You are here

Čuvajte jetru da bi duže trajali

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom telu. Predstavlja svojevrsni filter za detoksikaciju i „depo“ hranljivih materija u našem telu (vitamini, minerali, glikogen…). Isto tako jetra stvara i mnogobrojne proteine – albumine krvi, faktore koagulacije, proteine koji vezuju polne hormone, a značajna je i za proces normalnog varenja (žuč), kao i metabolizam holesterola.

Pravo pitanje je šta najviše opterećuje našu jetru?

To se u prvom redu odnosi na :

  • „obradu“ unetih lekova (nesteroidni lekovi protiv „upala“ - bolova, antibiotici, sedativi, antidepresivi)
  • abuzus alkohola
  • „polutante“ koje u velikoj meri „dobijamo“ ishranom bogatom industrijski prerađenim namirnicama (neumereno konzumiranje „šećera“, trans masti; gladovanje - kvazi dijete, ekstremna gojaznost…)
  • iz spoljašnje sredine, naročito ako je radno mesto vezano za izloženost organskim rastvaračima, bojama, lakovima, teškim metalima.

Atak na jetru može biti i konstantna pretreniranost, dakle, trenažne krajnosti raznih vrsta i oblika, tu su naravno i virusi hepatitisa, naročito B i C. Pomenimo i oralne androgeno-anaboličke steroide (AAS) koji ako se unose u velikim dozama, u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do fatalnog ošećenja jetre (ciroza, peliosis hepatis), naročito vezano za oksimetolon i metandienon.

Da li su nam hepatoprotektivni zaista potrebni?

U poslednje dve decenije tržište suplemenata je preplavljeno suplementima zvučnih naziva. Većina je na sličnom principu - Liver Guard, Liver Rescue, Liver clean, Liver Detox i sl.

Dakle, ključne reči marketinga ove grupe suplemenata su - detoksikacija, regeneracija, kao i spas vaše jetre. Pravo pitanje je da li su nam „lekovi“ (neki od njih su i registrovani kao takvi), tj suplementi ovog tipa stvarno potrebni?

Najzastupljeniji sastojci većine ovih suplemenata su silimarin (aktivni princip iz ekstrakta gujine trave), „list“ artičoke, koren maslačka, kurkuma (sinergistički deluje sa silimarinom), peršun, NAC, tj N-acetil cistein (prekursor glutationa, najmoćnijih antioksidanta našeg tela), eventualno lecitin i taurin, kao i esencijalne amino kiseline i vitamini C i E.

Uopšteno gledano većina pomenutih sastojaka za cilj ima moćan antioksidativni učinak koji je prvi korak ka „zaštiti“ svake ćelije našeg organizma, pa i ćelija jetre. Sa druge strane tu je i uticaj pojedinih sastojaka npr. lecitina na metabolizam masti u jetri, kao i normalizaciju produkcije i „eliminacije“ žuči i žučnih kiselina, holesterola i sl. Neki od sastojaka deluju laksativno i diuretički.

Preparati amino kiselina, naročito „free forms“ mogu biti koristan dodatak pogotovu u situacijama kada je sintetska funkcija jetre ugrožena, a i proces varenja i obrade proteina iz ishrane.

Klinička istraživanja su pokazala jasan benefit upotebe silimarina, kao i NAC, ali sa ograničenom efikasnoću u zavisnosti od „stadijuma bolesti jetre“. Dakle, suplementi su uvek bili i biće samo koristan dodatak „izlečenju“, ali ne glavno sredstvo „terapije“. U prvom redu je to uvek eliminacija štetnih agenasa koji opterećuju jetru - izbaciti sve moguće „iritanse“ iz ishrane, ograničiti neracionalnu upotrebu lekova i doping sredstava sa hepatotoksičnim učinkom, prestati sa upotrebom alkohola, prekid pušenja, krenuti sa zdravom ishranom (organska proizvodnja, bez industrijski prerađene hrane), redovna i dobro dozirana fizička aktivnost, gubitak masnih naslaga, dobra hidriranost.

Jetru smatraju oragnom koji se jako brzo regeneriše, ali ništa nije večno, a i sve ima svoja ograničenja, zato je čuvajte, da bi duže trajala.