You are here

Antioksidanti

VITALIKUM NAC 600 mg

NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu

Pharma Lutein

Lutein i zeaksantin su antioksidansi iz porodice karotenoida koji se nalaze u najvećoj koncentraciji u organizmu u centralnom delu retine oka – makuli. Ova dva karotenoida se nazivaju još i žuta mrlja, retinalni karotenoidi ili makularni pigment. Služe kao pomoćni pigmenti za skupljanje svetla i zaštitu od toksičnih efekata UV zračenja i oksidacije (slobodni radikali). Takođe štite i ljude od fototoksičnih oštećenja. Lutein i zeaksantin na ljudsko oko deluju kao zaštitni filteri od destruktivnog plavog UV svetla koje može da ošteti makulu, kao i od slobodnih radikala koji oštećuju delikatnu strukturu zadnjeg dela oka. Zbog tog svog svojstva dovode se u vezu sa zaštitom od makularne degeneracije retine koja se javlja u starosti i koja je vodeći uzrok slepila kod odraslih i starijih osoba. Ovi karotenoidi nemaju sposobnost konverzije u vitamin A, tako da ne treba da se koriste u tretmanu deficijencije ovog vitamina. Lutein i zeaksantin su prirodni liposolubilni pigmenti, kao i svi karotenoidi, i predstavljaju žuti pigment u listovima i plodovima povrća i voća i fotosintetskim bakterijama. Ovi karotenoidi uživaju veliku popularnost zbog svojih zaštitnih svojstava. Iako lutein sačinjava veliki deo pigmenta retine oka, destruktivno UV zračenje sunca, kao i atmosferski uticaji, mogu u znatnoj meri da smanje nivo luteina u organizmu, pa je ponekad neophodna suplementacija preparatima bogatim fitonutrijentima, kao što su ekstrakti semena grožđa i zelenog čaja, likopen i karotenoidi uopšte (lutein, zeaksantin, astaksantin, beta-karotin, vitamin A). Ipak, samo za lutein i zeaksantin je karakteristično da se u najvećoj meri koncentruju u oku, u makularnoj regiji i retini, pa su oni najzaslužniji za zaštitni efekat na funkciju vida od svih karotenoida. Nekoliko studija ukazuje da velika zastupljenost ovih karotenoida u ishrani iz spanaća, brokolija i žumanca može da smanji rizik od katarakte za 20%, a rizik od pojave makularne degeneracije i do 40%. Jedna studija pokazuje da suplemntacija luteinom od 30 mg na dan tokom 140 dana povećava nivo luteina u serumu i do 10 puta, a gustinu makularnog pigmenta 20 do 40%, istovremeno redukujući prenošenje destruktivnog plavog svetla do fotoreceptora u oku oko 30 do 40%. Svakodnevna konzumacija žumanca jajeta povećava nivo luteina od 28 do 50%, a zeaksantina 114 do 142%. Klinička studija Eye Disease Case-Control Study je upoređivala 356 pacijenata sa uznapredovalom makularnom degeneracijom starosti od 55 do 80 godina sa 520 kontrolnih subjekata. Utvrđeno je da se rizik od pojave makularne degeneracije smanjuje za 40% uz visok dnevni unos karotenoida, naročito luteina i zeaksantina. Glavni izvori luteina i zeaksantina su: kukuruz, žumanca, zeleno voće i povrće (brokoli, boranija, praziluk, grašak, prokelj, kupus, kelj, blitva, spanać, zelena salata, kivi, dinja), latice žitog cveća (kadifa, neven), kopriva, alge, zrnasto povrće i dr. U zelenom povrću, voću i jajima nalaze se u neesterifikovanoj formi, ali mogu da se nađu i u obliku mono- i diestara masnih kiselina – dipalmitati, dimiristati i monomiristati u laticama kadife (Tagetes erecta), biljke bliske nevenu. Žumanca kokošijih jaja su bogat izvor luteina i zeaksantina – prosečan sadržaj luteina u žumancu je oko 290 µg, a zeaksantina oko 210 µg po jajetu. Lutein kao dodatak ishrani može da se koristi za: - oftalmoprotektivno delovanje - smanjenje rizika od nastanka makularne degeneracije u poznijim godinama života - može da smanji rizik od pojave glaukoma - imaju ulogu u zaštiti od formiranja katarakte koja nastaje usled starenja - podrška je normalnoj i zdravoj funkciji vida - izuzetno je jak antioksidans - mogu imati ulogu i u zaštiti od nekih vrsta kancera Ostrovit Lutein se dobija iz poznatog cveća kadife – Tagetes erecta, potpuno prirodnog izvora, a ekstrakt je standardizovan na lutein i na zeaksantin. Istovremena upotreba zeksantina i luteina sa holestiraminom, holestipolom, mineralnim uljima, orlistatom, beta-karotenom i pektinom, može smanjiti apsorpciju karotenoida. A njihova apsorpcija može biti povećana ako se uzimaju sa trigliceridima srednje dužine lanca (MCT). U literaturi ne postoje zabeleženi slučajevi predoziranja luteinom i zeaksantinom.   Broj doza po pakovanju: 30 Veličina doze: 1 kapsula Aktivni sastojci 1 kapsula %NRV*   Lutein 40 mg **   Zeaksantin 2 mg **   *NRV - nutritivna referentna vrednost. ** - NRV nije ustanovljena.       Sastojci: kapsula (želatin), humektant (glicerol), voda, sojino ulje, ulje šafranike, suvi ekstrakt cveta kadife (Tagetes erecta) standardizovan na lutein i zeaksantin, boje (crni i crveni gvožđe-oksid). Preporučeno doziranje i način upotrebe            

SUPERIOR KAKAO PRAH ARRIBA NACIONAL

Moćni benefiti pažljivo odabranog kakaoa Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, amino kiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Ono što je jako pozitivno u slučaju kakaoa je ogroman broj urađenih naučnih istraživanja od strane ozbiljnih institucija i laboratorija, koja potvrđuju zdravstvene benefite ove biljke. Međutim, količina nutrijenata a naročito flavanola u kakaou, koji dovode do svih ovih dokazanih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla i načina njegove obrade. Ovo je ključno za korisnika da razume. Zbog toga konzumiranje čokolade, pa čak i crne, ne dovodi do očekivanih zdravstvenih benefita. Procesiranje, izbor manjeg kvalietnog kakaoa kao i svi dodaci koji se koriste skoro da anuliraju sve pozitivne efekte. Srce i krvni sudovi Naučno je utvrdjeno da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao ‘heart blood’, smatrajući da kakao otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti. HRANA BOGOVA Kakao je drvo koje su gajili još drevni narodi Maje i Asteci, od čijeg ploda već hiljadama godina nastaju proizvodi koji su neizostavni u ishrani ljudi. Potiče sa plodnog zemljišta Južne Amerike i široko je poznat po svom jedinstvenom ukusu, ali i terapeutskim i nutritivnim svojstvima. Njegovo generičko ime (Thebroma) u prevodu znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je korišćen u religioznim obredima, što su ga davali ratnicima pre bitaka a imao je i primenu u različite medicinske svrhe. Kada je Kortez prvi put doneo kakao u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“   Arriba Nacional je posebna sorta kakaoa, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih sorta danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz ponekih oblasti ove zemlje. Izuzetnost ove sorte kakaoa čini posebna cvetna aroma i voćni profili ukusa, i što je možda i važnije, najviši sadržaj flavanoida, koji kakaou daju njegova lekovita svosjtva. Ovakve karakteristike Arribe se objašnjavaju njenim genetskim poreklom, ukombinovanim sa specifičnim klimatskim uslovima Ekvadora i velikom posvećenosti malih lokalnih farmera, koji svoje veštine gajenja i fermentacije kakaoa neguju vekovima unazad. Proizvođači najboljih i najskupljih čokolada na svetu isključivo koriste ovu sortu kakaoa. Međutim, čistu Arriba Nacional iz Ekvadora je izuzetno teško naći. Prvi problem je što je ima jako malo a drugi veliki problem je masovna proizvodnja hibridne vrste kakaoa CCN-51 u Ekvadoru, koju mešaju sa autohtonim vrstama kakaoa pa i sa Arribom, smanjujući značajno kvalitet krajnjeg proizvoda.  

Vitamin E

200 mg vitamina E po dozi Štiti ćelije od oksidativnog stresa Prirodni antioksidans visoke potencije protiv oksidativnog stresa Da bi se suprotstavilo oksidativnom stresu, telo proizvodi oružje antioksidanata za odbranu. Zadatak antioksidansa je da neutrališu slobodne radikale koji mogu naštetiti vašim ćelijama. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Prehrambeni suplementi ne smeju zameniti uravnoteženu, raznovrsnu ishranu i zdrav životni stil. Namena: dijetetski proizvod koji predstavlja izvor vitamina E, za potrebe ishrane osoba u slučaju nedostatka vitamina E u organizmu. Važna obaveštenja: mora se koristiti pod medicinskim nadzorom. Proizvod predstavlja nutritivno nepotpunu namirnicu i nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor hrane. Proizvod nije namenjen za parenteralnu upotrebu. Nutritivne informacije: Nutritivne vrednosti 100 g 1 gel kapsula Energetska vrednost 3777,8 kJ/888,9 kcal 17 kJ/4 kcal Masti - od toga zasićene masne kiseline 54,94 g < 0,10 g 0,24 g < 0,01 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri < 0,10 g < 0,10 g < 0,01 g < 0,01 g Proteini 21,13 g 0,09 g So < 0,10 g < 0,01 g Sastojci: DL-alfa-tokoferilacetat; kapsula – želatin, humektant – glicerol, prečišćena voda. Sadržaj aktivnog sastojaka 100 g 1 gel kapsula %NRV Vitamin E (ɑ-TE) 44 444,4 mg 200 mg 1667% NRV – nutritivna referentna vrednost; ɑ-TE – alfa-tokoferol ekvivalent Način upotrebe: konzumirati 1 kapsulu dnevno uz veliku čašu vode. Upozorenja: potrebno je pridržavati se uputstva i ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Ne preporučuje se deci, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda. Trudnice i dojilje se o upotrebi preparata prvo moraju posavetovati sa svojim lekarom. Osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje i/ili koriste lekove, suplemente, neke biljne preparate i određene namirnice (npr. zamene za masti), moraju se pre primene preparata posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Vitamin E treba koristiti sa maksimalnim oprezom kod osoba koje imaju poremećaje sa sklonošću ka krvarenju (npr. čir na želucu), istoriju hemoragijskog moždanog udara i nasledne poremećaje koagulacije krvi (hemofilija). Upotrebu velikih doza vitamina E treba prekinuti mesec dana pre hirurške intervencije, nakon oporavka se primena može nastaviti. Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja ne uklanjati kesicu adsorbera vlage. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 18903/2021 od 15.06.2021. godine.

DMAE Caps

DMAE ili dimetilaminoetanol je antioksidant i prekursor acetilholina, neurotransmitera u mozgu (učestvuje u njegovom stvaranju). Da bi dejstvo DMAE bilo jasno, treba da se zna kako mozak funkcioniše. Moždane ćelije komuniciraju preko ogranaka nervnih stanica - dendrita koji se nikad ne dodiruju. Nervni impuls se prenosi s jednog na drugi neuron preko neurotransmitera, hemijskih supstanci koje se oslobađaju na krajevima nervnih vlakana kada stigne nervni impuls. Te supstance su pokretači mozga. Proizvodnja acetilholina je na vrhuncu oko četrdesete godine života, posle čega postepeno opada. Ljudi sa Alchajmerovom bolešću imaju nedostatak acetilholina, ali se još uvek ne zna da li je to uzrok ili samo posledica bolesti. Acetilholin je važan za memoriju, za razvijanje inteligencije i za raspoloženje. Kako njegov nivo opada, tako počinje postepeno slabljenje memorije. Postoje i drugi faktori gubljenja pamćenja, na primer smanjenje količine nekih hormona u organizmu kao DHEA, estrogena i testosterona. Pošto je DMAE izvor holina koji učestvuje u proizvodnji acetilholina, on može da uspori proces opadanja mentalne funkcije i da poboljša raspoloženje. DMAE štiti mozak i može se smatrati prevencijom senilnosti i opadanja mentalnih funkcija. Bogat izvor DMAE u hrani nalazi se u sardinama i sardelama. Zbog svog povoljnog delovanja celokupan organizam, DMAE se naročito preporučuje starijoj populaciji, sportistima, a može se primenjivati i u kozmetičke svrhe. DMAE može da ublaži znakove starenja, smanjuje hronični umor, a primenjen spolja ima i blagi efekat zatezanja kože. Sportisti pomoću DMAE mogu da povećaju svoje psihofizičke aktivnosti i sveopštu kondiciju, ali i da skrate vreme oporavka od fizičkih napora. Njima je DMAE značajan i kao prekursor acetilholina, koji ima direktnog povoljnog uticaja na mišićne kontrakcije. Preporučena doza i način upotrebe: 1 kapsula dnevno ili po preporuci lekara. DMAE nije toksičan i bezbedan je za upotrebu, ali se treba pridržavati preporučene doze. Prekomerna doza DMAE može izazvati nesanicu, glavobolju i napetost u mišićima. Osobe alergične na PABA vitamin B, treba da izbegavaju suplemente sa DMAE, jer su ova dva jedinjenja hemijski srodna. Aktivna komponenta 1 kapsula %PDU* DMAE (2-dimetilaminoetanol iz DMAE bitartarata) 100 mg ** *PDU – Preporučeni dnevni unos ** - PDU nije ustanovljen Ostali sastojci: krompirov skrob, želatin, trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).

Glutathione Vege

L-glutation je neesencijalna aminokiselina, veoma važna za ljudsko zdravlje. To je jak hidrosolubilni antioksidantski enzim koji se većim delom proizvodi u jetri. Glutation ima učešće u velikom broju telesnih funkcija. Jedna od njih je sinteza i obnavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), izgradnja proteina i prostaglandina i transport aminokiselina. Glutation učestvuje u metabolizmu karcinogena i toksina, unapređuje imunološku funkciju i asistira u sprečavanju oksidativnog oštećenja i degeneracije ćelija i aktivira enzime za rad. Značajan je i kao antioksidant, ali i za održavanje funkcije ostalih antioksidanata u organizmu. U kombinaciji sa katalazom i superoksid-dismutazom (SOD) predstavlja glavno oružje organizma protiv raznih napadača - bakterija, virusa, zagađenja, stresa i dr. Glutation je tripeptid. Sastoji se od tri aminokiseline - cisteina, glutaminske kiseline i glicina. Nivo glutationa u organizmu prirodno opada u procesu starenja, pod uticajem bolesti i stresa, uključujući i fizički napor i bavljenje sportom. Nedostatak glutationa može se manifestovati i pojavom makularne degeneracije, dijabetesa, plućnih ili gastrointestinalnih bolesti. Zato ga treba nadoknađivati dodacima ishrani, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja i povišenog rizika od javljanja bolesti i ubrzanog starenja usled oslabljenog imunološkog sistema. Sportisti, koji uzimaju suplemente da bi povećali nivo testosterona u cilju izgradnje mišićne mase, izdržljivosti i energije, treba da uzimaju i glutation, jer je on taj koji kontroliše i održava ravnotežu hormona u organizmu. Učestvuje i u deponovanju i transportovanju aminokiselina kroz organizam, tj. u izgradnji proteina, pa bez njega nije moguće održati mišićnu masu. Neke od mnogobrojnih koristi od glutationa su zaštita organizma od slobodnih radikala jačanje imunološkog sistema održavanje hormonske ravnoteže pomaže kod hroničnih upala koje mogu dovesti do artritisa, srčanih oboljenja smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre detoksikacija organizma štiti ćelije oštećene štetnim sastojcima duvanskog dima Da bi se održao optimalan nivo glutationa u organizmu, potrebno je prisustvo vitamina B-6 i alfa-lipoinske kiseline. Selen i vitamini C i E takođe mogu da utiču na količinu glutationa. Naročito je važno održavati visoke koncentracije glutationa u organizmu posle četrdesete godine života, jer tada naglo počinju da se smanjuju njegove rezerve, što može negativno da se odrazi na zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata obolelih od najtežih bolesti, kao što su sida, ateroskleroza ili kancer, nivo glutationa po pravilu izuzetno nizak. Mala koncentracija glutationa se opaža i kod drugih oboljenja, naročito hroničnih oboljenja respiratornog trakta. U takvim slučajevima može da se preporuči suplementacija glutationom. Preporučeno doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 doza (1 kapsula) dnevno uz obrok. Preporučljivo ga je uzimati u sinergijskoj kombinaciji sa drugim antioksidantima, alfa-lipoinskom kiselinom, vitaminima E i C ili N-acetil cisteinom (NAC), kao i sa koenzimom Q10. Aktivna komponenta 1 kapsula % PDU* L-glutation (redukovani) 200 mg ** *PDU - preporučen dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen. Sastojci: L-glutation redukovani, maltodekstrin, sredstvo za oblaganje (hidroksipropilmetilceluloza).

Daily Multivitamin®

Kompleksna vitaminsko mineralna formula Uključuje 25 aktivnih sastojaka Za poboljšanje opšteg zdravlja i vitalnosti Vitamini i minerali spadaju u grupu mikronutrijenata posto su organizmu potrebni u manjim količinama. Uprkos tome, radi se o esencijalnim supstancama koje učestvuju u metaboličkim i fiziološkim procesima. Deluju kao hormoni, koenzimi, stabilizuju membrane, učestvuju u rastu, razvoju i reprodukciji itd. Vitalikum Daily Multivitamin® formula sadrži 25 aktivnih sastojaka u kojoj se pored vitamina i minerala nalaze i biljni ekstrakti zelenog čaja i ehinecee za svakodnevnu nutritivnu podršku. Pakovanje : 90 tableta / 90 serviranja Sadržaj aktivnih sastojaka U dnevnoj dozi (1 tableta) %PDU* Sadržaj aktivnih sastojaka U dnevnoj dozi (1 tableta) %PDU* Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 80 mg 100% Magnezijum (magnezijum-oksid) 120 mg 32% Vitamin B3 (nikotinamid) 20 mg 125% Cink (cink-oksid) 6 mg 60% Vitamin E (DL-alfa tokoferil acetat) 12 mg TE*** 100% Gvožđe (gvožđe-fumarat) 5 mg 35% Vitamin B5 (pantotenska kiselina) 7 mg 116% Mangan (mangan-sulfat) 2 mg 100% Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid) 3 mg 214% Bakar (bakar-sulfat) 1 mg 100% Vitamin B2 (riboflavin) 1,7 mg 121% Jod (kalijum-jodid) 75 µg 50% Vitamin B1 (tiamin mononitrat) 1,5 mg 136% Selen (natrijum-selenit) 55 µg 100% Vitamin B9 (folna kiselina) 200 µg 100% Molibden (natrijum-molibdat) 50 µg 100% Vitamin B7 (biotin) 150 µg 300% Hrom (hrom(III)-hlorid) 30 µg 75 % Vitamin A (retinil-acetat) 150 µg RE**** 18,75% Ekstrakt zelenog čaja - od čega polifenola - od čega EGCG 10 mg 9 mg 3 mg   ** Vitamin K1 (filohinon) 37,5 µg 50% Vitamin D3 (holekalciferol) 6 µg 120% Vitamin B12 (cijanokobalamin) 2 µg 80% Ekstrakt ehinacee - od čega polifenola 10 mg 0,8 mg ** Način primene: konzumirati 1 tabletu dnevno.Sastojci: sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza), kalcijum-karbonat, magnezijum-oksid, dikalcijum-fosfat, L-askorbinska kiselina, DL-alfa tokoferil acetat, nikotinamid, gvožđe-fumarat, natrijum-selenit, natrijum-molibdat, ekstrakt lista zelenog čaja (Camellia sinensis) standardizovan na 90% polifenola i 30% EGCG, ekstrakt herbe ehinacee (Echinacea purpurea) standardizovan na 8% polifenola, kalcijum-D-pantotenat, omotač (hidroksipropilmetil celuloza, glicerol, hidroksipropil celuloza), kalijum-jodid, cink-oksid, mangan-sulfat, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid), glazura (stearinska kiselina), piridoksin-hidrohlorid, holekalciferol, bakar-sulfat, tiamin mononitrat, riboflavin, hrom(III)-hlorid, retinil-acetat, filohinon, pteroilmonoglutaminska kiselina, cijanokobalamin, D-biotin. Informacije o alergenima: proizvedeno u objektu u kome se prerađuju i MLEKO, SEME SUSAMA, GLUTEN, SOJA, RIBA, ŠKOLJKAŠI i ostali MEKUŠCI. Upozorenja: Ne preporučuje se osobama osetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda, deci, trudnicama i dojiljama. Proizvod koristiti najduže 8 nedelja u kontinuitetu. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta. Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi. Čuvati van domašaja dece. Najbolje upotrebiti do: kraja datuma utisnutog na pakovanju (dan/mesec /godina). Serija: označeno na pakovanju (LOT broj). Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 17777/2020 od 21.12.2020. odine.

Vita Complex

Vitaminsko mineralni kompleks za vaše dnevne potrebe.