You are here

Najveći neprijatelji testosterona

Testosteron je hormon muškosti koji u prvom redu proizvode Ledigove ćelije testisa, a u manjoj meri i kora nadbubrežne žlezde. U krvi se nalazi u dva oblika – slobodni (koji ostvaruje aktivnu ulogu), kao i vezan za proteine plazme. U pitanju su SHBG, sex hormon vezujući globulin, a u manjoj meri albumini.

Testosteron omogućava razvoj sekundarnih polnih karakteristika muškarca - raspored dlaka na telu, glas, povećava debljinu kože, podstiče razvoj mišićne mase, deluje na kosti i rast, ponašanje, utiče na manji procenat telesne masti. Produkcija hormona je pod potpunim „nadzorom” hipofize (kontrolor svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem), dok je hipofiza pod nadzorom hipotalamusa („procesor” svih „aktivnosti našeg tela”). Dakle, postoji negativna povratna sprega između nivoa testosterona i lučenja hipofiznih (LH, FSH) i hipotalamičkih hormona (GnRH). To prosto znači da ako je koncentracija testosterona u krvi prevelika (npr abuzus anaboličkih steroida) tada se smanjuje lučenje LH (lutinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulišući hormon) iz hipofize, hormona koji podstiču lučenje polnih hormona iz testisa, i obrnuto, ukoliko se koncentaracija testosterona smanji ispod „kritičnog nivoa“ dolazi do povećanog lučenja LH i FSH.

Tri su bitna pravca u kojima deluju neprijatelji testosterona – uticaj na prirodnu produkciju, aromatizacija (dejstvom enzima aromataze gde od testosterona nastaje estrogen), unos estrogenu sličnih jedinjenja.

Skrećemo pažnju da povišen nivo estradiola i estrogenu-sličnih supstanci dovodi i do pada nivoa aktivnog oblika testosterona – slobodnog testosterona, dok se povećava količina „vezujućih proteina”, pre svega SHBG.

Dodajmo i to da povišen nivo estradiola i estrogenu-sličnih jedinjenja dovodi i do pada nivoa LH (mehanizam negativne povratne sprege), a samim tim i do smanjene produkcije testosterona!

Kada govorimo o uticaju na prirodnu produkciju, mislimo pre svega na supstance koje utiču na hipotalamo-hipofizno-gonadnu osovinu i posledično na proizvodju testosterona na nivou samih testisa. To su najčešće triklozan (sredstva za ličnu higijenu), benzofenoni (UV filteri, naočare za sunce), kao i neki lekovi - beta-blokatori, statini, antidepresivi iz porodice SSRI, sedativi.

Sa tim u vezi je i uticaj na polaznu tačku u sintezi testosterona – holesterol. Upotreba statina uz dijetu restriktivnu u pogledu unosa holesterola može doprineti problemu sa produkcijom testosterona, a i sami statini mogu dovesti do erektilne disfunkcije. Statini su dakle mač sa dve oštrice i treba ih uvoditi oprezno i tek onda kada su iscprljene sve mogućnosti u pogledu korekcije ishrane i dobro dozirane fizičke aktivnosti, kao i zdravih životnih navika.

Po pitanju aromatizacije najveći problem je gojaznost. Naime, dokazano je da je masno tkivo pravi „depo“ ovog enzima i da procenat telesne masti korelira sa aktivnošću iste. Sa druge strane suprafiziološke doze testosterona i njegovih analoga se zloupotrebljavaju u svrhu dopinga, dakle više testosterona = više estradiola.

Kada govorimo o ksenoestrogenima, u pitanju je grupa jedinjenja koja imitiraju estrogene u našem telu. Proces imitacije se svodi na vezivanje za estrogenske receptore i njihovu aktivaciju, što posledično dovodi do ispoljavanja estrogenskih efekata u ciljanim ćelijama, tkivima. Najčešće ove supstance srećemo u plastici (BPA), tu je i kozmetika (parabeni i ftalati), kao i prekomerna konzumacija soje i proizvoda od soje (vegani).

Koji su simptomi da imamo problem sa testosteronom, tj da neprijatelji istog napreduju?

Neki od simptoma su izrazita nervoza, zamor, glavobolje, nagomilavanje masnih naslaga (naročito područje struka i grudi), smanjen libido i povećan rizik od raka prostate, debelog creva, „dojke” (ginekomastija) i kardiovaskularnih bolesti. Pokazano je da normalna produkcija testosterona doprinosi normalizaciji lipidnog profila krvi, pre svega odnosa HDL/LDL.

Novija istraživanja ukazuju da je nizak nivo testosterona i IGF-1 u direktnoj vezi sa insulinskom rezistencijom (dijabetes tipa 2) i kardiovaskularnim oboljenjima, a tu je i metabolički sindrom X !

Pravi hit anti-aging medicine je tzv. TRT, testosterone replacement therapy, gde se dozama testosterona (bilo muskularno ili transdermalno) pokušava da simulira prirodna produkcija (upotreba posle 35 godine života). Za sada je ovaj terapijski pristup kod većine dao odlične rezultate, ali na žalost nije opšte prihvaćen zbog mogućnosti zloupotrebe, a i predrasuda.

Kako se zaštititi?

  • Pri kupovini plastike obratite pažnju na oznake „bez BPA“ i sl.
  • Pri kupovini kozmetike obratite pažnju na parabene i sl., većina odgovornih proizvođača jasno naglasi da proizvodi ne sadrže sporne supstance.
  • Manje veštačkih mirisa, aroma, pasti za zube, sapuna, manje nepotrebne (zlo)upotrebe lekova.
  • Bez industrijski prerađenih namirnica!
  • Ne plašite se crvenog mesa, ne plašite se žumanaca, potrudite se da na meniju bar 3 puta nedeljno imate losos, pastrmku, skušu, tunu, sardine, ne zaboravite orašate plodove, kao i kupusnjače (kupus, brokoli, kelj), a i beli luk.

 

Galerija: