You are here

Izolati proteina surutke (whey)

Proterin surutke tj whey protein je najpopularniji medju sportistima zbog svojih karakteristika. Narocito zbog svoje bioraspoloživosti, brze apsorpcije i povoljnog aminokiselinskog profila. Obzirom da je whey protein bogat esencijalnim aminokiselinama, naročito visok sadržaj BCAA aminokiselina (leucina, izoleucina i valina) koje se metabolišu u samim mišićima a ne u jetri, samim tim je poželjan kao dodatak ishrani kako bi bolje očuvao i oporavio mišiće,a i izgradio mišićne ćelije.

Tako da su bitne funkcije whey proteina anabolni i antikatabolni efekat (tj izgradnja mišića i sprečavanje razgradnje mišića). Narocito jer je Whez protein bogat glutanimo, aminokiselinom koja je i u ljudskom telu najzastuplhenija sa nekih 60%, a i najzaslunija je za oporavak, zaštitu mišića, pa i izgradnju mišićne mase.
Pored bitne uloge koju whey ima na mišiće, što je sportistima posebno važno, whey protein je pčoznat i po imuno funkciji koju ima. On pozitivno utiče na jačanje imuniteta zato što sadrži specifična antitela poznata kao imunoglobulin i oni štite imunitet tako što uništavaju strana tela koja organizam napadaju.

Whey protein je izbor mnogih zbog njegove biološke vrednosti. On je veoma lako probavljiv,i njega telo mnogo lakše apsorbuje nego druge izvore proteina. Ova njegova karakteristika je jako bitna za period kada nam je potrebna brza apsorpcija proteina, kao što je slučaj za poeriod nakon treninga. Tada je potrebno što brže nahraniti mišiće koji tako prokrvljeni lakše i mogu ugraditiu hranljivu materiju a i zaštititi ih i oporaviti od stresa koje su pretrpeli na treningu. Neki drugi oblik proteina ili proteini uneti hranom zahtevaju višečasovnu razgradnju da bi oni tek ušli u krvotok u vidu slobodnih aminokieselina. Whey protein je oslobođen masti, ugljeni hidrati su svedeni na minimum, a formula je dostupna i u takvom obliku da se apsorbuje za svega 20ak minuta!!

Prema načinu dobijanja, proteini surutke se dele na:
-koncentrat
-izolat
-hidrolizat

Tehnologijom dobijanja koncentrata otklanja se veći deo mlečne masti i laktoze, procenat proteina je oko 70% jer su ostali i mali procenti masti i šećera. Upotreba koncentrata proteina surutke se preporučuje između obroka i pred spavanje kada je cilj održavanje visokog unosa aminokiselina u krvi duže vreme.

Izolat je dobijen postupkom kojim se iz mleka izvuku gotovo sami proteini, te je procentualni sastav ovakvog proteina 90-94%, zbog veće količine proteina ovakvi preparati su skuplji ali i cenjeniji među vežbačima. Upotreba izolata proteina surutke se preporučuje odmah po ustajanju kada je nizak nivo aminokiselina u krvi i nakon napornog treninga kada je neophodno zaštititi telo od katabolizma i pokrenuti anaboličke procese.

Hidrolizat proteina surutke je najlakše svarljiv, jer je već delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide, zatim se peptidi preko mikrofiltera izoluju. Ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja. Upotreba hidrolizata zbog brze apsorpcije i dejstva  preporučuje se za uzimanje odmah po ustajanju i neposredno nakon treninga.
Digestivni enzimi su dodatna pogodnost koju možete naći u nekim proteinskim dodacima, koji će omogućiti bolju razgradnju i veću bioraspoloživost unetog proteina.

 

Iso Whey Zero Natural

Iso Whey Zero Natural je poseban proteinski napitak na bazi izolata iz surutke. Još jedna specijalna karakteristika proizvoda - pored sastojaka - leži u prirodnoj aromi i u ekstraktu kokosa, njegov bogati ukus će vas sigurno zarobiti! 

IsoWhey Zero

Napravljen od najčistijeg mikrofiltriranog izolata proteina surutke, bez masti i šećera, potpomaže izgradnju čiste mišićne mase i sprečava razgradnju mišića. 

Matrix Pro Isolate

MATRIX PRO ISOLATE® Whey protein prah sa BCAA i zaslađivačima.

100% Pure Whey

Visokokvalitetni protein koji uključuje i izolat proteina surutke + glutamin.