. Proizvod ne bi trebalo da koriste deca, trudnice ili dojilje, niti osobe koje uzimaju antikoagulante koji sadrže antagoniste vitamina K (npr. varfarin i acenokumarol). Dodatak ishrani se ne sme koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu. Preporučuje se uravnotežena ishrana i zdrav način života. Čuvati na suvom, hladnom mestu na 2-25°C. Zaštitite od sunčeve svetlosti i mraza. Čuvati van domašaja male dece. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23206/2023 od 28.07.2023. godine.

Immunity Shot Raspberry

OstroVit Immunity Shot je moderan dodatak ishrani i izvor mikronutrijenata i biljnih ekstrakata. To je preparat sa ukusom maline, dostupan u tečnom obliku i dizajniran je za ljude koji žele da svoju svakodnevnu ishranu dopune vrednim sastojcima. OstroVit Immuniti Shot 100 ml obezbeđuje: 900 mg vitamina C, 2000 IU vitamina D, kao i 1,5 mg cinka. Pored toga, sadrži 150 mg ekstrakta bazge standardizovanog na sadržaj polifenola i antocijana i 160 mg ekstrakta acerole standardizovanog na sadržaj vitamina C. OstroVit Immunity Shot - bogatstvo vrednih jedinjenja Vitamin C je organsko hemijsko jedinjenje koje je vitamin rastvorljiv u vodi. To je egzogeni sastojak koji se u organizam mora uneti hranom ili u obliku dijetetskih suplemenata, jer telo nije u stanju da ga prirodno sintetiše. Vitamin C se obično nalazi u svežem povrću i voću - sastojak se može naći, između ostalog, u paprici, prokulju ili kelerabi, kao i u crnoj ribizli, limunu ili jagodama. Vitamin D3, takođe poznat kao holekalciferol, je steroidno, organsko hemijsko jedinjenje koje pripada grupi vitamina rastvorljivih u mastima. Dakle, asimilacija sastojka je usko povezana sa prisustvom masti u svakodnevnoj ishrani. Vitamin D3 je supstanca koja se u organizam unosi hranom, kao i sintezom u koži. Međutim, on se prvenstveno skladišti u masnom tkivu i jetri. Cink - je mineralna komponenta koja se u ljudskom telu nalazi prvenstveno u skeletnim mišićima i kostima, kao iu mozgu, pankreasu i jetri. To je jedinjenje prisutno u mnogim prehrambenim proizvodima - cink se može naći, između ostalog, u mesu, mahunarkama, orasima ili proizvodima od žitarica od celog zrna. Ekstrakt bazge - ekstrakt biljke iz porodice muskrata, koji se odlikuje belim sakupljenim u velikim kišobranima, cvetovima i tamnoljubičastim, mesnatim plodovima. Ekstrakt bobice bazge koji se koristi u preparatu OstroVit standardizovan je po sadržaju polifenola – organskih hemijskih jedinjenja iz grupe fenola i antocijana, koji su organska hemijska jedinjenja iz grupe flavonoida. Ekstrakt acerole - ekstrakt iz biljke porodice Malpigiaceae, koja je rasprostranjen grm, koji sadrži male, crvene plodove, koji se odlikuju kiselkastim ukusom i sočnom pulpom. Ekstrakt ploda acerole koji se koristi u preparatu OstroVit standardizovan je na sadržaj vitamina C. OstroVit Immunity Shot (100 ml): 900 mg vitamina C, 2000 IU vitamina D, 1,5 mg cinka. 150 mg ekstrakta bazge standardizovanog na sadržaj polifenola i antocijana 160 mg ekstrakta acerole standardizovanog na sadržaj vitamina C. Preporučeno doziranje i način upotrebe Dnevna doza 1 bočica/šot (100 ml) dnevno. Ne konzumirajte više od 1 doze dnevno. Ovaj proizvod je namenjen odraslima. Taloženje je prirodna pojava, zato dobro protresite bočicu pre konzumiranja. Nakon otvaranja čuvati u frižideru, potrošiti u roku od 24 h. Upozorenja i napomene Pre upotrebe, preporučljivo je uraditi 25-(OH)D test u krvi i proveriti rezultat testa sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ne koristiti kod ljudi koji su predisponirani na stvaranje kamena u bubregu ili koji pate od kamena u bubregu. Nemojte koristiti ako ste alergični na bilo koji od sastojaka dodatka. Proizvod nije indikovan za decu, trudnice i dojilje. Dodatak ishrani se ne može koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu. Preporučuje se uravnotežena ishrana i zdrav način života. Čuvati na suvom, hladnom mestu na 2-25°C. Zaštitite od sunčeve svetlosti i smrzavanja. Čuvati van domašaja dece. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23208/2023 od 28.07.2023 godine.

Vitamin B-12 Methylcobalamin 200 tableta

Vitamin B-12 ili kobalamin (metilkobalamin) je hidrosolubilan vitamin delotvoran u vrlo malim, mikrogramskim dozama. To je crveno kristalno jedinjenje koje sadrži fosfor i kobalt. Nalazi se isključivo u hrani životinjskog porekla (džigerica, bubrezi, meso, mleko, jaja, sirevi, riba, školjke), ali se u velikoj meri uništava prilikom pripremanja hrane. Učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i u sintezi proteina. Vitamin B-12 stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antioksidantnu funkciju. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja. Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E, a smanjuju duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde. Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca – jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko – i kod ljudi posle pedesete godine života. Vitamin B-12 je sastavni deo terapije neplodnosti oba pola, a kod muškaraca usled nedostatka ovog vitamina može doći do poremećaja u produkciji semena i sperme, čak i do nedostatka spermatozoida. Odojčad dojena majčinim mlekom dobijaju dovoljne količine vitamina B-12, ali deci koja se hrane veštačkim mlekom potreban je dodatak ovog vitamina. Broj doza po pakovanju: 800 Veličina doze: 1/4 tablete Aktivni sastojak 1 tableta 1/4 tablete Vitamin B-12 (metilkobalamin) 400 μg (16000% *NRV) 100 μg (4000% *NRV) *NRV - nutritivna referentna vrednost.  Sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), skrob, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum dioksid), metilkobalamin (vitamin B-12). Najvažnije uloge vitamina B-12 u organizmu - pomaže očuvanje funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu) - sprečava anemije time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca - učestvuje u detoksikacionim procesima u jetri, ali i njenoj regeneraciji - pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece - važan je za energetski metabolizam organizma - ublažava premenstrualne i menstrualne tegobe Preporučeno doziranje i način upotrebe Odrasli ¼ tablete (100 mcg) dnevno.

Chaga Vege (Ekstrakt čage (lekovita gljiva)) - 60 kapsula

Čaga je lekovita gljiva koja raste kao parazit na brezi. Prirodno raste u Evropi, Aziji, Severnoj Americi. Veoma je zastupljena u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Sibirska čaga postala je vrlo popularna zahvaljujući ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu, koji je opisao svoj oporavak od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama. Posle brojnih naučnih studija i ispitivanja dejstava čage, danas se zna da je čaga jedan od najjačih poznatih antioksidanata. Čaga normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe. I danas je česta upotreba čaja od čage. Koriste ga za smirenje, smanjenje stresa i nervne napetosti, jačanje imuniteta i kao tonik za podmlađivanje. Čaga je naročito bogat izvor minerala – magnezijuma, kalijuma i mangana – koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Sadrži i gvoždje, silicijum, kalijum, bakar, cink, natrijum. U ovoj izuzetnoj gljivi nalaze se i oksalna, sirćetna i mravlja kiselina. Zahvaljujući ovakvom bogatstvu minerala, čaga ima kardioprotektivno dejstvo, a ima i antibakterijski učinak. Laboratorijska ispitivanja na životinjama su pokazala da sibirska čaga može zaustaviti napredovanje raka. Naravno, potrebno je sprovesti istraživanje na ljudima kako bi se ova teza potvrdila. Druga istraživanja, sprovedena na ćelijama ljudske jetre sa karcinomom, su pokazala da gljiva čaga uspešno zaustavlja rast kancerogenih ćelija, tako da se sibirska čaga smatra potencijalnim tretmanom za karcinom jetre. Imunostimulišuće svojstvo Sibirska čaga pomaže u jačanju imunološkog sistema tako što stimuliše proizvodnju nekih imuno ćelija, uključujući interleukin 6 i T-limfocite. Ove supstance su nam neophodne za regulaciju imunološkog sistema i njegovu borbu sa bakterijama i virusima. Istraživanja su pokazala da ekstrakt čage može stimulisati limfocite u slezini, što ima direktan pozitivan efekat na imunološki sistem i njegovo funkcionisanje. Antivirusno svojstvo Izgleda da sibirska čaga ima jaka antivirusna svojstva, bar kad su u pitanju neki virusi. Jedno naučno ispitivanje iz 2015. godine je pokazalo da čaga ima antivirusno dejstvo na HIV virus tipa 1. Chaga gljiva odlično pomaže i kada je reč o virusu koji izaziva hepatitis C. Čaga gljiva smanjuje infektivna svojstva virusa hepatitisa C, tako da će ova gljiva sigurno biti jedan od glavnih sastojaka lekova protiv virusa u narednih nekoliko godina. Antiinflamatorno svojstvo Dokazano je da čaga ublažava upale. Neka istraživanja sprovedena na životinjama su pokazala da ekstrakt čage ublažava upale izazvane ulcerativnim kolitisom. Naučnici su utvrdili da ekstrakt čage u debelom crevu može suzbiti upalu, jer sprečava rad biohemijskih supstanci koje prenose upalu. Poboljšava fizičku izdržljivost Ispitivanja na životinjama su pokazala da čaga značajno poboljšava fizičku izdržljivost. Polisaharidi iz čage dovode do toga da se glikogen iz mišića i jetre mnogo bolje koristi, a nivo mlečne kiseline u mišićima se smanjuje, što dovodi do manje zamora, bolje izdržljivosti i smanjivanja upale mišića. Broj doza po pakovanju: 60 Veličina doze: 1 kapsula Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV*   od čega polisaarida (40%) 600 mg **   *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena. 240 mg **   Sastojci: suvi ekstrakt gljive čaga Inonotus obliquus (standardizovan na 40% polisaharida), omotač kapsule, zgušnjivač (hidroksipropilmetilceluloza).           Upozorenje: proizvod se ne preporučuje osobama sa dijabetesom ili niskim nivoom šećera u krvi, kao i osobama koje uzimaju lekove, biljne lekove ili dijetetske suplemente koji utiču na nivo šećera u krvi, bez medicinskog nadzora. Istovremena primena proizvoda na bazi čage, antikoagulanasa i antitrombotika može da poveća rizik od krvarenja. Pre planirane hirurške intervencije potrebno je obavestiti lekara o uzimanju proizvoda na bazi čage. Osobe koje koriste lekove potrebno je da konsultuju lekara pre primene ovog proizvoda. Preporučeno doziranje i način upotrebe Uzeti 1 kapsulu dnevno, pre ili u toku obroka Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23294/2023 od 15.08.2023 godine.

Quatro Mushroom Blend Powder Vege - 100 g

OstroVit Quatro Mushroom Blend Powder je jedinstvena kombinacija standardizovanih ekstrakata četiri azijske lekovite gljive u prahu – hrastova sjajnica, reiši (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.), lavlja griva (Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers.), kordiceps (Cordyceps sinensis (Berk) Sacc.) i čaga (Inonotus obliquus). Ovaj proizvod je bogat izvor lekovitih nutrijenata i izuzetno je jak stimulator imuniteta. Hrastova sjajnica (reiši) je lekovita gljiva koja je dobila ime po karakterističnom sjaju šešira i po tome što raste na panjevima ili korenju drveća, posebno hrasta i kestena. Plodonosno telo hrastove sjajnice sastoji se iz tamnocrvenog šešira sjajne površine i drške, kao jestivih delova. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jestive pečurke i proizvode od jestivih pečuraka svrstava hrastovu sjajnicu u grupu jestivih gajenih pečuraka. Iz prirode se malo koristi u ishrani zbog drvenaste strukture i gorkog ukusa. Sadrži oko 7-8% proteina (najzastupljenije aminokiseline su lizin, tirozin, fenilalanin, leucin i alanin), 4-5% masti, 60% dijetnih vlakana, 26% ugljenih hidrata i 2% minerala. Pored nutritivnih sastojaka, sadrži još i značajnije količine polisaharida, terpenskih jedinjenja, proteina sa imunomodulatornim efektima i nukleozidi (adenozin). Polisaharidi (uglavnom polisaharidi tipa glukana), nalaze se, zajedno sa hitinom i hitozanom, u ćelijskom zidu. Antikancerogeni efekat polisaharida hrastove sjajnice je istraživan u velikom broju naučnih studija sa zaključkom da se mehanizam delovanja zasniva na imunostimulatornom delovanju. Terpenska jedinjenja su različita jedinjenja u koje spadaju ganoderma kiseline, ganoderinske i ganolucidne kiseline. Izolovani triterpeni pokazuju hepatoprotektivno, hipolipemično, antialergeno delovanje i utiču na agregaciju trombocita. Gorak ukus gljive potiče najvećim delom od triterpenskih kiselina. Proteini sa imunomodulatornim efektima I nukleozidi (adenozin) deluju kao inhibitori agregacije trombocita. Hrastova sjajnica je popularna lekovita gljiva koja se još od drevnih vremena koristi u Japanu, Kini i Koreji radi dugovečnosti i očuvanja zdravlja. U narodnoj medicini naroda Dalekog istoka, koristila se za lečenje hepatopatija, hroničnog hepatitisa, nefritisa, hipertenzije, artritisa, neurastenije, nesanice, bronhitisa, astme, čira na želucu i mnogih drugih bolesti i stanja. Poslednjih decenija je tek postala popularna širom sveta zbog svojih svojstava. Reiši pokazuje povoljno delovanje na humani imunološki, endokrini, nervni i kardiovaskularni sistem. Koristi se zajedno sa terapijom kod obolelih od malignih bolesti, hroničnog bronhitisa, hiperlipidemija, hipertenzije, dijabetesa, hepatitisa, dermatoloških i uroloških poremećaja, virusnih i bakterijskih infekcija. Ima i nutraceutsku primenu – dijetetski je suplement koji popravlja opšte zdravstveno stanje. Kontraindikacije upotrebe ove lekovite gljive nisu poznate. Zbog imunostimulišućeg dejstva, potreban je oprez kod onih koji koriste imunosupresivne lekove. Kod nekih osoba koje prvi put uzimaju ekstrakt ganoderme, mogu se javiti privremeni neželjeni efekti – nesanica, žeđ, osip, nadimanje, učestalo uriniranje, pojačano znojenje i dijareja. Velike oralne doze vitamina C, koje se koriste istovremeno sa ganodermom, deluju suprotno i daju čvršću stolicu. Reiši pojačava delovanje antikoagulanasa – aspirina i varfarina. Sa cefazolinom ima sinergisticko antimikrobno delovanje. Lavlja griva je jestiva i lekovita gljiva poreklom iz Azije, a u prirodi se nalazi uglavnom na Severu planete. Raste na hrastovim ili bukovim panjevima i trulom lišću. Njena lekovita svojstva su relativno skoro privukla pažnju naučnika. Danas se gaji u kontrolisanim uslovima zbog svojih lekovitih svojstava. Tradicionalno se koristila za poboljšanje pamćenja. Istraživanja ove gljive sugerišu da lavlja griva može zaštititi nerve od bolesti ili propadanja, prema sažetku iz studije iz 2015. godine u časopisu The Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ista studija zaključuje da gljiva ima dodatne zdravstvene koristi, kao što je regulacija šećera u krvi i smanjenje visokog krvnog pritiska. Zahvaljujući opsežnim ispitivanjima i naučnim studijama, lavlja griva je ušla u širu primenu u ljudskoj suplementaciji. Istraživanja su pokazala da njeni hemijski sastojci uključuju terpenoide, fenole, steroide, piranone, masne kiseline i alkaloide. Osnovna svojstva koja joj se pripisuju zbog sadržaja cijatena i beta-glukana – nekih od aktivnih sastojaka – jesu lečenje i ublažavanje stanja nekih nervnih oboljenja, regeneracija sluzokože probavnog trakta i imunostimulirajuće svojstvo. Lavlja griva sadrži visoke koncentracije GABA (gama-amino buterne kiseline), hemikalije odgovorne za opuštanje (pomaže ciklus spavanja – omogućava čvrst, okrepljujući san). Studije su pokazale da može biti od korisi i osobama koje pate od depresije i anksioznosti. Takođe može smanjiti rizik od nekih oboljenja. Lavlja griva sadrži i jedinjenja koja mogu da stimulišu proizvodnju nervnih faktora rasta (NGF), koji promovišu rast i održavanje nervnih ćelija. Pokazalo se da ova jedinjenja povećavaju proizvodnju dopamina i serotonina, neurotransmitera koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Utvrđeno je da može da utiče na obnavljanje mijelinskog omotača nervnih ćelija, podstičući provodljivost nervnih signala kroz tkivo. Ovo svojstvo može da ima značaja za obolele od multiple skleroze i distrofije mišića. Uticaj sastojaka lavlje grive na zarastanje i obnavljanje nervnog tkiva, potencijalno može da bude od značaja i kod Alchajmerove bolesti i demencije. Visok sadržaj beta-glukana, lavljoj grivi daje i jaka antioksidantska svojstva, što ima pozitivnog uticaja na jačanje imuniteta. Lavlja griva ima uticaja i na smanjenje nivoa holesterola i šećera u krvi. Kordiceps je divlja lekovita gljiva polu životinjskog, polu biljnog porekla, nešto između gljive i gusenice. To upravo znači da u pravom smislu prestavlja čudo prirode. Ova gljiva se veoma dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava, od poboljšanja seksualne funkcije, povećanja fizičke snage i suzbijanja umora, zbog svog pozitivnog uticaja na oporavak organizma i mišića, pa do lečenja bubrežnih i drugih oboljenja, kao i u svojstvu eliksira mladosti. Najnovija primena kordicepsa, potkrepljena naučnim istraživanjima i studijama, uključuje njegov veliki potencijal u sportskim performansama, ali i jakom antiinflamatornom, antioksidantskom, imunostimulišućem, hipoglicemičkom, neuroprotektivnom i antibakterijskom dejstvu. Kordiceps je prirodni način da se povećaju sportske performanse, a ima tzv. Anti-aging efekat i povećava opštu vitalnost organizma i njegov energetski status. Benefiti primene kordicepsa kod sportista i u fitnesu su višestruki, kao i njegovo dejstvo na zdravlje organizma uopšte. Da bi se to razumelo, potrebno je upoznati se sa njegovim aktivnim komponentama. Cordyceps sinensis među brojnim korisnim sastojcima sadrži i kordicepin, adenozin i beta glukane. Kordiceps takođe sadrži 18 esencijalnih aminokiselina, vitamine (E, B1, B2, B12, K), brojne makro i mikroelemente/minerale (K, Zn, Pi, Na, Ga, Ca, Ni, Sr, Ti, Mg, Fe, Cu, Mn, Se, Al, Si, Cr, V i Zr), proteine, nukleozide (adenozin, uracil i adenin), sterole (izvor vitamina D), polisaharide (sadrži do 8% polisaharida,od kojih većina sadrži manozu, glukozu, galaktozu i u manjem procentu arabinozu, ramnozu, fruktozu i ksilozu) i SOD (superoksid-dismutazu). Broj doza po pakovanju: 185 Veličina doze: 1 dozirna merica (540 mg) Aktivni sastojak 1 doza merica (540mg) %PDU* Suvi ekstrakt gljive reiši (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.) 135 mg ** - od čega polisaharida (40%) 54 mg ** Suvi ekstrakt gljive lavlja griva (Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers.) 135 mg ** - od čega polisaharida (30%) 41 mg **   Suvi ekstrakt gljive kordiceps (Cordyceps sinensis (Berk) Sacc.)   135 mg ** - od čega polisaharida (40%) 54 mg ** Suvi ekstrakt gljive čaga (Inonotus obliquus) 135 mg ** - od čega polisaharida (40%) 54 mg **  *PDU - preporučen dnevni unos. **PDU nije ustanovljen. Sastojci: suvi ekstrakt gljive reiši (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.), standardizovan na 40% polisaharida, suvi ekstrakt gljive lavlja griva (Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers.), standardizovan na 30% polisaharida, suvi ekstrakt gljive kordiceps (Cordyceps sinensis (Berk) Sacc.), standardizovan na 40% polisaharida, suvi ekstrakt gljive čaga (Inonotus obliquus), standardizovan na 40% polisaharida. Tri su glavne primene kordicepsa kod sportista i njegov pozitivan efekat na sportske performanse. Sportisti i osobe sa pojačanom fizičkom aktivnošću ili jednostavno aktivni ljudi u svakom smislu, imaju potrebu da poboljšaju svoje fizičke mogućnosti i energetski status. 1. Povećanje energije i vitalnosti organizma Ovo svojstvo kordicepsa je važno za podizanje nivoa tolerancije na vežbe/treninge visokog intenziteta, uz redovnu i kontinuiranu primenu. Ovo je moguće jer kordiceps povećava telesnu proizvodnju adenozin-trifosfata (ATP) koji je, kako je opšte poznato, neophodan za prenošenje energije u mišiće. U vezi sa time, telu se omogućava bolja iskoristljivost kiseonika tokom vežbanja – potreban je maksimalan utrošak kiseonika tokom fizičke aktivnosti, što predstavlja glavnu determinantu kondicije organizma. Dakle, ovime se ne samo povećava energetki kapacitet i smanjuje umor tokom treninga, već dolazi i do jačanja muskulature i kostiju, kao i pozitivnog uticaja na zdravu funkciju mozga. 2. poboljšava i omogućava zdrav san Kordicepin je jedinjenje koje ima pozitivan efekat na fazu dubokog sna koja je ključna za mišićni oporavak i regeneraciju ćelija čitavog organizma. Iako ima pozitivnog svojstva na oporavak, regeneraciju i odmaranje organizma, kordiceps ne treba primenjivati pre spavanja, jer može doći do povećanog stvaranja energije i ometanja spavanja. Najbolje ga je uzimati ujutro ili pre treninga. 3. usporavanje starenja ili "Anti-aging" efekat (poboljšanje seksualne funkcije, nivoa testosterona, fizičke snage, zdrave funkcije mozga) Oksidacija je normalan i esencijalan proces u organizmu. Ali ipak oksidativni stres i disbalans između slobodnih radikala i antioksidanata nastaje vremenom, kako organizam stari. U tom procesu, važno je smanjivati oksidativni stres kojeg uzrokuju slobodni radikali a koji za posledicu ima ubrzano starenje, razvoj patogena i nastajanje raznih oboljenja. A, posledično, usporavanje starenja produžava seksualnu funkciju, poboljšava memoriju, moždanu funkciju i snagu, usporava sedenje kose, smanjuje pojavu bora na koži i umor. Pored izvanrednih svojstava koje ova lekovita gljiva ima na sportsku i aktivnu populaciju, kordiceps ima i veoma pozitive efekte na sveopšte zdravlje organizma i zato se često preporučuje kod sl. stanja: - za jačanje imuniteta - kod dijabetesa - kao zaštita za zdravu funkciju bubrega (renoprotektivni efekat) - zaštita srca (smanjuje holesterol, trigliceride i pozitivno deluje kod srčanih aritmija) - ima antiinflamatorno svojstvo (sprečava delovanje proteina koji izazivaju pojačanje upala) - povećava imuni odgovor organizma Preporučena dnevna doza proizvoda od 2 tablete sadrže 1000 mg ekstrakta micelijuma standardizovanog na 0,3% adenozina, što odgovara količini adenozina od 3 mg. Ne preporučuje se najmanje dve nedelje pre i posle hirurške intervencije. Tada treba prestati sa uzimanjem proizvoda na bazi kordicepsa, jer primena pojačava rizik od krvarenja. Nisu poznate kontraindikacije za primenu kordicepsa. Nisu uočeni toksični efekti primene ove gljive kod ljudi, kao ni kod životinja. Mogući neželjeni efekti su: suva usta, mučnina i dijareja i alergijske reakcije. Čaga je lekovita gljiva koja raste kao parazit na brezi. Prirodno raste u Evropi, Aziji, Severnoj Americi. Veoma je zastupljena je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Sibirska čaga postala je vrlo popularna zahvaljujući ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu, koji je opisao svoj oporavak od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama. Posle brojnih naučnih studija i ispitivanja dejstava čage, danas se zna da je čaga jedan od najjačih poznatih antioksidanata. Čaga normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe. I danas je česta upotreba čaja od čage. Koriste ga za smirenje, smanjenje stresa i nervne napetosti, jačanje imuniteta i kao tonik za podmlađivanje. Čaga je naročito bogat izvor minerala – magnezijuma, kalijuma i mangana – koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Sadrži i gvoždje, silicijum, kalijum, bakar, cink, natrijum. U ovoj izuzetnoj gljivi nalaze se i oksalna, sirćetna i mravlja kiselina. Zahvaljujući ovakvom bogatstvu minerala, čaga ima kardioprotektivno dejstvo, a ima i antibakterijski učinak. Laboratorijska ispitivanja na životinjama su pokazala da sibirska čaga može zaustaviti napredovanje raka. Naravno, potrebno je sprovesti istraživanje na ljudima kako bi se ova teza potvrdila. Druga istraživanja, sprovedena na ćelijama ljudske jetre sa karcinomom, su pokazala da gljiva čaga uspešno zaustavlja rast kancerogenih ćelija, tako da se sibirska čaga smatra potencijalnim tretmanom za karcinom jetre. Imunostimulišuće svojstvo Sibirska čaga pomaže u jačanju imunološkog sistema tako što stimuliše proizvodnju nekih imuno ćelija, uključujući interleukin 6 i T-limfocite. Ove supstance su nam neophodne za regulaciju imunološkog sistema i njegovu borbu sa bakterijama i virusima. Istraživanja su pokazala da ekstrakt čage može stimulisati limfocite u slezini, što ima direktan pozitivan efekat na imunološki sistem i njegovo funkcionisanje. Antivirusno svojstvo Izgleda da sibirska čaga ima jaka antivirusna svojstva, bar kad su u pitanju neki virusi. Jedno naučno ispitivanje iz 2015. godine je pokazalo da čaga ima antivirusno dejstvo na HIV virus tipa 1. Chaga gljiva odlično pomaže i kada je reč o virusu koji izaziva hepatitis C. Čaga gljiva smanjuje infektivna svojstva virusa hepatitisa C, tako da će ova gljiva sigurno biti jedan od glavnih sastojaka lekova protiv virusa u narednih nekoliko godina. Antiinflamatorno svojstvo Dokazano je da čaga ublažava upale. Neka istraživanja sprovedena na životinjama su pokazala da ekstrakt čage ublažava upale izazvane ulcerativnim kolitisom. Naučnici su utvrdili da ekstrakt čage u debelom crevu može suzbiti upalu, jer sprečava rad biohemijskih supstanci koje prenose upalu. Poboljšava fizičku izdržljivost Ispitivanja na životinjama su pokazala da čaga značajno poboljšava fizičku izdržljivost. Polisaharidi iz čage dovode do toga da se glikogen iz mišića i jetre mnogo bolje koristi, a nivo mlečne kiseline u mišićima se smanjuje, što dovodi do manje zamora, bolje izdržljivosti i smanjivanja upale mišića. Neka od dejstava Quatro Mushroom Blend - kompleksna kombinacija četiri ekstakta sa izrazitim imunostimulišućim delovanjem - visok sadržaj polisaharida (203 mg/dnevna doza), čiji je sadržaj konstantan zahvaljujući standardizovanim ekstraktima - gljive podižu nivo testosterona u telu, čime utiču na rast mišića i stvaranje energije u toku dana - potpuno prirodan proizvod sprašenih ekstrakata bez konzervansa, boja i nepotrebnih aditiva - pogodan za vegetarijance i vegane - lak za pripremu i gutanje Preporučeno doziranje i način upotrebe Odrasli: uzimati sadržaj 1 dozirne merice (540 mg) dnevno sa vodom uz obrok. Koristiti mericu koja se nalazi u pakovanju. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23296/2023 od 15.08.2023 godine.

Collagen Marine SHOTCoconut-Peach 80 ml

OstroVit Marine Collagen Shot je pasterizovani tečni dodatak ishrani sa zaslađivačima, u obliku negaziranog napitka koji sadrži hidrolizovane peptide ribljeg kolagena tip I. Ovaj dodatak ishrani se odlikuje visokim procentom apsorpcije u ljudskom organizmu. Reč je o preparatu koji je obogaćen hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, dostupan u pogodnoj formi za trenutnu upotrebu i nije ga potrebno prethodno pripremati za konzumaciju. Proizvod odlikuje jedinstven ukus kokos-breskva, a namenjen je sportistima i uopšte svima koji se brinu o lepom i zdravom izgledu. Odlike proizvoda OstroVit Marine Collagen Shot - izvor je najkvalitetnijeg morskog kolagena tipa I - jedna doza preparata obezbeđuje do 5000 mg hidrolizovanih peptida ribljeg kolagena - obogaćen je hijaluronskom kiselinom i vitaminom C – sadrži 50 mg natrijum hijaluronata i 80 mg L-askorbinske kiseline - jedinstvena kompozicija ukusa – slatko osveženje sa ukusom kokos-breskva - jedna doza = 1 shot pripremljen za trenutnu upotrebu - bez dodatog šećera – proizvod sadrži niskoenergetske zaslađivače, kao što su sukraloza i acesulfam K, koji doprinose smanjenju kalorijske vrednosti proizvoda. OstroVit Marine Collagen Shot – vredan izvor lako svarljivog kolagena Broj doza po pakovanju: 1 Veličina doze: 80 ml Aktivni sastojak 1 doza (80 ml) %NRV* Riblji kolagen 5000 mg ** Vitamin C 80 mg 100% Hijaluronska kiselina 50 mg ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena. Sastojci: voda, sok od jabuke od koncentrata soka jabuke, peptidi ribljeg kolagena (hidrolizovani) tip I, regulator kiselosti (limunska kiselina), arome, L-askorbinska kiselina, natrijum-hijaluronat, zasladivači (sukraloza, acesulfam K), konzervansi (kalijum-sorbat, natrijum-benzoat). Kolagen je jedan od glavnih građevinskih proteina tela, prirodni polimer i važna komponenta međućelijske supstance životinjskih organizama. To je strukturni protein, koji čini oko 30% svih proteina u ljudskom telu. Nalazi se i u vezivnom tkivu, krvnim sudovima, kao i u mišićima, koži i kosi. Pošto nivo kolagena u telu opada sa godinama kao rezultat prirodnih procesa starenja, poželjno je obezbediti dovoljne količine kolagena suplementacijom. Kolagen je dostupan u različitim oblicima dijetetskih suplemenata, u tečnom obliku, u prahu, kapsulama ili tabletama. Morski kolagen tipa I koji se koristi u preparatu OstroVit je izvor hidrolizovanih peptida ribljeg kolagena, čija struktura liči na ljudski kolagen, zbog čega on ima visok stepen apsorpcije od strane ljudskog organizma i deluje brže i efikasnije od drugih njegovih oblika. Hijaluronska kiselina je organsko hemijsko jedinjenje, polisaharid iz grupe glikozaminoglikana. To je supstanca koja se javlja u svim živim organizmima a u ljudskom sistemu je deo intercelularnog matriksa dermisa i glavna je komponenta sinovijalne tečnosti. Sa godinama, sadržaj hijaluronske kiseline u telu se smanjuje – zato bi mogla da se nadoknažuje dijetetskim suplementima. OstroVit preparat koristi natrijum hijaluronat – derivat hijaluronske kiseline u obliku natrijumove soli, odnosno oblika koji se prirodno javlja u organizmu, što predstavlja razlog za veliku bioraspoloživost jedinjenja. Vitamin C, askorbinska kiselina, predstavlja hidrosolubilan vitamin – rastvorljiv u vodi. Reč je o egzogenoj supstanci, koju organizam ne može sam da sintetiše, zbog čega ga je potrebno organizmu obezbediti spolja. Vitamin C se u hrani nalazi u svežem voću i povrću, a može se unositi u organizam i u obliku dodataka ishrani. Vitamin C doprinosi proizvodnji prirodnog kolagena, neophodnog za pravilno funkcionisanje krvnih sudova, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Doprinosi i adekvatnom energetskom metabolizmu i pomaže u održavanju optimalnih psiholoških funkcija. L-askorbinska kiselina takođe podržava pravilno funkcionisanje nervnog i imunološkog sistema i doprinosi smanjenju umora i zamaranja. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i pomaže u regeneraciji redukovanog oblika vitamina E. Vitamin C podržava zaštitu ćelija od oksidativnog stresa i pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunološkog sistema tokom i nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Preporučeno doziranje i način upotrebe Uzimati 1 bočicu (80 ml) proizvoda dnevno. Ne konzumirati više od 1 bočice dnevno. Talog je prirodna pojava. Promućkati pre upotrebe. Upotrebiti u roku od 24 sata nakon otvaranja. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23218/2023 od 28.07.2023

Choline & Inositol

Holin i inozitol su deo vitamina B kompleksa, podržavaju rad nervnog sistema i učestvuju u metabolizmu masti i holesterola. Aktivni sastojci Holin - je prirodna komponenta većine životinjskih tkiva. Njegovo prisustvo u telu obezbeđuje pravilnu strukturu mozga. Holin prelazi krvno-moždanu barijeru i deluje kao transmiter nervnog sistema. Učestvuje u metabolizmu masnih kiselina. Inozitol - javlja se u ćelijskim membranama. Odgovoran je za pravilno funkcionisanje neuro-transmitera. Senzibiliše receptore na serotonin, čime se oslobađa osećaj stresa. Pored toga, podržava metabolizam masti i holesterola. Osobine sastojaka: SAVRŠENA KOMBINACIJA SASTOJAKA - Holin i inozitol imaju sinergijsko dejstvo. Njihova mešavina će vam omogućiti da postignete mnogo bolje rezultate nego u slučaju korišćenja samo jednog od njih. PODRŠKA NERVNOM SISTEMU - Podržavaju funkcionisanje mozga, olakšavaju pamćenje i učenje i poboljšavaju koncentraciju. Takođe utiče na opšte blagostanje i kvalitet sna. ZDRAVLJE JETRE - Kombinacija holina i inozitola može regulisati nivo holesterola u krvi, podržati metabolizam masnih kiselina i detoksikovati organizam. EKONOMIČNO - OstroVit holin + inozitol je dostupan u obliku tableta koje se lako gutaju. Jedno pakovanje dovoljno je za tri meseca redovnog korišćenja. Aktivna komponenta 1 tableta PDU* Holin-bitartrat 300 mg ** Mio-inozitol 300 mg ** *PDU - preporučen dnevni unos. **PDU nije ustanovljen. Sastojci: skrob, sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), holin-bitartrat, mio-inozitol, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum-dioksid). Preporučena doziranje i način upotrebe: 1 tableta dnevno. Napomena: Nemojte prekoračiti preporučenu dnevnu dozu. Ne koristite proizvod kao zamenu za raznovrsnu ishranu. Deca, trudnice i dojilje ne treba da uzimaju ovaj proizvod, osim po upustvu lekara. Držati van domašaja dece.

Arginine Supreme Pure

L-arginin je uslovno esencijalna (esencijalna za decu i sportiste) aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje endokrine žlezde hipofize. Zajedno sa ornitinom, fenilalaninom i ostalim neurotransmiterima, arginin učestvuje u stvaranju i izlučivanju hormona rasta (GH) iz hipofize, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja. Prirodni izvori arginina su jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima. Potreba za argininom naročito je velika kod muškaraca, pošto se 80% semene tečnosti sastoji od arginina, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Danas gotovo svaka terapija steriliteta uključuje i suplementaciju arginina. Posle tridesete godine života dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, zato ga je potrebno nadoknađivati putem dodataka ishrani. L-arginin ima sledeća dejstva na organizam: - prekursor je za sintezu azotoksida (NO) - stimuliše oslobađanje hormona rasta koji podmlađuje organizam i učestvuje u sintezi mišićnog tkiva - prirodna je alternativa Viagri - povećava broj i pokretljivost spermatozoida - snižava holesterol i redukuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja - podstiče imunološki odgovor - potpomaže stvaranje kolagena - ubrzava oporavak i zaceljivanje rana - pomaže metabolizam masti nagomilane u organizmu - poboljšava ćelijski odgovor na dejstvo insulina - čuva ćelije i usporava proces starenja - snižava krvni pritisak Sagorevanje masti pomaže tako što učestvuje u njihovoj transformaciji u energiju, čime se postiže mišićna masa bez masnih naslaga. Pojačava otpornost organizma prema bolestima - jača imunološki sistem. Učestvujući u obnavljanju tkiva, arginin jača vezivna tkiva, čime doprinosi i zdravlju tetiva i ligamenata. Rast mišića pospešuje tako što pojačava sintezu proteina. Arginin još smanjuje nivo ureje u krvi i mokraći. Za oslobađanje hormona rasta tokom noći značajni su sledeći dodaci ishrani: aminokiseline ornitin, arginin, triptofan, glicin i tirozin, koji deluju sinergijski (delotvorniji su zajedno nego pojedinačno) sa vitaminom B-6, niacinom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C. Vrhunac lučenja GH dostiže se oko devedeset minuta pošto se zaspi. Nivo prirodnog hormona rasta smanjuje se sa starenjem organizma. Negde oko pedesete godine sinteza GH potpuno prestaje. Ali dodavanjem ishrani preparata koji sadrže aminokiseline i vitamine koji podstiču oslobađanje hormona rasta, proizvodnja prirodnog hormona rasta može se vratiti do nivoa mlađe odrasle osobe.   Broj doza po pakovanju: ~42 Veličina doze: 1 porcija (5 g) Aktivna komponenta 100 g 1 porcija (5 g) %NRV* L-arginin 100 g 5 g ** *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.       Sastojci: L-arginin.                 Preporučena doza i način upotrebe Rastvoriti 1 porciju proizvoda 5 g (1 mericu) u 100-150 ml vode ili soka u šejkeru. Konzumirati 30 min. pre treninga. Ovaj proizvod nije namenjen deci u razvoju, trudnicama, dojiljama, osobama koje imaju herpes ili pate od shizofrenije. Ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa bubrezima ili jetrom, osim po preporuci i pod nadzorom lekara.

Chromium

Hrom spada u grupu esencijalnih minerala u tragovima koji pomaže metabolizam glukoze, reguliše nivo insulina i održava zdrave nivoe holesterola i drugih masti u krvi. Hrom se u organizmu javlja i u neorganskom obliku, u ćelijskom jedru, i u obliku aktivnog organskog jedinjenja, trovalentnog molekula, koje se naziva faktor tolerancije glukoze (GTF - Glucose Tolerance Factor) ili hromodulin. Regulisanjem dejstva insulina, hrom održava nivo šećera u krvi, a time, najverovatnije utiče i na kontrolu apetita. Bez prisustva GTF hroma insulin je potpuno neefikasan, pa njegov nedostatak u ishrani često može da bude uzrok pojave dijabetesa i ateroskleroze kod starijih osoba. Ishrana koja se bazira isključivo na rafinisanim namirnicama, kao što su na primer belo brašno i šečer, obezbeđuje nedovoljne količine GTF hroma. Namirnice koje predstavljaju bogat izvor hroma su: pekarski kvasac, integralne žitarice, brokoli, šljive, pečurke, pivo i dr. Suplementi hroma su postali popularni ranih 80-tih godina prošlog veka, kada je utvrđena navodna povezanost delovanja hroma sa anaboličkim efektima, tj. povećanjem mišićne mase i redukovanjem telesnih masti. Ono što je sigurno je da nedostatak GTF hroma rezultira smanjenim delovanjem insulina, i da se to lako može korigovati suplementima. Istraživanja ukazuju i na to da se ekskrecija hroma iz organizma povećava kod ljudi koji se redovno bave nekim vidom sporta ili su na bilo koji način fizički aktivniji, pa oni mogu imati povećane dnevne potrebe za ovim mineralom. Kod dijabetičara i gojaznih osoba, hrom može da smanji nivo triglicerida za nekih 20%, poveća glukoznu toleranciju i normalizuje nivo insulina. Jedna od mnogobrojnih studija vršenih na gojaznim ljudima utvrdila je da 400 mcg hroma dnevno tokom 3 meseca kod grupe gojaznih žena povećava sagorevanje masti za čak 50% u odnosu na placebo grupu. Hrom je, kao i gvožđe, na lošem glasu zbog slabe apsorpcije od strane organizma. Zato se u suplementima javlja u kombinaciji sa nekim drugim jedinjenjem koje je lakše za apsorbovanje, kao što su vitamini ili u obliku helata aminokiselina, gde je mineral hemijski vezan za aminokiselinu. Ovo je proces koji prirodno organizam vrši sam kada apsorbuje minerale iz hrane. On ih na sličan način prvo helira, a potom apsorbuje, tj. omogućava im transport kroz intestinalni zid u procesu digestije. Aminokiseline su idealni helatori ili ligandi (hemijske veze), jer su pogodne za formiranje helatnih struktura. Problem minerala je njihova veličina i naelektrisanje, zbog koje sami ne mogu da prođu kroz intestinalni zid. S druge strane, organizam veoma lako apsorbuje individualne aminokiseline i dipeptide (dve aminokiseline vezane peptidnim vezama). Aminokiselinski helati minerala liče na ta jedinjenja, pa mu omogućavaju prenos tokom apsorpcije. U heliranom obliku, minerali su znatno manji, pa se mogu neometano apsorbovati. A aminokiselina, kad se oslobodi atoma minerala po njegovoj završenoj apsorpciji, može da se upotrebi za izgradnju proteina ili produkciju energije. Na kraju, ono što je najvažnije, minerali u ovom obliku ne poseduju nikakvo naelektrisanje, a to znači da nemaju nikakvu interakciju sa drugim jedinjenjima. Njihova neutralnost omogućava i drugim nutrijentima (vitaminima, pa čak i nekim lekovima) da se neometano apsorbuju. Najrasprostranjeniji oblici hroma u suplementima su hrom polinikotinat, hrom pikolinat i hrom hlorid. Svakodnevno unošenje hroma u propisanim dnevnim dozama, može da obezbedi sledeće efekte: - snižavanje nivoa šećera, triglicerida, holesterola i masti uopšte - povećavanje efikasnosti insulina - smanjenje rizika od nastajanja šećerne bolesti (diabates melitus) - dodatak postojećoj terapiji dijabatesa uz klasične lekove i insulin, prepisane od lekara - kontrola gladi i smanjenje aperita kod gojaznosti - smanjenje rizika od pojave katarakte - sprečavanje visokog krvnog pritiska i održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema - povećanje čiste mišićne mase (bez masnih depoa) i definicije - povećanje energije i izdržljivosti Hrom je nazamenljiv sastojak svih vrsta sagorevača masti i u programu je svake moderne dijete. Osim što pomaže insulinu da metaboliše masti i glukozu, hrom podstiče i pretvaranje proteina u mišićnu masu, a šećer u energiju. On obezbeđuje veće količine šećera za energetsku produkciju, čime višestruko podiže nivo energije i izdržljivosti, a istovremeno ističe bezmasnu mišićnu masu, čime se postiže efekat tzv. mišićne definisanosti. Zato je omiljen dodatak ishrani svih sportista. Dnevna potreba za hromom kod odrasle osobe iznosi od 100 do 400 mcg. Hrom nije toksičan ukoliko se ne uzima u dozama većim od preporučenih ili više od 800 mcg dnevno. Osobe sa niskim nivoom šećera u krvi ne bi trebalo da uzimaju suplemente koji sadrže hrom. Preporučena doza i način upotrebe 1 tableta dnevno posle jela. Broj doza po pakovanju: 200 Veličina doze: 1 tableta Aktivna komponenta 1 tableta NRV*   Hrom 200 µg 500%   *NRV - nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena     Sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), skrob, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijumove soli masnih kiselina), hrom-pikolinat.

Potassium

Kalijum je mineral koji se u prirodi nalazi u povrću, agrumima, plodovima mora. Termičkom obradom gubi se iz namirnica i do 50%. Kalijum deluje zajedno sa natrijumom i neophodni su za održavanje ravnoteže tečnosti u našim ćelijama, tj. ravnoteže elektrolita, što doprinosi normalizaciji rada srčanog mišića, neometanom procesu pretvaranja glikogena u glukozu, bržem zarastanju rana i dr. Kalijum deluje na nivou ćelije, a natrijum izvan nje. U zdravom organizmu kalijum treba da bude u ravnoteži sa natrijumom, a ako se ta ravnoteža poremeti, stradaju nervi i mišići. Najvažnije uloge kalijuma su da podstiče mišićnu i nervnu funkciju, učestvuje u kontrakciji mišića (naročito srčanog), utiče na opšte kardiovaskularno zdravlje (hipertenzija, stres, regulacija tečnosti), pomaže kognitivnu funkciju, pomaže kod alergija i detoksikacije jer učestvuje u izbacivanju štetnih materija, prenosi nervne impulse, učestvuje u procesu rasta. Nizak nivo kalijuma često prate visok krvni pritisak, suvoća kože, nervoza, nesanica, akne i žeđ. Nedostatak kalijuma može da izazove loša ishrana, preterano konzumiranje alkohola i kafe, dijereja, groznica kao i bolesti koje imaju veze sa apetitom. Ozbiljan nedostatak kalijuma u organizmu može nastati kod dugotrajnog korišćenja steroida i laksativa, kao i posle strogih, nepravilnih i nestručnih dijeta. Preporučena doza i način upotrebe Odrasli 3 tablete dnevno uz jelo.     Broj doza po pakovanju: 90 Veličina doze: 1 tableta Aktivna komponenta 1 tableta NRV*   Kalijum 350 mg 17,5%   *NRV - nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena.     Sastojci: kalijum-citrat, sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), skrob, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijumove soli masnih kiselina, silicijum-dioksid).

Stranice