You are here

Proteini iz drugih izvora

Protein iz soje - biljni izvor proteina, odličan za vegetarijance ili osobe alergične na životinjske proteine. Soja je moćna biljka koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i vlakna. Sadrži fitinsku kiselinu koja ima antioksidativna svojstva i može pomoći u sprečavanju nekih vrsta karcinoma i sniziti nivo loših masti u krvi.

Micelarni kazein je sporo-apsorbujući izvor proteina i za razliku od whey
proteina hrani i gradi vaše mišiće i po nekoliko sati, čak neka istraživanja
pokazuju da je i 7 sati nakon uzimanja nivo aminokiselina u krvi ostao na
visokom nivou. Pored toga, kazein poseduje izuzetno anti-kataboličko dejstvo što znači da sprečava razgradnju i utiče na procese izgradnje mišićne mase. Za micelarni kazein je specifično što se može formirati u tzv. gel u želudcu. Ovo omogućava sporiju probavu i sporije otpuštanje
aminokiselina u krvotok, što ga čini idealnim odabirom za obrok pre spavanja ili kao bilo koji obrok tokom dana osim u periodu nakon treninga kada je cilj da se aminokiseline što pre dopreme u krvotok, a za to je pogodniji whey protein tj. protein iz surutke.

Protein (albumin) iz jaja – takođe čest sastojak u raznim proteinskim mešavinama.

Vegan protein

Vegan protein

Veganski proteinski kompleks (pirinač i grašak) sa dodatkom funkcionalnih amino kiselina Bez šećera i laktoze* Bez glutena Bez konzervansa Bez aspartana Sa tri vrste "super namirnica" *Ukoliko se šejk pravi sa vodom Biti vegan i sportista u isto vreme? Moguće je! Da li želite da imate atletski građeno telo, a da pri tom održavate vegansku ishranu? Potrebno je više pažnje, ali je moguće. Mnogi se plaše da će, ako ne jedu hranu životinjskog porekla, sav njihov trud biti uzaludan i da neće moći da se bave bodibildingom. Ima mnogo poznatih i uspešnih sportista koji služe kao primer da to nije tačno. Možete biti vegan i imati mišićavo telo iako ste promenili način ishrane. Ključ je kvalitetna proteinska suplementacija. Osnova su pirinač i grašak. Za razliku od proteina životinjskog porekla, proteini dobijeni iz biljaka nisu kompletni, što znači da ne sadrže sve esencijalne amino kiseline koje su vašem telu potrebne. Međutim, upotrebom proteinskog kompleksa u kome se nalaze različiti biljni izvori proteina, dobijate kompletan protein. U Vegan proteinu je ovo postignuto kombinovanjem dva komplementarna izvora proteina. Pirinčani protein koji sadrži malo lizina, ali je bogat amino kiselinama koje sadrže sumpor (kao što su cistein i metionin), i protein graška koji sadrži manje amino kiselina sa sumporom, ali je bogat lizinom. Na ovu odličnu osnovu dodati su fantastični dodaci. +3 vrste "super namirnica" Kinoa brašno – U vreme drevnih Inka ova namirnica, koja danas vrši reforme u kuhinjama, je smatrana majkom svih žitarica, dok je ona samo "pseudo-žitarica". Ima niži sadržaj ugljenih hidrata od redovnih žitarica, ali i veći sadržaj proteina (za 16%). Takođe, odličan je izvor minerala jer sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Akai bobice u prahu – Akai bobica, koja je autohtona u amazonskim kišnim šumama, ima izvanrednu "ORAC" vrednost (eng. International Standard for Oxygen Radical Absorbance Capacity – Internacionalni standard za kapacitet radikalne apsorpcije kiseonika). Godži bobice u prahu – U Kini se koriste kao afrodizijak već hiljadama godina. Ovo tanko, svetlo crveno voće, koje ima ukus sličan kao mešavina trešnje i kupine, sadrži 8 esencijalnih amino kiselina i bogato je vitaminom C. Da vidimo brojke. U jednom serviranju (25 g) se nalazi: 106 kcal 19 g proteina amino kiseline: 1390 mg L-glutamina 650 mg L-arginina. Preporučuje vam se: Ako ste vegan ili vegeterijanac. Vegan protein može u velikoj meri poboljšati vaš unos proteina, posebno ako se bavite sportom. Njegov proteinski sastav koji je baziran na biljkama, potpomaže rast mišića i održanje mišićne mase. Ako tražite protein na biljnoj bazi koji je alternativa proteinu na mlečnoj bazi. Ako ste osetljivi na laktozu. Ako imate celijakiju Ako volite reforme u kuhinji. Može se koristiti kao odličan zgušnjivač za supe i čorbe. Kao i svi proizvodi proizvođača BioTechUSA i Vegan protein je napravljen od sigurnih i pažljivo odabranih sastojaka. Namena: Dodatak ishrani u prahu na bazi biljnih proteina uz dodatak aminokiselina. Sadržaj aktivnih sastojaka U 100 g proizvoda U dnevnoj dozi (25 g) %PDU* Izolat proteina graška 40 g 10 g ** Proteini pirinča 33 g 8,25 g ** L-glutamin 5700 mg 1425 mg ** L-arginin 3200 mg 800 mg ** *PDU = preporučeni dnevni unos; ** = preporučeni dnevni unos nije ustanovljen. Sastojci: izolat proteina graška; proteini pirinča; L-glutamin; arome; pojačivač arome: glicin i njegove natrijumove soli; L-arginin; emulgator: lecitin (iz soje); kinoa brašno (1,6%); zgušnjivači: karagenan, natrijum-karboksimetilceluloza; godži bobice u prahu (1,1%); acai bobice u prahu (0,6%); so; cimet; zaslađivač: sukraloza. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivne informacije U 1 porciji (25 g) U 100 g proizvoda Energetska vrednost 449 kJ/106 kcal 1797 kJ/425 kcal Masti - od toga zasićene masti 2 g 0,5 g 7,8 g 2 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 3,3 g <0,5 g 13 g <0,5 g Vlakna 0,8 g 3,2 g Proteini 19 g 74 g So 0,55 g 2,2 g Način primene: Razmutiti jednu porciju praha (25 g = 3 pune supene kašike) u 250 ml vode u šejker boci i konzumirati jednom dnevno. U danima treninga konzumirati jednu porciju nakon treninga, a danima bez treninga konzumirati jednu porciju poslepodne. Informacije o alergenima: Sadrži soju. Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju i mleko, jaja, gluten, soja, ljuskari i školjkaši, sumpor-dioksid i jezgrasto voće. Upozorenje: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka preparata, trudnicama i dojiljama. Ne preporučuje se osobama sklonim učestaloj pojavi herpesa. Osobe koje uzimaju lekove koji utiču na dilataciju krvnih sudova, kao i osobe sa bubrežnom ili hepatičnom insuficijencijom treba sa oprezom da koriste preparat. Osobe obolele od dijabetesa i osobe koje uzimaju lekove pre početka korišćenja preparata treba da se konsultuju sa lekarom. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Način čuvanja: Čuvati proizvod dobro zatvoren na hladnom i suvom mestu. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: označeno na pakovanju (dan/mesec/godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja RS: 15946/2020 od 19.02.2020. godine.
Caseine Zero

Caseine Zero

100% iz izvora kazeina, najboljeg postepeno apsorbujućeg proteina pravi anti-katabolički protein postepen dotok aminokiselina najbolja apsorpcija visok nivo glutamina odličan za upotrebu pred spavanje Obezbedite vašem telu konstantan dotok amino kiselina u krvotok, čak i do 7-8 sati. Ovo je pogotovo poželjno pre odlaska na spavanje gde vaši mišići ostaju bez hrane puno sati, kao i između obroka kada iz nekog razloga postoji veliki razmak između dva obroka. Postepena apsorpcija kazeina čini ovaj protein više efikasnim u sprečavanju katabolizma, odnosno razgradnje mišića. Kazein je osnovni gradivni protein mleka koji čini 80% svih njegovih proteina, i proteina mlečnog seruma (surutke) koji čine 20%. Mleko sadrži oko 3-3,5% (30-35 g/l) proteina što čini oko 28% suve materije. Ovo ukazuje da je mleko namirnica bogata proteinima, međutim konzumiranje mleka znači ujedno i unos laktoze i mlečnih masti koje spadaju u kategoriju loših, zasićenih masti a to je ono što želimo da izbegnemo. Naziv kazein potiče od latinske reči „caseus“ što znači sir, jer se zgrušavanjem kazeina omogućava proizvodnja sira i predstavlja osnovni protein u njemu. Kazein je najvažniji protein mleka ne samo zato što je u najvećem procentu zastupljen već i zbog njegovih tehnoloških osobina (proizvodnja sira, mlečno – kiselih proizvoda) Kazein je kompletan protein jer sadrži sve aminokiseline koje ulaze u sastav proteina. Važno je da se razume razlika između kompletnog proteina i njegove biološke vrednosti, koja zavisi od odnosa i zastupljenosti pojedinih aminokiselina u njemu. Kazein sadrži relativno velike količine glutaminske kiseline i prolina, pored toga sadrži i znatne količine leucina, lizina, valina i asparaginske kiseline. Kao i svi proizvodi BioTechUsa i Casein Zero se sastoji od bezbednih i pažljivo biranih sastojaka. Pakovanje: 908 g (približno 36 doza) Nutritivne informacije U 100 g U jednoj dozi (30 g) %RU/30 g Energetska vrednost 1615 kJ/381 kcal 484 kJ/114 kcal 5,8 % Masti -od čega zasićene 4,6 g 2,2 g 1,4 g 0,7 g 2 % 3,5 % Ugljeni hidrati -od čega šećeri 4,5 g 0,9 g 1,4 g <0,5 g 0,5 % <0,6 % Proteini 80 g 24 g 48% So 1,6 g 0,48 g 8 % Sastav proizvoda: Sadržaj aktivne komponente (min) U 100 g U 1 dozi (30 g) %RU Koncentrat mlečnih proteina i kalcijum-kazeinat 94 g 28,2 g 56,4 % RU=Referentni unos za odrasle * nutritivne vrednosti važe za ukus vanila Ostali sastojci: Koncentrat mlečnih proteina (mleko); kalcijum-kazeinat (mleko); aroma vanile; emulgator: sojin lecitin (soja); sredstvo protiv zgrudvavanja: magnezijumova so masnih kiselina; krem masa [kokosova masnoća; maltodekstrin; biljni protein; sredstvo protiv zgrudvavanja: silicijum-dioksid]; so; ugušćivač:: karagenan; zaslađivač: sukraloza; boja: tartrarzin* (*Upotrebljena boja, tartrazin može imati negativan uticaj na aktivnost i pažnju kod dece). Preporučena upotreba: razmutiti jednu mericu praha (30 g=1 merica= 2 pune supene kašike) sa 450 ml vode uveče pre spavanja. Za najbolji rezultat, preporučuje se priprema uz pomoć šejkera.Pripremati neposredno pre konzumiranja! Informacije o alergenima: Proizvod sadrži MLEKO i SOJU. Proizvodi se u pogonu u kome se za izradu hrane koriste JAJA, GLUTEN, LJUSKARI, SUMPOR-DIOKSID I JEZGRASTO VOĆE. Upozorenja: Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. U slučaju preosetljivosti na bilo koji sastojak proizvoda, prekinuti upotrebu i konsultovati se sa lekarom. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece. Način čuvanja: Čuvati proizvod dobro zatvoren na hladnom (5°C-20°C) i suvom mestu daleko od direktnih uticaja toplote, vlage i sunčevih zraka. Najbolje upotrebiti: do datuma utisnutog na pakovanju (dd/mm/gggg) Serija: označeno na pakovanju (LOT broj) Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 8753/2016 od 08.04.2016. god.
Protein Matrix

Protein Matrix

Šta je Protein Matrix?   Protein matrix je proteinski blend osmišljen sa idejom da se stvori visokoefikasan i vredan dodatak ishrani koji organizam može da iskoristi na najoptimalniji način. Sastoji se od koncentrata proteina surutke (50%), koncentrata proteina mleka (30%), hidrolizovanog izolata goveđeg proteina (10%) i peptida glutamina (10%).   Zašto je to bitno?   Proteinske mešavine sadrže više vrsta proteina cime se postiže efekat produženog delovanja, tj. dobijate mix proteina brze i proteina kontinuirane apsorpcije, bogatstvo amino kiselina različite strukture, a sve to znači da lako možete da povećate svoj dnevni unos proteina, a pri tom da obezbedite svom organizmu gradivni materijal za rast.   Šta je Whey protein?   Kvalitet proteina se meri biološkom vrednošcu (BV–jedinica pomocu koje se meri koliko telo može apsorbovati i iskoristiti protein). Što je BV proteina viša, protein bolje potpomaže razvitak mišica. Whey protein ima najvišu biološku vrednost (104), lako su probavljivi i imaju dobar profil aminokiselina. Protein surutke je najpogodniji izvor za uzimanje nakon treninga i u jutarnjem periodu kada je telu potrebno da se hitno nadoknade amino kiseline. Preporučena upotreba: 1 porciju (30 g) pomešati sa 250 ml vode ili obranog mleka i konzumirati nakon završetka treninga. U toku dana možete dodatno konzumirati protein u zavisnosti od potrebe (ukupnog dnevnog unosa proteina putem hrane) još 1-2 puta, najbolje ujutru nakon noćnog sna ili između obroka. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivna vrednost Po porciji (35 g) Na 100 g proizvoda Energija 571.69 kJ/134.82 kcal 1633.4 kJ/385.2 kcal Proteini 27,65 g 79 g Ugljeni hidrati -šećeri 3,85 g 1,015 g 11 g 2,9 g Masti -zasićene masne kiseline 0,91 g 0,53 g 2,6 g 1,5 g Vlakna 0,315 g 0,9 g So 0,385 g 1,1 g   Tipični aminokiselinski sastav na 100 g proteina Esencijalne aminokiseline - L-leucin - L-lizin - L-valin - L-izoleucin - L-treonin - L-fenilalanil - L-metionin - L-triptofan   8333 mg 6250 mg 4385 mg 4049 mg 3763 mg 3478 mg 1344 mg 487 mg Neesencijalne aminokiseline - L-glutamin i L-glutaminska kiselina - L-glicin - L-asparaginska kiselina - L-prolin - L-arginin - L-serin - L-alanin - L-tirozin - L-cistein - L-histidin   23152 mg 13071 mg 7393 mg 5360 mg 4520 mg 4402 mg 2974 mg 2671 mg 2201 mg 2167 mg Sastojci: koncentrat proteina surutke, koncentrat mlečnih proteina, nisko-masni kakao prah, glutamin-peptid, goveđi protein, glukozni sirup, ulja: palmino i kokosovo, arome: čokolade, emulgator: natrijum-karboksimetilceluloza, zaslađivači: sukraloza, natrijum-ciklamat, boja: karamel-sulfitno/amonijačni. Informacije o alergenima: Sadrži MLEČNE i proteine SURUTKE. Sadrži prirodan izvor FENILALANINA. Upotreba: pomešati 1 porciju (35 g=1 dozer) sa 250 ml vode, mleka ili drugog napitka. Konzumirati nakon treninga i pre spavanja. Pripremati neposredno pre upotrebe! Način čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu, daleko od direktnog izvora toplote. Čuvati van domašaja dece. Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka, trudnicama i dojiljama. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 6074/2014 od dana 24.11.2014. god.