You are here

Najbolji prirodni testosteron busteri

Mnogo puta je ponovljeno da je testosteron hormon muškosti koji je zadužen za niz bitnih funkcija u našem telu – razvoj sekundarnih polnih karakteristika, raspoloženje, libido, plodnost, dobru krvnu sliku, koštanu gustinu, adekvatan imuni odgovor, glikoregulaciju, bolji oporavak od treninga, posledični prirast snage i mišićne mase…

Suplementi iz kategorije testosteron bustera su namenjeni svima onima koji imaju problem sa niskim nivoima testosterona što drastično umanjuje kvalitet života, a samim tim i trenažne performanse, bilo da ste rekreativac ili aktivni sportista. To se pre svega odnosi sa muškarce starije od 30 godina (prirodni pad produkcije), kao i one ljude koji bez klinički dokazanog patološkog stanja imaju pomenuti problem (u pitanju je „neuredan život“). Pre nego krenemo sa „listingom“ suplemenata pomenimo da su najbolji testosteron busteri zdrave životne navike, uredan život – kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana (bez industrijski prerađene hrane svih vrsta i oblika), tj redovni, dobro formulisani obroci gde se ne zapostavljaju namirnice životinjskog porekla, kao i zdrave masti, dovoljno sna, kontrola stresa – redovnim, dobro doziranim treningom, kao i tehnikama relaksacije.

Skrenimo pažnju da se mlađi muškraci, pogotovu tinejdžeri, ne povode za nekada bombastičnim sloganima proizvođača suplemenata – njihov hormonski status je „na maksimumu“, jedino što bi trebali da urade je da srede ishranu, obogate svoj život redovnim treningom sa opterećenjem (uz stručni nadzor), spavaju dovoljno i eventualno usmere svoju pažnju u pogledu suplementacije na vitamine i minerale – pre svega magnezijum, cink i selen (visokoapsorptivni oblici), vitamine D3 i K2 (MK-7), vitamine B-grupe, vitamin C.

Kod svih osoba koje imaju normalne vrednosti testosterona, kao i izbalansiran hormonski milje uzimanje „prirodnih“ testosteron bustera neće dovesti do suprafizioloških vrednosti testosterona, u najboljem slučaju će to biti „gornja granica“ referentnih vrednosti.

Zašto naglašavamo PRIRODNI?

Zato što su u pitanju suplementi na bazi biljaka koje se vekovima koriste u trandicionalnoj medicini, najčešće je u pitaju Ajurvedska medicina. U ovu grupu spadaju i kombinacije vitamina i minerala, poput ZMA, oblika nekih amino kiselina npr. DAA, dakle, nisu u pitanju prohormoni ili derivati testosterona koji spadaju u grupu nedozvoljenih sredstava!

Tribulus

„Aktivni princip“ ove biljke predstavljaju saponinini. Steroidne saponine mnogi poistovećuju sa anaboličkim steroidima, ali može se reći da su neki od njih zapravo „biljni steroidi“, koji kao i svi „sapuni“ imaju svojstva da penušaju u vodi, a neki od njih doprinose i normalnoj funkciji ćelijskog zida biljne ćelije, dakle „samo natural“.

Pretpostavlja se da neki od saponina mogu da se ponašaju kao prekursori „ljudskih“ hormona (prohormoni), neki da delimično oponašaju efekat hormona steroidne strukture (uticaj na receptore), a neki „navodno“ mogu da preko indirektnih mehanizmima doprinesu (uticaj na sekreciju LH, FSH – gonatropini hipofize) povećanoj produkciji polnih hormona. Uglavnom su ovi „pozitivni uticaji“ dokazani na životinjama (zečevi, pacovi).

Jedan od najhvaljenijih je protodioscin, za koji je dokazano da može doprineti poboljšanju stanja kod erektilne disfunkcije (povećana produkcija azot - monoksida u endotelu krvnih sudova kavernoznog tela penisa), a i da može doprineti povećanoj osetljivosti i broju androgenih receptora na ciljanim ćelijama. Tu je i dokazani uticaj (na „životinjskom modelu“) na povećanje nivoa testosterona, DHT i DHEA. Istraživanja na tu temu kod ljudi nisu donela očekivane rezultate (osim uticaja na erektilnu disfunkciju).

Ono što je dokazano je da saponini iz Tribulusa imaju antioksidativni učinak – na ćelije srčanog mišića (aktivacija protein kinaze C epsilon), ćelije bubrega (dijabetska nefropatija), ćelije jetre.

U pojedinim studijama na ljudima se pokazalo da Tribulus ima i anti-dijabetogeni učinak (smanjuje nivo šećera u krvi) pa bi kod osoba koje imaju dijabetes trebalo obratiti pažnju na interakcije sa datom terapijom (dijabetes tip2, pre svega - oralni antidijabetici).

Tu su i „tvrdnje“ (potvrđene) da tribulus može pomoći i kod kamenja i peska u bubregu (oksalatni kamenci), kao i da ima uroantiseptička svojstva i sl.

Ašvaganda

Ašvaganda (Withania somnifera), indijski žen–šen, se koristi vekovima u ajurvedskoj medicini (tradicionalna indijska medicina). Moć njenog korena vezuje se za tri ključna aspekta – adaptogen, borac protiv stresa, legalni „pojačivač“ trenažnog učinka.

Prva relevantna istraživanja ašvagande su ukazala da koren ove biljke poseduje jak anksiolitički potencijal (umirujući efekat), ostvaruje pozitivan uticaj na raspoloženje („anti-depresiv“), pomaže kod „hroničnog umora“, kao i nesanice. Vremenom se pokazalo da ova biljka poseduje jak neuro-endokrini učinak kada je u pitanju balans bitnih hormona, pre svega testosterona, kao i kortizola.

Svoje pozitivne efekte koren ašvagande „duguje“ vitanolidima, steroidnim laktonima, od kojih su „najdelotvorniji“ vitaferin A i vitanolid D (čak se smatra da imaju direktni anti-tumorski efekat).

Ašvaganda je postala nezaobilazni deo arsenala suplementacije svakog ambicioznog rekreativca, kao i profesionalnih sportista, koja je značajna i sa apsekta oporavka od napornih treninga, sportskih povreda ili u „oporavku“ posle zloupotrebe androgeno-anaboličkih steroida.

Naravno, nemojmo očekivati od ašvagande suprafiziološki uticaj na produkciju testosterona, pre će učinak biti vezan za gornju granicu referentnih vrednosti, zdravlje testisa, kao i kvalitet spermograma.

DAA

D – asparaginska kiselina (DAA), neesencijalna amino kiselina, za koju se u relevantnim istraživanjima (na pacovima i ljudima) pokazalo da može pomoći u stanjima „niskog testosterona“ i posledičnog smanjenja broja i pokretljivosti spermatozoida. DAA se normalno nalazi u hipotalamusu, hipofizi (endokrini dirigenti našeg tela), kao i u testisima. Istraživanja pokazuju da je DAA ekscitatorni neurotransmiter, koji doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji. Smatra se da DAA na nivou hipotalamusa podiže nivo gonadotropin oslobađajućeg hormona (GnRH) i posledično LH i FSH (na nivou hipofize) koji na nivou testisa „podstiču“ produkciju testosterona (ledigove ćelije). Inače, DAA i na nivou samih testisa aktivno učestvuje u produkciji testosterona (aktivacija enzimske kaskade „od holesterola“).

Dakle, DAA deluje aktivirajuću ključne hormone koji doprinose muškom reproduktivnom zdravlju, dok kod muškaraca sa normalnom produkcijom testosterona efekat neće biti tako upečatljiv. Ne zaboravimo da naporni, učestali treninzi mogu doprineti hormonskom disbalansu, tako DAA svakako ima značajnu upotrebnu vrednosti kod aktivnih sportista, kao i svih onih koji su ugrozili prirodnu produkciju testosterona nedozvoljenim sredstvima ili konstantnom pretreniranošću. Postoje oganičeni podaci o tome da DAA pozitivno utiče i na porast hormona rasta i normalizaciju prolaktinske sekrecije. DAA učestvuje i u cirkardijalnom ritmu sekrecije melatonina (ciklus budnost/spavanje).

ZMA

U relevatnim istraživanjima se pokazalo da efekat sinergije sastojaka ZMA leži u prostoj činjenici da je skoro 80% svetske populacije u deficitu u pogledu unosa cinka (25-50 mg dnevno u formi citrata, glukonata, pikolinata) i magnezijuma (300-600 mg dnevno u formi citrata, glicinata, taurinata). Ma kako se trudili da marketinškim trikovima pokažemo ZMA kao najmoćniji testosteron buster, ipak glavna prednost istog je prosto nadoknađivanje deficita pomenutih minerala koji su bitni za antioksidativnu zaštitu, zdravlje nervnog sistema, kože, adekvatan imuni odgovor, normalno funkcionisanje kostiju i mišića, a i kao podrška održavanju optimalnih nivoa testosterona i hormona rasta (koenzimi važnih enzima koji učestvuju u steroidogenezi).

Fenugreek

Smatra se moćnim testo-busterom koji ostvaruje značajan efekat i na libido i kvalitet spermograma, kao i na kontrolu DHT. Uz testerastu palmu (saw palmetto) smatra se jako bitnim za kontrolu androgene alopecije, kao i prevencije benignog uvećanja prostate.

Maka

Maka svakako da doprinosi hormonskom balansu kod oba pola, ali njen učinak kod muškog pola je prevashodno vezan za afrodizijački efekat, tj pojačan libido.

Vitamin D3

Svi znamo da vitamin D3 utiče na metabolizam kalcijuma, fosfora, magnezijuma, ali zapravo na vitamin D3 bi trebalo gledati kao na širokospektralni master-hormon koji ima receptore u skoro svim ćelijama našeg organizma.

Vitamin D3 je neophodan za hormonski balans, reproduktivno zdravlje, za rast i razvoj kostiju, koštanu gustinu, za snagu mišića (mišićna vlakna tipa II), adekvatan imuni odgovor, kao i antiinflamatorni učinak, dobro raspoloženje, osetljivost na insulin. Da li treba još nabrajati „naučno“ dokazane činjenice o ovom vitaminu?

Istraživanja ukazuju da je „loš status vitamina D3“ prisutan kod obolelih od kancera, depresije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Pokazno je da adekvatan unos ovog vitamina doprinosi prevenciji dijabetesa tipa 2 (uticaj na insulinsku rezistenciju), kao i regulaciji krvnog pritiska.

Vitamin D3 doprinosi redukciji masnih naslaga pogotovu u abdominalnom delu, a pozitivno utiče i na povećanje čiste mišićne mase uz adekvatan trening i način ishrane. Sportski stručnjaci preporučuju 1000-5000 i.j. vitamina D3 kroz suplemente, dok ako nema dovoljno izlaganja UV/ UVB zračenju doza bi trebalo da bude oko 5000 i.j. dnevno.

Galerija: