You are here

Sunčanje. Užitak, zdravlje ili opasnost?

Sunčanje. Užitak, zdravlje ili opasnost?

Sunčanje. Užitak, zdravlje ili opasnost?

 

Jačina sunčevih zraka se kroz godinu menja i potrebno je, u toplijim mesecima, zaštititi kožu kako bi bila duže lepa i mlada. U toku letnjih meseci Sunce i sunčanje su nam neizostavni delovi dana kako iz zadovoljstva tako i nužno. Vrlo bitno je zaštiti kožu u ovim danima, jer sunce i njegovo zračenje imaju korisna ali i negativna svojstva.

Primarno je naravno paziti vreme provedeno na suncu I njegovom direktnom uticaju. Najpreporučljivije je kloniti se Sunca u periodu od 11 do 16 časova. Svako prekomerno izlaganje suncu ima više štetnih nego korisnih posledica. Naravno ako ste optimalno vremenski izloženi suncu imaćete više benefita sunčeve svetlosti od kojih ćemo spomenuti neke:

 

-Vitamin D. Sunčevo zračenje nam omogućuje prirodno sintetisanje vitamina D u našem telu. Što je od ključnog značaja za jačinu naših kostiju. Takođe, pod uticajem Sunčeve svetlosti naša koža pretvara holesterol u vitamin D, koji je kod mnogih ljudi u deficitu, jer je nekada nedovoljno unostiti ga samo putem ishrane.Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum, što dovodi do jačih kostiju i može pomoći u prevenciji osteoporoze i artritisa.

 

-Smanjenje depresije i dobro raspoloženje. Naime, sunčeva svetlost utiče na lučenje hormona sreće- seratonina, tako da smo dosta veseliji i raspoloženiji u toku letnjih meseci. Sunčeva svetlost pokreće mozak da oslobodi hormon seratonin, koji podiže raspoloženje i podstiče osećaj smirenosti kao i poboljšanje sna.

 

-Naravno postoji i estetski aspekt sunčeve svetlosti. Mada za lep ten, hidriranu i zdravu kožu potrebni su kako faktori genetike, količina melanocita u vašoj koži tako i prevencija i zaštita kože od štetnih efekata sunčeve svetlosti. Potrebno je koristiti kreme, suplemente kao i piti dovoljno tečnosti za vreme provedenom na Suncu. Takođe je potrebno korišćenje krema za sunčanje, ravnomerno, redovno ali i hranjenje ćelija kože “iznutra” suplementacijom i dodacima u ishrani. Vialikum Vam nudi niz proizvoda koji će Vam pomoći da “nahranite” Vaše ćelije kože, da zaštitite kožu kao i da održite lep ten i njenu hidriranost. Uživajte u letu uz Vitalikum.

 

https://www.vitalikum.rs/zenski-kutak/collagen?sku=0590

https://www.vitalikum.rs/zastita-zglobova/vitalikum-collagen-300g?sku=0741

https://www.vitalikum.rs/vitaminsko-mineralni-kompleksi/za-rekreativce-i...

https://www.vitalikum.rs/zastita-zglobova/marine-collagen-skin-care?sku=...