You are here

Da li su nam suplementi stvarno potrebni?

Jedno od „pitanja nad pitanjima“ većine početnika koji se trude da poprave nedostatke svoje figure bez obzira na cilj je – ŠTA DA PIJEM DA POVEĆAM MIŠIĆNU MASU?  Ili pak ono čuveno – ŠTA DA PIJEM DA SMRŠAM?

Odgovor svih relevantnih sportskih stručnjaka bi bio – NIŠTA! Iznova i iznova se vratimo staroj, dobroj konstataciji da suplementi ili dodaci ishrani nisu magični napici uspeha, da su tek poslednja i najmanje bitna karika u lancu uspeha! Dakle, pre nego i krenemo da „živimo u zemlji Dembeliji“, budimo bolesno realni prema sebi – NAPREDAK BILO DA SE RADI O KONDICIJI, POVEĆANJU MIŠIĆNE MASE ili REDUKCIJI MASNIH NASLAGA, PREVASHODNO ZAVISI OD DOBRO FORMULISANOG PLANA TRENINGA I SREĐENE ISHRANE.

Ne možete izostaviti dobro doziran trening sa opterećenjem i povećati mišićnu masu. Ne možete taj trening ne ispratiti sa dovoljno gradivnih materija iz ishrane naše nasušne, a da napredujete. Ne možete ishranu zameniti proteinskim suplementima, gejnerima i sl. i očekivati napredak. Tek kada ste dovoljno proteina visoke biološke vrednosti, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti uneli iz osnovne ishrane, uz dobro formulisan plan treninga, dovoljno odmora (između dva treninga + noćni san), a napredak je izostao, tek tada možete da smatrate da su suplementi prioritet. Ne zaboravimo i mnoge početnike kojima su samo proteini najbitniji element ishrane, a zaborave da ako unos proteina nije ispraćen adekvatnim unosom ugljenih hidrata i masti, napredak će zasigurno izostati! I onda ono bolno kukanje – A ZAŠTO JA NE NAPREDUJEM?

Naravno, ne zaboravimo i faktor vremena! Ništa se ne dešava preko noći, za ozbiljniji napredak su potrebni meseci, godine, decenije provedene uz dovoljno kvalitetne hrane i „teškog gvožđa“ na treninzima, dakle, bitan je kontinuitet na pravom putu! Ubrzana formula ne postoji!

Pomenimo i faktor genetike, hormonskog balansa i sl.

Kada govorimo o redukciji masnih naslaga situacija je ista, samo što sada ishrana ima primat, tj. dijete koje se svode na kontrolisan kalorijski deficit, na račun ugljenih hidrata, tj. manipulacije unosa istim. Sve dijete koje provereno rade se svode na ono čuveno pravilo – dovoljno nisko sa hidratima, dovoljno visoko sa mastima, umereno sa proteinima. Svakako da je i ovde trening sa opterećenjem jako bitan, uz razumnu suplementaciju kardio treningom. Dakle, izgubićete kilograme sa ili bez stimulativnih sagorevača masti, samo je potrebna samodisciplina. Neki od suplemenata iz kategorije sagorevača masti su samo optimizatori vašeg učinka na treninzima, skromna podrška procesima fat-burn i ništa više. Opet naglasimo, najveći deo posla koji je od presudng značaja za redukciju masnih naslaga su ISHRANA I TRENING!

Nekada i „placebo efekat“ ili uprošćeno, „slepa vera u moć nekog suplementa“ doprinosi efikasnosti istih. Ali ne zaboravite, nema tog sagorevača masti koji će pokrenuti proces sagorevanja ako se ne oznojite muški na treningu i ne sredite ishranu!

Da, čini se kao da smo naružili suplemente, ali uvek budimo realni prema sebi, jer sve na ovom trnovitom putu uspeha najviše zavisi od nas samih, a najmanje od toga šta ćemo „popiti“!

Svakako da naše namirnice u zadnjih nekoliko decenija nisu dovoljno bogate nekim bitnim mikroelementima, pa je suplementacija vitaminima i mineralima u uslovima povećanih potreba prioritet. Isto važi i za omega-3 esencijalne masne kiseline. Sa druge strane ima i „teškaša“ (100+ kg) kojima je jako teško ishranom uneti dovoljno proteina, pa je upotreba proteinskih suplementa neminovna. Ali „mršavi momci“ koji jedva pređu 60 kg „žive vage“ i dave se u proteinskim suplementima i gejnerima, a ne pojedu ni pola kg mesa dnevno, tada već treba razmisliti o logici „procesa“. Maksimalno restriktivne dijete moraju biti ispraćene suplementima, npr. ketogena dijeta, tada su antikatabolici svih vrsta i oblika (naravno, akcenat na pravilno doziranje) poželjni (MCT, BCAA, glutamin), minerali( K, Na, Ca, Mg), omega-3.

Poenta naše priče nije da obezvredimo upotrebnu vrednost suplemenata već da ukažemo na istinu, da se i bez suplemenata može napredovati i da njihova upotreba nije prioritet za nekoga ko je početnik da bi bilo šta postigao! Elem, suplementi su svakako „must have“ u slučajevima pojačanih potreba aktivnih sportista, ambicioznih rekreativaca, kao i svih onih koji svoje telo dovode do granica izdržljivosti… To su pojedinci koji su dovoljno ovladali svojim telom u pogledu trenažne tehnike, ishrane, ali za vrhunski rezultat je potrebno mnogo više…

Ne kažemo da su suplementi „zabranjeni“ za početnike, ali prvo savladajmo osnove, pa ćemo onda o finesama… Da, napredovaćete u masi i bez kreatina, glutamina, whey, ali bez dobro formulisanog treninga i ishrane – NIKADA! Ne grešite u koracima, idite redom – TRENING, ISHRANA, pa tek onda suplementi!