You are here

Vitamini

Vitamini su organska jedinjenja, dakle prirodne supstance, neophodne organizmu za pravilno funkcionisanje, rast, razvoj, zdravlje. S obzirom da ih telo ne proizvodi njihov unos je potrebno omoguciti putem hrane ili u vidu suplemenata na bazi vitamina ili vitaminskih kompleksa. Ima ih ukupno 13 i izvrsena je podela u dve grupe, hidrosolubilni - vitamini rastvorljivi u vodi (vitamini B grupe i C vitamin) i liposolubilne – vitamini rastvorljivi u mastima ( D,E,K,A). Rastvorljivi u vodi se posle nekoliko sati izlučuju iz organizma, a rastvorljivi u mastima se akumuliraju u jetri. Svaki vitamin ima svoju ulogu i njihov nedostatak u organizmu moze dovesti do pojave razlicitih oboljenja i bolesti. Najcesci uzrok njihovog nedostatka je nedovoljan unos (ubrzani nacin zivota, neadekvatna ishrana, obaveze...) ili pak povecane potrebe (izlozenost stresu, trudnoca, bavljenje sportom, konzumacija nikotina i alkohola...)

 

GUMEDIĆI MULTIVITAMIN

GUMEDIĆI MULTIVITAMIN

Gumedići multivitamin  Sadrže izbalansiran odnos vitamina i minerala koji su važni za pravilan rast i razvoj dece,  jačanje imuniteta i odbrambene sposobnosti organizma. Preporučuje se njihova svakodnevna upotreba tokom cele godine, a posebno u sezoni gripa i prehlada, kod dece koja borave u kolektivima (vrtić, škola, dečije igraonice). Gumedići multivitamin su prijatnog voćnog ukusa, sa pektinom koji je prirodnog, biljnog porekla. Sastav: vitamini A, C, D, E, B6, B12, B5 folna kiselina biotin jod cink holin inozito Vitamini i minerali su važna esencijalna organska jedinjenja neophodna za pravilan rast i razvoj i očuvanje zdravlja. Učestvuju u izgradnji zuba, kostiju, vezivnog tkiva, važni su za pravilno funkcionisanje nervnog i imunskog sistema. Od posebnog značaja su vitamini B grupe, vitamini C, A, E, D, jod, cink… Vitamini B grupe potrebni su za normalan rad nervnog i digestivnog sistema. Povoljno utiču na poboljšanje apetita. Vitamini B grupe su: B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-pantotenska kiselina, B6-piridoksin, B9-folna kiselina i B12-cijanokobalamin. Vitamin C je važan antioksidans koji štiti organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala i jača njegove odbrambene sposobnosti. Potrebe za njim su povećane u stanjima upalnih procesa i povećanih fizičkih i mentalnih aktivnosti. Vitamin A je neophodan za imunitet, pomaže u borbi protiv infekcija. Vitamin E štiti ćelije od od štetnog delovanja slobodnih radikala, pomaže pravilan rad kardiovaskularnog sistema. Jod obezbeđuje pravilan metabolizam i razvoj intelektualnih sposobnosti. Neophodan je za pravilan rad endokrinog sistema u organizmu. Cink podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.   Gumedići sa dodatkom vitamina A, C, D, E, B kompleksa i minerala se preporučuju: za nadoknadu dnevnih potreba za vitaminima i mineralima za poboljšanje apetita za normalno funkcionisanje imunog sistema
PROBIO BACTERIA MATRIX®

PROBIO BACTERIA MATRIX®

10 biliona „prijateljskih bakterija“ po kapsuli 7 različitih sojeva korisnih bakterija Otklanja probavne smetnje Normalizuje floru probavnog trakta Za prevenciju alergija i ekcema Veggie kapsule Ruski naučnik Ilija Ilič Mečnikov je još krajem 19. veka otkrio da probiotici povoljno utiču na ljudsko zdravlje, a za rad vezan na ovu temu, dobio je i Nobelovu nagradu i time probudio interesovanje velikog broja sledbenika u naučnim krugovima. Od tada je mnogo radova objavljeno, međutim, nekako se poslednjih godina ponovo javlja „revolucija“ na temu probiotika. Svakako opravdano i sa dobrim razlogom. Šta su zapravo probiotici i zašto su tako važni? Radi se o živim mikroogranizmima, bakterijama ili kvascima koji, ukoliko su uneti u dovoljnim količinama, blagotvorno deluju na naše zdravlje. Procena je da u organizmu odraslog čoveka „stanuje“ više od 100 triliona (hiljada milijardi) mikroorganizama različitih vrsta, što znači da je odnos bakterija i ćelija u organizmu 10:1. Veliki broj! Većina se nalazi u stomaku gde formira kompleksan ekosistem koji se naziva crevna flora odnosno mirkobiom, po mnogima danas veliki i značajan deo ljudskog imuniteta. Da, bakterije jesu uzročnici mnogih bolesti i vrlo često se bakterije pominju u negativnom kontekstu ali određeni mikroorganizmi mogu veoma uspešno i delotvorno da deluju na naše telo i stoga spadaju u korisne bakterije. Mnogo je tipova bakterija koje mogu da se okarakterišu kao probiotici a možemo ih uneti kroz probiotsku hranu, poput : kefira, jogurta, kiselog kupusa, tempeh (fermentisani oblik soje) ili putem suplementa. Najznačajnije probiotske bakterije creva su iz porodica bifidobakterija i laktobacila. Probio Bacteria Matrix® 10 biliona dobrih bakterija koje se sastoje od sledećih 7 sojeva: Lactobacilus acidophilus Lactobacilus casei Bifidobacterium lactis Lactobacilus rhamnosus Lactobacilus plantarum Streptococcus thermophilus Bifidobacterium bifidum Višestruki su benefiti probiotika. Pomažu : u varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija kod zapaljenskih bolesti creva smanjanju rizika od oboljenja gastrointestalnog trakta normalizaciju flore želuca i creva (pogotovo nakon upotrebe lekova) stimulaciji nervnog sistema normalizaciji holesterola u krvi kod alergijskih reakcija i prehlade ekcema na koži Sadržaj aktivnog sastojka U 1 kapsuli Probiotska mešavina [Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum] 37 mg* (10 milijardi CFU) *= Nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena Način primene: Konzumirati 1 kapsulu dnevno na prazan stomak. Sastojci: Sredstva za povećanje zapremine: kalcijum-karbonat, mikrokristalna celuloza; omotač kapsule [hidroksipropilmetilceluloza, boja: titan-dioksid]; probiotska mešavina [Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, nosač: maltodekstrin]; lubrikans: magnezijum-stearat. Informacije o alergenima: Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i MLEKO, SOJA, JAJA, RIBA i PŠENICA. Upozorenja: Proizvod nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani i zdravom načinu života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta. Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju; Serija: označeno na pakovanju Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja RS: 20912/2022 od 02.06.2022.
Ostrovit Pure Inositol

Ostrovit Pure Inositol

nozitol (vitamin B8) deo je kompleksa B vitamina. Pripada grupi šećera, preciznije, to je glukozni polimer neophodan za pravilno formiranje ćelijskih membrana u organizmu. Smatra se vitaminom B grupe, ali on zapravo nije vitamin jer ga telo samo sintetiše. Stvara se pretežno u mozgu, srcu, jajnicima, manje u jetri i bubrezima i drugom tkivu. Koriste ga i skeletni i reproduktivni sistemi. Hrana koja je bogata inozitolom (citrusi, integralni proizvodi, semenke, kvasac, mleko, jaja, pečurke, žitarice, crveno bobičasto voće, banane, pirinač) može da bude iskorišćena za stvaranje inozitola samo uz prisustvo enzima pitaze, koji se takođe unosi hranom. Inozitol olakšava metabolizam masnih kiselina, štiti jetru od degeneracije i toksičnih materija, sprečava nagomilavanje holesterola na zidovima arterija, potpomaže procese detoksikacije (učestvuje u eliminisanju štetnih materija koje se gomilaju u organizmu nakon terapije lekovima). Inozitol omogućava normalnu funkciju nervnog sistema. Velike količine kofeina uništavaju inozitol i njegove zalihe. OstroVit Inositol predstavlja dijetetski dodatak u prahu, u obliku čistog mio-inozitola visokog kvaliteta, bez nepotrebnih dodataka i supstanci i ima sl. dejstva: - podržava zdravu funkciju nervnog sistema - omogućava bolji san i odmor (antistresno dejstvo) - nema kontraindikacija i neželjenih dejstava - ima umirujuće dejstvo na organizam i često se preporučuje uz terapiju kod stanja kao štio su: depresija, nervoza, anksioznost - štiti korisnu crevnu mikrofloru i stimuliše zdravu funkciju želuca (podstiče varenje hrane i pomaže kod konstipacija) - jedan je od faktora snižavanja holesterola - pozitivno utiče na jačanje kose - podstiče metabolizam glukoze Preporučeno doziranje i način upotrebe Rastvoriti 1 porciju proizvoda 1000 mg (1 mericu) u 100-150 ml vode ili soka u šejkeru. Konzumirati jednu porciju dnevno. Broj doza po pakovanju: ~200 Veličina doze: 1 merica (1000 mg) Aktivna komponenta 100 g 1 porcija (1000 mg)   Mio-inozitol 100 g 1000 mg**   *PDU - preporučeni dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen.       Sastojci: mio-inozitol.                
Dual Tabs

Dual Tabs

Dvoslojne multivitaminske tablete sa postepenim oslobađanjem DualTabs multiformula predstavlja nov koncept u suplementaciji. Svaka tableta se sastoji od dva sloja. Jedan sadrži liposolubilne vitamine sa postepeno razlažućim hidrosolubilnim vitaminima (sustained release), a drugi sloj sadrži brzoapsorbujuće minerale i kompleks za lakšu digestiju. Na ovaj način se postiže višečasovno prisustvo vitamina i minerala u krvotoku. Gvožđe ima poseban omotač koji sprečava pojavu gastrointestinalnih smetnji. Aktivna komponenta 1 tableta 100 g %NRV Vitamin A (retinil-palmitat) 1450 µg RE 70,5 mg RE 181,3% Vitamin C (askorbinska kiselina) 250 mg 12,2 g 312,5% Vitamin D (holekalciferol) 2,5 µg 0,1 mg 50% Vitamin E (D-alfatokoferilhidrogensukcinat) 43 mg TE 1,6 g TE 279,2% Vitamin K (menahinon) 12,5 µg 0,6 mg 16,7% Vitamin B1 (tiamin-mononitrat) 18,75 mg 0,48 g 908% Vitamin B2 (riboflavin) 18,75 mg 0,48 g 713% Niacin (nikotinamid) 25 mg 1,2 g 156,3% Vitamin B-6 (piridoksin-hidrohlorid) 18,75 mg 048 g 713% Folna kiselina 166,7 µg 8,1 mg 83,3% Vitamin B12 (cijnokobalamin) 25 µg 1,2 mg 1000% Biotin 75 µg 3,6 mg 150% Pantotenska kiselina (kalcijum-D-pantotenat) 18 mg 0,9 g 300% Kalcijum (kalcijum-karbonat, kalcijum-citrat) 250 mg 12,2 g 31,2% Gvožđe (gvožđe(II)-fumarat) 2,5 mg 0,1 g 17,9% Jod (kalijum jodid, suvi ekstrakt talusa morske alge Fucus vesiculosis, stand, 1% jodida) 37,5 µg 1,8 mg 25% Magnezijum (magnezijum-oksid) 125 mg 6,1 g 33,3% Cink (cink-glukonat) 7,5 mg 0,4 g 75% Selen (natrijum-selenat) 50 µg 2,4 mg 90,9% Bakar (bakar(II)-glukonat) 0,5 mg 24,3 mg 50% Mangan (mangan-glukonat) 1,25 mg 60,8 mg 62,5% Hrom (hrom(III)-hlorid) 50 µg 2,4 mg 125% Molibden (natrijum-molibdat) 100 µg 4,9 mg 200.00% Kalijum (kalijum-hlorid, kalijum-citrat) 10 mg 0,5 g * Holin (holin-bitartrat) 12,5 mg 0,6 g * Inozitol 6,25 mg 0,3 g * Zaštićena mešavina (ekstrakt acerole (4:1), kompleks bioflavonoida, hesperidin kompleks (4:1), bromelain, papain, ekstrakt cveta šipka (Sophora japonica), rutin, Lactobacillus acidophilus DDS-115x10⁹ CFU/g) 31 mg 1,5 g * Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno uz jelo. Ostali sastojci: dekstrin, dekstroza, sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, stearinska kiselina biljnog porekla, kalcijum stearat), zgušnjivač (guar guma), stabilizator (unakrsno vezana natrijumkarboksimetilceluloza), sredstvo za želiranje (kalijum-hlorid), emulgator (sojin lecitin), regulatori kiselosti (kalijum-citrat, natrijum-citrat), ulje mente.*NRV nije ustanovljena
Vitamin C Sodium Ascorbate

Vitamin C Sodium Ascorbate

Vitamin C podstiče prirodu odbranu organizma od infekcija Vitamin C je najčešće korišten vitaminski dodatak ishrani. Preporučuje se kao podrška imunitetu, za usporavanje starenja, svež i podmlađen izgled kože bez bora, zdravu funkciju kardiovaskularnog sistema i zdravlje zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin C je hidrosolubilan – lako se rastvara u vodi. Iako većina životinja sintetiše sopstveni vitamin C, čovek mora da ga unosi hranom i dodacima ishrani. U prirodi ga najviše ima u zelenom lišću i šipku (120 puta više nego u pomorandži), pa tek onda u agrumima i ostalom voću i povrću. Brzo se izlučuje putem mokraće i veoma je osetljiv na spoljne uticaje. Maxlerov novi Sodium Ascorbate Vitamin C – vitamin C u obliku neutralnog natrijum-askorbata Ovaj proizvod predstavlja pouzdan izvor viramina C u obliku natrijum-askorbata, koji predstavlja neutralan rastvor koji nema negativan efekat na bubrege i ne izaziva smetnje kod osoba osetljivih na kiselinu vitamina C. Još jedna prednost ove forme vitamina C je njegova brza, laka i potpuna apsorpcija. Ovaj suplement je izuzetno čist puferizovan kristalni oblik vitamina C bez dodatog ukusa. Pored antioksidativnog, najpoznatije dejstvo vitamina C je učešće u stvaranju kolagena, neophodnog za razvoj i obnavljanje: tkiva, desni, zuba, kostiju i krvnih sudova i kože, jer on predstavlja ključni faktor u popunjavanju rezervi kolagena, koji prvenstveno obezbeđuje elastičnost i zategnutost kože i ligamenata. Vitamin C reguliše cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka u krvotoku, jača zidove krvnih sudova, izbacuje suvišni holesterol, čime utiče i na regulaciju krvnog pritiska i celokupno kardiovaskularno zdravlje. Nedovoljno unošenje vitamina C izaziva skorbut, pojavu modrica, promene na mišićima, krtost vezivnog tkiva. Vitamin C u svojstvu antioksidanta služi za detoksikaciju organizma, neutralisanje uticaja štetnih slobodnih radikala na njega, ubrzava regeneraciju oštećenih ćelija, smanjuje inflamatorne procese. Vitamin C kao dodatak ishrani treba primenjivati kod: oslabljenog imuniteta, prehlada, gripa i respiratornih infekcija osteoporoze i reumatoidnog artritisa alergijskih reakcija, astme i raznih upala bolesti srca i povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi slabljenja mišića, upala i bolova u mišićima nakon treninga terapije dijabetesa i katarakte stresa Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina A, D, B kompleksa, nezasićenih masnih kiselina, regeneriše vitamin E. Njegovu apsorpciju pomažu bioflavonoidi i svi ostali vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura, duvan (jedna cigareta uništi do 100 mg), alkohol i antibiotici. Pored ovoga, vitamin C je deo mnogih terapija i kura mršavljenja, odvikavanja od droga, alkohola (sa B kompleksom) i pušenja. Ova zdravstvena izjava sme da se koristi samo za proizvode koji predstavljaju izvor najmanje one količine vitamina C koja je potrebna za navedeno: vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, normalnu funkciju kostiju, hrskavice, zubnih desni, kože, zuba, održavanju normalnog energetskog metabolizma, za normalno funkcionisanje nervnog sistema, normalnu psihološku funkciju, normalnu funkciju imunološkog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, regeneraciji redukovanog oblika vitamina E, održavanju normalne funkcije imunološkog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa. Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli 1 g dnevno. Proizvod nema dodatog ukusa, pa se može dodati u napitak po želji (hladni čajevi, sokovi, jogurt, cerealije, ovsene kaše i sl.). Vitamin C se može uzeti bilo kad u toku dana ili kada je potrebna dodatna podrška imunitetu. Uzimanje C vitamina ne treba prekinuti odjednom, već se doze postepeno smanjuju da bi se izbegao tzv. rebound efekat - smanjenje imuniteta usled naglog prekidanja uzimanja vitamina C. Poželjno je da osetljive osobe uzimaju C vitamin uz jelo. Aktivna komponenta 1 doza (1 g) 100 g %NRV* Vitamin C (natrijum-askorbat) 1 g 100 g 1111.00% *NRV - nutritivna referentna vrednost. **NRV - nije utvrđena. Sastojci: 100% natrijum-askorbat.
Vitamin D3 600 IU

Vitamin D3 600 IU

Vitamin D-3 je rastvorljiv u mastima i ima različite funkcije u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka, prelazi u vitamin D. U jetri i bubrezima se prerađuje u aktivni oblik, a skladišti se u jetri, mišićima i masnom tkivu. Provitamina vitamina D ima u različitim mastima, ali najznačajnije je riblje ulje, gde se nalazi u prirodnoj sinergijskoj kombinaciji sa vitaminom A. Vitamin D je važan, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Nedostatak uzrokuje rahitis kod dece, razmekšavanje i šupljikavost kostiju kod starijih (osteoporoza), grčenje mišića i dr. Efekti vitamina D-3 na apsorpciju kalcijuma direktno utiču na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze – kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D omogućava njegovu apsorbciju. Prema brojnim kliničkim studijama i ispitivanjima, dovoljne količine vitamina D-3 i kalcijuma, mogu biti uzrok povećanja gustine koštane mase i smanjenja posledica osteoporoze. Efekti suplementacije vitaminom D-3: reguliše količine kalcijuma i fosfora u krvi jača imunitet smanjuje rizik od pojave osteoporoze poboljšava apsorpciju i ugradnju kalcijuma u koštanu masu Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 gel kapsula dnevno. Aktivna komponenta 1 gel kapsula 100 g %NRV* Vitamin D3 15 µg 6,8 mg 136.00% *NRV - Nutritivna referentna vrednost Sastojci: želatin, humektant (glicerin, voda), ulje semena suncokreta.
Vitamin D3 5000 IU

Vitamin D3 5000 IU

Vitamin D-3 je rastvorljiv u mastima i ima različite funkcije u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka, prelazi u vitamin D. U jetri i bubrezima se prerađuje u aktivni oblik, a skladišti se u jetri, mišićima i masnom tkivu. Provitamina vitamina D ima u različitim mastima, ali najznačajnije je riblje ulje, gde se nalazi u prirodnoj sinergijskoj kombinaciji sa vitaminom A. Vitamin D je važan, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Nedostatak uzrokuje rahitis kod dece, razmekšavanje i šupljikavost kostiju kod starijih (osteoporoza), grčenje mišića i dr. Efekti vitamina D-3 na apsorpciju kalcijuma direktno utiču na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze – kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D omogućava njegovu apsorbciju. Prema brojnim kliničkim studijama i ispitivanjima, dovoljne količine vitamina D-3 i kalcijuma, mogu biti uzrok povećanja gustine koštane mase i smanjenja posledica osteoporoze. Efekti suplementacije vitaminom D-3: reguliše količine kalcijuma i fosfora u krvi jača imunitet smanjuje rizik od pojave osteoporoze poboljšava apsorpciju i ugradnju kalcijuma u koštanu masu Preporučeno doziranje i način upotrebe: 1 gelkapsula nedeljno ili po preporuci lekara. Aktivna komponenta 1 gel kapsula 100 g %NRV* Vitamin D3 125 µg 56,6 mg ** *NRV nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena. Sastojci: vitamin D, želatin, humektant (glicerin, voda), ulje semena suncokreta.
Vitamin E

Vitamin E

200 mg vitamina E po dozi Štiti ćelije od oksidativnog stresa Prirodni antioksidans visoke potencije protiv oksidativnog stresa Da bi se suprotstavilo oksidativnom stresu, telo proizvodi oružje antioksidanata za odbranu. Zadatak antioksidansa je da neutrališu slobodne radikale koji mogu naštetiti vašim ćelijama. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Prehrambeni suplementi ne smeju zameniti uravnoteženu, raznovrsnu ishranu i zdrav životni stil. Namena: dijetetski proizvod koji predstavlja izvor vitamina E, za potrebe ishrane osoba u slučaju nedostatka vitamina E u organizmu. Važna obaveštenja: mora se koristiti pod medicinskim nadzorom. Proizvod predstavlja nutritivno nepotpunu namirnicu i nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor hrane. Proizvod nije namenjen za parenteralnu upotrebu. Nutritivne informacije: Nutritivne vrednosti 100 g 1 gel kapsula Energetska vrednost 3777,8 kJ/888,9 kcal 17 kJ/4 kcal Masti - od toga zasićene masne kiseline 54,94 g < 0,10 g 0,24 g < 0,01 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri < 0,10 g < 0,10 g < 0,01 g < 0,01 g Proteini 21,13 g 0,09 g So < 0,10 g < 0,01 g Sastojci: DL-alfa-tokoferilacetat; kapsula – želatin, humektant – glicerol, prečišćena voda. Sadržaj aktivnog sastojaka 100 g 1 gel kapsula %NRV Vitamin E (ɑ-TE) 44 444,4 mg 200 mg 1667% NRV – nutritivna referentna vrednost; ɑ-TE – alfa-tokoferol ekvivalent Način upotrebe: konzumirati 1 kapsulu dnevno uz veliku čašu vode. Upozorenja: potrebno je pridržavati se uputstva i ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Ne preporučuje se deci, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda. Trudnice i dojilje se o upotrebi preparata prvo moraju posavetovati sa svojim lekarom. Osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje i/ili koriste lekove, suplemente, neke biljne preparate i određene namirnice (npr. zamene za masti), moraju se pre primene preparata posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Vitamin E treba koristiti sa maksimalnim oprezom kod osoba koje imaju poremećaje sa sklonošću ka krvarenju (npr. čir na želucu), istoriju hemoragijskog moždanog udara i nasledne poremećaje koagulacije krvi (hemofilija). Upotrebu velikih doza vitamina E treba prekinuti mesec dana pre hirurške intervencije, nakon oporavka se primena može nastaviti. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja ne uklanjati kesicu adsorbera vlage. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 18903/2021 od 15.06.2021. godine.
Vitamin E 150

Vitamin E 150

Prirodni Maxler Vitamin E 150 u formi D-alfa tokoferola je esencijalni nutrijent i jedan od najvažnijih antioksidanata. Nalazi se u uljnoj bazi u mekanim gelkapsulama koje omogućavaju optimalnu apsorpciju i asimilaciju. Vitamin E organizmu pomaže da zaštiti ćelije od destruktivnog dejstva slobodnih radikala i preranog starenja. Telo ima potrebu da vitaminom E jer on omogućava jačanje imunološkog sistema i poboljšava fizičku izdržljivost, povećava energiju i redukuje oštećenja mišića posle treninga. Organizam nije u stanju da ga sintetiše vitamin E, zato ga je neophodno unositi hranom i dodacima ishrani. Nalazi se u pšeničnim klicama, soji, biljnim uljima, semenu suncokreta, margarinu, lisnatom povrću, jajima, ribi, piletini i dr. Postoji osam vrsta tokoferola, a najaktivniji i najdelotvorniji oblik je alfa-tokoferol. Vitamin E ima sinergijsko dejstvo sa selenom, pa se često mogu naći zajedno u preparatima ili se preporučuje njihovo kombinovanje. Vitamin E se najčešće preporučuje uz tretman u borbi protiv protiv steriliteta kod oba pola i prevencije spontanih pobačaja, pa je stoga dobio naziv tokoferol (grč. tokos - deca, potomci, porod; phero - rađam, nosim). Kao jak i aktivan antioksidant neutrališe slobodne radikale i time usporava proces starenja. Koristi se protiv štetnog dejstva oksidacije, stresa, ozona, zračenja, žive, azotdioksida i pušenja. Neka poznata dejstva vitamina E kao dodatka ishrani: sa koenzimom Q10 štiti srčani mišić sa vitaminom C je podrška terapiji tromboze i ateroskleroze ubrzava zarastanje rana, opekotina i sprečava stvaranje ožiljaka podstiče stvaranje antitela i time pojačava imunitet ublažava grčeve u nogama i u crevima štiti jetru i pluća, pospešuje fizičku izdržljivost organizma i stvaranje mišićne mase preporučuje kod terapija nekih oblika karcinoma Vitamin E štiti ostale vitamine rastvorljive u mastima, a njegovu apsorpciju pomažu: vitamin A, B kompleks, naročito B-1, vitamin C, F, fosfor, selen, mangan, inozitol, a odmažu neorgansko gvožđe (ferosulfat), mineralna ulja, užegla mast, holin i neke vrste pilula za kontracepciju. Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli 1 gelkapsula dnevno posle jela. Upozorenje: deca treba da unose vitamin E samo u multivitaminskim preparatima za svoj uzrast. Helirano gvožđe ne ometa apsorpciju vitamin E. Osobe koje koriste hlorisanu vodu za piće imaju veće potrebe za vitaminom E. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, reumatskim oboljenjem srca, hipertireozom i dijabetičari treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Aktivna komponenta 1 kapsula 100 g %NRV* Prirodni vitamin E (D-alfa tokoferol koncentrat) 150 mg 35,3 g 1250% *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena. Sastojci: prirodni vitamin E (D-alfa tokoferol koncentrat), želatin, humektant (glicerin, voda), ulje semena suncokreta.
Immunity Formula

Immunity Formula

Proizvod Haya Labs Immunity Formula u svom sastavu kombinuje ključne vitamine, minerale i biljne ekstrakte koji jačaju i podstiču imunološki sistem i utiču u pozitivnom smislu na celokupno zdravlje. Korisna dejstva proizvoda Immunity Formula: podrška zdravoj funkciji imunološkog sistema bogat izvor vitamina, minerala i biljnih ektrakata zdaviji vid zdaviji zglobovi i ligamenti potpuno prirodni sastojci Sastojci zaslužni za jačanje imuniteta koji ulaze u sastav ovog proizvoda su: magnezijum, cink, selen, ehinaceja, astragalus, eleutero i dr. Magnezijum je sastavni deo ljudskog organizma neophodan za formiranje zdravih kostiju, proteina, masnih kiselina. Potreban je za aktivaciju vitamina B kompleksa, za relaksaciju mišića, smanjenje rizika od ugrušaka, stvaranje novih ćelija i proizvodnju energije (ATP). Cink je esencijalni mineral koji učestvijue u nebrojeno mnogo funkcija u organizmu, između ostalog u jačanju imunološkog odgovora. Smanjuje mogućnost virusa da uđe u ćeliju. Pomaže ćeliji da se izbori sa virusnim infekcijama, smanjuje simptome prehlade i gripa. Selen je takođe esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima. Pokazuje jako antioksidativno dejstvo, čime utiče na jačanje zdrave funkcije imunološkog sistema i smanjuje rizik od infekcija. U kombinaciji sa cinkom ima još jači imunostimulirajući i efekat. Ehinceja je jedan od najbolje proučenih biljnih antiinflamatornih suplemenata koji suzbija prehladu i infekcije. Prema većini studija koje dokazuju njena dejstva, potvrđeno je da stimuliše aktivnost imunoloških ćelija. Ubrzava oporavak od prehlada stimulišući istovremeno i imunitet. Ehinaceja je poznata i po redukciji bola i glavobolja. Astragalus je biljka čija je osobenost u bogatom sadržaju kompleksa polisaharida, koji igraju veoma važnu i značajnu imunomodulatorsku ulogu za organizam. Imunomodulatori poseduju prirodnu sposobnost da povećaju proizvodnju imunoloških ćelija. Kao rezultat toga dobija se snažniji imunološki odgovor organizma. Studije koje su se bavile izučavanjem dejstva astragalusa, potvrđuju da utiče na smanjenje prizvodnje belih krvnih zrnaca kod osoba koje su bile izložene hemioterapiji i zračenju. Povećava broj antitela kod zdravih osoba. Eleutero poznatiji kao sibirski žen-šen, ima svojstvo da stimuliše ne samo imunitet, već i nervni sistem, memoriju i koncentraciju i fizičku kondiciju uopšte. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 2 kapsule dnevno. Aktivna komponenta 2 kapsule 100 g %NRV* Suvi ekstrakt korena ehinaceje (Echinacea purpurea) 10:1 0,32 g 22,4 g ** Suvi ekstrakt korena astragalusa (Astragalus membranaceus) 10:1 0,3 g 22,4 g ** Beli luk u prahu 0,2 g 14,9 g ** Ekstrakt stabla sibirskog žen-šena (Eleutherococcus senticosus) standardizovan na 0,8% eleuterozida 0,15 g 11,2 g ** Vitamin C (u obliku L-askorbinske kiseline) 60 mg 4,5 g 37,5% Magnezijum (u obliku magnezijum-oksida) 40 mg 3 g 5,3 % Vitamin E (u obliku D-alfa-tokoferilacetata) 20 mg α-TE** 1,5 g α-TE 83.00% Cink (u obliku cink-oksida) 10 mg 0,75 g 50.00% Vitamin B2 (riboflavin) 3 mg 0,2 g 86.00% Vitamin A (u obliku retinil-acetata) 150 µg RE*** 11,2 mg RE*** 9,4% Selen (u obliku natrijum-selenita) 17,5 µg 1,3 mg 15,9% *NRV nutritivna referentna vrednost. **NRV nije ustanovljena. Sastojci: suvi ekstrakt korena ehinaceje (Echinacea purpurea) 10:1, suvi ekstrakt korena astragalusa (Astragalus membranaceus) 10:1, beli luk u prahu, kapsula (želatin), ekstrakt stabla sibirskog žen-šena [(Eleutherococcus senticosus) standardizovan na 0,8% eleuterozida], L-askorbinska kiselina, magnezijum-oksid, D-alfa-tokoferilacetat, cink-oksid, sredstvo protiv zgrudrvavanja (magnezijum­ stearat), riboflavin, retinil-acetat, natrijum-selenit.
Multi Vita (Multivitaminski kompleks)

Multi Vita (Multivitaminski kompleks)

Dijetetski suplement koji obezbeđuje 13 vitamina i 11 minerala u praktičnom mesečnom pakovanju. Zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. U samo dve tablete dnevno obezbeđuje sve nepohodne nutrijente za zdravu funkciju organizma. Adekvatna suplementacija vitaminima i mineralima igra ključnu ulogu za zdravu funkciju imuniteta i nervnog sistema, kao i za održavanje vitalnosti i dobrog raspoloženja. Namenjen je prvenstveno osobama koje u svojoj ishrani nemaju dovoljno zastupljeno sveže voće i povrće, osobama koje imaju aktivan ili stresni način života, osobama se oslabljenim imunitetom. Doziranje i način upotrebe: Kao dodatak ishrani, uzimati 2 tablete dnevno uz dosta vode ili druge tečnosti, za maksimalni učinak uzimati svaki dan. Aktivni sastojci: 2 tablete (%PDU) Vitamin C 120 mg (150%*) Niacin 36 mg NE** (225%*) Vitamin E 20 mg a-TE*** (166%*) Pantotenska kiselina 12 mg (200%*) Vitamin B6 4 mg (285%*) Vitamin B2 3,2 mg (228%*) Vitamin B1 2,8 mg (254%*) Folna kiselina 400 µg (200%*) Biotin 300 µg (600%*) Vitamin A 266 µg RE**** (33%*) Vitamin K 60 µg (80%*) Vitamin D 10 µg (200%*) Vitamin B12 2 µg (80%*) Kalcijum 324 mg (40%*) Fosfor 250 mg (35%*) Magnezijum 200 mg (53%*) Cink 10 mg (100%*) Gvožđe 8 mg (57%*) Mangan 2 mg (100%*) Bakar 1 mg (100%*) Jod 100 µg (66%*) Hrom 50 µg (125%*) Selen 50 µg (90%*) Molibden 50 µg (100%*) *PDU - preporučen dnevni unos; **NE - niacin ekvivalent; ***α-TE - α-tokoferol ekvivalenti; ****RE - all trans retinol ekvivalent Ostali sastojci: dikalcijum-fosfat, magnezijum-oksid, sredstvo za povećanje zapremine (celuloza u prahu), kalijum-hlorid, L-askorbinska kiselina, sredstvo za glaziranje (polivinil alkohol), nikotinamid, sredstvo za povećanje zapremine (unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza), DL-α-tokoferilacetat, sredstvo protiv zgrudvavanja (talk), sredstvo za povećanje zapremine (polietilenglikol), gvožđe(II)­fumarat, cink-oksid, kalcijum-D-pantotenat, mangan-sulfat, sredstvo protiv zgrudvavanja (magnezijumove soli masnih kiselina), piridoksin-hidrohlorid, riboflavin, tiamin-hidrohlorid, bakar(II)­sulfat, emulgator (polisorbat 80), boja (titan-dioksid), pteroilmonoglutaminska kiselina, retinil-acetat, D-biotin, boje (karmin, žuti oksid gvožđa), kalijum-jodid, hrom(III)-hlorid, natrijum-selenit, natrijum­-molibdat, filohinon, holekalciferol, cijanokobalamin.
Mega CoQ10

Mega CoQ10

Dr Linus Pauling, istraživač vitamina, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade, je rekao: "Koenzim Q10 je jedno od najvažnijih otkrića u nauci o ishrani. Q10 vraća vitalnost srcu - ja ga svakodnevno koristim." Koenzim Q10 je jedinjenje nalik na vitamin koje se prirodno javlja u ljudskom organizmu, ali i u većini drugih živih organizama. Naziva se još i ubikinon (ubiquinone). Koenzim Q10 igra važnu ulogu u proizvodnji telesne energije i jedan je od osnovnih delova ćelijske mitohondrije, gde učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i održava fleksibilnost ćelijske membrane. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija. Pored toga, on je izuzetno jak antioksidant koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu. Koenzim Q10 je otkriven 1957. godine. Otkrio ga je dr Frederick Crane sa Univerziteta u Viskonsinu, a godinu dana kasnije ga je dr Carl Folkers sa Univerziteta u Teksasu identifikovao i zabeležio njegovu hemijsku strukturu i uspeo da ga proizvede procesom fermentacije. Pošto je utvrđeno da ljudi sa oboljenjima srca imaju izrazitu deficijenciju koenzima Q10, još tada je bilo sasvim jasno da je pronađen revolucionaran preparat za prevenciju i lečenje srčanih oboljenja, ali tek 70-ih godina prošlog veka japanski naučnici pronalaze način (biofermentacija) da proizvedu velike količine koenzima Q10 po pristupačnim cenama. Danas postoji veliki broj istraživanja i naučnih studija koje potvrđuju pozitivne efekte Q10 na zdravlje. Q10 je na tržištu od 1974. godine, a na glasu je kao izuzetno bezbedan preparat, bez negativnih efekata. Do sada je sprovedeno devet placebo kontrolisanih studija u lečenju srčanih oboljenja, u Japanu, USA, Italiji, Nemačkoj i Švedskoj. Svih devet je potvrdilo pozitivno dejstvo Q10, i istaklo bezbednost upotrebe bez sporednjih efekata. Održano je i osam internacionalnih simpozijuma o biomedicinskim i kliničkim aspektima koenzima Q10 na kojima je izloženo preko tri hiljade radova. Većina ih se bavi tretiranjem bolesti srca i većina ima isti zaključak - suplementacija koenzimom Q10 značajno poboljšava funkciju srčanog mišića ne ispoljavajući nijedan sporedni efekat ili interakciju sa lekovima. Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca: sprečavanje ateroskleroze snižavanje visokog krvnog pritiska poboljšanje poremećaja srčanog ritma jačanje oslabljenog srčanog mišića smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.) Pored toga, nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10. Koenzim Q10 je liposolubilan. To znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna. U istraživanjima koja su sprovođena najčešće je korišćena doza od 30 mg, ali lekari smatraju optimalnim veće doze i često ih prepisuju kako bi se dostigao zdrav nivo za određeno životno doba. Q10 predstavlja: prirodan i delotvoran antioksidant podršku kardiovaskularnom zdravlju i funkciji jedan od najbolje istraženih suplemenata preparat garantovane čistoće i koncentracije Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli 1 kapsula dnevno, a uz konsultaciju lekara doze se mogu višestruko povećati. Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU Koenzim Q10 30 mg * *PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatin, sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid), trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (magnezijum-stearat).
B-50 Caps

B-50 Caps

U grupu vitamina pod imenom B kompleks spadaju vitamini B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-12, biotin, PABA, folna kiselina, holin i inozitol. Svi oni rastvorljivi su u vodi (hidrosolubilni su) i ne deponuju se u organizmu. U nedostatku pojedinog vitamina B kompleksa, pored tog vitamina, preporučljivo je nadoknaditi i sve ostale da bi dejstvo bilo potpuno, jer deluju sinergijski i imaju vrlo bliske funkcije i osobine. Primena visokih doza samo jednog vitamina iz ove grupe može izazvati nedostatak ostalih. Apsorpciju B kompleksa pomažu vitamini C i E, minerali kalcijum i fosfor, a ometaju alkohol, kafa, velike količine šećera, stres, infekcije i pilule za spavanje. B kompleks, kao i sve hidrosolubilne vitamine, koji se urinom brzo izbaciju iz organizma, najbolje je uzimati u obliku tableta sa kontinuiranim oslobađanjem (timed release), jer se tako obezbeđuje njihovo stalno prisustvo organizmu. B kompleks ima važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama kao što je: proizvodnja energije metabolizam ugljenih hidrata regulacija nivoa šećera u krvi podrška imunolškom i nervnom sistemu ćelijski metabolizam zdravlje kože, noktiju i kose razvijanje mišićne mase podrška zdravoj funkciji očiju, jetre i sluzokože Vitamin B-1 Vitamin B-1 ili tiamin je bela kristalna supstanca bez ukusa, koja miriše na kvasac. Prvi put je izdvojen godine 1936. Otkrio ga je hemičar Robert Vilijams. Ljudski organizam ga ne sintetiše, pa se unosi hranom ili dodacima ishrani. Najviše ga ima u omotaču žitarica, kvascu i mesu, ali je osetljiv na visoku temperaturu, alkalnu sredinu i oksidaciju. Potrebe za tiaminom obično su povećane kod trudnica, pušača, za vreme bolesti, u stanju stresa i posle hiruških intervencija. Pošto je B-1 hidrosolubilan, organizam ne može da napravi njegove zalihe i izbacuje ga urinom. Zato se, po potrebi, mora unositi suplementacijom kako bi njegovo prisustvo bilo konstantno. Važan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, mišića, srca, krvnih sudova, pomaže rast, ima diuretička svojstva, a kao koenzim učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i masti. Nedostatak tiamina dovodi do bolesti beri-beri, poremećaja nervnog i mišićnog tkiva. Neophodan je i sportistima jer zajedno sa vitaminima B-2 (riboflavin), B-3 (niacin) i B-6 (piridoksin) učestvuje u sticanju i iskorišćavanju energije, a bez njih metabolizam energetskih nutrijenata ne bi bio moguć. Ukratko, on je važan za pretvaranje šećera iz krvi u energiju (Krebsov ciklus). Vitamin B-1 je za pravilno finkcionisanje nervnog sistema neophodan, jer učestvuje u biosintezi mnogih sastavnih delova ćelije, uključujući i neurotransmiter acetilholin i gama-aminobuternu kiselinu (GABA). B-1 može da ima pozitivan učinak i na pamćenje i učenje, naročito kod dece. Kao učesnik u stvaranju hidrohlorne kiseline, koja je važna za varenje, ima uticaja i na pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Tiamin može da bude podrška kod stanja kao što su: anemija Alchajmerova bolest i multipleks skleroza loša memorija i teškoće u učenju dijabetes (uz dijalizu) hepatitis postoperativni oporavak bolne menstruacije Vitamin B-2 Vitamin B-2 ili riboflavin je žuti kristalni prašak, slabog mirisa. Lako se apsorbuje, otporan je na visoke temperature, ali ga uništava dnevna svetlost (UV zračenje), voda i hladnoća (čuvanje namirnica u frižideru). Najviše ga ima u mleku, surutki, mesu, povrću, ribi, jajima, cerealijama i mora se svakodnevno unositi u organizam. Njegovu apsorpciju pomažu vitamini B kompleksa, naročito B-3 i B-6, vitamin C i fosfor, a uništava ga alkohol, kafa, duvan, velike količine šećera, pilule za kontracepciju i sredstva za umirenje. Riboflavin je organizmu neophodan jer ulazi u sastav enzima koji kontrolišu oksido-redukcione reakcije i služi kao koenzim za prenošenje vodonika u sistemu transporta elektrona u respiracionom lancu. Njegovo prisustvo u ćelijskoj respiraciji obezbeđuje ćeliji kiseonik za disanje i pravilno udvajanje. Kod manjka vitamina B-2 količina kiseonika u ćeliji se smanjuje, što primorava ćeliju da izmeni metabolizam i okrene se alternativnim procesima koji ne zahtevaju kiseonik da bi se stvorila energija. Ovakav način obezbeđivanja energije karakterističan je za ćelije tumora, tj. početak procesa nekontrolisanog rasta malignih ćelija. Da bi se ovo izbeglo i obezbedila normalna respiracija, ćeliji su, pored vitamina B-2, potrebni i minerali molibden i gvožđe i vitamini B-3 (niacin, niacinamid) i B-5 (pantotenska kiselina). Riboflavin zajedno sa vitaminom B-11 (folna kiselina) učestvuje u stvaranju eritrocita, doprinosi i održavanju visokih koncentracija gvožđa u eritrocitima, čime im omogućava da prožive svoj maksimalni vek. Vitamin B-2 treba dodavati preparatima gvožđa zbog toga što učestvuje apsorpciji i iskorištavanju gvožđa iz hrane, a preparatima namenjenim trudnicama, pored B-2, treba dodavati i folnu kiselinu. Vitamin B-2 je neophodan u procesu prerade aminokiselina i masti, a ugljene hidrate pretvara u ATP (adenozin-trifosfat), energetski molekul bez kojeg organizam ne bi mogao da funkcioniše. Ova njegova osobina je značajna za sportiste, jer povećava energiju, izdržljivost i očuvanje mišića, a tu ulogu imaju i svi ostali vitamini B kompleksa. Usled nedostatka riboflavina slabi imunitet, odnosno otpornost svih ćelija u organizmu na reaktivna oksidativna sredstva. To uzrokuje prevremeno odumiranje ćelija i skraćivanje životnog veka eritrocita. Neke od glavnih funkcija vitamina B-2 u organizmu su: olakšava glavobolje uzrokovane migrenama važan je za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina pomaže funkcionisanje jednog broja enzima u mozgu neophodan je za normalnu funkciju eritrocita štiti eritrocite i belančevine očnog sočiva podstiče aktivnost vitamina B-6 i folne kiseline neophodan je za stvaranje antitela, čime podržava imunitet usporava razvoj katarakte i ublažava zamor očiju važan je za dijabetičare jer su podložni manjku vitamina B-2 važan je kod hipertireoze, jer ga organizam brzo troši i treba ga nadoknađivati u velikim količinama bitan je za zdravlje kose i noktiju Vitamin B-3 Pod nazivom B-3 javljaju se dva oblika ovog vitamina, niacin ili nikotinska kiselina i njegova varijacija inozitol-heksaniacinat i niacinamid ili nikotinamid (amid nikotinske kiseline). To je beli igličasti prašak gorkog ukusa. Termostabilan je i može se sintetisati u organizmu iz aminokiseline triptofana (iz hrane koja sadrži proteine), ali uz prisustvo vitamina B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin) i B-6 (piridoksin). Prirodni izvori niacina su: meso, mleko, riba, povrće, kvasac, kikiriki i dr. Vitamin B-3, kao i ostali vitamini B kompleksa, učestvuje u ćelijskom metabolizmu. Konvertuje ugljene hidrate u glukozu (šećer), koja se dalje sagoreva uz oslobađanje energije. B kompleks, uključujući i B-3, neophodan je za razlaganje masti i proteina u metaboličkom procesu. Održava elastičnost i snagu mišića, kao i zdravlje digestivnog trakta, nervnog sistema, kože, kose, očiju, usta i jetre. Niacin, za razliku od niacinamida, u dozama većim od 50 mg može za izazove crvenilo na koži. Razlikuju se i po primeni. Niacinamid se upotrebljava kod problema sa artritisom i ranim stadijumom dijabetesa tipa I (pospešuje sekreciju insulina), a niacin smanjuje visok nivo holesterola i triglicerida, što nije slučaj sa niacinamidom. Inozitol-heksaniacinat, varijacija niacina, naročito se prepisuje osobama koje imaju potrebe za visokim dozama vitamina B-3, jer se najbolje podnosi i ne izaziva uobičajene reakcije na koži. Preparati koji ga sadrže obično nose naznaku flush-free. Vitamin B-3 igra važnu ulogu u oslobađanju organizma od toksina i štetnih materija. Učestvuje u sintezi nekih hormona i poboljšava cirkulaciju. Pri nedostatku vitamina B-3 nastaju: zamor, digestivne smetnje, depresija, glavobolje, nervoza, slaba koncentracija, senilnost i nesanica. Prema istraživanjima u SAD, najveće nedostatke vitamina B-3 izaziva preterana upotreba alkohola. Vitamin B-3 može biti od koristi u sledećim slučajevima: deficijencija nastala prekomernom upotrebom alkohola (niacinamid) visok nivo holesterola i triglicerida (niacin, inozitol-heksaniacinat) podrška zdravlja kardiovaskularnog sistema (niacin, inozitol-heksaniacinat) preventiva i rani stadijumi dijabetesa (niacinamid) osteoartritis (niacinamid) izdržljivost, dodatna energija i sagorevanje masti kod sportista (niacin) jačanje imuniteta (niacin) visok krvni pritisak (inozitol-heksaniacinat) detoksikacija jetre (inozitol-heksaniacinat) depresivna stanja Uobičajeno je da niacin u dozama od preko 50 mg izaziva simptome kao što su: crvenilo na koži, naročito lica i vrata, koje nastaju usled povećanja nivoa histamina, a pojavljuju se oko 20 minuta po unošenju niacina u organizam i traju sat do sat i po vremena nakon toga. Zato se osobama koje imaju potrebe za velikim dozama vitamina B-3, preporučuju oblici sa kontinuiranim razlaganjem ili oznakom flush-free. Vitamin B-5 Pantotenska kiselina je hidrosolubilan vitamin, pozat pod imenom B-5 i deo je B kompleksa. Otkrio ju je Rodžer Dž. Vilijams, pionir u upotrebi vitaminskih nutrijenata u prevenciji i tretiranju bolesti, i utvrdio je da B-5 može biti velika podrška u lečenju reumatoidnog artritisa. Neophodna je za funkcionisanje organizma jer predstavlja sastavni deo ćelije. Naziv potiče od starogrčkog "pantothen" za značenjem posvuda, u svemu. I zaista, pantotenska kiselina se u malim količinama nalazi u svakoj hrani, a u većim količinama u ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, integralnim cerealijama, povrću, kvascu, krompiru, avokadu, kikirikiju, braon pirinču, brokoliju i povrću iz porodice kupusa, matičnom mleču itd. Na visokim temperaturama i stajanjem se uništava, pa je mnogo korisnije unositi je dodacima ishrani. Pantotenska kiselina je prekursor koenzima A (CoA), tj. neophodan je za njegovu sintezu, a koenzim A čini osnovu za mnoge hemijske reakcije koje se neprekidno odvijaju u organizmu. Neke od njih nam obezbeđuju energiju iz hrane, katabolizam masnih kiselina, aminokiselina i proteina, neke sintezu esencijalnih masti, fosfolipida, holesterola i steroidnih hormona, kao i sintezu neurotransmitera acetilholina i hormona melatonina. Metabolizam lekova, hemikalija ili toksina u jetri takođe zahteva prisustvo koenzima A. Neka istraživanja su utvrdila da su iritacije na koži i gubljenje boje dlake povezani sa nedostatkom pantotenske kiseline. Zato se ona dodaje gotovo svim kozmetičkim preparatima, uključujući i šampone. Ova su istrživanja navela naučnike da istraže njen uticaj na lečenje akni, pa studija objavljena 1997. godine (Dr. Lit-Hung Leung) tvrdi da visoke doze B-5 (5-10 g dnevno tokom tri meseca) mogu da izleče akne i da značajno utiču na smanjenje pora. Dr Leung ukazuje na mehanizam po kome koenzim A reguliše hormone i masne kiseline, ali ukoliko ga nema dovoljno, CoA proizvodi samo androgen, a onda se masne kiseline izbacuju kroz lojne žlezde prouzrokujući pojavu akni. Ovo je jedina studija koja se bavi ovim problemom i nije potpuno potvrđena. Neka od dejstava pantotenske kiseline su: podrška lečenju reumatoidnog artritisa ubrzavanje zarastanja rana i ožiljaka (povrede, akne) podrška terapiji za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi ima blago antiinflamatorno, antioksidativno i antiviralno dejstvo Retko dolazi do izražene deficijencije vitamina B-5, ali ako do toga dođe, najčešće usled gladovanja, manifestuje se slično kao nedostatak bilo kog člana B kompleksa: umor, alergije, mučnine i povraćanje i abdominalni bol. Vitamin B-6 Vitamin B-6, piridoksin je hidrosolubilan vitamin i predstavlja grupu supstanci - piridoksin, piridoksinal i piridoksamin - koje su blisko povezane i deluju združeno. U hrani se nalazi u krompiru, bananama, sočivu, nekim cerealijama, džigerici, ćuretini, tunjevini itd. Ipak, pripremanjem hrane izgubi se oko 50% ovog vitamina. Vitamin B-6 ima glavnu ulogu u energetskom metabolizmu (energetski transfer aminokiselina i ugljenih hidrata). Pored toga što učestvuje u razlaganju aminokiselina (proteina) i nekih hormona, bitan je za apsorpciju nutrijenata, na primer masti, aminokiselina i gvožđa, a njegov manjak u organizmu jedan je od osnovnih razloga za nastanak ateroskleroze i arterioskleroze. Učestvuje u stvaranju serotonina, melatonina i dopamina, kao i nekoliko neurotansmitera, zbog čega predstavlja bazični nutrijent za regulaciju mentalnih procesa i raspoloženja. Neophodan je za stvaranje antitela i crvenih krvnih zrnaca, potreban je radi potpune apsorpcije vitamnina B-12 i magnezijuma, a pomaže pretvaranje triptofana u niacin (B-3), a uz vitamin C i metionin učestvuje u pretvaranju lizina u karnitin. Dejstva vitamina B-6 u organizmu: doprinosi prevenciji mnogih nervnih i kožnih bolesti sa vitaminom C deluje kao prirodno sredstvo za umirenje i uspavljivanje smanjuje mučninu ima izrazito anaboličko dejstvo deluje kao prirodni diuretik, pojačava sekreciju suza, ublažava suvoću usta ublažava grčeve mišića, ukočenost ruku Potrebe za vitaminom B-6 su povećane kod visokoproteinske ishrane i pojačane fizičke aktivnosti, što je slučaj sa sportistima, kod kojih smanjenje ili stagnacija mišićne mase ukazuje na mogući nedostatak ovoga vitamina. Koristi se u prevenciji masne jetre, kamena u žuči i bubregu, depresija i konjunktivitisa. Važno je da ga organizam ima dovoljno u doba puberteta, inače može doći do zastoja u rastu. Apsorpciju vitamina B-6 pomažu linolna kiselina (omega 6, CLA), vitamini C i B, natrijum i magnezijum, a odmažu duvan, kafa i alkohol. Nisu preporučljive veće doze bez konsultacije lekara, a preko 500 mg dnevno može se uzimati samo u izuzetnim slučajevima. Treba ga uzimati oprezno kod lečenja dijabetes melitusa i Parkinsonove bolesti (ne uzimati ako se koristi L-dop). Najbolje ga je kombinovati sa B kompleksom, da ne nastane disbalans koncentracije ostalih vitamina B kompleksa. Vitamin B-12 Vitamin B-12 ili kobalamin (cijankobalamin) je hidrosolubilan vitamin delotvoran u vrlo malim, mikrogramskim dozama. To je crveno kristalno jedinjenje koje sadrži fosfor i kobalt. Nalazi se isključivo u hrani životinjskog porekla (džigerica, bubrezi, meso, mleko, jaja, sirevi, riba, školjke), ali se u velikoj meri uništava prilikom pripremanja hrane. Učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i u sintezi proteina. Vitamin B-12 stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antikancerogenu funkciju. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac, a vezuje se za proteine pljuvačke i želudačnog soka - zato ovaj vitamin treba uzimati u obliku pastila ili sublingvalnih tableta (stavljaju se pod jezik). Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E, a smanjuju duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde. Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca - jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko - i kod ljudi posle pedesete godine života. Vitamin B-12 je sastavni deo terapije neplodnosti oba pola, a kod muškaraca usled nedostatka ovog vitamina može doći do poremećaja u produkciji semena i sperme, čak i do nedostatka spermatozoida. Odojčad dojena majčinim mlekom dobijaju dovoljne količine vitamina B-12, ali deci koja se hrane veštačkim mlekom potreban je dodatak ovog vitamina. Najvažnije uloge vitamina B-12 u organizmu su: pomaže očuvanje funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu) sprečava anemije time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca učestvuje u detoksikacionim procesima u jetri, ali i njenoj regeneraciji pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece važan je za energetski metabolizam organizma ublažava premenstrualne i menstrualne tegobe Preporučena doza za odrasle je od 500 do 1000 mcg dnevno. Veće doze mogu se uzimati samo uz konsultaciju lekara, jer treba paziti da se ne poremeti balans ostalih vitamina B kompleksa. Biotin Biotin ili vitamin H je kristalno, teško rastvorljivo jedinjenje, a među poslednjima je uključen u B kompleks. Neophodan je za normalan rast i funkcionisanje organizma jer ima ključnu ulogu u sintezi masnih kiselina, vitamina C, metabolizmu ugljenih hidrata, masti, proteina i aminokiselina. Pored toga učestvuje u Krebsovom ciklusu u proizvodnji energije, a može da ubrza sintezu nekih proteina i stimuliše imunitet. Biotin se nalazi u velikom broju namirnica: žumance, sardine, bubrezi, piletina, govedina, pečurke, krompir, pirinač, paradajz, spanać, kvasac, kikiriki, orasi, i dr. Preventiva je sedenju kose i ćelavosti, daje zdrav izgled koži, ublažava ekceme i dermatitis, smanjuje bolove u mišićima. Opadanje kose i krti i lomljivi nokti dovode se u vezu sa nedostatkom ovog vitamina. Suplementacija biotinom može da bude korisna svakome jer pomaže organizmu sa uspešnije iskoristi hranu za dobijanje energije. On podiže energetske nivoe tako što čini digestivni proces efikasnijim. Ovo je značajno kod dijeta čiji je cilj gubljenje telesne mase. PABA PABA, paraaminobenzoeva kiselina se može sintetisati u tankom crevu, a nalazi se u: lišću, jetri, jogurtu, kvascu i pšeničnim klicama. Pomaže stvaranje folne kiseline, obnavlja prirodnu boju kose, poboljšava elastičnost kože, čime odlaže stvaranje bora, održava kožu glatkom i zdravom, sprečava nastanak ekcema. PABA, pored toga što se klasifikuje kao antioksidant jer uništava slobodne radikale koji izazivaju oštećenja ćelija i uzrok su njihovog bržeg starenja i odumiranja, može da učestvuje u redukovanju zamora, ograničavanju efekata depresija i smanjenju inflamatornih procesa vezanih za osteoartritis, koji su često praćeni bolovima. PABA još učestvuje u stvaranju eritrocita, a oni su neophodni organizmu za transport kiseonika. Folna kiselina Folna kiselina ili B-9 je hidrosolubilan vitamin kao i ostali članovi B kompleksa. U prirodi se nalazi u mnogo vrsta hrane, a naročito u lišću, po čemu je i dobio ime folna kiselina, od lat. folium - list. Naročito bogat izvor folne kiseline je tamno-zeleno lišće povrća, kao što je spanać, kupus, kelj, brokoli, lišće maslačka, karfiol i dr., ali ima je i u džigerici i pivskom kvascu. Osetljiva je na visoku temperaturu, svetlost i kiseline, a predstavlja i jedan od najteže apsorbujućih hidrosolubilnih vitamina. Zato se često javlja nedostatak ovog vitamina. Folna kiselina učestvuje u sintezi nukleinskih kiselina, RNK i DNK, metabolizmu proteina, stvaranju crvenih i belih krvnih zrnaca i prevenciji raka grlića materice. Isto tako važna je za iskorištavanje šećera i aminokiselina. Ublažava bolove, sprečava anemiju i štiti od crevnih parazita. Folna kiselina uz vitamine B-12 i B-6 može da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Preventivna dnevna doza za odrasle je 400 mcg, a posebno je važna za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje jer olakšava laktaciju, a njen manjak može dovesti do deformiteta ploda. Folna kiselina sinergijski deluje sa lucerkom, formulama za trudnice i dojilje, svim vitaminima B kompleksa, a naročito sa vitaminom B-12 i holinom. Holin Holin je sastavni deo lipida koji sačinjavaju ćelijsku membranu i neurotransmitera acetilholina. Otkriven je još u 19. veku, a tek 1998. je svrstan u esencijalne nutrijente i uključen u kompleks B vitamina. Holin tehnički ne spada u B kompleks, ali se tu nalazi zbog svog veoma bliskog delovanja sa B vitaminima, naročito folnom kiselinom (B-9) i kobalaminom (B-12), sa kojima učestvuje u preradi masti i održavanju zdrave funkcije srca i mozga. Holin i njegovi metaboliti su neophodni za tri glavne fiziološke funkcije u organizmu: strukturalni inegritet i signalnu funkciju ćelijske membrane, ulogu neurotransmitera tako što učestvuje u sintezi acetilholina i predstavlja glavni izvor metilnih grupa preko svog metabolita trimetilglicina (TMG) koji učestvuje u sintezi S-adenozil metionina (SAMe). Holin se svrstava u lipotropike ili emulgatore masti i smatra se da može da bude od koristi kao podrška terapijama za jačanje jetre i visokog holesterola. Holin je kao podrška zdravoj funkciji mozga koristan za preventivu gubitka memorije. Njegov nedostatak može da doprinese degeneraciji jetre i krtosti arterija. Hrana koja obiluje fosfatidil holinom, iz kojeg se dobija holin, je žumance, soja, goveđa, pileća i ćureća džigerica, pirinač, kupus, karfiol i dr. Od dijetetskih dodataka, najbogatiji izvor holina je lecitin, koji se najčešće dobija iz soje. Inozitol Inositol je deo B kompleksa. Značajan je za ishranu ćelija centralnog nervnog sistema i učestvuje u razvoju i održavanju zdrave funkcije mozga, a tesno sarađuje sa holinom u transportu i izbacivanju masti iz srca i jetre. Holin i inozitol zajedno sačinjavaju lecitin, lipid koji je neophodan za formiranje ćelijske membrane, koji ima lipotropno dejstvo i podržava apsorpciju vitamina A i B-1. Inozitol je vitalan za rast kose (antialopecija faktor) i kao deo lecitina, zajedno sa holinom, može da učestvuje u preventivi stvaranja i smanjenju holesterola. Postoje tvrdnje da ima umirujući efekat na nervni sistem, pa potencijalno može da bude podrška terapijama depresije, napadima panike, pa čak i preventiva Alzheimerove bolesti. Nedostatak inozitola može da ima za posledicu masnu degeneraciju jetre, smetnje u rastu i gubitak dlaka. Utvrđeno je i da je hipertireoza uvek praćena manjkom inozitola. Inozitol ima umirujuće dejstvo i može da bude od koristi kod pojave ekcema. Apsorpciju inozitola pomažu vitamini B kompleksa, vitamin C, fosfor i linoleinska kiselina, a odmažu velike količine šećera, kafa, čaj alkohol i kukuruz. Estrogeni i sulfonamidi smanjuju koncentracije inozitola u organizmu. Inozitol se nalazi u citrusnom voću (osim u limunu), orasima, pirinču, cerealijama, integralnim namirnicama itd. Ljudi koji konzumiraju velike količine kafe, mogu imati povećane potrebe za inozitolom. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno posle jela. Aktivni sastojci: 1 kapsula % PDU Vitamin B1 (tiamin-mononitrat) 10 mg 909.00% Vitamin B2 (natrijum-riboflavin 5-fosfat, riboflavin) Niacin (nikotinamid) 10 mg 714.00% Niacin (nikotinamid) 48 mg 300.00% Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid) 10 mg 714.00% Folna kiselina 400 mcg 200.00% Vitamin B12 (cijanokobalamin) 50 mcg 2000.00% Biotin 50 mcg 100.00% Pantotenska kiselina (kalcijum-D-pantotenat) 30 mg 500.00% Holin (holin-bitartrat) 50 mg * Inozitol 50 mg * Para-amino-benzoeva kiselina 50 mg * *PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatin, trigliceridi srednjeg lanca. sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum -stearat, silicijum-dioksid).
B-12 Dots

B-12 Dots

Vitamin B-12 ili kobalamin (cijanokobalamin) je hidrosolubilan vitamin delotvoran u vrlo malim, mikrogramskim dozama. To je crveno kristalno jedinjenje koje sadrži fosfor i kobalt. Nalazi se isključivo u hrani životinjskog porekla (džigerica, bubrezi, meso, mleko, jaja, sirevi, riba, školjke), ali se u velikoj meri uništava prilikom pripremanja hrane. Učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i u sintezi proteina. Vitamin B-12 stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antikancerogenu funkciju. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac, a vezuje se za proteine pljuvačke i želudačnog soka - zato ovaj vitamin treba uzimati u obliku pastila ili sublingvalnih tableta (stavljaju se pod jezik). Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E, a smanjuju duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde. Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca - jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko - i kod ljudi posle pedesete godine života. Vitamin B-12 je sastavni deo terapije neplodnosti oba pola, a kod muškaraca usled nedostatka ovog vitamina može doći do poremećaja u produkciji semena i sperme, čak i do nedostatka spermatozoida. Odojčad dojena majčinim mlekom dobijaju dovoljne količine vitamina B-12, ali deci koja se hrane veštačkim mlekom potreban je dodatak ovog vitamina. Najvažnije uloge vitamina B-12 u organizmu su: pomaže očuvanje funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu) sprečava anemije time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca učestvuje u detoksikacionim procesima u jetri, ali i njenoj regeneraciji pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece važan je za energetski metabolizam organizma ublažava premenstrualne i menstrualne tegobe Preporučena doza i način upotrebe: Odrasli 1 tableta dnevno. Veće doze mogu se uzimati samo uz konsultaciju lekara. Tabletu rastopiti pod jezikom i progutati. Aktivna komponenta 1 tableta Vitamin B-12 (cijanokobalamin) 500 μg* *PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), zaslađivač (sorbitol), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat i silicijum-dioksid), stabilizator (unakrsno vezana natrijumkarboksimetilceluloza), aroma višnje, jabučna kiselina.
High Potency Vitamin C

High Potency Vitamin C

Vitamin C je najčešće korišten vitaminski dodatak ishrani. To je hidrosolubilan vitamin - lako se rastvara u vodi. Iako većina životinja sintetiše sopstveni vitamin C, čovek mora da ga unosi hranom i dodacima ishrani. U prirodi ga najviše ima u zelenom lišću i šipku (120 puta više nego u pomorandži), pa tek onda u agrumima i ostalom voću i povrću. Brzo se izlučuje putem mokraće i veoma je osetljiv na spoljne uticaje. Najpoznatije dejstvo C vitamina je učešće u stvaranju kolagena, neophodnog za razvoj i obnavljanje tkiva, desni, zuba, kostiju i krvnih sudova. Nedovoljno unošenje vitamina C izaziva skorbut, pojavu modrica, promene na mišićima. Vitamin C spada u antioksidanse, pa tako služi za detoksikaciju organizma i neutralisanje štetnih slobodnih radikala. Vitamin C kao dodatak ishrani treba primenjivati kod: oslabljenog imuniteta, prehlada, gripa i respiratornih infekcija osteoporoze i reumatoidnog artritisa alergijskih reakcija, astme i raznih upala bolesti srca i povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi slabljenja mišića, upala i bolova u mišićima nakon treninga terapije dijabetesa i katarakte stresa Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina A, D, B kompleksa, nezasićenih masnih kiselina, regeneriše vitamin E. Njegovu apsorpciju pomažu bioflavonoidi i svi ostali vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura, duvan (jedna cigareta uništi do 100 mg), alkohol i antibiotici. Pored ovoga, vitamin C je deo mnogih terapija i kura mršavljenja, odvikavanja od droga, alkohola (sa B kompleksom) i pušenja. Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, normalnu funkciju kostiju, hrskavice, zubnih desni, kože, zuba, održavanju normalnog energetskog metabolizma, za normalno funkcionisanje nervnog sistema, normalnu psihološku funkciju, normalnu funkciju imunološkog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, regeneraciji redukovanog oblika vitamina E, održavanju normalne funkcije imunološkog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa. Ova zdravstvena izjava sme da se koristi samo za proizvode koji predstavljaju izvor najmanje one količine vitamina C koja je potrebna za navedeno. Preporučena doza i način upotrebe: 1 tableta dnevno. Uzimanje C vitamina ne treba prekinuti odjednom, već se doze postepeno smanjuju da bi se izbegao tzv. rebound efekat - smanjenje imuniteta usled naglog prekidanja uzimanja vitamina C. Poželjno je da osetljive osobe uzimaju C vitamin uz jelo. Aktivna komponenta 100 g 1 tableta %NRV* Vitamin C 81,1 g 1000 mg 1250.00% Sprašeni plod divlje ruže (Rosa canina) 1,6 g 20 mg ** *NRV – nutritivna referentna vrednost ** - NRV nije ustanovljena Sastojci: L-askorbinska kiselina, sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat i magnezijum-silikat), sprašeni plod divlje ruže (Rosa canina).

Stranice